Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kutilství a oprava elektrospotřebičů spasí planetu více než papírová brčka

Ano, opravování je cesta. Ale ta končí ve chvíli, kdy opravu dělá legální firma, která musí platit daně, cla, mzdy a odvody z mezd... V tu chvíli ta oprava není za cenu součástek z Aliexpressu, ale za cenu součástek + výše zmíněné náklady. Nemluvě o další režii (svoz, rozvoz, energie, vybavení, školení bezpečnosti...). Ona by ta oprava potom vyšla třeba na 5 tisíc a to už je pro mnoho lidí diskutabilní :(
Nijak tím nechci vyloženě shodit celou úvahu. Protože mě kolikrát vadí, že sám nemám potřebný um ani výbavu a vyhodit monitor, u kterého možná odešlo jenom něco malého je škoda. Na druhou stranu doma mi k ničemu už není.
Teoreticky to může zachránit podpora malých živnostníků. kteří by se takto chtěl živit, měli malou režii a neměli zaměstnance...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak, všechno to je o ceně. Story 1: Před pár lety se mi porouchalo Lenovo (řada E, takže nic extra). No nadšený jsem z toho nebyl, když očividně něco odešlo na základní desce a výměna pak může vyjít draho. V opravně mi řekli, že odešlo napájení a cena opravy bude, k mému překvapení, jen něco kolem 4000 Kč (a to byla diagnostika zdarma, i v případě, kdy bych opravit nic nechtěl). Opravený notebook slouží do teď. Story 2: Pračka najednou nešla zapnout. Jako příčin mohlo být spoustu, jenže zjistit to přesně znamená zavolat opraváře, který si jen za návštěvu naúčtuje pár stovek. Dejme tomu, že odešla elektronika. Opravář samozřejmě díl na skladě nemá, musí objednat. Díl samotný (malé PCB) bude stát nejméně tři tisíce, bude se čekat nejméně 14-30 dní než přijde a pak si opravář zase naúčtuje peníze za namontování. Nezlobte se na mě, ale zaplatit 5 tisíc za opravu 10 let staré pračky, která stála deset, a porouchat se na ní může cokoli dalšího, tak to radši zaplatím dalších ca. 5 navíc a pořídím novou se zárukou. Taky bych byl rád, kdybych to uměl opravit sám. Což o to, výměnu součástek bych podle manuálu zvládl, problém je diagnostika, na kterou člověk potřebuje zkušenosti a znalosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo pracka...ta nam ted taky odchazi. Kraval, ze pri odstredovani neni slyset zapnuta TV ve vedlejsim pokoji. Pry v haji loziska, oprava v servisu minimalne za 3,5 tisice. To se mi zdalo moc, tak jsem volal soukromemu opravari. Pry to levneji neudela, loziska jsou zavarena do bubnu a musi se menit cely buben. Takze vybirame novou a tahle poleti.

A poznamka bokem, po studovani manualu pracek jsem zjistil, ze nove 7, 8, 9kg pracky pri plnem zatizeni perou klidne na zakladni program bavlna 4-5h. Stara vypere plnou pracku bezne spinaveho pradla za 1,5h. Pry eko a minimalizace spotreby vody.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No záleží na typu pračky. Ložiska určitě nejsou zavařená v bubnu ale ve vaně budnu. Jsou firmy co to umí rozříznout, vyměnit ložiska a pak zpět svařit. Cena bývá tak 1200,-.
Ano všechny pračky pro EU trh se takto chovají. Typy určené pro US trh se chovají normálně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechny určitě ne, v naší staré LG jsem ložiska měnil sám. Sice jsem musel do servisu požádat o vytřískání ložisek z vany, protože byly vrezavělé, ale mít garáž, tak to zvládnu sám. Bohužel jsem nevěřil, že se mi to podaří dát dohromady, tak jsem koupil nejlevnější ložiska, co byla, a teď po čtyřech letech pračka dělá nehorázný kravál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že existují i jiné konstrukce. Výše však byla diskuze o typu s zavařenou plastovou vanou. Takový typ určitě nemáš, protože by jsi to sám nevyměnil. Já jsem dříve měl typ s horním plněním, kde ložiska byly vně bubnu a těsnění skrz buben bylo přes v-kroužky. Ani nepočítám kolik věcí jsem na té pračce opravoval. No nakonec dojela na to, že jsem trochu "odfláknul" výměnu uhlíků. Pištěním mi sice dávala najevo že to není v pořádku, ale já ty její námitky ignoroval. Nakonec shořelo vinutí motoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta naše LG má magnety na bubnu a vinutí statické. Super řešení, dám si pozor, aby příští pračka byla taky tak. To vydrží navždy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už vidím jak budeš nakupovat příští pračku. V obchodě: "Můžete mi prosím tu pračku odstavit, abych mohl sundat kryty a podíval se na vnitřní konstrukci" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No v každém případě ji určitě nebudu kupovat v obchodě :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však v obchodě fyzicky prohlédneš a koupíš tam kde je to nejvýhodnější.

Když jsem před nějakou dobou kupoval nový sporák tak jsem si je fyzicky prohlížel. A nestačil se divit co dokáží výrobci vymyslet. Třeba knoflíky plotýnek které se otáčení různým směrem (min-max na opačné straně) na stejném sporáky. Dva jedním směrem a dva druhým směrem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Můžete mi prosím tu pračku odstavit, abych mohl sundat kryty a podíval se na vnitřní konstrukci“

To nemusí být velký problém, ke spoustě modelů se rozborka dá najít třeba na YouTube.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se týká ložisek, chtěl jsem napsat zhruba to, co J D. Před časem jsem vybíral pračku a narazil jsem taky na tenhle problém (mj. mě taky třeba "zaujalo", že dneska snad už pračky ani nemají uživatelsky čistitelné filtry, taky super vychytávka). Tím jsem taky narazil na to, že u nás jsou firmy (teď na první pokus jsem našel třeba http://www.loziskapracky.cz/), kam můžeš poslat vanu a oni ji rozříznou a ložiska vymění. Cena je někde kolem 1500-2000 Kč, pokud se nebojíš pračku rozebrat a složit, tak myslím není co řešit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U filtrů pozor! Začala skákat poděděná pračka, tak jsem do ní chtěl nahlédnout. Na oddělání lišty pod bubnem, která kryje filtr, jsem potřeboval dva šroubováky - je to kus plastu zacvakaný po celém obvodu. Celou dobu jsem měl pocit, že už praskne, ale jemněji odcvaknout nešel. V návodu k pračce je přitom psané, že filtr čistit musím - už vidím běžné bydlenky, jak ten kryt páčí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Značková nebo neznačková - odkryjete filtr k čištění a chrstne na zem zbytková voda. Inženýři, inženýři???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normální pračky třeba od Bosch mají volbu buď eco perfect, nebo speed perfect ... tak můžeš mít vypráno za hodinu nebo ušetřit na vodě a elektrice při praní 3 hodiny :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...problémem je to, že se dnes prakticky nic neopravuje, ale vyměňuje, což je sice jednoduší, občas i ekonomické, ale rozhodně ne ekologické.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V některých případech výměna ekologická být může.
Pokud hlavní část ekologické stopy bude ta doprava z Číny, u některých náhradních dílů může z pohledu ekologie ten díl vyjít skoro stejně jako vyměnit celý výrobek (přičemž nový výrobek asi bude mít delší životnost než starý opravený).

Případně u některých prodejců na AliExpressu je díl ve velké části případů vadný. I když Číňan pošle jiný, pokud velký podíl na ekologické stopě bude mít doprava, už to opravování moc ekologicky nevyjde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To že je lidská práce drahá je jedna věc. Ale to že dokáže v naprosté většině rozhodně se zlomkem materiálů a v kratčím čase uvést výrobek zpět do provozu za zlomek materiálu i nákladůnového je zase jiný fakt. Neplatí to u všeho ale velké části elektroniky ano. Jen by se nesměly často opravovat tak že se místo součástky za 5 korum musí vyměnit celek za který si originální prodejce řekne 5 000 a často stojí víc než celé nové zařízení. Většina oprav je nákladných uměle nikoli kvůli tomu že je drahý člověk v servise..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Neviem prečo sa táto blbosť dostala na titulku, zjavne autor nemá ani tušenie o čo ide v prípade "brček".

Neide o spasenie planéty, ale ide o to, že ľudia sú nepoučiteľní, vyhadzujú brčká, sáčky len tak. Ide do lesa s plným batohom a naspäť odniesť so sebou 1/20 v odpade, im robí problém.

"Kutilství a oprava elektrospotřebičů spasí planetu spíš než papírová brčka" - toto je absolútne nepochopenie problému!

Odporúčam autorovi pozrieť si toto video, možno je šanca že potom pochopí, že brčká papierová nemajú byť spásou planéty, vôbec to nesúvisí s recykláciou elektrotechniky, je to len preto, že ľudia sú leniví primitívi a prírodu majú za odpadkový kôš:
https://www.youtube.com/watch?v=vJmi_gwziy4

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

ee, lidi je totiz jako sracek a konzumni pristup k zivotu je naucil tomuto chovani, bohuzel...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Eh, no tak... Vždy se dá na vše najít jednoduchá, dobře znějící a dobře pochopitelná a uchopitelná nesprávná odpověď, že? Lidí není tak jak píšeš to sprosté slovo, všichni jsme tu teď a tady správně a má to svůj smysl, a je to na jiné téma a podstatně vážnější než je diskuse pod tímto článkem, nicméně: Lidi se to nenaučili sami, byli v podstatě donuceni se podřídit, a to právě těmi ziskuchtivými korporacemi, a rozhodně to nebylo tak, že by to bylo bez řevu nebo to ti lidi kdovíjak chtěli, oni sami dobře chápou, že jsou v podstatě okrádáni. Takže měj to pořád na paměti, ukaž prstem na korporace, buď statečný a drž pořád směr, protože trend je takový, že budou chtít podřizovat nejenom v tomto. Mají prohrát a prohrají, žádné muskovy elektromobily a létání na petrolej na Mars není potřeba, problémy je třeba řešit tam, kde jsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

problem plastovych brcek je aj v tom, ze su lahke, relativne velke (vzhladom k hmotnosti), a maju maly "valivy odpor". Takze aj keby sme predpokladali, ze ich vsetci ludia na svete budu po pouziti poctivo hadzat do kosa, tak vela z nich by stale odvial vietor a v konecnom dosledku by skoncili vo volnej prirode -> rieke -> mori -> oceane.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Plastový brčka se v poho dají dělat z materiálu (míněno plastu) který se v té přírodě rozloží...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Troufám si říct, že příčinou zákazu plastových brček a uchošťourů nebude to, že je lidi vyhazjí v lese. To je hodně velká "zkratka"...

Se zbytkem souhlasím. Lidi jsou prasata a trousí jakýkoliv odpad kdekoliv, i když doma by ho na zem nehodili...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Robil sa mnohoročný výskum, našli v telách, v žalúdkoch uhynutých morských zvierat obrovské množstvo plastového odpadu.
Plastový sáčok napr. veľryby prehltnú, upchá im žalúdok. V niektorých jedincoch našli kilá plastu (mikroténové sáčky sú vo vode neviditeľné).

https://www.eea.europa.eu/sk/signaly-eea/signaly-2014/zaostrene/odpad-v-...

Nové štatistiky sú hrozivé. Zvieratám plasty rozrežú orgány zaživa, 90 % ich úmrtí ale nevidíme
Podľa správy 90 % zvierat prehltlo plast, a zvyšok bol do neho zapletený, medzi nimi aj ohrozené druhy zvierat
https://www.startitup.sk/nove-statistiky-su-hrozive-zvieratam-plasty-roz...

Kto spája opravu elektrospotrebičov s plastovým odpadom (podsúva, že ak budeme recyklovať elektroniku, nie je potrebné znížiť spotrebu jednorázových plastov), absolútne nemá predstavu o čom to je! Ide o dve absolútne rozdielne, spolu nesúvisiace veci.
Plast zabíja zvieratá. To nespomínam mikroplasty, ktorých vplyv ešte nie je celkom preskúmaný (objavili ich nedávno), ale sú všade.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neber to všechno tak doslova. Je třeba ty problémy řešit tak nějak ve všech oblastech, ale víceméně většina z nich se točí kolem nesmyslného konzumu. Ať už jsou to igelitové tašky nebo "neopravitelné" televize.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mně zase přide vtipné argumentovat chudaákama velrybama co v moři sežraly kus igelitu v zemi kde se podobný odpad likviduje, občas vytřídí a většinou spálí a dělat jim zákazy a omezení, přičemž bordel do moře putuje zcela odljinud..
btw. v krámně ti vnutí předražené papírové sáčky a přitom ti každých pár gramů čehokoli povinně zabalí zvlášť do igelitu...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V případě plastových brcek v papírovém obalu je nahrazujeme papirovymi v igelitovém obalu. Takže z hlediska ekologie nic moc rozdíl. Jen je brčko během pár minut naprosto k ničemu. U vaticek do uší jsem za papír rád. Tyčinka je tužší než ta plastová která se mi furt lamala. Ale špejle s vatou je stejně něj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Troufám si říct, že příčinou zákazu plastových brček a uchošťourů nebude to, že je lidi vyhazjí v lese.“

Dost možná příčinou zákazu plastových brček apod. je prostě to, že to je relativně snadná cesta k vykázání činnosti v ochraně přírody.

Přitom paradoxně třeba plastová taška je v případě, že třídíte odpad, ekologičtější než např. papírová (jelikož pak u tašek hlavní ekologickou stopu dělá přeprava a papírových tašek se do daného objemu vejde daleko méně než plastových).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ach, ty jseš fakt hlupák. Ano máš pravdu, že lidi jsou leniví primitivové a když jdou do přírody, tak pohazují věci okolo "tábořiště". Je to dáno tím, že už nejsou mládežnické organizace se vztahy k přírodě, kdy se omladina naučila, jak ekologicky likvidovat po sobě bordel (tj. papír spálit, kovy zakopat do země, plasty vzít s sebou). Taktéž moc nepomáhá, že tato omladina změnila výlety do přírody na chlastací párty (vždycky mně dopálí, když kolem odpočivadla v lese jsou poházené odpadky a flašky ze zjevné chlastačky, i když je přímo u toho odpočivadla odpadkový koš).
Ale takhle se plasty do oceánu fakt nedostanou. Ty se tam dostanou, s té skvělé, pokrytecké Západní zkurvyevropy. Kdy tito pokrytečtí zkurvenci fungují tak, že svůj odpad, kterého generují mnohem více, nežli třebas my, vyvážejí do zahraničí. Speciálně do JV Asie. Akorát, že to funguje tak, že naloží kontejmentovou loď v Amsterdamu. Ta dopluje do JV Asie na tzv. recyklaci a buď to vysype do moře ještě před zakotvením a nebo po zakotvení se vymění papíry a loď ihned vypluje na moře, kde to do toho moře vysype.

Problém není v platovém brčku, problém je, že ti mekáč automaticky to plastové brčko cpe a ještě ho zabalí do papíru. Přitom normální člověk pije nápoje bez brčka.

Problém není v plastové igelitce, problém je v tom, že když si koupíš multibalení sladkostí, tak to je zabalené jak bábuška. Ve třech platových obalech.

Celej problém s plasty nápaně připomíná zkurvenectví a zmrdství elektromobility. My, západní ekoaktivitsté z města chceme dýchat čistý vzduch a mít čistá auta. A tu elektřinu vyrobíme ekologicky na solárech. Jo ono nesvítí slunce? nevadí, východní otroci na venkově mají uhelky a to že se dusí je nám úplně u prdele. Vyrobit baterku je nehorázné svinsto? Nevadí, otroci v Asii si na tom zkurví zdraví. A otroci v Jižní americe si ho zase zkurví při těžbě vzácných zemin pro ty baterky nutných.

že životnost elektromobilu je krátká? Nevadí, stejně měníme auto co 3-4 roky a ještě na to dostaneme doatci, byť jsme bohatí, dotaci, na kterou stát vydělal vykořisťováním východu.

To je jádro problému. A to jsou západní porkytečtí zmrdi a zkurvenci ještě slabý čajíček proti amerických zmrdům a zkurvencům. Ti jsou ještě vyšší level.

Řešení je snadné. Vyzabíjet je do mrtě a pohrozit každému, kdo by chtěl zopakovat tento jejich životní styl stejným osudem. Oni by už pak lidi šli do sebe. A myslím to vážně, atomovka do Yellowstoneského strapu by nejenže odstranila cca 2/3 americkejch zmrdozkurvenců a tím největšího znečisťovatele planety, ale zároveň planetu výrazně ochladila.

Jenže to nevidíš, protože nejspíše ten zmrdozkurvistán bude tvůj vzor a tak raději budeš nadávat "Čecháčkovi" za to, že se čertí nad papírovými brčky (to je další věc, nevadí mi, kdyby to udělali tak, že by byly plastové brčka zatížěné extra daní, kterou by pak dotovali ty papírová brčka, ale oni je prostě zcela zákážou, děj se co děj i když se to pak nedá používat. Dtto žárovky, vysavače, benzínová auta...).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasil bych s tebou, až na dvě věci. Zaprvé zabíjení lidí jen kvůli tomu, že jsou idioti, mi nepřijde moc konstruktivní :). Je to jednak jejich blbost, ale nezapomeň taky na to, že je tak vychovává společnost/systém, ve kterém žijí. Pokud je normální si co dva roky koupit nový mobil (pro příklad) a lidi na to mají a mobily jsou dost levné a zároveň se k tomu přidá masírka o tom, jak to je všechno v pohodě a jak se odpad hezky recykluje a používá se "zelená" energie pro výrobu a kdo ví jaké další pohádky, tak se těm lidem na druhou stranu těžko divit. Je to jejich omezenost, ale ne každý dokáže dohlédnout za rok, hlavně když se snažíš ho radši k tomu rohu ani blízko nepustit.

Druhá věc, se kterou úplně nesouhlasím, je že tohle se děje jen víc na západě. Ano, děje se to tam ve větší míře kvůli vyšší životní úrovni, ale v principu se to samé děje i u nás. Je to ale problém jednak rozhledu, pak pohodlnosti a toho, že výrobky jsou prostě koncipované tak, aby se co nejdřív vyhazovaly a kupovaly nové - ať už proto, že prostě nevydrží fungovat, nebo "morálně zastarají", jak se tomu hezky eufemisticky dneska říká. Jak z toho ven je ale těžká otázka.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Děje se to zřejmě všude, ale jen na západě s takovým pokrytectvím. Měli jsme kdysi americkou kolegyni, strašně horlivou pro všechny ty eko, lgbt, a další liberální buzzwordy, přitom jí vůbec nepřišlo divné vyhodit jídlo, protože na něj zrovna neměla chuť. Přece si pak koupí další. A tohle je imho problém toho moderního eko přístupu: je to drahá šaškárna kvůli mediálnímu obrazu, která ale v praxi nikam nevede, jen působí problémy jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A potom taky cechacek vypisuje po nete nezmysly, aj ked o tom nema paru.
Zivotnost elektromobilu nie je vobec kratka, to je len mylna zauzivana predstava hejterov, ktori si precitali, ze vyrobca poskytuje 8rocnu zaruku na baterie, takze z toho si nejakym prapodivnym sposobom vydedukovali, ze bateria ma zivotnost 8 rokov. Doteraz sme mohli viest len polemiky o tom, ci je to bullshit alebo pravda. Nastastie uz vela elektromobilov existuju na svete dlhsie ako 8 rokov, takze mame aj fakty - samotna Tesla napr. priznala, ze stav baterii je po 8 rokoch v lepsom stave, nez povodne predpokladali, ze bude a ani zdaleka neatakuje hranicu 70% kapacity.
Dalsia vec je, ze vsetky elektromobily maju baterie modularne, skladajuce sa z viacerych modulov a tie su zase zlozene z viacerych clankov. Pokial kapacita baterie poklesne pod 70%, tak sa identifikuju vadne moduly a len tie sa vymenia - opat na rozdiel od mylnej predstavy BFU, ze v takom pripade vzdy treba menit celu bateriu cenou presahujucu zostatkovu hodnotu auta.
A napokon tu mame samotne moduly, zlozene z jednotlivych clankov - v pripade vadneho modulu je na vine v drvivej vacsine pripadov 1-2 clanky z niekolkych desiatok. Tieto clanky sa vyberu a zrecykluju kvoli vzacnym prvkom. A zbytok (dobrych) clankov sa prepouzije napr. v pripade Tesly do PowerWall.
Takze celkovy odpad z elektromobilu po vymene "baterie" je na urovni jednotiek clankov.
A to, ze energeticky mix niektorych statov je zatial silne v neprospech obnovitelnych zdrojov je dlhodobo riesitelny problem na rozdiel od fosilnych paliv, ktore uz nemaju co dalsie (cistejsie) ponuknut.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a) ani vývojáři a odborníci samotných baterií ti nejsou schopní říct, kdy přesně "umře" >> btw kapacita neklesá pozvolna do nuly, ale baterie může přestat během chvilky plnit svou funkci a to bez varování (viz. tvrzení Kazdy)
b) medializované Tesly které nalítali milion+ km a chlubí se jimi i MUSK, tak si prodělali několik výměn baterie i elektromotoru (mimo jiné)
c) opravovat vícemodulové baterie .. dle mého ekonomicky nevýhodné a technicky problémové, protože pak budou v packu velké rozdíly a to není dobré (kdykoliv pak může odejít další článek a znovu platit práce se asi moc nevyplatí)..ekonomičtější bych viděl vyměnit starou baterii na protiúčet za novou
d) upcykling mi taky přijde jako blbost, když si mohu levněji pořídit baterii s větší životností s vhodnějším složením pro takové účely a stále mi přijde vhodnější recyklace než mít "načnutou" baterii v systému od kterého očekávám jistou spolehlivost >> navíc kolik dekád bude člověk čekat, až bude dostatek vyřazených článků .. to si raději koupí ihned a novou ;)

masivní bateriový koncept >> hovadina na entou a dotace elektromobility nechutnost, která nic neřeší a podporuje jen další konzum bohatších

nespolehlivé OZE v naších podmínkách může ve velkém tlačit jen idiot a nebo člověk který z toho profituje (aby taky ne když už tam zahučelo několik stovek miliard v kapsách jednotlivců s mizivým přínosem a další dotace na cestě )

btw v našem enrgetickém mixu BEV nesplňuje emisní limity (škoda že se jim nezapočítává bordel z komínů)

ohledně odpadu okolo BEV bude potřeba vytěžit a zpracovat nad běžný rámec několik stovek miliard tun surovin a to potřebuje energii a i přes plánovaný upcykling(baterie není věčná) dojde k nasycení a tohle vše se bude muset recyklovat >> což je opět mnohem více vynaložené energie (nemusím ani zmiňovat, že recyklace není 100% a ten bordel z recyklace se bude uvolňovat do prostředí) ...

uhlovodíky mají stále mnoho výhod, které nelze překonat a už vůbec ne bateriovým konceptem >> ano těším se na EV budoucnosti, ale děsím se toho tlaku OZE a na masivní rozšíření bateriového konceptu ..to je doslova pohroma pro lidstvo >> OZE nefungují spolehlivě nikde, způsobuje to problémy a stejně je to černá díra na peníze

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

add a) umřít může i zcela nová baterie (většinou se jedná o kvalitu návrhu, výchozích materiálů a jejich zpracování, případně i nevhodnou manipulaci)
add b) pokud máte dostatečnou kapacitu baterie, je důležitějším parametrem její časová životnost (u Lion, LiPo je ~10 let, LiFePO4 ~15 let a u LiTiO ~20 let) než počet cyklů
add c) je zcela nevhodné měnit jednotlivé články s paralelním spojením a články s mizernou správou (obvykle velmi malý vyvažovací proud anebo nevhodný způsob jeho řízení - BMS); pokud ale máte slušnou správu (u větších kapacit nejlépe s aktivním vyvažováním vyššími proudy) problém to není
add d) sekundární využití bateriových modulů (mající již sníženou kapacitu anebo zvýšený vnitřní odpor) z dopravních prostředků staticky (tam obvykle nevadí potřeba jejich většího množství) je efektivnější než jejich recyklace

PS: "uhlovodíky mají stále mnoho výhod", ale občas i zásadní nevýhody - masivní znečišťování životního prostředí dopravou, a občas i nějakou tou havárií

PSS: k masivnímu ukládaní energie se stávající elektrochemické akumulátory opravdu moc nehodí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

samozřejmě, že chemické složení, konstrukce a způsob zacházení má značný vliv na životnost .. ohledně dostatečné kapacity .. co se dá považovat za dostatečnou kapacitu ? 10, 20, 100 nebo 200kWh nebo víc?
k tomu a) jsem měl na mysli to, že pokles uživatelsky přístupné kapacity nic v podstatě neznamená. Respektive baterie má jistý bod zlomu a mnoho lidí si myslí "mám teprve -20/30%, tak dobrý", ale ve skutečnosti může mít baterii těsně před smrtí(v horším případě >> pár případů v okolí znám) a nebo ve stavu, kdy nebude smysluplně použitelná ve vozidle, ale ještě x let vydrží v zařízení, kde nebude vystavena tak vysoké zátěži..

Osobně bych si upcyklovanou baterii nenainstaloval a už vůbec ne do systému, kde požaduji vysokou spolehlivost a nemohu si dovolit početnější zálohu.. předpokládám, že současné baterie mají cennější složení(více drahých kovů) a na trh přijdou levnější alternativy a proto mi recyklace dává větší smysl + ušetřím peníze i za opakovanou práci v servisu i svůj čas + budu mít vůz skoro s původními parametry = bude si lépe držet hodnotu

"masivní znečišťování životního prostředí dopravou, a občas i nějakou tou havárií"
jako by BEV masivně neznečištovala životní prostředí a to i v místě provozu a ve výsledku se mění chování uživatelů a díky dotacím mají levný provoz a jezdí/znečisťují víc než kdyby měli ICEV ;)
takže jednoho špindíru zakážeme a druhého si sem pustíme a ještě to bude dražší s mnoha nedostatky.. to má opravdu smysl ;)

bateriový koncept mi nevadí, protože v poslední míli má smysl, ale ty dotace a tlačení "silou" mi hodně vadí, protože neřeší problém a tím jsou nízkopříjmové skupiny, které nemají na údržbu či obnovu vozového parku a politickým řešením je tyto nízkopříjmové skupiny vysávat a přelévat takto získané zdroje do kapes bohatších ..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

- dostatečná kapacita je taková, aby umožňovala bezproblémové používání daného dopravního prostředku jeho uživatelům v běžném denním (cesta do zaměstnání a zpět, k tomu nějaký ten nákup a lokální volnočasové aktivity) anebo víkendovém provozu (cesta na chatu nebo chalupu a zpět s rezervou pro menší zajížďku)
- aktuální stav akumulátoru a jeho spolehlivost v sobě odráží použitou technologii, kvalitu surovin, výroby i integrace (BMS, ohřev/chlazení, apod.), stáří (což je faktor často ovlivňující spolehlivost více než aktuální reálná kapacita, tedy pokud se pohybujeme do hranice 70~80%), četností a způsobu nabíjení (častější FastCharge na vysoký stupeň nabití i razantní rekuperace opravdu k životnosti neprospívá) i jejím zatěžování (častý výkonnostní režim ji také moc neprospívá); je to tedy částečně podobné i spalovákům, kdy může docházet ke zničení i po pár tisícovkách kilometrů
- lithiové akumulátory prakticky neobsahují žádné drahé kovy, a separace hliníku, mědi, lithia (případně dalších prvků - nikl, mangan, titan, fosfor, ytrium, apod.) rozhodně není triviální,a tak se vyplatí je provozovat co nejdéle (po přesunu do stacionární aplikace i pod hranici praktické využitelnosti v dopravních prostředcích)
- BEV neznečisťují lokálně (tedy mimo otěr pneumatik a podstatně snížený otěr brzd, neboť rekuperují), a u centralizovaných fosilních zdrojů el. energie je možné instalovat podstatně účinnější filtry (lépe ale využít jádro, či další bezemisní zdroje, pokud to dává smysl)
Vzhledem k aktuálnímu stavu technologií jsem osobně pro kombinaci BEV s menším lehkým spalovákem běžícím v optimalizovaném generátorovém režimu pro prodloužení dojezdu (či alespoň jako rezeva pro dojetí k nabíječce).

PS: systémy s velmi vysokou požadovanou spolehlivostí musí být pro tento účel již navrženy (většinou typu N+1), neboť i zcela nový a otestovaný akumulátor může odejít po pár hodinách reálného provozu (podobně jako třeba HDD)
PSS: nerozumím pojmu "upcyklovaná baterie"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- chci konkrétní číslo, protože menší kapacita si projde více cykly, větší zátěží, jiné samovybíjení, jiným "C rate" a navíc větší baterii si mohu lepé spravovat a manuálně si nastavit nabíjení od - do aniž by to nějak významně omezilo komfort užívání..
- moderní metody dokážou recyklovat až 97% a úspora energie "prý" až 40% (ekologické to není, ale peníze to šetří) >> v současných generacích je stále dost kobaltu(mimo jiné) a jiné kovy určitě budou cennější než např. železo/hliník ;) a ten hlavní faktor spolehlivost a šetření času uživatele, tak to je k nezaplacení ;)
- BEV znečišťují lokálně a dokonce jen o trochu méně než moderní ICEV .. nejde jen o pneumatiky/brzdy, ale i o povrch silnice a víření prachových částic (viz zprávy OECD, Emisionanalytics apod.) > navíc BEV jsou těžší >> majoritní podíl na znečištění má menšina vozidel v neudržovaném stavu >> řešením není dotace konzumního života bohatším, ale přísnější kontroly a nevysávat nízkopříjmové skupiny, které nemají dostatek financí na údržbu
- odejít může cokoliv kdykoli (i já :D), ale proč tomu jít zbytečně napřed a pak muset řešit víc problémů a investovat do toho svůj čas ..
- Upcykling je moderní záklinadlo elektromobilistů >> vezmou starou baterii(nebo jednotlivé články) a použije např. v úložišti nebo jiném spotřebiči(tím se odloží recyklace o další roky)

- elektřinu neumíme rozumně skladovat dlouhodobě v požadovaném množštví a už vůbec to neumíme levně a na malém prostoru(proto tvrdím, že uhlovodíky mají svou výhodu) a navíc elektřinu musíme vyrábět, i když se nespotřebovává = čím větší spotřeba tím více elektřiny se bude muset vyrobit a víc elektřiny se vyrobí aniž by se využila > energii z uhlovodíků použiji až v momentě, co ji potřebuji a mezitím ji mohu levně dlouhodobě skladovat a další výhodou je vysoká volumetrická i gravimetrická hustota energie ;)
- hodně se zapomíná, že kvůli elektromobilitě se musí vybudovat masivní infrastruktura(to samo o sobě není moc ekologické) a nejen vybudovat, ale i udržovat v provozu ..
- synergie při výrobě paliv je taky záhoné zmínit, protože průmysl využije veškeré látky, které vznikají při rafinaci a i tak nepokryje celou poptávku..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

- strelim od boku, 40kwh
- moje BEV vazi 1300 kg, kolik vazi tve ICE?
- jake dotace u nas dostanes na BEV? 0.000 CZK?
- prisnejsi kontroly, aby ty nizkoprijmove skupiny nemely uz vubec v cem jezdit? trosku protimluv, ne?
- masivni infrastrukturu uz mame, pokud uvazujeme o budoucnosti, za jak dlouho bude u nas 100% BEV, kdyz zitra prestaneme prodavat ICE? 20 let? 30? do te doby to zvladneme posilit, neboj
- z BEV si nevykucham DPF, coz je dnes bezne, byt ceny jsou desetinove nez pred lety, lidi jsou prasata
- kolik energie je potreba k tomu, aby jsi mohl do auta natankovat jeden litr benzinu? vsichni resi cely retezec energie pro BEV, ale tvari se jako by benzin na benzinkach tryskal ze zeme...

mam BEV na cesty po meste a okoli, kde to ma pro me smysl, na delsi trasy mam ICE. nejsem slepy zastance BEV, v soucasne dobe ale nemame k dispozici lepsi technologii pro EV, snad Toyota brzy ukaze solid state baterie v produkcnim aute

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"moje BEV vazi 1300 kg"
Elektromobily by dávno vládli osobní dopravě. Pokud by se nevyráběly podobná monstra místo miniaut pro jednu osobu. Naprostá většina osobáků vozí jednoho člověka. Člověk veze sebe + těch 1300 kilo navíc. K tomu samozřejmně potřebuje 80kw motor... Naproti tomu malé tak 200kg jednomístné vozítko v pohodě zvládne to samé s 4kw motorem a pár baterkama. Baterky z toho 1300kg stačí 10 malým jednomístným. Dobití za zlomek času i ze zásuvky v pohodě. Problém je že be na tomautomobilky tak nevydělaly, že...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a vis, ze ony se vyrabi? uz jsi si ho koupil? nebo chces abych si ho koupil ja? 1300 kg je monstrum? skoda fabia je take monstrum? co to znamena?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nebuď srab a řekni co je to konrétně za typ protože váha 1300kg bude nějaké pidi autíčko :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

dvoudverak 2+2, karbonovy monokok

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

takže mrňavá i3? s trapným dojezdem, bez tažného a rodinu tam taky moc nepovozím :) ..za tu cenu katastrofa a to je i3 jedno z lepších BEV, které dává do města smysl

v garáži si hýčkám jednu starou atmoféru, která je podobně velká ..akorát je o 400 kilo lehčí, rychlejší a s větším dojezdem :) .. uznávám, že i3 není tak hlučná, ale vsadím se, že 170km/h nedá za cca 20 sekund ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby se to skutečně hromadně vyrábělo, tak už to je všude. Ovšem to by se takové vozítko jezdící max 50kou a mající cenu max jako malý skůtr, nesmělo prodávat za cenu normálního auta.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

- takže dejme tomu max. 200-300 kilomerů dojezd > v hodné na krátké trasy, kde si neprojde tolika cykly a může vydržet relativně dlouho
- BEV s kterým jezdím má 1500+ kg a ICEV skoro dvě tuny délka, skoro 5 metrů, dojezd cca 1000km, doplnění energie za cca 1-2 minuty plná nádrž, táhnout mohu víc jak 2 tuny (ale nechápu důvod tvého dotazu)
- řeč je hlavně o elektromobilitě a tam jsou dotace štědré a samotné BEV měli dotace pro "firmy" a ve statním sektoru jedou na zelené vlně, takže asi tak >> a jako třešnička na dortu >> dálnice, parkování, energie atd. ;) Dotace na elektromobilitu i provoz jsou tečka, kdo tvrdí opak a) šíří nepravdy (neví) b) ví, ale lže
- jaký protimluv >> stát z nich přestane vysávat peníze a tím pádem budou mít na opravu vozidla (nebo na nákup novějšího) + ty stovky miliard, které zahučeli do OZE/elektromobility a ještě další stovky miliard zahučí se mohli použít na opravdové řešení problému a nejen dotování konzumu bohatších ;)
- kuchání DPF běžné není (kolika procent vozů by se to mělo týkat, aby to spadalo do skupiny běžné), ale nepopírám, že jednotky případů vykuchaných vnitřností, ježdění na různé oleje, technické benzíny apod. neexistují
- na výrobu litru paliva je potřeba cca 1 až 1,6 kWh elektřiny(podle stupně modernizace) >> vezmu tedy průměr, i když modernizované jsou díky emisím a kvůli snižení nákladům za energie skoro všechny rafinerie cca 7kWh na 100 km
- není to spíš naopak, že všichni řeší fosilní paliva, ale neřeší celkový řetězec a potřebnou infrastrukturu pro BEV ? Co vídím, tak většina se stále ohání jen TTW a u WTT ignoruje spoustu proměnných a naopak u ICEV se započítává vše a nekalkuluje se se synergií při rafinaci(z které těží průmysl a ušetří to hodně energie) >> asi stejná demagogie jako se ohánět loděmi(problém není v nich, ale v našem konzumu) >> fakt je takový, že lokální emise cca 90% osobních ICEV jsou jen mírně větší tečka
- SSB vypadá sice slibně, ale má šílené problémy s provozní teplotou (klasika tolik netrpí při nízkých teplotách) a starší typy dokonce nejsou schopné fungovat bez neustálého zahřívání ..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pises: > navíc BEV jsou těžší
v dalsim prispevku: BEV s kterým jezdím má 1500+ kg a ICEV skoro dvě tuny

pises: majoritní podíl na znečištění má menšina vozidel v neudržovaném stavu >> řešením není dotace konzumního života bohatším, ale přísnější kontroly
v dalsim prispevku: jaký protimluv >> stát z nich přestane vysávat peníze a tím pádem budou mít na opravu vozidla

si trosku nevidis do pusy kamarade...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

hele nevím o co ti jde, ale snad i cvičené opici musí být jasné, že BEV jsou v dané kategorii těžší, ale jestli chceš slovíčkařit a vytrhávat z kontextu, tak si najdi jinou oběť svého fanatizmu >> cca podobně těžké BEV TM3LR(vs. mé ICEV) je menší, hlučnější, o cca 600 tisíc dražší, s 1/2 dojezdem, s cca poloviční možnou zátěží na "kouli"(tažném) ..

hele chápu, že jsi asi trochu mimo (sorry, ale fakt nemám rád překrucování toho co napíšu) >> pro ty pomalejší, kteří jen umí překrucovat a vytrhávat z kontextu opět budu citovat sám sebe a jestli máš problém s kognitivními funkcemi, nechápeš psaný text a ani neudržíš konzistentnost debaty, tak se do ní příště raději nepouštěj

citace toho co jsem napsal>> snad to chápeš a netuším o jaký jde protimluv ...
"majoritní podíl na znečištění má menšina vozidel v neudržovaném stavu>> řešením není dotace konzumního života bohatším, ale přísnější kontroly a nevysávat nízkopříjmové skupiny, které nemají dostatek financí na údržbu"

takže jsi skončil u vytrhávaní z kontextu a slovíčkaření hned potom, co jsem ti vyvrátil ty tvoje bláboly :D nj "nejsem slepy zastance BEV" >. to ti tak budu věřit .. :D :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

- jak jsem již naznačil, konkrétní číslo závisí na denním (týdenním) nájezdu konkrétního uživatele, jeho možnostech dobíjení a stupně ochoty přizpůsobit své dosavadní návyky
- teoreticky, tedy možná laboratorně nebo ve spoustě dílčích procesů různě po světě
- aha, takže všechny lokální emise ze spálených uhlovodíků jsou zanedbatelné ?!? ...no to bych určitě poslal dotyčné analytiky do nějaké velké aglomerace v Asií, či Jižní Ameriky (občas by ale mohla stačit i nějaká evropská kotlina (nejlépe s inverzí)
- jinými slovy, akumulátory jsou nespolehlivé, a je třeba je měnit nejlépe každým rokem (možná i častěji) ??
- upcykling v této podobě má jednoznačně větší smysl než recyklace (minimálně ekonomicky ...vlastně i ekologicky, neboť těch minimálně 3% zbytků bude méně); otázku spolehlivosti ve stacionárním užití pak mohu řešit v OffGrid systémech (v OnGrid to prakticky není třeba) např. druhou sadou (třeba s i s nižší kapacitou), generátorem, apod.
- "elektřinu musíme vyrábět, i když se nespotřebovává = čím větší spotřeba tím více elektřiny se bude muset vyrobit a víc elektřiny se vyrobí aniž by se využila"
...to není tak docela pravdou, neboť záleží na vlastnostech jednotlivých zdrojů (především čas nájezdu na výkon), jejich reálném mixu, propojenosti soustav a kvality jejich řízení
- je to prakticky shodné jako při budování výdejen uhlovodíků, či plynů (u obojího jsou ale vyšší provozní rizika)
- dnes zvládáme krakování i syntézu, takže zdrojové směsi (ropa, zemní plyn) dokážeme poměrně dobře využít v celém vytěženém objemu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- nic to nemění na tom, že "smrt" baterie nejsou schopní predikovat ani její vývojáři, ale na internetu jsou mistři, co tvrdí, že baterie v pohodě vydrží milion kilomterů a pak se hodí na dalších 20-30 let do nějakého úložiště
-kde tvrdím, že jsou zanedbatelné >> tvrdím, že lokální emise moderních ICEV jsou o něco málo horší jak lokální emise BEV
- to tvrdíš ty ;)
- vážně je to výhodnější, když na offgrid systém mohu využít levnější baterii s delší životností (přeci nepotřebuji cca půl tuny v pochybném stavu jako úložiště a raději ty stovky kg "prodám" a směním za něco spolehlivějšího s delší životností .. ) >> btw jsem zvědav jestli recyklace BEV bude možná v nekompletním stavu a nebo to bude muset jít přes specializovanou firmu, která si shrábně provzie ..stejně jako se to děje teď >> dá se auto do "šrotu" a pracovníciho rozprodají na součástky a vydají papír o ekologické likvidaci)
- stejně se té recyklacy nedá vyhnout + tomu budu muset věnovat více času a ve výsledku i peněz a to mi jen pro dobrý pocit nestačí ;)
- v čem to není pravda ? takže když nebude pokrytá spotřeba v daný moment, tak co se stane ? Vždy musí být vyráběno(nebo nějak dodávano) více energie než se spotřebovává a nebo si pak člověk bez předešlého povolení ani nezatopí ;) (ano chytrá síť, která nedovolí přetížení je sice nevyhnutelnou cestou, ale není to moc komfortní a reálně to může skončit tak, že někdo prostě nedobije, protože nebylo dost energie)
- v čem je to stejné ? Nebudu ani řešit volumetrickou a gravimetrickou energetickou hustotu paliv a snadné dlouhodobé skladování.
- jak chceš ukládat stovky GWh elektřiny s možností okamžitého využití ? (vzhledem k tlaku na OZE a nepodpoře klasických zdrojů to bude nevyhnutelné)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...pokud s někým diskutuji, měl bych reagovat na jeho komenty, a ne "všeobecně", neboť je to často docela mimo souvislost (pravda, pak se často hůře obhajuje původní koment). Taky by to občas chtělo více soudnosti o tom co se kde píše (nejlépe se vždy podívat i do dalších nezávislých zdrojů, alespoň v okamžiku diskuse na dané téma, aby člověk se moc neposouval k zaslepenosti).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"A otroci v Jižní americe si ho zase zkurví při těžbě vzácných zemin pro ty baterky nutných."

Vzácné zeminy se používaly pouze v NiMH bateriích pro některá hybridní vozidla a pokud je mi známo, tak i v novějších verzích týchž vozidel byly nahrazeny bateriemi bez vzácných zemin (viz třeba klasický Prius vs. Prius PHEV).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nemusí být "vzácné"/dráhé, ale toxické a např. kobalt je dražší, ale netoxický ..nikl není tolik vzácný, ale toxický a jestli dýcháš bordel, prach a děláš v extrémních podmínkách tak je tě zabíjí i netoxické materiály

btw takový malý lithiohový důl, který sotva pokryje pár desítek promile celosvětové potpávky pohání dieselevé elektrocentrály s výkonem 6MW >> to je takový menší naftová řeka ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Benzín je taky toxický, ale na rozdíl od niklu v baterii se s ním můžu polít. Kromě toho 70 % niklu a 90 % kobaltu sežere metalurgie a strojírenství, ale to z nějakého důvodu zřejmě nevadí. ;)

No a že se někdo rozhodl někde používat dieselové generátory...co na tom? Dříve nebo později tam stejně už nebudou, nafta bude moc drahá oproti alternativám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"70 % niklu a 90 % kobaltu sežere metalurgie a strojírenství, ale to z nějakého důvodu zřejmě nevadí. ;)"

To platí možná dneska, ale pokud by se nějakým nedopatřením splnily vlhké sny ekologistů a všichni by začali jezdit elektrovehiklama, tak by byla skutečnost poněkud jiná, smutnější.

Jinak nevím jak ty, ale řekl bych že lidi se benzínem většinou moc nepolívají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- v rozvojových zemích kde není řádná infrastruktura, tak je naprosto normální, že tam těžaři naběhnout a s co možná nejnižšími náklady vydrancují tamní zdroje. >> tenhle způsob nevyžaduje stavět masivní infrastrukturu a pak se jen přesunou o dům dál

- právě o tom je řeč bateriový koncept elektromobility si vyždáda par stovek milard tun surovin navíc mimo bežný rámec.. takže nejde jen o mnohem větší spotřebu energie ;)
.. samozřejmě, že každé drancování/plýtvání zdrojů špatné, ale proč tomu ještě přidávat ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale autor (ani titulek) nezmiňuje, že zákaz plastových brček nic nevyřeší. Jen že samooprava elektrospotřebičů pomůže VÍCE. Neberte to hned černobíle. Faktorů je mnoho, některé účinnější, některé méně. Autor ale nikde nezmínil, že zákaz plastových brček je k ničemu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty brčka jsou naprostý výsměch. Nejen ze se z papíru nedá pít - vždy se rozmočí. Ale oni v mekači vam okolo papiroveho brčka daji plastovy víčko, ktere je mnohem větší. To je presne ekofašismus v praxi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A terazky mi povedztě, Hustín, čo vy si predstavujetě pod takým slovom ekofašismus?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hitler byl přeci vegetarián, ne? ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když už se tu zmiňují brčka, víte, že se dají koupit "slámky", tj. brčka skutečně se slámy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, backlight neboli podsviceni jsem uz se synem menil 2x, cena z ciny cca 500Kc, dodani do cca mesice
ellytu jsem vymenil uz nepocitane, nedavno jsem znamemu zprovoznil HDD / zasekle hlavy po padu NB /, dalsi tri HDD mne lezi na stole, tak uvidime...
edited: a diky Cine je potrebny vercajk dostupny za par kacek

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a potom tu este mame take hovada ako napr. Apple, ktori cielene robia chyby v dizajne, nechavaju si navrhovat "custom" suciastky (ku*vitka) so zivotnostou nezriedka nedosahujucou ani dlzku zaruky, umelo blokuju funkcionalitu opravenych zariadeni, navrhuju nerozobratelnu elektroniku a pod.... len aby ludom zabranili v opravach ich vlastnych zariadeni a donutili ich kupit si nove. A k tomu vsetkemu si platia hufy lobystov, aby nahodou nepostavila US vlada tieto ich praktiky mimo zakon. Staci si pozret na YT kanal Louis Rossmann a pochopite...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No já si zase nemyslím že Apple dělá chyby v designu úmyslně. Prostě dělá věci tak aby byly co nejlevnější na výrobu bez ohledu na opravitelnost. Taky si nemyslím že aktivně brání opravitelnosti svých výrobků. Ať už se jedná o serializaci dílů či použití běžně nedostupných komponent. Apple prostě nechce investovat ani $ do jednodušší opravitelnosti třetí stranou. Ale že by aktivně tomuto bránil to zase ne.
Rossmann vidí věci pouze svým úhlem pohledu. A způsob jakým prosazuje "right to repair" je čistě ten který vyhovuje jemu a repair shopům. Zákazník může benefitovat z rozšíření nabídky možností opravy, ale není to nic co by pomohlo jemu samotnému si věci opravit. Rossmannovi jde stejně jako Apple o svůj business.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rossmannových videí jsem pár viděl, v jednom tvrdil, že jakousi součástku na desce notebooku nahradili téměř totožnou, ale kterou výrobce nesmí prodat nikomu jinému. To je aktivní obrana. Integrace a lepení je do značné míry také obrana, i když možná mimochodem - vždy se dá vždy říct, že chtěli ušetřit milimetr a proto odstranili slot na SSD apod. Každopádně se pak hezky sčítají šance na selhání všech součástek a cena opravy, která u výrobce často přesahuje cenu nového zboží.
Možnost opravy vyhovuje i mně - baterii ve své Nokii 3 jsem vyměnil svépomocí, protože to nebylo slepené. Za sebe bych možná výrobce nenutil mi to umožnit, ale já kupuji levný HW a nutnost výměny kvůli baterce bych přežil. U mobilu dražšího, než celá má sestava je na tom majitel hůř a statkář, který má traktor/příslušenství zavržené výrobcem může na právu na opravu dokonce záviset.

Možná bychom kompromisně mohli nařídil povinnost opravy třetí stranou jen těm firmám, které mají plná ústa ekologie :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro jednu z těch firem co vyrábí některé z těch součástek které Rossmann zmiňuje pracuji. Sice dělám na něčem trochu jiném, takže do toho úplně nevidím. Co však mohu říct, že situace je malinko složitější než se na první pohled může zdát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A v cem vazne nemoznost porizeni nekterych komponent ?
Smluvni exkluzivita a tajnustkarstvi tu opravitelnost zabiji.

Protoze jsem delal desky ktere promeni MBPr displej v monitor - tak to vidim typicky na reseni backlightu, kde z obycejneho boost + proudoveho zdroje, presli na architekturu ze boost je na zakladovce, a multi-string current sink je v displeji. Sehnat ono magicke LP8548B1SQ na verejnem trhu je nemozne, a neni verejna ani dokumentace. Takze zustavaj cinsti zlodeji soucastek od PCBA partnera, kteri ochotne ulijou a distribuuji takovou specialitku.

Z meho dosavadniho pohledu bohuzel musim souhlasit s predchozim uzivatelem - komponenty jsou cilene omezovany. Kdyby se jednalo o DoD projekt, pochopim ze doku/distribuce nebude.. ale u spotrebniho zbozi, kde kvuli tomu backlight cipu se musi menit cela deska s cpu a ram?

Pokud mas nejake lepsi info / ci interni brainwashing, jsem same ucho.. proc tomu tak je, ale asi to neni neco, co se smi publikovat, protoze mate drzet hubu a krok, coz? :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu. O tomto opravdu mluvit nemohu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple aktivne brani oprave(zevraj kvoli bezpecnosti a moznosti garantovat kvalitu). Trochu mu kleplii po prstoch, tak trochu uvolnuje podmienky pre servisy ale zdaleka to nieje to, co pri inych znackach.
Ked k tomu zaratas ich integraciu vsetkeho na dosku, kde uz nic nevymenis, plus take veci, ze bateria a klavesnica je u nich neoddelitena sucast, s doskou sa musi menit aj touchID a ceny za servis tak Apple sa nemoze cudovat negativnym reakciam na ich stranu.

Priklad z druhej strany. Mam tu teraz v rukach letak pribaleny k Lenovu ThinkpadT14 Gen1, kde je uvedene -
Customer Replaceable Units(CRUs)
ac power adapter
Base cover assembly
Coin-cell battery
Keyboard
Nano-SIM-card try
M.2 SSD
M.2 SSD bracket
Memory module (skoda, ze nie modules. Jeden je pripajkovany)
Power cord
Speaker assembly
Wireless WAN card
Always ON USB 3.2 connector Gen 1 board
Always ON USB 3.2 connector Gen 1 board bracket

To je uplne iny pristup ako Apple. Keby tam bola uvedena aj bateria, tak nemam vyhrady. Hoci tipujem, ze bateria sa bude dat vymenit, len uz by s tym asi bol problem pri pripadnej reklamacii, kedze to nieje uzivatelsky vymenitelny diel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu si nemyslím že v Apple funguje nějaké "anti-repair department". Za vším bych viděl cenu ušetřit každý cent při výrobě.
Nevím co myslíš tím, že Apple uvolnil podmínky. Pokud máš na mysli IRPP, tak to žádné uvolnění není. Je to pouze PR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Najeď si na yotube videa se "neznackovym" servisakem apple a tam ti to popise do detailu. konkretně třeba člověka jménem Louis Rossman.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě Rossmanův kanál znám stejně jako iPad Rehab nebo kanál Paula Danielse. Tyto kanály prezentují skutečnost pouze z jedné strany. Ano v mnoha věcech mají pravdu, ale nepřinášejí úplně komplexní obraz celé situace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo a ona je ještě druhá strana? A která to je? Protože apple těžko, ten už je svým chováním tak profláklý, že to není možné. Ostatně zkus mi najít nějaká videa od nezávyslých servisů či zákazníku ukazující něco jiného...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nijak se nechci zastávat Apple a služeb, servisu a výrobků které nabízejí. Osobně jsem velice kritický k velké části kroků které dělají.
To však nic nemění na tom, že Rossmann prezentuje v mnoha ohledech pouze jednu stranu mince. Ano nelze se divit, že nemá větší nadhled nad věcmi jak v rámci dodavatelského řetězce fungují. Nebo možná že to ví, ale věci úmyslně prezentuje určitým způsobem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale on nema vhled ani do elektroniky (pochybuji ze ma EE vzdelani, nektere jeho videa jsou fakt pain se koukat - jak pitome komentuje schema).

Ale jeho postoj je vesmes spravny - i kdyz odhledneme od faktu, ze to on sam hraje proto aby jel svuj business.. tak jak bys vysvetlil, ze dokaze hrat onu masu svych zakazniku? Rossman neni problem, ale reseni na problem, ktery vytvorilo Apple - svym pristupem, ze se nic opravovat nebude, protoze jenom nalesteny novy jabko je jedina spravna cesta.

A pokud bys ho sledoval vic, tak treba je tam serie videi s nepoctivima realitakama a pronajimateli v NYC - taky se rekne, ze na to ma svuj blbej pohled, protoze prece realitni trh funguje jinak? (jako mozna.. protoze i v CR / praze, se radeji necha neco chatrat az to pojde.. nez se o nemovitost poradne starat).

Ale z meho pohledu - nehodlam pristupovat na tyhle "industry standard practices". Jde to delat jinak a lip.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano souhlasím opravitelnost věcí je velice důležitá a výrobce by měl k připravit podmínky, aby to bylo možné ať už u koncového zákazníka či třetí strany. Na druhou stranu se mi nelíbí jednostranné prezentování situace ať už to dělá kterákoliv strana (right-to-repair nebo druhá strana jako CTA či CSSD). Mimochodem CSSD není ČSSD ale je to Coalition for Safe and Secure Data.
Takovým hezkým příkladem může být Henrik Huseby case. Který Rossmann zpočátku velice jednostranně médiím prezentoval jako boj dobra se zlem. Když se však dostal k relevantním soudním dokumentům, tak poznal že to zase není tak černobílé. A pak se strašně rozčiloval, že jen média neposlouchají, když chtěl korigovat své předchozí nepřesná prohlášení.

Proč by měl hrát masu zákazníků? To že Apple je absolutně neschopný provádět opravy svých výrobků je dlouhá léta známy fakt až už jde o ty jejich géniusy či AASP. A proto vznikla mezera na trhu a mohou existovat třetí strany co provádí opravy.

Ano "Rossmann real estate series" byla celkem zajímavá exkurze to toho jak funguje realitní trh v NYC. No sám NYC a též LA jsou velice zvláštní místa, a žijí svým trochu nepochopitelným životem. Opravdu nemám přehled jak fungují reality v Praze, ale nemyslím si, že by se v Praze dělo to samé jak v NYC ve velké míře. Tzn. úmyslné navyšování cen nemovitostí použitých jak úvěrová zástava.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ano souhlasím opravitelnost věcí je velice důležitá a výrobce by měl k připravit podmínky"
Ale mi se nebavíme o tom že by byl apple laxní a nevytvářel vhodné podmínky či nedodával náhradní díly. Bavíme se o tom že oni aktivně opravám brání, do HW bapříklad dávají kontrolní mechanizmy bránící výměně za jiný díl. Často se to snaží omluvit naprosto nesmyslnými argumenty o potřebě zajištění kvalitní opravy a podobně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Serializace a parovani kamer na iPhonu - je opravu snaha usetrit kazdy cent?
Kdyz si koupis dva telefony, prohodis jim kamery, tak nebudou poradne fugovat (pokud jsi to video nevidel, je na YT).
Takze ano - existuje hodne propracovany anti-repair zamer u Applu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano je. Nikoliv však na produkci ale na vývojových nákladech.

Ona totiž serializace má někdy opravdu význam. Například v případe Face ID kamery je to celkem důležitý bezpečnostní prvek. Apple má tu serializaci udělanou co nejjednodušším způsobem. Z implementačního hlediska by nebyl problém při detekci změny kamery provést její ověření a povolení. To by bylo náročnější na implementaci a tudíž stálo více peněz. To že to hází klacky po nohy 3-rd party opravářům to už je jenom třešnička na dortu.
S tou výměnou kamery nebo třeba True tone u LCD je to podobné. Proč investovat finance do tvorby dalších softwarových nástrojů která Apple pro svůj provoz nepotřebuje a byly by pouze pro třetí stranu.

Nechci aby to vyzněl tak, že podobné praktiky podporuji. Ale chtěl bych prezentovat svůj názor, že primární záměr není bránit opravám, ale ušetřit $ ať už při vývoji či výrobě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zaujimave, ze v pripade iP11 nebol problem s vymenou kamery, az s prichodom iP12 sa to objavilo. Tak ak by malo ist o usetrenie $ ako sa tu snazis naznacit, tak preco do iP12 pridali tu ochranu? Ved to stalo $ na vyvoj a neprinasa to ziadne vylepsenie zabezpecenia. A uz sme opat pri tom - lebo to pre Apple prinasa dalsie $ z autorizovaneho servisu, ergo z novych zariadeni. Lebo ked si mas vybrat, ci ti v autorizaku vymenia v 3 roky starom telefone poskodeny fotak za 500$ alebo si radsej kupis nove zariadenie, tak volba je docela jasna. Pritom neautorizovany by to vedel spravit za patinovu cenu, lenze proste nemoze, pretoze Apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak s tou kamerou u iPhone 12 je to tak, že i když díly vypadají úplně stejně tak stejné nejsou. Takže pokud zaměníš kameru mezi některými kusy tak to funguje a u některých ne. A pak to dělá psí kusy. iPhone nemá ve firmware integrovanou funkci aby tuto záměnu dokázal automaticky detekovat a podle toho se zachovat. Musíš použít jejich proprietární software a změnit tak ID kamery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak este raz - v pripade iP11 si mohol menit kamery ako sa ti zachcelo krizom krazom medzi roznymi iP11. V pripade iP12 mozes rovnako vymenit kamery medzi dvoma iP12, ale nebudu ti fungovat, pokial nesparujes hwid kamery s telefonom, co vie spravit len autorizovany servis, pretoze Apple neposkytuje SW na to potrebny tretim stranam. Ak toto nie je cielene blokovanie moznosti opravy, tak potom uz neviem co. Uz nehovoriac o tom, ze to poskytuje dodatocny priestor pre oyebavanie zakaznikov - cloveku prestane fungovat kamera, ktoru mu neautorizovany servis nevie vymenit a v autorizaku mu mozu povedat trebars, ze telefon bol zateceny, treba vymenit komplet zakladnu dosku a zakaznik nema ako dokazat, ze to nie je pravda. Co sa mimochodom aj velmi casto deje - pozri si Rossmanove videa, ako clovek prisiel do genius baru s tym, ze mu nefunguje macbook a oni mu navrhli vymenu komplet zakladnej dosky za 1400$. Pritom problem bol len v zlomenom flexikabli, co mu Rossman vymenil za par drobnych. A to uz sa dostavame k dalsiemu oyebu Applu - v ziadnom ntb sa flexikable nekazia ani po 10 rokoch pouzivania, ale v macbookoch odchadzaju ako na beziacom pase. Ako clovek by ocakaval, ze ked uz zaplati za zariadenie premiovu cenu, tak bude kvalitativne minimalne na rovnakej urovni ako konkurencia, ale tomu tak bohuzial nie je...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mezi některými kusy iPhone 12 můžeš též vyměňovat kamery bez problémů a bude ti to fungovat jak jsem psal výše. Mezi některými kusy toto udělat nejde protože kamery nejsou "úplně" stejné. To že Apple technicky nevyřešil tuto nekompatibility ještě neznamená že to udělal záměrně. Pokud takovou informaci máš tak se o ni poděl.

Problém s těmi flexi kabely do LCD co popisuje je pouze u některých modelů nikoliv všech. Takže to tvé zevšeobecnění není pravdivé. Týká se to 13" a 15" MacBook Pro 2016. Kabel v těchto modelech je trochu kratší a pouhým otvíráním a zavíráním víka doje k prodření kabelu napájejícího podsvětlení. Apple má dokonce na 13" MacBook Pro servisní program a závadu zdarma opravuje i po záruce. Co je však trochu zarážející, že 15" verze není tímto programem pokryta i když má úplně stejnou konstrukční vadu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mas na mysli tie servisne programy, ktore Apple spustil 3,5 roka po uvedeni zariadenia do predaja a kvalifikuju sa na ne len zariadenia nie starsie ako 3 roky? Ano, to je tiez pekny oyeb na zakaznika, som rad, ze si to spomenul... Ale kazdy nech si kupuje co chce, ja osobne nechcem ziaden produkt Applu u seba doma v zivote vidiet

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna o tomto nevím a nic si nevybavuji. Je to klidně možné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A víš, že podobně to je v některých autech i s autobaterií? Když se vymění, tak se musí "spárovat" a to umí jenom se značkovým servisu. Sice to není tak, že by auto bez toho nejelo, ale elektronika ji bere jako starou, jinak ji nabíjí a dřív odejde. Kurvítko included.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to jsem taky slysel - pry Audi a pak mozna i novejsi auta ze stejne skupiny. Na baterce je kod, ale nejsem si jist, ze to lze zadat primo uzivatelem, takze je to doublef*ck - musis koupit originalni predrazenou baterii, a musis si ji nechat namontovat v originalnim servisu kde maj parovaci tool/soft. Jako tohle ma byt budoucnost? To asi brzo dopadnem jak na Kube.. a budem mit pojizdny skanzen.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli je to ten případ, o nová auta se moc nezajímám, protože to s nima směřuje prudce z kopce, ale o nějakých podobných záležitostech s baterkou jsem slyšel. Jestli je to to, co myslím, tak to nemusí být originální baterka a nejde o nějaké "spárování" v tom smyslu že by tam nefungovala, ale že se musí nastavit jednotka, která řídí dobíjení, aby věděla jaký typ baterky tam přišel. Protože v těch dnešních překomplikovaných krámech můžou být AGM baterky, možná i v různých modifikacích a nejspíš i ještě nějaké jiné - typicky to souvisí s pitomým start-stopem a co nejmenším dobíjením, aby se ušetřilo pár desetin gramu CO2.

Pokud se to nenastaví správně, pak by baterka mohla být dobíjena třeba na špatné napětí a mohlo by to uspíšit její konec. Ale už i ten start-stop v kombinaci s velmi omezeným dobíjením (jen při brždění motorem nebo při dost nízkém napětí) jí životnost taky zrovna neprodlouží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to přesně tak :) auto sice postup, kdy i uživatel může vyresetovat BMS(což je v podstatě zbytečné), ale už nemůže bez diagnostiky změnit typ baterie pokud třeba vymění EFB za AGM atd.

BMS je v autech pěkne dlouho dávno před start-stop systémem, ale tím jak je "chytřejší" a eko-terror posiluje, tak je to více problémové a víc škodí >> buď servis/vlastní diagnostika a nebo aspoň koupit stejný typ AGM za AGM atd. :) a jednou za čas použít nabíječku, protože ani velmi dlouhá trasa na jeden zátah není zárukou dobití baterie na maximum i tohle jim zkracuje hodně životnost :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jako souhlas, maximální možná opravitelnost výrobků by měla být podmínkou, bohužel je jednoduší tvrdit, že chybějící nabíječka u telefonu za 20 000,- je záchrana planety

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale musela by ta maximální opravitelnost být nějak rozumně definovaná. Aby se pak nestalo, že si koupíš telefon řekněme za 10000 Kč, řekněme že ještě po několika letech bude podporovaný a odejde ti displej. Tak s tím půjdeš do servisu a tam ti řeknou, že to opraví, ale displej je bohužel k mání za 5000 a k tomu oprava za 1000 Kč. Na jednu stranu je jasné, že držet dlouhá léta spousty různých typů náhradních dílů není levná sranda, na druhou stranu tohle by se dalo řešit třeba rozumnou mírou unifikace dílů a omezení překotného "vývoje" výrobků, aby se nevydávaly nové a nové modely, které ale prakticky nic zásadního nepřináší a jsou jen jakýmsi lákadlem na zákazníka.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A kdyby to Apple myslel opravdu vážně, tak by umožnil koupit iMaca bez klávesnice a myši.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak už bylo psáno výše, papírová brčka (a spousta jiných věcí) řeší jiné problémy a určitě je není potřeba je zavrhovat jen kvůli tomu, že elektroodpad je další problém a na ten to nemá vliv. Pro někoho je větší problém plnění skládek elektroodpadem, někomu víc vadí hromady plastu na moři nebo na pláži... a jsou i lidi, které víc trápí, že nemají nejnovější iPhone.

Můj provokativní protititulek: "Zákonem vynucená opravitelnost elektrospotřebičů spasí planetu spíš než pár kutilů a sbírání věcí od popelnic"

A ještě jedna otázka, co jsem z článku nevyčetl - samozhášivé plasty se nedají recyklovat, takže se rozemelou a použijí jako plnivo - plnivo do čeho? Dalších samozhášivých plastů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakkoliv je clanek kontroverzni.. oprava ma smysl. Bohuzel veci nejsou primarne "designed for repairability".

Vcerejsi challenge.. serverova deska pipa.. 6x hluboce = flash fail. Sundat bios chip, naflashovat v programatoru, pripajet a jede se dal! 15 minut prace vs kilo elektroodpadu.

Treba me se libi hodne pristup firmy Noctua - sice je chladic drazsi, ale mate "dozivotni" sanci upgradovat sockety. Prave planuji za stovku poridit konverzni sadu z LGA775 only modelu (koupeneho pred cca 15 lety) na LGA15xx (ackoliv bych mel na ni narok zdarma.. jen ten cas najit faktury k dolozeni mi za to nestoji, kdyz je to bezne k mani v lokalnim eshopu). U ostatnich vyrobu holt musite chladice kupovat dokola nove, tady to je opravdu vymysleno pro udrzitelnost (rozdil v TCO neni, ale zatez na prostredi se lisi!)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zial domace kutilske opravovanie veci nie je riesenie pre masy. Sam nerad vyhadzujem veci a snazim sa ich opravovat ako sa da. Treba mat k tomu vela rozneho, aj specializovaneho, naradia. A samozrejme vela casu a hlavne kreativity ako opravit/nahradit suciastky, ktore sa nedaju kupit.
Dost casto opravujem malemu hracky, tam nezozeniete polamane diely, treba ich kreativne pofixovat.
Mam lacnu no-name vrtacku, ktorej sa pokazil spinac. Aj pri vacsej snahe a patrani na webe som nenasiel taky. Dat ju do servisu by ma zrejme vyslo drahsie ako nova vrtacka.
O novodobej mobilnej elektronike uz ani nevravim. Miniaturizacia a hlboka integracia pri telefonoch alebo notebookoch fakticky znemoznuje domace opravy.

Pre vacsinu ludi je najjednoduchsie pokazenu vec vyhodit. Ked sa na to pozrieme trochu z nadhladu, v podstate to nie je az taky problem. V prirode taktiez kazdy organizmus generuje nejaky odpad a nestara sa co je s nim dalej. Ale priroda sa naucila dost masivne a efektivne recyklovat. Takze na tomto treba zapracovat aj v nasej spolocnosti.
Recyklacia ale zacina uz pri navrhu vyrobku, kedy treba mysliet na to z akych materialov bude vyrobeny, akymi postupmi, ako sa bude recyklovat po doziti. Tu by mala zapracovat legislativa (statna, EU), ktora nasmeruje vyrobcov a nariadi vyrobu len z materialov, ktore sa daju rozumne recyklovat, prip. nariadi vyvoj recyklacneho procesu pre nove materialy a pod. Obmedzenie na materialy tu uz mame, napr. nebezpecne a toxicke materialy sa nesmu pouzivat a importovat do EU.
Takisto by sa malo znacne rozsirit odpadove hospodarstvo a zainvestovat do recyklacnych technologii aby odpad nekoncil na skladkach ale tocil sa dookola. Toto je klucova idea, ktora fakticky dovoli zit konzumny zivot a vyuzivat veci len kratky cas, efektivne bez vycerpania zdrojov a nicenia zivotneho prostredia.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal v nějakém komentáři výš, tak opravitelnosti by pomohla rozumná (já vím, jde o to, co to je rozumná) míra unifikace dílů používaných při výrobě - třeba toho spínače ve vrtačce, jak píšeš. Další důležitá věc je, že by se věci měly vyrábět kvalitněji a aby víc vydržely. Jasně, nekoupíš si pak vrtačku za pár stovek, ale zato ti vydrží třeba desetiletí. A pokud ji použiješ jednou za rok, je lepší si ji půjčit z půjčovny. A nebo si koupit nějakou použitou. Řešení existuje, jen by se muselo chtít a lidi by museli opustit současný pohodlný konzumní model.

A ještě dodatek k té recyklaci - řešení není jen zlepšit možnosti recyklace. Jednak se nezrecykluje všechen materiál (vždycky nějaký odpad zůstane) a druhak je k tomu třeba energie - ať už na zajištění sběru, přepravy, separace, drcení a přetavení materiálu apod. Takže až na určité extrémy (např. v souvislosti s energetickou účinností při dlouhodobém provozu) je nejlepší výrobek, který slouží co nejdéle, ne pouze lepší možnost ho zrecyklovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že se vyrábí horší spotřebka než před léty. Tedy, né že by neexistovaly vyjímky, slyšel jsem o nějakých bulharských kalových čerpadlech, který tu za socíku převíjeli. Jde o to, že se vyrábí ještě horší kvalita spotřebky než před 20-30 lety, aby si to mohl dovolit "každý". K tomu je tu trend chrlit víc a víc produktů za kratší periodu a samozřejmě co nejvíc na tom ideálně vydělat. Existují i dražší modely, které se třeba nevyserou tak rychle, nebo vůbec, jenže kolik lidí si to koupí, hmm?

Na to jsem si ale zvykl, co mně ale sere nejvíc je, celej ten eko-falešnej byznys. Třeba ty podělané brčka, tak vyměníme plast za papír, kterého se spotřebuje víc. Papír jak víme je ze dřeva a dřevo ze stromů. Strom nám tu roste pěknou řadu let a nelze vždy použít 100% recyklát, ale musíme tam přimíchat trochu nového. To mi taky nepřijde úplně skvělé... a upřímně, asi teď budu za velkého exota, ale nějak mně nenapadá, kdy jsem naposledy použil brčko, a myslím to zcela upřímně. Používám papírové kapesníky, které končí v koši, tedy ve spalovně nebo skládce. Jenže já si narozdíl od většiny mileniálů a nebo jiných individuí, které věří v zelenou budoucnost, nehraju. Protože vím, že kytičkově zelení být z principu a vlastností současné civizilace nemůžeme být.

Ať už je to energie (teorii o "zelené" energii z větrníků (které taky z něčeho a někde vyrobit musíme) a ukládání energie (tedy baterií, které jsou krásnou těžkou chemií a životností několika let fakt bomba), nebo spotřebka (jojo, koupím si mobil které zaručeně nevyrobilo dítě v číně ze surovin, které určitě jsou čisté jak lilie a jejich těžba nezpůsobila nic) či tak všední ale důležitá služba, jako je doprava (jak osobní, tak veřejná, furt je to průmysl, někdo to vozidlo vyrobit musel, někdo do toho musí rvát nějakou energii a i když pluju egoisticky na truc po moři ala gréta, tak potřebuju i něco žrát a pít... a pampiloškový vývar uvařený na sluníčku to nebude).

Tfuj, tak jsme si odplivli.

A teď k samotnému článku. Ano, tohle je jádro pudla. Jak jsem psal výše, podsvit umírá, protože je ojebáno chlazení LEDek, které, ač se zlepšuje svítivost ku dodané energie, tedy účinnost, dřív či později pohřbí teplo, protože jako každej polovič, časem ho teplota eliminuje (u LED je to nejcitelnější). Stejně jako se ojebávaj zdroje (zejména ty mizerné elyty, ale ojebává se toho víc). Stejně jako se produkuje spousta takových "jednorázových" krámů, typu obaly na mobil... proč proboha potřebuju obal na telefon, když už samotný telefon mohu udělat odolnější? Ne, místo toho udělám dizajnovej výstřik, kterej vypadá dobře jen ve vytríně a pak to musím zabalit do ušlechtilého obalu, aby se to náhodou nepoškrábalo při položení na stolek. A u tohohle ještě zůstanem, co takové reproduktory s dokovačkou pro staré apple krámy? Určitě se taky prodaly nějaké stovky či tisíce kusů takovýhlech krámů, aby po morálním zastarání apple krámu BFU zjistil, že k tomu nemá jak připojit jinej krám než ten konkrétní co je zastaralej, tak to prostě vyhodí. Přitom by užitnou hodnotu posunula taková blbost, strčit tam třeba dva cinche a dát tam buď mechanický nebo elektronický přepínač. Otázka necelé stokoruny.

Celé je to jen o penězích a lenosti člověka. Drtivá většina "zelených" ekoproduktů je jen iluze, stejně jako vegani (kteří se ohání myšlenkou zatěžování planety) nežijí 100% ekologicky. Totiž, skoro 100% ekologicky žijí tak možná nějaké "divoké" kmeny v africe, pralesech nebo v místech, kam běžný středoevropan opravdu jen tak nezavítá. A všimněte si, že jsem napsal "skoro" 100%, protože i oni se částečně podílí na celém tom kolečku, neb někteří mají telefon, jiní zase vyměnili "přírodně získané" oblečení za moderní průmyslovou syntetiku a tak.

Abych ovšem nevyzněl pesimisticky a negativně, nemyslím si, že je těžké nevyměňovat telefon co rok, nebo dva... já to udělal asi po 5 letech, kdy byl už opravdu morálně pro mně nepoužitelný (a nejezdit do práce 2h, tak by mi to ani nevadilo a neměl bych důvod jej měnit). Stejně jako upgrade počítače nemusí být co rok, brčko jsem měl v ruce ani nepamatuji a letadlem jsem neletěl zatím ani jednou. Přitom mi nepřipadá, že bych byl zásadně o něco ochuzen, nebo byl nějak zásadně omezen a rozhodně se za nějakého eko-pozitivního nepovažuji. Prostě se jen chovám tak, jak chci, ne tak, jak si usmyslí markeťák nějaké firmy, nebo společnost pod masáží influencerů, reklamy a jejich přátel.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dřevo je obnovitelný zdroj a ve vyspělých zemích se sází stejně rychle jak se kácí, protože normálně myslící podnikatel si přece nezničí budoucnost své firmy. Zvlášť u dřeva na papír, kde se používají rychle rostoucí dřeviny, jsou v Evropě praktickyvšechny stromy končící v papírů vysazeny pro tento účel. U dřeva je problém v zemích třetícho světa, kde doposud "podnikají" stylem nájezdů.

U toho eko-falešnickému zachraňováním oceánů zákazem brček bych spíš rád věděl, jak se mé brčko koupené v ČR a hozené do koše na recyklaci ocitne v Indickém oceánu? Někdo ho tam musí poslat na "recyklaci", samozřejmě za nejnižší vysoutěženou nabídku, a výherce soutěže si musí ušetřit práci vyhozením do moře. Tento problém opravdu nezačíná u nás, ale v oblastech jako Čína, Indie a tak.

U opravitelnosti a životnosti výrobků je bohužel problém i na druhé straně. Každý říká, že to nic nevydrží, ale když se někoho zeptáte, jestli je teda ochotný si koupit pořádný výrobek za dvojnásobnou cenu, převážná většina lidí šáhne po tom levném křápu, který má asi tak pětinovou životnost toho lepšího. I dobré automobilky šetří na věcech jako je kvalitní antikorozivní nátěr, protože si jinak všichni koupí to auto vedle, které je o pár tisíc levnější a lepší (protože dětská práce, odpad to řeky, hacking místo vývoje atd...). Vyrábět kvalitně je problém, i když to myslíte vážně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

1. Na to jsem narážel, protože v evropě pralesy nemáme, nebo nemají takovou rozlohu, jako v africe nebo asii.

2. Ano, vím o tom, v EU ten problém tak silný není, mohl jsem to tam zmínit, pokud jsem to neudělal. Sice u nás tu a tam nějaká skládka nebo bordel je, většina je dostatečně disciplinovaná a odpadek alespoň zahodí na místě k tomu určenému.

3. To vyplynulo z logiky věci, když převažují laciné krámy proti řekněme televizorům v relaci 30kkč. Samozřejmě, nevylučuju přítomnost ojebu i tam, protože je levnější sdílet skrz celé portfolio jednu desku/komponentu, než dělat každé zařízení unikátní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Jde o to, že se vyrábí ještě horší kvalita spotřebky než před 20-30 lety, aby si to mohl dovolit "každý".“

Taky jde o to s čím srovnáváte.
Například taková běžná televize v roce 1995 stála okolo 15 000 Kč. Což je v dnešních penězích kolem 32 000 Kč.
Za ty peníze se dnes podle mě kvalitní televize koupit dá. Jenže většina lidí dnes kupuje daleko levnější televize, takže logicky i kvalita je pak nižší.

Takže podle mě ne že by kvalita celkově klesla, ale spíš se rozšířila nabídka o levnější a méně kvalitní věci (a mnoha lidem ty levnější a méně kvalitní stačí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tak nějak jsem to myslel. Samozřejmě, vztah kvality a ceny nemusí být vždy lineární, existují i předražené krámy, stejně jako levné a rozumně udělané výrobky, ale řkeněme, že existuje hranice, pod kterou to dobře udělat prostě nelze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to že by to tak šlo asi ti z nás co mají 85+ IQ ví. Problém není technický jako spíše politický/ideologický (spotřební kapitalismus). Ten z nás vychovává hlupáky - stále méně lidí ví jak vlastně věci fungují, takovému člověku nezbývá než nakupovat nové. A druhý důvod - spotřební kapitalismus by bez přísunu nového zboží nefungoval, v širším slova smyslu je plánované zastarávání motorem fungování celého toho systému.

Ti, kteří tímto vládnou tedy toto nechtějí a proto rozumějte to není "obecně dobré". Pár takto uvažujících "deviantů" elity snesou, ale kdyby si takto začala opravovat staré věci většina, tak už by s tím museli začít něco dělat (zákaz, neopravitelný design zařízení a pod.) Nakonec tohle se už děje, zákaz ale není potřeba, výchova mladých generací pro které jsou PC a mobily black box "kouzelnými" zařízeními s možností ovládat vše jedním tlačítkem kdy vrcholem složitosti je app store, pokračuje v plném proudu. Kult celebrit, bohatství bez účelu a umu atd. udržují pozornost mas u "nekonflitních" vyprázdněných témat - "hlavně nemyslet".

Vy se svými "nápady" na opravu budete jen prohlášen za "bláznivého levičáka", který se výměnou ledek na monitoru snaží navrátit do země stalinismus 40/50 let, což Vám srazí veškerou kredibilitu kdybyste se snad rozhodl těmito myšlenkami "nakazit" další. Ale bát se nemusítem, na bezvýznamném webu Vám to samozřejmě v pohodě projde :-) (otázka na jak dlouho ještě)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslym, ze dnes uz ani clovek s IQ 120 nemoze vediet ako funguju vsetky veci okolo neho. Spotrebice su dnes ovela sofistikovanejsie ako v minulosti, plne roznej chemie, elektroniky a softveru. Staru embecku za sociku si vedel opravit kde kto, lebo bola jednoducha. Dnes si malokto trufne doma opravit aj obycajnu fabiu. Tato sofistikovanost ale prinasa benifity, ktore tu predtym neboli. Bez hlbsich znalosti o technologii, bez specializovaneho naradia uz dnes neopravite skoro nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...dílčí nesouhlas.
Problémem je dostupnost technické dokumentace (servisní manuál) + dostupnost a cena specializovaných náhradních dílů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorší je, že my tomu jdeme naproti. Třeba takové notebooky už nemají socket pro procesor dobrých 5 let, protože to nemůže být tak tenké a je to další "součástka" navíc. Pájí se i paměti a kdo ví, kdy budou osazovat rovnou flashky a řadič na desku, po vzoru eplu.

Nebo máme a utomobilu kvůli každému prdu nějaký blok, který je pro jistotu zalitej v sajrajtu a patřičně cenově napálen (i když je tam jen jednoduché MCU, pár fetů a pasivy okolo).

Ve spotřebce se dneska všechno lepí, aby to bylo vodotěsné, tenké, sklenění, blikací a tak. Blbý je, že se některé takové móresy začínají objevovat i v průmyslu. Stejně jako se výroba některých průmyslových krámů přesouvá do číny (což by nebyl problém, kdyby to nemělo někdy úroveň spotřebky).

Nejvíc mně ale sere ta přítomnost množství jednoúčelových zařízení, co jsou ještě jen "trendy" a pak se na ně zapomene. Ono, jak jsem to někde viděl, nejekologičtější je ten výrobek, co nikdy nevznikne :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Velkym prispevkom k ekologii by bolo predlzenie zakonnnej zaruky na 4-5 rokov.
Samozrejme by vsetko zdrazelo, ale potom by sa aj viac veci oplatilo opravovat a pravdepodobne by klesla aj spotreba. Vyrobcovia vselicoho by sa tomu zuby nechty branili a priaznivci modly rastu by ma umlatili grafmi. Aj napriek tomu si myslim , ze to je cesta.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Šel bych na to trochu jinak. Stanovil bych jen to, že obchodník musí prodává stejnou televizi s povinnou 2, 5, 8 a 10 roční zárukou a výběr délky záruky nechat na zákazníka. Ceny ať si určí obchodník sám. Pak by se ukázalo, kterým výrobkům věří, kde příplatek z 2 na 10 letou záruku by byl jen 20-30%, nebo kterým nevěří a prodával by je o 200% dráž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...tohle by asi nefungovalo, neboť na delší záruky by "napálili" takovou cenu, aby se to zákazníkovi nevyplatilo, a tedy by vše zůstalo při starém.

PS: Výjimkou jsou specifické výrobky (především pro firmy), kdy i dnes jsou nabízeny za příplatek servisní balíčky (u IT obvykle do 5~7 let, u jiných i déle).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen ať cenu "napálí", koupím si takovou TV, u které bude 10-letá záruka nejméně "napálená" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...očekávám, že se prakticky všichni "domluví" (nemám na mysli kartel, ale společný postup, např. formou avíz a článků, kdy si prostřednictvím médií sjednotí postup s konkurencí), takže se prakticky nic nezmění, a cena bude tak trojnásobkem stávající.

PS: Běžně se u business IT počítá na servis tak 8~12% za rok v prvních 2~3 letech, a následně se k tomu přidávají procenta za každý rok navíc (záruka 5 let tedy ~50%, a pak plus 15~20% za rok během dvou dalších let; po sedmi letech je tedy cena přibližně na dvojnásobku).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Korporáty jsou dneska kromě jiného velmi vychcané. Televize klidně může mít životnost 10 let - za příslušnou nemalou cenu (300% třeba), ale než stihne odejít, tak ji stejně user šoupne na sběrný dvůr, protože nové formáty, programy, kulervoucí vlastnost FŇ, ... tam nepůjde a nebude. Proto každou chvíli zavádějí nové modulace, vysílání, kódování, ... morální zastaralost. 2 roky? Přičemž na nové nové nové TV bohužel půjdou ty samé dementní filmy - čím dál dementnější - a prolhaná propagandistická dryáčnická televizní žumpa - jako na té staré...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se dá řešit něčím, co bych nazval externí modularitou :). Neboli TV používat čistě jako zobrazovadlo a krmit ji externím zdrojem. Např. při změně DVB-T -> DVB-T2 tak stačí koupit settopbox (osobně ale TV neřeším prakticky vůbec). Filmy a spol. se dají přehrávat třeba krabičkou postavenou na Raspberry pi a dokud tam stačí výpočetní výkon, není problém přidávat podporu dalších formátů nebo nových funkcí, a hlavně to mám celé pod kontrolou a funguje to tak, jak chci já a ne výrobce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Velkym prispevkom k ekologii by bolo predlzenie zakonnnej zaruky na 4-5 rokov.
Samozrejme by vsetko zdrazelo, ale potom by sa aj viac veci oplatilo opravovat a pravdepodobne by klesla aj spotreba. Vyrobcovia vselicoho by sa tomu zuby nechty branili a priaznivci modly rastu by ma umlatili grafmi.“

Zrovna výrobci, minimálně ti velcí, se něčemu takovému rozhodně bránit nebudou.
Představte si, že výrobce nabízí k produktu možnost si dokoupit delší záruku. A stát řekne, že si všichni zákazníci musejí povinně tu delší záruku koupit. Proč by to výrobci mělo vadit?
Ostatně, viz třeba zákaz žárovek, velcí výrobci svítidel ho podporovali, ne-li přímo prolobbovali.
Protože jim rozhodně nevadilo místo žárovky za 15 Kč zákazníkovi prodat LED svítidlo za 500 Kč.

Ti, kdo se tomu zuřivě brání, jsou spotřebitelé. To Vás ostatně mohlo napadnout už u výroku, že „samozřejmě by všechno zdražilo“.
To je trochu jako když Matěj Stropnický prohlásil (parafrázuji), že není normální aby si každá socka mohla dovolit létat letadlem.
Prostě něco takového se „překvapivě“ u běžných lidí nesetkává s nadšením.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja k ekologii prispievam takto
-elektroniku opravujem, pokial to je mozne a nie je uplne zastarala (niekedy je len problem identifikovat nahradny diel - partnumber a zistit, kde ho maju)
-snazim sa kupovat elektroniku s lepsimi prametrami, kde je prepoklad, ze by mohla vydrzat dlhsie (obcas to je totalna loteria, ale dari sa)
-elyty je stara znama vec, s tym sa neda nic robit, nahrada nie je, ale ak vyrobca neodr... obvody okolo, tak to vydrzi viac, hlavne treba vcas vymenit
-rozsirenie wifi v byte som vyriesil routrom z bazosa za tretinu ceny povodneho (asus rt-n66u - spokojnost)
-stare veci sa pokusam predat na bazosi, niekomu posluzia (radsej za menej, nech sa toho zbavim)
Ma to vsak aj vesele minusove stranky
-nemozem si kupit novy ntb, lebo stary stale funguje a vykonovo je v pohode (plasty som opravil, pastujem, cpu je lepsie nez niektore sucasne, hdd davno vymenene za ssd)
-nemozem si kupit vacsiu tv (55"), lebo stara (40") ide stale bez problemov, dokonca je 100Hz co dnes ma maloktora (funguje ako zobrazovadlo)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S tou televizi chapu, ze na aukru tohle nikdo nekoupi, pokud to nedate vyslovene zadara. Takze tam zkuste jeste aplikovat princip padajiciho h...a - aneb obdarujem rodinne prislusniky starsi generace danym zarizenim - pokud to dava smysl. Jak jsem to sledoval u nas, tak byli radi za vetsi uhlopricku, jak se jim horsil vekem zrak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vsetci uz maju novsie a vacsie tv, lebo kupovali neskor nez ja

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úspěšné řešení této problematiky začíná v hlavách spotřebitelů, neboť marketing (ekonomický i politický) již dlouhá desetiletí preferuje modlu "spotřeba" (je to stále i jeden z hlavních ekonomických ukazatelů).
Dalším neméně důležitým krokem je masovost, neboť např. používáním jednorázových jídelních pomůcek se sice zlepšila hygiena, ale zároveň totálně zaneřádilo životní prostředí, což třeba v rámci Indie (ale samozřejmě i jiných společenství) je kolosální "prů..švih".
Druhou stranou téže mince jsou pak lokální regulace, které však často svou nedůsledností vůči okolí (především v rámci pravidel importu) přinášejí jen přesun výrobních kapacit mimo region s regulací (viz třeba rozebírání dosloužilých lodí, těžby a zpracování s hromadou vedlejších nevyužitelných produktů, apod.), takže z globálního pohledu vůbec nic neřeší.
Samostatnou kapitolou je pak celkové množství dostupných zdrojů v poměru k počtu lidí a jejich "životní úrovni".

PS: Praktická zkušenost - automatická pračka (stáří ~3 roky) z kategorie nižší TOP (~20tis. Kč) po ponechání 2 dny v zapnutém stavu (prádlo po doprání vyjmuto, ale opomenuto vypnout hlavním vypínačem) se stala zcela nefunkční. Zajel jsem tedy do servisu, kde mi řekli, že se na to musí přijet podívat (min. 500Kč), následně bude třeba vyměnit základní desku elektroniky (~3500 Kč + doprava + práce, tedy ~5000Kč) a možná i něco dalšího. Zkusil jsem tedy nejdříve hledat po Internetu, abych zjistil, že nejčastěji u daným modelových řad odchází ona zmiňovaná základní deska, ale podrobnosti se mi dohledat nepodařilo. Pračku jsem tedy otevřel, desku našel, a zjistil primární závadu ve zdroji. Zpětným inženýrstvím jsem si udělal schéma a měřením jsem zjistil vadnou diodu (Schottky). S ohledem k nejasnostem důvodu její závady (i pochybnější kvalitě některých dalších komponent) jsem objednal i pár dalších věcí (Zenerka a Low ESR kondenzátory). Po jejich obdržení (~100Kč) jsem to vyměnil ...a od té doby stále pracuje. Servisák mi pak prozradil že dané desky jsou použity v hromadě dalších praček i jiných výrobců, a doma jich má koš na prádlo. Po domluvě jsem ho naučil diagnostiku a opravu (výměna vadné diody za kvalitnější, a tedy méně hřející, a případně i výměna dalších komponent) daného zdroje (~70% závad dané desky).
PSS: Spousta závad nejčastěji souvisí s NEkvalitou kondenzátorů (High Voltage, Low ESR) a chlazením komponent.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Také přispěji čerstvou zkušeností: Málo využívaný pomalý hrnec po 2 rocích a 3 měsících přestal fungovat, displej po zapnutí jen blikl. Při pohledu na desku bylo vyhřáté a očouzené místo kolem odporu. K opravě jsem se zatím nedostal, ale díky tomuto článku se na to dnes vrhnu :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...s tímhle trochu opatrně, neboť takový "připálený" odpor bývá předřadným pro snížení napětí k napájení vestavěné elektroniky. Jeho teplo často poškodí nejen označení jeho hodnoty, ale způsobí i karbonizaci plošného spoje pod ním - v podstatě začne také částečně vézt, takže je dobré ho důsledně očistit nebo i odstranit (otvor pak může zlepšit i odvod tepla, a tedy snížit i jeho další vypalování).
Také s oblibou ztrátové teplo vyhřeje použité kondenzátory, které ztratí kapacitu anebo se zvýší jejich svod.
Závada může být i v usměrňovači (často jen jedna dioda), pak je ale vhodné vyměnit i filtrační kondenzátor.

PS: Pokud je možné osadit odpor s vyšším povoleným ztrátovým výkonem (vejde se tam), je to plus.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...nebo tam zapojit víc vhodných odporů s menším povoleným ztrátovým výkonem paralelně :). A pokud se nachází v okolí nějakých kondenzátorů, tak bych ten odpor možná nechal výš "ve vzduchu" a dal je o trochu dál, pokud to lze udělat bezpečně a mechanicky spolehlivě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, nekupovat zbytečnosti, nesnažit se "roztáčet kola ekonimiky", ale vždycky se 3x rozmyset, jestli tu danou věc vůbec potřebuju. Předpokládám, že všichni tihle ekoteroristi maj v kapse nejnovější iphone aby měli na čem vyrábět uvědomělá youtube videa :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dneska v rádiu blábolil nějaký ekologista o vodě a paní redaktorka či herečka poslouchala v nábožném vytržení. Vody bude brzo nedostatek, protože považte, lidstvo má šílenou spotřebu. Na vypěstování kilogramu rýže se spotřebuje dva a půl tisíce litrů vody a kila hovězího masa dokonce čtrnáct tisíc litrů!

Ten blb nikdy neslyšel o koloběhu vody a domníval se, že se ta voda opravdu spotřebuje, tedy asi nějak zhustí a vlisuje do té potraviny nebo co...

Při dnešní úrovni školství (a to nenarážím na covidové prázdniny) půjde lidstvo do kelu trestem za blbost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Klimaticka zmena a oteplovanie skutocne niektore oblasti vysusuje a pitnej vody tam je menej (napr. teraz taiwan, kde cakali tajfuny a neboli, voda chyba aj vyrobcovi cipov tsmc). Je celkom mozne, ze tak ako sa postavili dlhe ropovody a plynovody, bude treba potahat aj vodovody na pitnu/sladku vodu. Cerpat z mora, filtrovat a odsolovat, co bude stat nemale investicie. Cenovo sa to samozrejme premietne aj do ceny produktov.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Větší vliv má spíš hospodaření - V Etiopii vykáceli polovinu lesní plochy, stáda v Sahelu rozšiřovala poušť (ačkoliv už se to snaží zvrátit), v Uzbekistánu kvůli závlahám bavlny vysušili Aralské jezero atd. atd. Že i více let pořádně nenaprší je velký problém, ale obnovovat jezero nebo les v poušti je podstatně složitější, než obnovovat stávající les, který "jen" seschnul.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale on si nikdo nemyslí, že ta voda definitivně zmizí. Jen tu čistou vodu v dané oblasti už jednoduše nezískáš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba ve které? Ono se to nezdá, ale pokud si člověk vyloženě nezaneřádí podzemní zdroje tak vude se zvládá filtrovat fest sama. Problém je spíš jen v tom že prostředí se mění a lidé se musi umět přizpůsobit a ne čekat že za 100 let to tu bude vypadat pořád stejně. Země je vodní planeta je voda v obrovské vrstvě na 2/3 povrchu. Máme 21 století.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Napadlo mě dělat brčka z trávy. Nechám si to patentovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co by taky vyrazne pomohlo by bylo, kdyby lidi prestali kupovat zmetky od "znacek" jako je zrovna vyse zmineny Sencor. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přidám taky drobnou zkušenost. Automatický kávovar Krups. Sloužil spolehlivě 5 let a pak zdechnul (najednou vypustil veškerou vodu a pod.). V opravně byl měsíc a stálo to 2500. Za půl roku opět ta samá chyba. Vyhodnotil jsem, že závada bude nejspíš v průtokoměru. Tak jsem si objednal hned dva (jeden mi tedy skončil v šuplíku jako náhradní kousek) a stálo to i s dopravou pětikilo a přišlo mi to za týden po objednání. Trvalo mi hodinu, než jsem kávovar rozebral (dělal jsem to poprvé v životě) a dostal se ke kýžené součástce. Bylo zvláštní, že na ní byly značky fixou, jako kdyby ji před tím opravář jen rozebral, vyčistil a dal opět dohromady. To by vysvětlovalo tu její funkčnost po velmi krátkou dobu, ale nevysvětlovalo to už ty dva a půl litru za opravu. Součástku jsem hravě vyměnil a kávovar složil asi za necelých 10 minut dohromady. Nyní kávovar úspěšně slouží další rok.
Chápu že opravna musí živit samotné opraváře, nějakou tu sekretářku na telefonu a tak a platit nájem. Ale cena součástky (kdyby byla nová) je dvě stovky, práce zkušeného opraváře maximálně půl hodiny, což jsou další dvě stovky. Dobrá, další tři či čtyři stovky na režii opravny. Ale rozhodně ne 2 tisíce! A měsíc jim to trvalo…

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co jde opravit, opravím sobě i všem známým a kolegům okolo. Ale hlavně. U všech zařízení aplikuji tzv. Zero Power energy při vypnutí spotřebiče. Tzn. nic nenechávám pod napětím ve standby režimu. Vše je zapojeno do vícezásuvek s vypínačem. Životnost všech zařízení se tak prodlouží několikanásobně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Raději si nic takového nepřát, ono by se to také mohlo splnit. :-D

Abychom nebyli zase jako za socialismu, kdy se opravovalo všechno, za jakoukoliv cenu (většinou nepeněžní, pravda), protože náhrada za nové zkrátka nebyla nebo byla příšerně drahá. Může se to snadno stát: globální "supply chains" jsou díky krysímu boji tak monopolizované, že stačí výpadek pár fabrik a je vymalováno, celosvětově.

Vzpomínám například, když jsem na sklonku socíku splašil skvělou motorku Kawasaki, ale měla odešlé elektronické zapalování - nesehnatelné, takže jsem ji koupil výjimečně levně, vlastně za cenu šrotu. Tak jsme opatrně vyrýpali rydly z duralové vaničky toho zapalování epoxidovou zalévací hmotu, podle součástek rekonstruovali schéma, postavili a otestovali funkční náhradu a motorka jezdila dalších několik let, než začala odcházet ložiska. Cena opravy tímhle stylem by byla astronomická, kdyby se to mělo zaplatit.

Nebo jsem měl motorovou pilu Husquarna Professional 240. Odešla zapalovací cívka, a sehnat ji bylo zcela nemožné - takže jsme ji sami vyrobili - známý ve výzkumáku vytočil ze správné hmoty cívku, a pak jsme týden na improvizovaném navíjecím stroji lakovaným drátkem 0,1mm navíjeli těch cirka 100 000 závitů, každou vrstvu proložit ultratenkým kondenzátorovým papírem a zalepit epoxidovou pryskyřicí...

Nedávno ta moje typicky ženským způsobem zlikvidovala indukční dvojvařič na chalupě, klika, že ji to nezabilo - postavila ho šikmo, takže větracími otvory pro chlazení ji tam vtekla vykypělá polévka. Všechno se uvnitř šluslo, od silové části - IGBT tranzistory, usměrňovací můstky - až po signálovou elektroniku, ta odešla samozřejmě také, protože to od polévkové páry a loužičky dostalo 230V. Coby zábavu jsem si tu elektroniku postavil znovu, místo procesorů jsem použil PICy, a strávil několik desítek příjemných večerů programováním a "vynalézáním" indukčního ohřevu jídel... Vařič by tak vyšel, vzhledem k obvyklé ceně mé práce, asi jako nové malé BMW, ačkoliv nový stojí v krámě cirka dva tři litry.
:-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A když už jsem se tak rozepsal, tak ještě jednou na téma "recyklace".

V DVD jednotkách jsou na ostření paprsku magnetická serva, sestávající z vinutí a neodymových magnetů. A je tam pěkný motorek na točení s diskem. Takže: motorek se vyndá, rozdělá, převine tlustším drátem; z rotačního "hrnečku" se vymlátí feritové magnetické mezikruží a nahradí se těmi neodymovými magnetky - v každém DVD je jich 6 nebo 8, takže musíte splašit příslušný počet jednotek (no a nebo magnetky koupit po 3 Kč kus, ale to pak ztrácí pointu). Kuriózní je, že osička pro motorek o vhodném průměru (3mm) je přímo vedle - v disketových jednotkách slouží jako lineární vedení hlaviček. Prima. Pak chvilka práce na malém přesném mikro-soustruhu, pár další operací a máte bezva motorek na malý model letadla! (který ovšem Žluťák prodává na AliExpressu profesionálně udělaný za cirka 100 Kč...).

Ale nedosti na tom! Profesionální třífázový regulátor si kupují jen srabi, idioti a tak dále. Postavíme vlastní. Ovšem třífázová regulace střídavého motorku není žádná p*del. Je to složité jako prase (=real challenge, pro korporátníky). Vlastně jde o frekvenční měnič, který je navíc zapojený do zpětnovazební smyčky a polohu kotvy motoru proti magnetům, otáčky atd. poznává podle zpětných indukovaných proudů do vinutí. Velmi složité! Takže to vše vyústí v použití signálového procesoru, použil jsem PIC řady dsPIC33, který pak krmí PWM signály 3-fázový poloviční H-bridge z MOSFETů. Vše miniaturní SMD provedení...
Jinými slovy, takový skvělý regulátor jde koupit, za zhruba 300 Kč, ale holt to není ono...

Takže kdyby někdo chtěl, mám bezva motorek a regulátor na model letadla 1:20 (rozpětí 400-500 mm), prodám oboje za lidovou, poctivě kalkulovanou výrobní cenu, která činí zhruba 400 000 korun českých... Vhodné pro modeláře-ekologistu, neboť čudo vzniklo recyklací z vyhozených počítačů... Za eko si musíš holt připlatit, náměsíčný idiote!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuju si že v amatérském radiu za sociku vyšel komplet návod od člověka, co si z dostupných součástek postavil satelitní přijímač... Běžně se stavěly nabíječky na autobaterie anténní zesilovače/předzesilovače atd. Ono to že si to člověk zprovoznil bylo oproti tomu když to dnes koupí a jen použije k nezaplacení. Dodnes je hromada šikovných lidí co se s tím spotřebním nezmyzlem snaží bojovat. Zveřejňují návody atd. Naposled si pamatuju že jsme u rodičů řešili rozříznutí bybnu pračky a výměny ložisek. Oprava vyšla na 400kč a nějakou tu hodinku kuťení, které by člověk stejně strávil čuměním na TV...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, někdy se oprava skutečně vyplatí - ale pro většinu lidí je to nedostupné, protože nemají k dispozici vybavení a hlavně potřebné znalosti a praxi. Dnes je trend stejný jako kdekoliv jinde - člověk se musí úzce specializovat a tak většinou na takové věci nemá čas. A energii z něj vysaje přes den krysí boj o skývu chleba, hypotéku, dovolenou na Maledivách, 3 auta v rodině, předrahé kokotiny pro lepší polovičku a děcka... takže zbývá čumět do bedny. Dokonce i toho lahváče chlapům vzali - flašky jsou těžké a madam se s tím nechce vracet, takže plešky nebo v horším případě PETka... to jsou ty konce.

Za socialismu tyhle věci musel každý chlap dělat doma sám, protože služby nefungovaly nebo byly drahé a nové místo starého nebylo. Kromě toho ČSSR byla díky západním embargům vlastně taková vynucená autarkie, museli jsme si tady vyrábět všechno. Což se kupodivu nějak zvládalo, ovšem za cenu mizivé efektivity, protože se vyráběly malé objemy. Ale výsledkem bylo, že tady muselo být mraky vzdělaných lidí ve všech oborech, k tomu spousta výzkumáků a vybavených pracovišť, takže víceméně "všechno šlo udělat". A hodně lidí to umělo.

Nedávno jsem v práci sledoval nějaké ty Amíky, kteří čuměli na ruský film "Saljut", a tam je boží scénka, jak kosmonaut před letem doma opravuje ženě pračku - to Amíci vůbec nechápali...

To dneska už mizí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam pocit, ze jeste rok dva tech omezeni.. a za tenhle skill budem bohove :)
(pripadne za skill ulovit kralika v divocine :P)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No třeba v US je strašně populární lov pomocí luku. Ať už pomocí kladkových luků nebo reflexních luků. Dokonce se najde někdo kdo má ručně vyrobený longbow. No já to jednou zkusil ze svým Hoyt GMX a půjčenými loveckými šípy. Dost mě překvapilo, že ty zvířata se na rozdíl od terčovice hejbou :)
(pro ekoteroristy, žádné zvíře nebylo zraněno)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cirkulární ekonomika je skutečně dobrý směr. Místo ideologických nesmyslů by měla EU platit výzkum v této oblasti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můj návrh pro zlepšení ekologie je následující

1. člověk má něco co nefunguje, tak to daruje (např. na www.vsezaodvoz.cz)
2. člověk si to vezme, opraví a prodá na bazoši
3. člověk si to koupí protože je nižší pořizovací cena

Takzvané win-win-win
1. člověk nemusí věc vyhodit (vytvořit odpad)
2. člověk přemění svůj čas a dovednost na peníze
3. člověk ušetří (pokud neodejde další součástka)

Výhoda je, že od spotřebitele nevyžaduje žádný skill v opravování, protože se oprava outsourcuje(aneb specializací k efektivitě).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...ještě tomu chybí jedna podstatná skupina, a tou jsou firmy, které často vyhazují i zcela funkční zařízení, ale nikomu nedovolí je jakkoliv využít. Pravdou je, že se často jedná o zařízení získaná při "zpětném odkupu" v rámci poskytnutí slevy, což je snahou o násilné stažení konkurenčních zařízení z trhu. To ale vede opět k totální NEekologičnosti.
Podobně je to ale i u organizací typu asekol, kdy je dána přednost "recyklaci" před možností dalšího užitku (zkuste si něco vzít z jejich kontejneru, a zažalují vás pro krádež jejich majetku; při tom dávno zinkasovali recyklační poplatky).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

„firmy, které často vyhazují i zcela funkční zařízení, ale nikomu nedovolí je jakkoliv využít.“

Tady ovšem leckdy vstupuje do hry finančák:
Vyhodit to je v pohodě.
Pokud to firma chce darovat nebo prodat za symbolickou cenu, musí odvést DPH z obvyklé ceny (na kterou by si měla nechat udělat znalecký posudek).

Takhle se lidi rozčilovali, proč supermarkety vyhazují jídlo do kontejnerů místo aby ho darovaly třeba charitě. Vysvětlení bylo přesně to, že vyhození je zdarma, ale při darování charitě musíte státu odvést DPH.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hm... odstraňování kurvítek patří k mým oblíbeným kratochvílím. Opravit téměř novou věc tak, aby nejen přežila záruční lhůtu, ale dožila se naprosté morální zastaralosti :-) Ale už to není, co to bejvalo - výrobci jsou čím dál lepší v "zapékání" = nerozebiratelném pouzdření.

Stála mi doma asi 10 let minivěž zn.Philips, odpojená od elektřtiny a prášilo se na ni. Protože pokud měla napájení, tak se odmítala vypnout. Protože hlásila, že má nedovřená dvířka CD mechaniky.
Minulý víkend ženu napadlo, že pokud by se ta CD mechanika vyhodila / detekce zaslepila, mohla by minivěž sloužit dál aspoň jako FM rádio. A synek se toho hned chytil "jo jo jo, táto vykucháme ji". No takže jsme vlezli dovnitř... a já zjistil pár věcí:
1) že CD mechanika je poměrně složitý plastový mechanismus, kde jakási vačka na konci pojezdu šuplíku má přizvednout motorek s unašečem, čímž chňapne CD (nebo prostě dosedne na protější půlku prázdného unašeče)
2) že detekce zavřených dvířek se neděje nějakým koncovým spínačem, ale tím, že optická hlava buď načte médium, nebo zaznamená rotující tři díry v horním dílu unašeče. Tzn. k detekci zavřeného šuplíku je potřeba kompletní řídící a signálový řetězec včetně optické hlavy. Takže nehrozí, že bych tam někde přemostil spínač a mohl třeba vykuchat aspoň část elektroniky.
3) pokud jsem odpojil mechaniku jako celek, věž se nadále odmítala vypnout
4) když jsem tu mechaniku celou vytáhl ven, a už jsem to chtěl celé sešrotovat, tak jak jsem si s tím hrál v ruce, sáhl jsem po nějakém ozubeném kolečku pojezdu šuplíku a cvak, unašeč sklapnul. Tak jsem se podíval blíž, a zjistil jsem "no že je ten řemínek volnej, to přece vím od začátku." No jasně že to byl on. Dal jsem místo něj kuchyňskou zelenou gumičku a zavírání šuplíku opět funguje - přesněji to doklapnutí unašeče na posledních asi 5 mm pojezdu šuplíku.
A synek odkojenej telefonním androidem se spontánně naučil pálit MPtrojky ripnuté z YT na CD, aby opravenou mechaniku ve věži něčím zaměstnal.
Až začne znovu zlobit, půjde do červené popelnice.

Jinak... úspory/efektivita plynoucí z hromadné výroby jsou hrozné svinstvo. Naopak lidská práce je čím dál dražší, zejména tady u nás, na bohatém západě. Opravovat spotřební elektroniku má snad vážně smysl už jenom v případě, že si to člověk vyřeší sám, pro svou zábavu a potěchu, takže nepočítá svůj čas. V momentě kdy opravy provádí firma pro obživu svou a svého zaměstnance, tak se oprava u levnější konzumní elektroniky už nemůže vyplatit. I pokud se týče průmyslového hardwaru, vychází cena opravy často problematicky... Nejhorší jsou elektronické hračky, které nemá smysl ani reklamovat, protože cena dopravy do reklamace je dražší, než nový kus. Třeba počítačové myši a všelijaká USB bižuterie...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když tady zmiňuješ ty myši - co já se jich už naopravoval v rodině a tak různě. Naprosto typická závada je, že začne blbnout levé tlačítko, což může slabší jedince při práci (docela pochopitelně) i dovádět k šílenství :). Ovšem než kupovat novou myš kvůli takové banalitě, to ji radši rozeberu a za chviličku vyměním mikrospínač. Jednou jsem zrovna neměl po ruce nový na výměnu, tak jsem ho rozebral, obrousil kontakty jemným brusným papírem, prostříknul kontaktolem a fungovalo to i bez výměny. Jo, bylo by jednodušší koupit novou myš, ušetřil bych nějaký čas, ale nesmírně by mě to žralo :D.
Mimochodem, docela dobrá šílenost je někdy oprava sluchátek. Typicky je to přelámaný kabel, ale párkrát už se mi stalo, že chyba byla na přívodu cívky - až v místě, kde už se jednalo jen o ten tenký měděný drátek, snad tenčí než vlas. To už byla k titěrnosti nejen drátku, ale i jeho okolí (jednalo se třeba i o sluchátka "špunty") docela výzva, ale povedlo se - i když ne vždycky bez dopadu na kvalitu zvuku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna myši jsou poslední dobou dost nevděčná stvoření. Zvykl jsem si nekupovat úplně nejhorší šunt (s tím jsem míval jenom problémy) a mám radši drátové myši, jde mi o kvalitní základní funkčnost: pojezd a tři tlačítka + kolečko. Takže se poslední dobou zaměřuju na základní modely značkových myšek - Logitech, HP, Dell... no a zjišťuju, že to stejně není sázka na jistotu. Mikrospínače stejně časem začnou fixlovat, optický nebo "laserový" senzor mají i tady svoje mouchy, nebo třeba nesmyslně vrže kolečko apod. Prostě všechno jedna pakáž. Taky je bezvadné, když myška nejde nedestruktivně rozebrat - nebo jde, ale mikrospínače jsou rozměrově nějaký atyp, který nemají ani v TME - a abych sháněl mikrospínač do myši v ceně (té myši) asi 200 Kč třeba někde u Mousera, to se na to můžu. Kromě toho, má cenu měnit mikrospínač v myši, u které mě třeba stejně štve optický snímač pohybu? Některé snímače rozpustile poskakují když mají stát, jiné zůstanou stát když se mají pohybovat, nebo za pohybu náhodně nelineárně zpomalují apod... Možná naleznu zálibu v testování různých neznačkových myší, zvolených podle recenzí na alzáči :-)

A sluchátka... ani mi nemluvte :-) Teď s dvěma děckama co mají školu doma. Ještě před koronou jsem koupil KOSS CS-100. Krásný dlouhý a odolný kabel, ale časem se ukázaly kurvítka. A taky fakt, že tato sluchátka prakticky nejsou nedestruktivně rozebratelná. Třeba kloub poměrně masivního ramínka mikrofonu, držený miniaturním vrutem, je jasné kurvítko - pravda je, že se mi kluk zpětně asi po půlroce přiznal, že se kloub nevyvrátil sám, ale že sluchátka zalehl. To jsem ještě přilepil tavkou, mezitím jsem koupil nový kus. Ovšem ta původní sluchátka občas dál posloužila jako záložní, a v jednom takovém případě dítě nahlásilo ulomenou mušli. Ona totiž vnitřní mušle visí uvnitř vnější mušle na kulovém kloubíku, který je k vnitřní mušli připevněn ve dvou bodech, kde je průřez plastového stříko-odlitku asi 1 mm^2. Takže při pokusu o rozebrání, dřív než povolí kloubík, povolí to slabé místo na odlitku vnitřní mušle = další jasné kurvítko. Dále: vnitřní mušle je ze dvou půlek, mezi nimi je skřípnutý měnič. A pokud se chcete podívat na měnič, tak zjistíte, že obě půlky drží k sobě třemi zobáčkatými packami - a nejde to rozebrat jinak, než že se jedna nebo dvě packy ulomí. Tzn. smontovat opět leda s použitím tavky. Mikrofon na samotné špičce ramínka je klasická elektretová vložka, ovšem vložená v plastovém pouzdérku, které je - jak jinak - smontovatelné jenom jednou, nejde rozebrat jinak než že se navždycky rozkřápne. Takže z toho prvního kusu mi zbyl krásný kabel a dva krásné, volně sypané měniče. Mikrofonní vložku z těch Kossů jsem zrecykloval do problematického kusu Genius HS-200C , jehož originální vložka nehorázně brumila (chytala statické pole, přestože má uzemněný kalíšek, stejně jako všechny tyto vložky - nepochopil jsem).

Genius HS-200C jsem v průběhu let koupil postupně asi 4 kusy. Poslední teď v průběhu pravidelného doplňování záložního kusu poté, co nějaká starší sluchátka putovala přes všechnu snahu do šrotu. No a ten poslední kus HS-200C měl jednak mušle v protifázi (toto bylo opraveno raz dva) a taky ten brumivý mikrofon. Než bych vložku extra objednával z TME (mají ji!) tak jsem ji vybufetil ze šrotových KOSSů (viz výše). A funguje přesně stejně, jako starší originály v HS-200C. Jinak Genius HS-200C jsou velmi slušně opravitelná! Je nedestruktivní přístup k měničům, kabelům, dokonce i k mikrofonní vložce.

Jedna velice šikovná místní paní učitelka po testu (Koss vs. Genius) prohlásila, že Koss sice hraje daleko líp basy, ale mikrofon líp funguje u Geniusů, je mu líp rozumět (Koss huhňá). Což se vysvětlilo při té mé transplantaci mikrofonu. Totiž elektretové vložky mají v plechovém kalíšku zepředu dirku o průměru asi 3 mm, která je překryta filcem. Filc je součástí vložky, je na ní zepředu nalepený přes dírku. No a Koss má navíc v ramínku svůj vlastní filc. Takže prostě skrz dva filce už to huhňá :-) Genius svůj druhý filc nepřidává, takže vložka lépe snímá sykavky nebo co. A pak vybírejte v e-shopu sluchátka. Děs a běs.

Jo a pecky co jsou jako příbal zadarmo k mobilu, pravidelně vyhazuju. Rozhodně by mě ani náhodou nenapadlo, levné pecky opravovat :-) A taky je pro mě za prahem marné snahy, řešit vodiče na membráně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, někdy je to opravdu boj. Na ty myši jsem měl asi štěstí a většinou jsem je nějak opravil. Neopravitelné nebo špatně opravitelné závady byly většinou typu ulomená hřídelka kolečka (ano, správně tam asi tušíte poddimenzovaný materiál, alias kurvítko). S těmi mikrospínači jsem to snad skoro vždycky nějak vymyslel, minimálně pod levým/pravým tlačítkem jsem převážně potkal dva typy - bohužel nevím z hlavy označení, ale buď levnější čtvercový s kulatým tlačítkem, nebo obdélníkový, vyšší, s maličkým obdélníčkovým tlačitkem a jemnějším chodem. Se snímačem jsem snad nikdy neměl problém u optických myší, zato mě ale velice nemile překvapila bezdrátová myš od Logitechu za bratru asi 1 kKč s laserovým snímačem, který je enormně citlivý na povrch, po kterém jezdí a jako bonus mi tam asi po roce odešel taky mikrospínač. Řešeno v záruce, ale trvalo to asi měsíc - škoda, že nebyla možnost nafasovat od nich těch pár desetikorun, že bych si to byl vyměnil sám :) - ale v záruce jsem do toho radši nevrtal, kdyby tam ještě chtělo odejít něco jiného.

Sluchátka - no já měl asi větší kliku :). Mikrofon na sluchátkách skoro nikde nemám, resp. nepoužívám, tak neumím posoudit. Mikrofon potřebuju jen na pracovní pokecy a tam mi stačí ten integrovaný v notebooku - nebo aspoň si na zvuk z něj nikdo z kolegů nestěžoval :). S těma peckama/špuntama máte částečně pravdu. Ty levné/přibalené jsou skutečně odpad už ve fázi návrhu a výroby a nanejvýš se z nich možná dá použít kabel na opravu něčeho jiného. Co se týká toho vodiče na membráně, tam to chce pevné nervy a u úplného šmejdu bych to asi nedělal. Dvakrát jsem to řešil u Creative EP-630 (jestli si to správně pamatuju) - nejdřív odešla jedna strana a pak druhá - dalo se to a relativně to nemělo moc vliv na kvalitu zvuku, ale fakt byla výzva to rozebrat a zase složit, obojí pokud možno nedestruktivně :). Pak to odešlo ještě jednou a to jsem hodně zvažoval, jestli se s tím ještě patlat, ale zkusil jsem to, tentokrát už to ale na zvuku bylo poznat, příště bych se na to už vykašlal. Pak jsem to řešil u nějakého starého bezdrátového telefonu od Siemensu - normálně fungoval, až na sluchátko, a neměl jsem po ruce nic vhodného, čím bych ho nahradil a nechtělo se mi vyhodit telefon i se základnovou stanicí, úspěšně opraveno. Poslední kousek pak byla nějaká USB sluchátka s mikrofonem od M$ co jsem dostal zadarmo jako nefunkční s nějakou závadou, tam jsem měl kliku, že jsem se nemusel vrtat pod membránu, vodič byl přerušený těsně za ní. Tak mám další sluchátka do zálohy, zvukově žádný zázrak ale aspoň mají celkem bohaté basy, což zrovna mně vyhovuje.

Podtrženo a sečteno, většina lidí by nad tím mávla rukou a vyhodila to, ale mně to většinou nedá a štvalo by mě to :D. Ne kvůli pár korunám za koupi nového výrobku, ale proto, že vím, že se to opravit dá a nevyrobím zbytečný odpad navíc a často z toho pak ještě mám radost, že jsem opravil něco, co se zdálo neopravitelné (třeba ty sluchátka) :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad sluchátka a nerozebiratelná sluchátka. K tomuhle (ne na hudbu ale na takovéto domácí žvýkání) používám staré "dobré" koss porta pro. Dá se to snadno rozebrat (a i složit k notebooku do tašky) perfektně to sedí a netlačí a jdou k tomu koupit levné náhradní díly a funguje mi to snad už desítky let. Dokonce i několik let používám jen ty díly od číňanů na různé vlastní konstrukce třeba k vr helmám. Na normální komunikaci od PC pak senheisser za pár tisíc, kdy všecko koupené předtím, včetně svého času různých drahých zázraků s 3d zvukem skončilo v bedně s odpadem a tyhle PC363D mám několikátým rokem bez problémů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Autor klasicky zapomněl jeden fakt, že EU chce nařídit opravitelnost výrobků, nevím jestli všech ale elektroniky určitě.
A to už se vracím k faktu že opět vidím jak v nás za posledních pět let působení ruských trolů vneslo euroskepsi a už normálně zvyklí takhle přemášlet, že tu máme všechno špatně a EU nám nařizuje jen to co nechceme. No co už, musím se s tím ještě smířit

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit že to má být zatím u bílého zboží a televizí. Ostatní výrobky zatím ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemálo zásadní je ale i to, jakým způsobem bude ona opravitelnost nařízena. Abychom se nedostali do stavu, který jsem tu už někde zmiňoval - že to opravit sice půjde a třeba i dlouho po datu výroby, ale cena náhradního dílu bude astronomická, takže v konečném důsledku se nic moc nezmění.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že takovýma "drobnostmi" se návrh směrnice nezbývá. Myslím si, že řeší pouze "repairability score" které si bude určovat sám výrobce a pak fyzickou dostupnost náhradních dílů od začátku výroby modelu (10 let). To že náhradní díly nebudou finančně dostupné a servisní dokumentace bude k ničemu to se neřeší :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je dobrej vysmech. Takze zbozi podlehajici EU certifikaci bude opet o neco drazsi, aby byla zarucena "opravitelnost". Zridi se (nebo rozsiri) na to urad kterej bude kontrolovat opravitelnost, to ze to zakaznik mnohdy ani nechce opravit nikoho zajimat nebude.
Kolik ja mam v suplikach funkcniho HW, kterej uz nikdy nepouziju (distetova mechanika 5.25"), taky se mi v domacnosti vyskytuji 2 plne funkci full HD televize, ktere nidko nepouziva, s tim ze jsme je ani nekupovali akorat je uz proste nikdo nechce.
A EU tvori a tvori dalsi regulacni lejstra, ktera jen prodrazuji a omezuji vyrobu (obe vede k veti eko zatezi). Proste takovej socializmus, kteremu nekteri jeste tleskaji. EU vi nejlepe co je pro nas nejlepsi a pokud si to nemyslite tak se zatim muzete odstehovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle by byla jedna z mála užitečných věcí, do kterých by EU zrovna kecat měla. Že to bude dražší? No a co? Tak se nebudou výrobky tak často obměňovat, v tom nevidím absolutně problém. Že se lidem válí doma funkční věci, které ani nechtějí? Možné to je, ale opět za to může uměle vytvořený tlak na nakupování nových věcí, které ve skutečnosti nejsou potřebné, a do určité míry uměle vytvořené morální zastarávání. Přitom by stačilo výrobky předimenzovat, za patřičně vyšší cenu, aby bylo možné jim třeba delší dobu zajistit i adekvátní podporu z hlediska softwaru/aby byl k dispozici potřebný výpočetní výkon pro nové funkce.

Jiná věc je, jak takové nařízení bude implementováno. Asi půjde hlavně o to, jestli ho vytvoří někdo se znalostmi, jak to ve skutečném světě chodí, nebo jen úředník sesmolí od stolu nějakou nerealizovatelnou blbost, bouchne na to razítko a řekne si, jak zase ten svět jednou udělal lepším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevím jestli budeš mít potřebu měnit 8k HDR TV každých pár let a náklady na "kvalitnější" provedení jsou na úrovni pár dolarů na jeden kus .. co nechat svobodnou volbu na zákazníkovi >> chci nové, tak koupím nové a ne ve stylu stačí mi současné a musím koupit nové, protože to bylo nekvalitně vyrobené

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celé mi to připomnělo, když jsem někdy kolem roku 1990 četl návod ke Zbrojováčkovi. (Consul 2117).
Tehdejší výrobce, dodával k tomuto počítači, kompletní schéma, včetně parametrů součástek.
Cokoliv se pokazilo, bylo možné u výrobce objednat a opravit po dobu 10 let.
Podobně na tom byla dědovo barevná TV, Tesla k ní dodávala kompletní servisní manuál. Takže nejen autorizovaný servis, ale naprosto každý kdo věděl co dělá, si objednal součástky v Rožnově pod Radhoštěm, vzal pájku do ruky a už to jelo.
Bohužel tlak na cenu tohle všechno zabil.
Sám mám doma několik opravených monitorů a TV co jsem vytáhl z Elektroodpadu a většinou se jednalo doslova o banální problémy (v mnoha případech tam ani žádný nebyl, prostě jen přestali vysílat v potřebné normě.
Což ukončilo život obrovského množství TV přijímačů. Prostě protože někdo škrtnul jednou tužkou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máme přejít na novou normu tv vysílání, tak ej to samozřejmostí, což rozšíří další obzory, není to o škrtání tužkou

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jaké obzory ? Obsah to nezkvalitní, rozlišení se nezlepšilo a zatímco Japonci rozběhli vysíání 8k 22 kanálové audio, tak mi tady smrdíme na SD/HD kvalitě mono/stereo
(neřeším bezdrátový internet) ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jakto??? Vždyt většina kanálů je v HD, což předtím nebylo ... je možné že japonci mají 8k ale neznáme jejich mix frekvencí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele já nemám a nikdy jsem neměl TV (jako přijímač TV) pro mě je to zobrazovač obsahu/monitor.
Takže pro mě je to škrtání perem, protože reálně se nic nezměnilo, jen v odpadu skončilo X tisíc TV co mohli dál fungovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, spousta lidi muselo vyhodit nebo prikoupit nejakou elektroniku aby mohli sledovat to co doted. Nikdo se jich neptal jestli jim dosavadni kvalita staci nebo potrebuji lepsi. (na ceskou produkci v pohode staci 420i doted) Vysledek je vyhozenych tisice funkcnich zobrazovadel dokonce 2x za sebou, ktere mohli slouzit treba jeste 20 let. A UE prijde s opravitelnosti :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co tisíce rovnou desítky milionů možná (v rámci EU) :)

DVB-T2 příšlo hlavně kvůli uvolnění pásem pro datovou komunikaci ;) (to má svou logiku) a jelikož jsme v EU hlava na hlavě, tak musí fungovat nějaký typ spolupráce a akceptování jednotných standardů >> co mě mrzí, že ani DVB-T ani DVB-T2 se nezavedlo trochu smysluplněji (více future proof) ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda. Nevidím moc do technikálií kolem DVB-T2 (jestli by to bylo šlo řešit nějak líp - předpokládám, že asi jo). Ale hlavně - kdyby se to bylo líp promyslelo, bylo by šlo klidně celou DVB-T fázi přeskočit a přejít rovnou z analogu na DVB-T2. To ekologii co se týká zbytečně vyřazených televizí a/nebo nakoupených settopboxů rozhodně neprospělo, o vyhozených penězích nemluvě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

problém DVB-T byl spíš v tom, že se zaváděl s mpeg2(H.262), když existoval lepší kompresní formát a krátce na to se zavedla plošně "264" (takže dvojitá výměna settopboxů i TV)
problém DVB-T2 je v tom(i když na to fakticky nemá vliv), že jsme skončili opět u SD/HD kvality :) FHD/4k/8k nikde ...a audio tragické (díky bohu se i přes počáteční zaváhání rozhodlo přejít rovnou na HEVC)
to samé platí od DAB+ >> záměr byl vyšší kvalita a ve výsledku skutek utek :) ..prostě všechno špatně

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V DVB-T se u nás vysílalo experimentálně od 2000, naplno od 2005, DVB-T2 bylo standardizované v roce 2010. Jak se mohlo DVB-T přeskočit když v té době nikdo nevěděl jestli nějaké DVB-T2 vůbec bude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jenže kvůli HD kvalitě nebylo potřeba měnit vysílací standard ani televize ..dokonce nebylo potřeba FHD/4K/8K televizí .. klidně se mohlo zůstat u 720p což je energeticky méně náročné na provoz i výrobu ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě tu nebyla zmíněná jedna věc - k čemu to vlastně? Možná víc kanálů, možná větší rozlišení, ale stejně - k čemu to je dobré, když většina z toho je jenom odpad a i pokud to náhodou není odpad, pak člověka akorát naštve, že mu reklamy občas během vysílání přeruší filmem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Někteří seriozní výrobci se tak chovají... Na druhou stranu třeba takový Apple neprozradí nic a pro jistotu vše zalije do plastu/ pryskyřice. Takže nulová šance na nějakou byť triviální opravu.

Řešením by bylo zakotvit povinnost zveřejňování informací k opravě v zákoně. Stejně tak jako rozumné možnosti opravitelnost (například použití šroubků namísto zalévání do plastu). Ale muselo by se to udělat na úrovni celé EU, aby to velcí výrobci začali respektovat, malý trh typu Česka jim je u zadele :-/
Za socíku, kdy se tady vyrábělo úplně všechno a západní elektronika byla za těžké lováky jen v Tuzexu, by to samozřejmě šlo. Ale ani to nebylo třeba, protože se běžně k rádiím i TV dodávaly kompletní schémata, někdy i konstrukční nákresy :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Podobně na tom byla dědovo barevná TV, Tesla k ní dodávala kompletní servisní manuál. Takže nejen autorizovaný servis, ale naprosto každý kdo věděl co dělá, si objednal součástky v Rožnově pod Radhoštěm, vzal pájku do ruky a už to jelo.“

No jo, jenže taky kolik ta televize stála.
On by to asi i dneska někdo nabídl, když najdete pár lidí ochotných kvůli tomu dát za televizi běžných parametrů třeba 100 000 Kč.

Druhý problém teda je, že při dnešní miniaturizaci spousta problémů není reálně opravitelných, na televizi třeba vadné pixely.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když si jí mohl koupit důchodce tak to asi nebyla taková rachejtle. Barevná Tesla s dálkovým ovladačem.
Nikdo nechce po nikom aby opravoval vadné pixely. Tam taky nikdo nechtěl aby uživatel měnil obrazovku.
Dnes kdy by šli všechny ty věci zdigitalizovat a dát prostě ke stažení, je to ještě jednodušší.
Tak proč v tom hledat problém. Nechápu proč by měla návod k TV obsahující zapojení té TV o 90k víc. To je naprostá kokotina.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Byla drahá, ale a) vydržela hodně dlouho, takže se ta cena rozložila v letech b) tenkrát měl každý výrazně menší náklady na bydlení, dopravu apod. .. takže se docela lehce našetřila větší částka na drahou elektroniku apod. .. zas na druhou stranu ten důchodce žil skromně a šetřil celý život pro vlastní děti i vnoučata ;)

ja správně podotýkáš o pixely nejde (displeje vydrží hodně), ale kolikrát tam odejte nějaká součástka za pár korun, která znefunkční celý přístroj ..

no kdyby se všichni vrhnuli na stream, tak to určitě nebude jednodušší než pozemní vysílání ..úplně jednoduše by došlo k zahlcení sítě ..to u klasického vysílání nehrozí, tam se pokryje v daném prostoru v podstatě neomezený počet příjemnců vysílání (třeba jednou příjde doba, kdy bude xx kanálů a lidé si budou demokraticky volit co se bude aktuálně vysílat a budou si skládat vlastní vysílací program ..

problém je v plýrvání, když několik miliard lidí produkuje zbytečně moc toxického odpadu a zároveň se musí "drancovat" zdroje pro uspokojení jejich potřeb a přitom by stačilo vyměnit třeba kondenzátor za "korunu" a hned by bylo až o pár desítek kg méně odpadu na hlavu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„ja správně podotýkáš o pixely nejde (displeje vydrží hodně)“

No nevím.
Nejsem moc fanda do televizí, ale minimálně u (LCD) monitorů jsem vadné pixely viděl docela často a zároveň to je snad jediná závada se kterou jsem se setkal.

Pokud jde o televize, tak v rámci rodiny poslední výměna byla právě kvůli vadným pixelům (barevný sloupec na obrazovce). Shodou okolností teď jsem kvůli stejnému problému reklamoval monitor.

Předposlední problém byl, že televize přestala fungovat. Coby zastánce opravy před vyhozením jsem ji odvezl do servisu, vyřešeno výměnou základní desky za asi čtvrtinu ceny nové televize, fungovalo to 3 měsíce a pak stejný problém- vyřešeno novou televizí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kvůli vadným pixelům jsem reklamoval monitor co jsem si sám rozbil, ale jeden monitor umřel na "spouštěcí" obvod (asi 4 roky starý) >> kondenzátor a u druhý se přehříval samovolně vypínal .. samotný displej v pořádku , takže v podstatě banality ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Barevný sloupec bývá způsoben i skrytou výrobní vadou panelu, připojením pásků na sklo LCD ap. Ale co mě zajímá, opravuji LCD a monitory jen tak pro zábavu, jako někdo třeba luští křížovky nebo sudoku, ta Vaše co odešla po opravě za tři měsíce opět, máte ji ještě nebo už jste ji odvezl na sběrňák? Docela rád bych se na ní mrknul. Takže klidně ji za odvoz vezmu odkudkoli po ČR, případně Vám ji za rozumný peníz v ceně nákladů spravím a nebo se nějak domluvíme jinak, pokud jí ještě máte. Dnešní měniči desek nejsou old style servisáci co šli po podstatě problému a zajímá mě kde soudruzi udělali chybu. Kontakt na mail je nick @ seznam.cz Díky za odpověď.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ze zkušenosti, většina LCD a podobných TV odešla ne kvůli LCD. Většinou je problém s podsvícení a napájením.
Kdyby byla nějaká statistika jistě by mi dala za pravdu. Co jsem kdy opravoval, tak prostě podsvícení tak 80% (většinou zdechne jedna LED a tím se vypne všechno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Nechápu proč by měla návod k TV obsahující zapojení té TV o 90k víc. To je naprostá kokotina.“

Jednak já nepsal že by to tolik stálo, ale že za tu cenu, kterou tehdy televize stála, není problém nabídnout televizi, která vydrží 20 let a bude obsahovat podrobnou dokumentaci.
Problém je najít dost lidí, kteří jsou ochotní takovou televizi zaplatit.

A jednak řekl bych jde taky o to, aby konstrukce zařízení tu opravu umožňovala.
(Pokud televize bude de facto složená z obrazovky, základní desky a čipové sady, moc toho neopravíte.)

Pak teda druhá věc je, že umožnit výrobek uživatelsky opravit znamená obratem žaloby od idiotů kteří se v tom vrtali a kopnul je proud nebo tak něco.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co na to třeba takový Apple a majitelé těchto "přístrojů" ? :D :D :D

Osobně si myslím, že budoucnost je ve *** sdíleném opravarenství, tj. komunitní dílna, kde si člověk přes internet zadá porouchaný výrobek a dostane zprávu, jestli je tam volno a dostupné nějaké součástky na místě, které by se hodily k opravě ***.

Takže už tam člověk jde na jisto a nemusí čekat měsíc, než mu na něco přijde součástka z Číny nebo procházet X eshopů, kde by našel obdobnou součástku a objednávat od každého něco. Spálený odpor, kondenzátor nebo dioda to má člověk doma, ale složitější věci těžko. Jako třeba odpajovač IO :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No u moderní elektroniky bych tomu tak úplně nevěřil. Těžko vyměníš nějaké BGA na PCB pokud s tím nemáš zkušenosti. Přestože v dílně budeš mít veškeré možné i nemožné vybavení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V té dílně většinu bývají správci nebo fachmani co poradí. Nebo se člověk může zeptat v diskuzi, podívat se na youtube jak se to dělá (ostatně totéž funguje i v případě menších oprav aut atd.).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to ale není o radě, zeptání se na diskuzi či shlédnutí videa na youtube. Je to o praktických zkušenostech a cviku pájení / výměny daných komponent (pouzder). Pokud v té dílně najdeš někoho kdo za tebe opravu provede tak ano, ale zapomeň že některé součástky vyměníš sám. Garantuji ti na 100%, že se ti to u velkého množství pouzder nepovede bez řádného cviku.
Mám doma celkem dobře vybavenou dílnu (dobrý optický mikroskop, horký vzduch, mikropájku se spoustou různých hrotů, předehřev, atj.) ale i tak bych si některá pouzdra vyměnit netroufl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takovou výměnu potřebuješ udělat jednou za 3 roky. Aspoň v mém případě. Řešil jsem to odesláním nějakému fachmanovi a ten mi to zas za poslal poštou zpátky. Trvalo to 3 týdny. Takhle bych tam zašel po práci a měl bych to hotový. Ano využíval bych to častěji asi tak jednou za 2 roky :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bezne doma opravujem spotrebice.
Problem nastava s prackami (zatavene loziska / cerpadlo z umelej hmoty) susickou, ci umyvacka riadu (rozlozil sa plast ovladacieho panelu (ztensil sa a zpraskovatel), prasklo cerpadlo a nadrzka s lestidlom, vsetko plast)
ine je recyklovat hodiny, pc, ntb pokial su spred roku 2010
(napr. rozpadli sa mi plasty na IBM ThinkPad 390 2626-5GE (1998) zo zbierky, s CPU Pentium 233MHz) co opravit neviem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravovat velké těžké věci typu bílé zboží většinou nemá smysl, po 20 letech je to stejně zastaralé a materiály už za hranou životnosti... Nemyslím tím ale výměnu těsnění nebo ložišek nebo drobné mechanické úpravy (tlačítka řídícího panelu) tj. vše co se dá udělat i v domácnosti bez potřeby asistence nějakého servisu. Ale takové věci jako spálený motor nebo zrezivělý buben nebo celá kastle, u lednic zanešený oběh chladiva atd. To se stává tak po 10 letech.

Ale spotřební elektronika má ten lifetime podstatně kratší (2-5 let) ale fyzicky by po malých opravách nebo výměně baterie mohla sloužít dalších 10 let. A v tom vidím hlavní smysl těch oprav.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kuchám tahle nefunkční elektroniku rodině už celkem dlouho a často se to opravit podaří. Asi největší trivialita byl notebook od strejdy, že se vypíná a přehřívá. Ve větráku chladiče byl chuchvalec prachu, stačilo vyčistit (+dostat se k větráku, což bylo rozebírání na hodinu samozřejmě).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem dneska opravoval známé 5 let starou TV LG. Klasika soudruzi pouřili nekvalitní a poddimenzované kondenzátory v proudovém zdroji pro LED podsvícení, a tak původně 2ks 10uF 350V měli kapacitu v řádu stovek pF a špičkové napětí proudového zdroje 200V 270mA bylo přes 260V to odrovnalo jednu z 36 LED. LG samozřejmě šetřilo a tak LED jsou na klasických plasotvých páscích.
Oprava výměna C místo čínského lepšího šuntu japonský Nippon 2x 22uF 450V
Výměna LED, s hliníkovym PCB z činy 17$, bohužel je nutné komplet rozhodit TV a hlavně panel jen výměna LED zabrala 2 hodiny. Dělat tohle s fakrurou tak se zákazník nedoplatí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hele to je u LG tak 90% závad přesně tohle. Z různých důvodů odejde jedna LEDka a tím odejdou všechny potažmo přestane to celé svítit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Někdy si můžeme za předčasné vyhození sami. Nečteme návody. Mám doma dva v perfektním stavu bezsáčkové/cyklonové vysavače Panasonic (cena prodejní 7 tisíc) a Philips Silent (prod. cena asi 6 tisíc). Oba ze sběrného dvora. Přitom stačilo zjistit, který filtr je potřeba vyčistit - zpravidla HEPA. Nebo ho neužívat vůbec, pokud nejste alergici. Já Panasonic nechal v garáží na veškeré dílenské čištění bez HEPA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5 let jsem pracoval komp/TV-servisu. Největší počet závad byl v pulsních zdrojích. Součástkový náklad do 100 Kč + náklad na práci = světe div se více jak 1000 Kč za opravu. Nedivte se, velké daňové zatížení/sociálka/režie (zkoušky, ekokologie ..).
Ale za nekvalitní kondenzátory bych mlátil firmy. Bylo jedno zda jsou značkové či neznačkové.
A pak to bezolovnaté pájení! Že je poruchovější vyplývá i z povolení ho užívat v letectví a armádě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OPRAVA: Že je bezolovnaté poruchovější vyplývá i z povolení užívat s olovem v letectví a armádě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

100% souhlas! Brčka jsou v době roušek a respirátorů naprostá banalita. V opravách, upcyklacích, recyklacích je určitě cesta. Také v pronájmech čehokoliv, bytů, aut, techniky, atp. Nebo i pracovního oblečení, třeba takhle firma https://lindstromgroup.com/cz/services-different-industries/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.