Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

LabelFlash a ostatní možnosti v potisku médií

Fixy na CD
Vývoj a rozšiřování možností konečné úpravy vypálených nosičů dospěl před několika měsíci k nové technologii. LabelFlash představuje další možnost, jak udělit vypálenému médiu pěkný a hlavně zajímavý vzhled. Dnešní článek se pokusí trochu přiblížit dostupné technologie určené ke konečné úpravě médií a pokusí se i o malé srovnání těchto technologií. Také vám přiblíží několik zajímavostí, které jsou s těmito technologiemi spjaty.

Kapitoly článků

1.  Technologie pro popis mimo vypalovací mechaniku

Standardní úprava, kterou používá většina paličů:

Standardní úprava

Omlouváme se skupině Pink Floyd za takovou neúctu, kterou si určitě nezaslouží a slibujeme, že v dalším textu se již polepšíme. Ale aspoň slabou omluvou nám budiž skutečnost, že toto DVD je pouze pracovní kopie, na které bylo kontrolováno, zda všechna menu, titulky a bonusy perfektně fungují (samozřejmě fungují).

Papírová polepka

byla svého času jedinou trochu lepší možností, jak nosič upravit. Ale přece jen mohla změnit vyvážení nosiče a určitě změnila jeho hmotnost a proto se dnes, když už jsou jiné možnosti úpravy, nedoporučuje.
Pokud je použita, je nejlepší použít ji na typ média blank (Pozn. Martin: takto se označují média bez povrchové úpravy), na jehož povrchu nejlépe drží. Nejnevhodnějším povrchem pro polepku jsou povrchy příliš hrubé či jinak strukturované, jako byly
například některá média Emgeton. Naprosto nevhodný pro polepení je také povrch potištitelných médií. (A také média LightScribe, ale to by snad polepoval jen málokdo).
A média se standardním povrchem, určeným spíše ke psaní fixkou, také nejsou leckdy moc vhodná. Někdy vadí také příliš kontrastní potisk, protože nalepíme-li pak na ně polepku se světlým motivem,
často potisk pod ní prosvítá. Papírové polepky jsou vodě velmi neodolné. V současné době je použijme skutečně jen tam, kde není jiné možnosti. A to ani ne tak z důvodu estetických, protože papírová polepka
může vypadat docela dobře, jako spíše z důvodů funkčních. Zde je příklad papírové polepky na DVD o průměru 8cm (Teď už máme printable):

Papírová polepka 8cm

Přímý potisk média

inkoustovou tiskárnou začal být s nástupem potištitelných (printable) médií velmi dobrým způsobem, jak učinit vzhled média téměř profesionálním.
Na trhu existuje již mnoho potištitelných médií ve všech možných verzích, CD, DVD, 12 i 8 cm, vizitky...
Povrch bývá bílý hrubší nebo hladký, dají se sehnat média nejen bílá či perlově bílá, ale i stříbrná či pastelově barevná. Kvalita potisku, který může být samozřejmě barevný, se dá srovnat s tiskem na papíře.
Potisk je levný, mnoho inkoustových tiskáren už ho umí (pro potisk těchto médií jsme používali tiskárnu Canon PIXMA 5200), a cena médií je jen o pár procent vyšší, než cena médií s nepotištitelným povrchem.
Navíc, samozřejmě podle typu tiskárny a kvality potisku, trvá potištění média pouze cca desítky sekund až pár minut.

Potisk celoplošný   Potisk média s bílým potištitelným povrchem
Verbatim DVD+R DL 2,4× printable TAIYO YUDEN DVD+R 8× printable

Kliknutím na obrázky se můžete podívat na detaily potisků. Kvalita je velmi dobrá a DVD vypadají skutečně pěkně. Na obrázcích jsou bílá potištitelná média Verbatim a Taiyo Yuden; v databázi máme pouze nepotištitelné
verze těchto médií. Pokud by se vám zdálo médium vlevo nějak nepravidelně potištěné, vězte, že je to tak i na předloze.

Ani přímé tisky na médiích nejsou nijak zvlášť odolné vůči vodě. Dobrou odolnost vůči vodě zajistí třeba přelakování hotového média. My jsme nyní vyzkoušeli matný lak ve spreji od firmy Hama
Inkjet Fixing Spray,
který je určen k ochraně výtisků inkoustových tiskáren. Na dalších třech obrázcích vidíte postupně výsledky, jak dopadly tisky pod čtvrtminutovým proudem studené vody z vodovodu.
Na prvním obrázku je potisk bez ochranného laku, na druhém sice s lakem, ale jen s lehkým popraškem. Na třetím je potisk nalakován podle návodu na nádobce: ..až dosáhnete úplného pokrytí lakem.
V tom případě schne lak zhruba půl hodiny. Tento lak bohudíky zdaleka tak nečpí jako ten v našem původním článku, takže se dá použít i doma, ale čerstvý vzduch je jednoznačně lepší.
Povrch zcela matného DVD se stal lesklejším, asi jako matná fotografie. DVD se i nyní bez problémů čte a obavy, že by mu případné nestejnoměrné nanesení laku mohlo zhoršit vyvážení, se nepotvrdily.
Vibrace mechaniky nenastaly.

Printable, pod vodou   Printable, pod vodou, málo nalakované   Printable, pod vodou, nalakované
bez laku jen lehce nalakováno správně nalakováno

Zajímavě vypadá médium se stříbrným povrchem. To má na sobě totiž jen matný průhledný povlak, který je možno potisknout. Je to hezky vidět na detailním obrázku.
Scanner svítí zešikma a jsou vidět krásně stíny, vznikající na stříbrném podkladu pod průhlednou vrstvou.
Pokud uděláme dobrý návrh etikety, je pak takto potištěné médium skutečně působivé. Na obrázku je stříbrné potištitelné médium firmy Taiyo Yuden DVD-R 8×;
v databázi máme jen jeho blank verzi.

Potisk DVD silver

Zajímavé je, že takto se nechová stříbrné potištitelné CD, protože to má matnou průhlednou vrstvu přímo na
stříbrné odrazné vrstvě, kdežto DVD má odraznou vrstvu vzdálenou 0,6 mm od povrchu. Na následujícím obrázku je detail stříbrného potištitelného CD. Rozdíl je velmi jasně patrný. Po stínech na CD není ani stopička.

Detail potisku stříbrného CD

Ještě jedna varianta potisku, cenově dostupná neprofesionálům se objevila i na stránkách našeho serveru. Ta umožňovala potisk médií s hladkým povrchem, ale pouze jednoduchý čtyřbarevný text,
navíc ne po celé ploše média. Uvádíme to tu spíše pro úplnější výčet možností, neboť tuto tiskárnu už asi není možné sehnat. O profesionálních variantách potisku se zde nebudeme šířit, to není účelem našeho článku.

Kapitoly článků
1.  Technologie pro popis mimo vypalovací mechaniku

Diskuse ke článku LabelFlash a ostatní možnosti v potisku médií

Sobota, 11 Červenec 2009 - 20:20 | WIFT | >> Pepaha: Pro Labelflash existují...
Sobota, 11 Červenec 2009 - 19:50 | Anonym | Dobrý den, chci se zeptat jaké média se používají...
Středa, 28 Březen 2007 - 17:59 | Anonym | Dik za odpoved.Ptal sem se proto ze sem smahli...
Úterý, 27 Březen 2007 - 16:59 | Martin Bartoň | BlackLord: když nepálíš LabelFlash přez data, tak...
Úterý, 27 Březen 2007 - 14:50 | Anonym | Dobry den chcu se zeptat je lepší napřed udelat...
Sobota, 30 Prosinec 2006 - 13:17 | Martin Bartoň | FireBlade: Legální Nero umí samozřejmě oboje.
Pátek, 29 Prosinec 2006 - 20:56 | Anonym | Mám v jednom PC light scribe a label flasch...
Středa, 20 Prosinec 2006 - 14:52 | Martin Bartoň | lightscribe: http://www.cdr.cz/?software/nero_-...
Úterý, 19 Prosinec 2006 - 17:15 | Anonym | http://www.lightscribe.com/downloadSection/...
Středa, 6 Prosinec 2006 - 12:24 | Roman Zejbrlik | maco222: nezdá, ten článek má 3 kapitoly, možná...

Zobrazit diskusi