Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 3D snímky ze vzdálenosti 10 km s laserovým skenerem z Heriot-Watt

co chcu, jednoducho `automaticka ochrana sukromia` :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Cimrman tu vytváří takovou - řekli bychom - díru, jejíž reliéf je jasně ohraničen, tedy patrný." :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presnost 1 mm? Zaujimalo by ma ako to dosiahli, kedze 1 mm svetlo prejde za 0,0033 ns (nanosekundy), cili 3,3 ps (pikosekudny). Aj v experimente s neutrinami mali presnost asi 10 cm a to este k tomu na ovela vacsej drahe (radovo 1000 km). Sice spomedzi vsetkych jednotiek SI je cas ta velicina, ktoru vieme merat najpresnejsie, avsak uvedena pikosekunda (resp. skor 10 ps) je prave tato hranica (cca 10^(-12) s az 10^(-11) s). Aj GPS ma radovo presnost niekolko cm (pre civilne ucely niekolko m), avsak nie 1 mm.

Pozn.: co sa tyka ostatnych velicin SI,
- vo fyzikalnej realite neexistuje teplomer schopny odmerat teplotu s prednostou na 10^(-12) K ci C
- vo fyzikalnej realite neexistuju vahy schopne merat hmotnost s prednostou na 10^(-12) kg cili 10^(-9) g, najpresnejsie vahy su 1000x nepresnejsie
- vo fyzikalnej realite neexistuje colstok schopny odmerat dlzku 10^(-12) m
...atd

Ak su niekde uvedene nizsie hodnoty napr. hmotnost atomu uhlika/vodika, ci ich velkost, alebo najnizsia dosiahnuta teplota miliardatinu K, nebolo to vo fyzikalnej realite merane ziadnymi priostrojmi, ale teoreticky vypocitane :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle těch obrázků to milimetr nebude ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dosáhli toho velmi jednoduše. Namísto přímého měření času mezi impulzy laseru se použije amplitudově modulovaný laserový paprsek a měří se fázový posuv mezi vyslaným a přijatým signálem. Toto měření je mnohem přesnější než snažit se přímo změřit "flight time" ovšem je to náročnější na celkovou komplikovanost, zejména proto, že s jedinou frekvencí modulačního signálu je omezený dosah měření protože změna fáze se vzdáleností je cyklická a "délka" cyklu je např. pro 30MHz modulaci pouze cca 5m, snížením frekvence se sice prodlouží délka cyklu, ale zase se zhorší samotná přesnost měření, proto se pro velmi přesné měření s velkým dosahem používá systém s více frekvencemi, v kterém je již možné vypočítat přesnou vzdálenost. Dosahovaná přesnost je klidně řadově v desetinách milimetru !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravý colštok nemeria metre, ale cóly. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmotnost atomu se da zmerit relativne pres hmotnostni spektrometrii. Co se absolutni tyce, tak napriklad http://www.tyden.cz/rubriky/veda/technologie/nejcitlivejsi-vahy-sveta-va... ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hej, relativna hmotnost je vztahovana na 1/12 hmotnosti atomu uhlika izotopu C12 (to bol napodiv z mne nepochopitelnych pricin zvolene ako relativna jednotka na rozdiel od hmotnosti atomu vodika).

Na absolutnu hmotnost som myslel klasicke "makroskopicke" vahy a nie nejake nanotrubicky. Na "odvazenie" atomov musia vyuzivat objekty mikrosveta. Hacik je v tom, ze to vlastne nie su ziadne vahy, ale iba pomocky. Vysledok im neukaze priamo hmotnost. Tu si musia krvopotne vypocitat (resp. urobi to pocitac za zlomok sekundy) z toho ako sa zmenila frekvencia tych nanotrubiciek, t.j. je to vlastne opat len pocitanie absolutnej hmotnosti z teorie (vlatne meranie casu, kedze sa meni frekvencia). Vlastne sa tak nic nemeni na fakte, ze priame (a nie nepriame) vahy pre hmotnosti mensie ako miliardatina gramu neexistuju. To je to co som myslel :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém s kůží je dán jen a jen tím, že používají (na toto (myšleno kůži)) nevhodný infračervený laser.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vida, tady se nam chysta celkem pekna 3D REAL strilecka :-D. Vojaci uz vubec nebudou na bitevnim poli, tam budou jen roboti a vozidla a dalsi vehikly ovladany pekne z kresla joystickem. Armada si bude najimat ty nejlepsi pocitacovy hrace s praxi z CS a podobnejch her, to bude velka legrace :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musim oponovat, neviditelnosti ktera funguje jen kdyz se dotycny svlece je sci-fi plne. Pocinaje originalnim Neviditelnym muzem od H. G. Wellse z 1897.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Jinak aktuálně pak třeba paní slečna z fantastické čtyřky.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo Motoko Kusanagi z Ghost in the Shell. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.