Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Letošní generace Maců ponese nový koprocesor od Applu

no vidis a ja zas ocekavam ze v roce 2019-20 prijde na trh prvni generace mac/booku s ARM procesory

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze je to dost mozne. Apple neni rad zavisly na nekom jinem a vykon ARM stoupa a na konzumni obsah na coz jsou Apple pocitace pouzivany predevsim by to behem nekolika let melo plne dostacovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Současné vrcholné řady ARM procesorů některých výrobců, jsou na tolik výkonné, že by v kombinaci s grafikou od AMD nebo Nvidie stačilo naprosto v pohodě na průměrnou práci v CADu, natož na běžné používání. Výkonu je tam rozhodně dostatek.
Za předpokladu, že konfigurace ARM jednotky, nebude muset řešit limitované chlazení a příkon, jsme výkonově úplně jinde než v mobilech, které už tak dnes výkonem procesoru rozhodně limitované nejsou (vlajkové lodě)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> konfigurace ARM jednotky, nebude muset řešit limitované chlazení a příkon

Souhlas. Ty mobilni benchmarky jsou k nicemu, chtelo by to udelat benchmark ARMu s 90W TDP a prislusnym chlazenim, tipuju ze minimalne ty vyssi modely i5 by to dalo bez problemu.

Pro Apple by mohl spis byt problem ze ma s Intelem nejake smlouvy, navic by musel prekopat netrivialni mnozstvi softwaru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou takové ARMy. Aby ale dosáhly takového TDP (protože ARM teď znamená malé jádro s nízkou spotřebou), tak jsou to desítky jader.

Podle očekávání to má poměr výkon/spotřeba srovnatelný s Intelem (úloha od úlohy) s tím, že komplexní úlohy mu jdou hůř, a naopak exceluje v jednoduchých a snado paralelizovatelných úlohách jak je webserver.

My, co nejsme zvyklí na Wintel, a našel OS i programy běhají tam, kde si je zkompilujeme, s ARMem pracujeme bez nějakých problémů. Taky bych rád příští WS na ARM, ale nepředstavuju si 48 pomalých jader, co bych s tím dělal :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že poslední dobou se Intelu fakt daří :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak vznik T čipů je logický, Intel nedá z ruky software (zdrojové kódy) k vPRO nebo AMT a Apple chce mít svůj SW plně pod kontrolou. Je to jediná cesta. Třeba nová generace bude umět i Siri.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

T chipy ovsem na pritomnost vPro ci AMT v systemu nemaj zadnej vliv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale v rámci těchto technologií je zašroubováno provázání na TPM a šifrování a celý SecureBoot. Takže ano, pakliže to má být bezpečné a nemá do toho co kecat Intel musí si to udělat po svém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Secureboot funguje i na atomovych tabletech, ktery o nakym vPro ci TPM ani neslysely. Kdyby se chtel Apple zbavit vPro a TPM, tak musi vymenit Intel Core procesory za neco jinyho. V kazdym pripade to nijak nesouvisi s custom chipy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak stačí vPro prostě nezadrátovat, tedy nevyvést ho. Bude přítomné a bude mu to k ničemu.
A nevím, jaký problém máte s TPM, není problém, aby Apple použilo vlastní TPM modul.

Takhle to vyřešilo HP u mého serveru, ME tam sice je přítomno, ale jeho síťovka není zadrátovaná, a místo toho jsou tam jiné. ME (prý :-D ) zatím nemá schopnost použít jinou síťovku, tak má, co do síťové komunikace, smůlu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sice nemají, ale když se bezpečnostní fičury budou prohánět přes separátní ARM a jeho "secure enclave", tak si AMT, vPro k datům nečuchne. Akorát brzy budou potřebovat i oddělenou RAMku. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorat ;). To je presne o cem mluvim. Custom chipy samy o sobe proti AMT nic nezmuzou. Musi tam byt jinej procesor (treba ten zminovanej ARM.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale taky to treba muze znamenat, ze s prechodem na ARM se herni vyvojari, pro ktere nebyl v soucasnosti takovy problem portovat hry z PC na MAC, na to vykaslou a pro MACisty zase ubude her...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hry se vetsinou neportujou z PC ale z konzoli a architektura procesoru je to posledni, co by portu vadilo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Až rozběhnete DirectX na ARM, tak dejte vědět.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Od kdy bezi DirectX na konsolich (krome xboxu samozrejme) nebo na macOS?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dle uniku by letos meli zacit vychazet SW do pobezi na iOS a zaroven i na macOS

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spíš to souvisí s bezpečností. Těch děr se našlo víc než dost a Apple má rád vše pod kontrolou. Takže ARM koprocesor bude kontrolovat aby x86 nedělal neplechu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není konečně čas začít používat ne tak strašně zastaralé procesory? Aspoň RISC ze začátku 70. let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nektere dalsi funkce". Ano - rozumim... ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To tvrzení v článku ". Apple zatím neprokázal, že by byl schopný s ARM architekturou nahradit x86 procesory ani v mobilních počítačích" je nesmyslné. Naopak existuje řada výkonnostních testů přímo od Applu, kdy demonstruje výkonovou porovnatelnost posledních Axx řad s nízkoodběrovými Intely. Zpochybnit možnost udělat slušný notebook třeba s mutací A10x by bylo popíráním nepopiratelného.

Apple řeší něco jiného - volbu pojetí operačního systému a přechod aplikací. Na výběr je víc variant - oživení "universal binary" známé z doby přechodu PowerPC-Intel, využití emulace (případně s přímou podporu v CPU), ale také větší posun k stylu iOS (a pak přirozeně různé kombinace více přístupů).
Všechny varianty mají své klady, ale také zápory a tady zatím moc jasno není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nahradit" neznamená jen výkon.
To znamená taky objem výroby, rozsah funkcionalit, spolehlivost, dostupnost aplikací, příprava ekosystému. A jistě spoustu dalších věcí, o kterých nemám ponětí.

Jsem fanda ARM, protože po SW stránce s ním nemám problém. Jenže všechno, co se prodává, je buď levný nekvalitní shit, nebo embedded uzavřené zařízení, nebo je to drahé jako kráva. Můj příští linuxový toolbox bude doufám Chromebook s ARMem a Debianem.

Nemám třeba tušení, jak je na tom AMD se svými linuxovými grafickými ovladači pro ARM, zda je stačí jen zkompilovat, nebo jsou závislé na x86. Zato jistě vím, že desktopovou nVidii na ARMu naplno nerozběhnu, protože ovladače nejsou.

Apple má výhodu v tom, že má svůj ekosystém pod kontrolou, takže se jí takový přechod dělá snáze. Ale není to banda idiotů, věřím tomu, že ví, proč Macbook neběží na ARMu. A přitom by mu to tak slušelo!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak první odstavec je přesně to, co jsem psal - problém je vyřešit přístup k OS a možnosti pro existující aplikace, to je opravdu náročné.
Na druhé straně právě Apple má s tímto zkušenost z doby přechodu mezi PowerPC a Intel a v reálu to nebyl zdaleka tak velký problém, jak by se čekalo (zažil jsem i osobně, nejde o teorii).
Podle mě je u Applu kromě objektivních problémů ještě komplikací značná nerozhodnost uvnitř firmy, zda raději jít cestou iPadu Pro a posilovat využitelnost tabletu s IOS anebo se raději vrhnout na víceméně klasické notebooky s MacOS. V tomhle Cook hodně plave, celkem je to patrné z jeho vlastníc vyjádření a asi sám neví, co s tím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.