Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pro 125W Core 10000 Intel udává 250W limit, pro 65W 224W, pro 35W 123W

to jsou pomluvy - benchmarky a měření se nemají používat, správně máme porovnávat dojmologií
...mám dojem, že se někdo snaží Velký Intel očernit, přitom je to čestn.... v americe zase bijou černochy!

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Mini-PC které bereme od DELLu (OptiPlex MFF) jsou dodávány s 65W zdrojem :-D Takže CPUčko bude "zaškrceno" na 35W jinak by to asi nešlo. Ostatní mini-pc na tom budou asi stejně :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo přesně tohle jsem si říkal před časem když jsem to četl poprvé, ale tak nějak jsem doufal že u těch 35W kousků to bude nějak rozumnější a ono ne :-(
Na druhou stranu ještě tu máme starší generace které jsou stále na trhu. Oni do těchto stroječků stejně nedávají žádné aktuální věci :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, v tuto chvíli je max CPUčko v OptiPlexu 3070MFF i5-9500T. Ale i tak, jestli do příštího (3080MFF?) budou osazovat i5-10500T a budou k tomu dávat 65W zdroj, tak to sice bude mít dvanáct vláken, ale pojede to furt na 2,3GHz :-D Leda by se pochlapili a dali k tomu 130W zdroj (aspoň), ale i tak by to zas pro změnu neuchladil ten pidi-pasiv co v tom je (aspoň že je tam dekl, takže ten horký vzduch nejde na disk)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podľa mňa výrobca OEM PC (DELL, HP, Lenovo) tieto limity vie obmedziť, aby sa vôbec spotreba neprešvihla cez tých 35W. Na čo také CPU ale Intel vymyslel je potom otázka :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na recenzie. Urobia sa prve testy s odomknutym TDP a tie CPU budu vyzerat ako zihadla. A v realite vacsina ludi silne CPU nepotrebuju, takze si majitelia budu mysliet, ze maju super pocitac, hoci bude o polovicu pomalsi :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak tito výrobci to už roky dělají, viz třeba měření v https://www.techspot.com/article/1841-gpu-cheap-oem-pc/ .

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dík, super článok! Viac-menej to potvrdilo moje merania rôznych DELL Optiplex a HP Prodesk/Elitedesk počítačov, ktoré pri CPU stress teste zďaleka nepreliezli ani len TDP CPU, a to nerátam ani idle HDD, chipset a RAM.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Takže CPUčko bude "zaškrceno" na 35W jinak by to asi nešlo.“

No, mohli by tam dát kondenzátory nebo akumulátor na vykrytí té půlminuty :-)
I když teda v krajním případě (i7/i9) ten rozdíl je 90 W, to už je mini-UPS (ideálně by zdroj mohl umět obojí, půlminutový boost procesoru a v případě výpadku napájení třičtvrtě minuty napájení celého PC na základní frekvenci) :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel to určitě myslí jako pozitivum...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ono s tou spotřebou/chlazením to nebude tak horký kromě i9ky
třeba i5ka na toms naměřili 107W v průměru, ale stejně je to neprodejný, i5ka stojí 8k+ deska za 4k+ bez pcie4, možnost výkonovej upgrade příští rok v podstatě žádnej, ještě ty nesmslný peaky spotřeby, který daj zabrat desce procesoru i zdroji a když se podívám na herní testy tak pokud nejsem honič každýho frejmu tak takovej sweat spot je ryzen 3600 za ty peníze možná ještě 9600K za 6ku, ale tam to zabíjí zase platforma

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U toho Ryzenu 3600 jste měl pravděpodobně na mysli sweet spot. Jako sweat spot bych viděl intely ... intel topí -> člověku naskočí zpocené skvrny.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tak to je hezké že 35W = "jen" 123W. Ano je to méně než 224W pro 65W nicméně:
Mám "35W" i7-6700T v 8,5 litrovém case s velmi omezeným chlazením - které ale ten 2.8Ghz Skylake zvládne. Znamená to podle Intelu, že ho vesele mohu vyměnit za 35W T model 10th gen řady a použít stejné chlazení?

Pokud ne, je to na žalobu nebo je minimálně ten údaj NAPROSTO nesmyslný, nicneříkající a z prstu (nebo spíše z jiné části těla) vycucaný, když se mezigeneračně liší a to i mezi CPU jedné firmy!

Když už chtěl Intel ždímat tuhle skomírající architekturu ad absurdum, tak neměl vůbec žádnou "T" řadu v této "generaci" vůbec vydávat. Je to trapnost

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

„Znamená to podle Intelu, že ho vesele mohu vyměnit za 35W T model 10th gen řady a použít stejné chlazení?“

Odpověď na takhle položenou otázku je: Ano.
Právě to v podstatě Intel říká: Můžete na to dát chlazení dimenzované na 35 W a ten procesor bude fungovat. Na základní frekvenci.

Vtip je v tom, že ty všemožné boosty nejsou garantované.
Krom toho, Intel sice říká, že procesor zvládne fungovat s 35W chlazením, ale negarantuje běh na stejných teplotách jako předchůdce ani že neupeče jiné komponenty okolo sebe :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem, teď by ne zajímal případ, kdy budu mít PC, kde budu mít tento 35/135W CPU, chlazení, které zvládně těch 135 W, ale zdroj např 65 W? Dokáže PC bezpečně rten CPU omezit, nebo prostě při zátěži to PC zkolabuje? Fakt to nevím ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem za to aby se recenze procesorů intel prováděly pouze na uváděném TDP. Ne na 3.5 násobku smyšlené hodnoty.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že stačí vypnout TurboBoost v UEFI a TDP se začne dodržovat. Ale nemám to na čem vyzkoušet. U AMD to tak je. Vypne se CorePerformanceBoost a procesor jede na TDP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to tak i u Intelu - v biosu se zakaze "turbo" CPU pojede maximalne na "zakladni" frekvenci, a nepreleze TDP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak má CPU napr. 65 W TDP s 3 GHz u 8 jadier, má TDP 65 W aj pri využití len 1 jadra? Logika mi hovorí, že 3 GHz pri 8 jadrách = dajmetomu 3,4 GHz pri využití 1 jadra. Nebolo to tak u starších CPU? Alias: nejde nastaviť CPU tak, aby bolo aj 1core turbo aj dodržané TDP?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tom se pracuje, ale samozřejmě bude otestováno i se zapnutým MCE, jinak by to bylo meh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byl by to meh, ale procesory přece máme hodnotit přece pocitově. A já mám u těchto pocit že to nějak moc topí :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Svého času si pamatuju na 486, které měly na sobě text "green PC" (byly to nějaké 486SX klony od Opti nebo nějaké podobné pofidérní firmy) a monitory s logem Energy Star.. to by si mohl dát Intel nyní do sloganu jako Intel next generation CPUs :oD
Je pravda, že v jeho lake generacích procesorů se moc nevyznám, ale za poslední 4 roky by se daly zhodnotit jako jeden velký shit lake.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No někdy v době, kdy jsem byl hodně mladý až malý a kdy (jsem měl zafixováno) 486 DX2/66 stála 100 000,- +, jsem se nějak nachomítnul, že jsem "školil" nějakého známého našich (OSVČ), že si koupil 486ku SX2/50... no a byl jsem hodně skeptický, co mu to zase vnutili za drahotu pomalou (ale myslím, že to stálo "jen" kolem vkusných 55 tis. - a 386DX/33 byla za 40 tis. tuším/nevím - prostě: Přišel jsi ke kompu a vydiroval nějaký dlouhý adresář a podle toho, jak se to rychle vypisovalo, jsi věděl, na čem jsi. A přecejen na ten integer office work to fakt frčelo, tak to mě tenkrát překvapilo, jak 16 bitů to prská. Musel jsem ho pochválit, že je to rychlý... pak jsem řekl chlápkovi 600 za 3 hodiny a další lekce už nebyla :) (Ale známej je to doteď slušnej chlap - asi to byla do podnikání dobrá rada od smrada malýho)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tenhle CPU jsem měl také... Zpočátku jsem byl hodně zklamaný... Proti staré AMD 386DX/40 nebyl skoro znát nárůst výkonu. Ale bylo to dáno tím že ta 386 měla paměti pájené přímo na mb s rychlostí tuším dvojnásobnou proti Simm modulům v té 486.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo 486DX/33 stály přes 100t, když jsem byl na elektroprůmyslovce, což bylo pánu v roce 1992-3. To jsem byl ve druháku, třeťáku. Pamatuju se na to, protože to byl server na školní počítačové síti, která v roce 1991 začínala na echt PC XT dovezených jako vyřazené z Peru (bylo to fajn, kisna se zapínala velkým pákovým spínačem na pravé straně a na postu to psalo něco jako "Computador Personal Lima Peru"). Měly 40MB disky velké 5,25" z litiny pomalové barvou štětcem:o) Ve druháku jsme přešli do lepší učebny, kde byly 386DX40 a jako server tam byla 486DX2/66 pánu za 125 000,- (měla zvukovou kartu SoundBlaster a 2 VLB IDE řadiče, takže měla 3 disky a CDROM). Po škole jsme na těch 386 pařili Doom2 a F29 Retaliator. To je už fakt prehistorie:oD Rád na to ale vzpomínám, stejně jako na první instalačky Win95 na třiceti(!) 1,44MB disketách:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

200 na hodinu v te dobe? pro znameho? s tebou se opravdu vyplati kamaradit

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"shit lake" LOOL *laughes in AMD ryzen

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám na cestě CPU s TDP 190W. Měl jsem z toho obavy, ptal jsem se prodejce a dozvěděl se, že TDP 190W znamená úplně nejvyšší možný příkon o který si CPU může vzít - IBM prý není Intel a jejich TDP prý skutečně znamená T.D.P. a nejde ho překročit. Vidím, že prodejce věděl o čem píše a už se nebojím...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stejně se chovají AMD EPYC procesory :)

A jsou dokonce kousky co mají 180W TDP! A to je méně než 190!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak i ryzen pokud nezapne člověk PBO funkce tak se drží tam kde má, můj 2600 papá 58w a multicore jede standard o 250mHz výše nad specifikace, "single" sice je o 50 níže ale ještě jsem tedy neviděl stav kdy jelo jen jedno jádro...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já bych to tak nerozmazával, je to starší výrobní proces, byť vyladěný - jenže ten boost je vlastně tovární oc. Dám příklad od AMD - oblíbený 1600AF, ten pokud chci aby šel 4Ghz tak musí být napětí 1,4V a spotřeba v OCCT v plné palbě na test cpu i s AVX2 bez problémů jde na 126W. Takže pokud nasadí někdo vysokozátěžový test i s AVX na tyhle intel čipy tak to žere jak prokopnutý. V reálu se k těmto cifrám dostane uživatel opravdu velmi vzácně, neb řady Core i3/5/7/9 nejsou na profi práci, u té i9 max poloprofi, na činnosti které vytěžují jádra s pokročilými featurami na maximum jsou jiné platformy a ne mainstream patice.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Díky, zapisuji si do notýsku - další odůvodnění Intel failu :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to není žádné zdůvodnění jen náhled s chladnou hlavou a ne zapálení AMD fandy nad tím že Intel je konečně ve výrobě pozadu. I 7nm čipy když jim dáte maximální možnou zátěž tak se nebudou držet oficiálního TDP.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ako ironicky prispevok je to celkom trefne ..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to rozmazaval. A na tvem prikladu je jasne videt proc.

Specifikace R1600AF rikaji 3.2GHz normal, 3.6GHz boost. Ty to chces pretocit o netrivialni mnozstvi a pak rikas, ze to zere. A davas to do kontextu se svabem, ktery zere jako prokopnuty na default...

Jako fakt??? Cetl sis co si vlastne napsal?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

uz se objevily prvni PSU s logem " designed for Intel "...?
neco ve stylu " Intel inside " ...
Takove PSU by nemusely byt spatne.... :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hele úplně z jíního tématu, mám problem.
Jako jo, dodělám to, ale je to na slepototu, sem starej a už na to nemám nervy, nejsem tak trpělivej.
Vyměnil sem zakl.desku MSI B350 Pro-VHD ram do 3200, za X470 MSI Gaming plus MAX ram do 4133MHz (byla levná 2777,-Kč - akce u zelenýho )
Ramky mám predator 3333 cl16-18-18-18, tunim na 3333 cl 14-17-16-17
----
A ted budu shitovat :
Napájení ramek 1,360V 1,376V 1,392V 1,408V ---- mrzácká regulace napětí ram (stejný u B350 a X470) - chce to jemnější ladění napětí (kontola ve windows, ne bios - tam si můžu napsat co chci)
DOJEM OD OKA
MSI B350 pro-vhd ddr do 3200MHz napětí ram při oc ram 3333 do 1,376V nad nestabilní.
MSI X470 ram do 4133, při oc ram 3333 napětí 1,408 dá se, napětí pomáha oc ram, ale bios algoritmus si dělá co chce ProcODT 53 ohm, RRTpark 48 ohm, RTTnom 34 ohm.
Algoritmus pořád nastavuje to samý, on je pán, v biosu si můžu nastavit co chci, nejdůležitější je trefit ProcODT - jinak to nenaběhne, nebo v defauldu ram 2400MHz
-
Protože při nižšim napětí to nemůžu doladit, deska si nastaví co chce.
Nevim jestli je napětí zprávně, ale je vyšší než doporučuje Ryzen kalkulačka, měl bych se vyjít 1,37-1,39V , nevejdu se, už tam seru 1,408V to je moc
---
Nehorší sou ty progamy, já nevim podle čeho se mám chytit.
A tady mi stejně nikdo nepomůže, urob si sám,
A no nic, až to bubu mít hotový dám vědět, jestli to bude nikoho zajímat.
Zatim co sem koukal, zajímavý sou ramky crucial, na shity kingston predator.
https://ctrlv.cz/uiFF
https://ctrlv.cz/ayxL
-----
Já sem si chtěl postěžovat, jako vždycky poradim si sám.
----
https://ctrlv.cz/znJj

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak sem to přehodnotil, ale nataktovat to pude.
Musel sem podvoltovat SOC, a když už tam peru napětí 1,408V tak mě pustilo i časování.
X470 je dobře stíněná tak to ramky Predator pustí, u B350 sem se dostal 3333 cl15 a 3200 cl14 ale z nižším napětí 1,376V a zvyžším napětí by záleželo na CAD
Na X470 se taktuje líp, škoda že neukazujou ty monitorovací programy.
https://ctrlv.cz/No30

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty ramky nemám ještě dotaktovaný
Sem zkoušel F1 2018 benchmark a OC ram přidalo 4 až 5 FPS v max
https://ctrlv.cz/9mtq
https://ctrlv.cz/0BcW

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

že se Intelu v poslední době nedaří je zřejmé, ale že přijdou s něčím takovým po skončení topné sezóny ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.