Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Linksys RV042

Cisco RV220W
Představujeme vám dva routery Cisco z kategorie produktů pro malé podniky. Routery s různým přístupem a rozdílnými vlastnostmi. Jeden stomegabitový se dvěma WAN porty, druhý gigabitový s podporou bezdrátových sítí.

Kapitoly článků

2.  Linksys RV042
3.  Cisco RV220W
5.  Závěr

Administrační rozhraní routeru Linksys RV042 je v tradiční fialové barvě s horizontálním menu v horní části, tedy přesně takové, jaké ho známe ze všech zařízení značky Linksys. Po prvním přihlášení se standardními přihlašovacími údaji admin/admin můžete buď projít celou konfiguraci a postupně nastavit vše potřebné nebo můžete alespoň k základním nastavením využít dva průvodce.

Linksys RV042 - Administrační rozhraní (základní průvodce)Linksys RV042 - Administrační rozhraní (základní průvodce)Linksys RV042 - Administrační rozhraní (základní průvodce)Linksys RV042 - Administrační rozhraní (základní průvodce)
Linksys RV042 - Administrační rozhraní (základní průvodce)Linksys RV042 - Administrační rozhraní (základní průvodce)Linksys RV042 - Administrační rozhraní (základní průvodce)Linksys RV042 - Administrační rozhraní (základní průvodce)

S prvním z nich můžete nastavit základní síťové parametry a práci obou wan portů. Můžete zvolit zda mají oba wan porty pracovat v režimu load-balance, kdy router každému připojenému počítači přidělí port podle aktuálního vytížení, nebo zda mají pracovat v režimu primární/záložní připojení, ve kterém přijde připojení přes druhý wan port na řadu až v případě výpadku prvního připojení. Oba dva způsoby fungování jsme vyzkoušeli a fungují podle očekávání.

Linksys RV042 - Administrační rozhraní (základní informace)Linksys RV042 - Administrační rozhraní (nastavení sítě)Linksys RV042 - Administrační rozhraní (směrování)Linksys RV042 - Administrační rozhraní (DHCP)

Kromě dual wan je velkým lákadlem tohoto routeru podpora VPN. Jeho konfigurace je velmi snadná, přidání nového uživatele je otázka pár kliknutí. Pro připojení k VPN serveru pak klient využije QuickVPN aplikaci přímo od Cisco, ke které vám administrační rozhraní vygeneruje příslušný konfigurační soubor. VPN lze nastavit jak v režimu client to gateway, tak v režimu gateway to gateway.

Linksys RV042 - Administrační rozhraní (VPN)Linksys RV042 - Administrační rozhraní (VPN)Linksys RV042 - Administrační rozhraní (firewall blokování obsahu)Linksys RV042 - Administrační rozhraní (firewall)

Zajímavou funkcí je blokování síťového provozu podle obsahu. Jednak můžete blokovat například Javu, cookies, ActiveX nebo proxy servery a to i třeba jen pro jiné než vámi schválené domény. Druhý způsob blokace provozu je pak na základě konkrétních URL adres nebo i klíčových slov, která obsahují. Jakmile pak uživatel zadá adresu obsahující zakázané slovo, objeví se v prohlížeči pouze informace o zablokovaném spojení. Třetí způsob filtrování obsahu je pak pomocí volitelné služby ProtectLink Gateway. Za její využití si již musíte připlatit a to cenou začínající zhruba na 300 dolarů ročně, dle konkrétních funkcí a počtu licencí. Služba využívá aktualizované online databáze, na základě které pak monitoruje a filtruje přístup k internetu dle vámi zadaných kritérií. Dle výrobce vás ochrání před phishingem, škodlivým software, problémovými e-maily, viry a vůbec všemi špatnostmi na internetu. Jak služba funguje v praxi jsme neměli možnost otestovat, pokud ale budete mít router s touto funkcionalitou, můžete využít třicetidenní trial verzi zdarma.

Cisco RV042 - zablokovaná stránka pomocí klíčového slova Cisco RV042 - volitelná služba ProtectLink

Pokud jde o řízení datového toku, můžete pouze určit priority jednotlivým portům a kromě zmíněného rozdělení propustnosti na dva WAN porty tím možnosti QoS v podstatě končí. 

Tagy: 
Kapitoly článků
2.  Linksys RV042
3.  Cisco RV220W
5.  Závěr

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dva malé routery od Cisco

Pondělí, 23 Duben 2012 - 12:29 | Máček333 | Dotaz od BFU - do týhle VPN se už lze přihlásit...
Pondělí, 23 Duben 2012 - 09:15 | Filip Marvan | Jak psal Martin, během testů se zapojenými dvěma...
Neděle, 22 Duben 2012 - 07:55 | Filip Marvan | Jediný ukazatel toho co "je Cisco" a co...
Neděle, 22 Duben 2012 - 07:45 | Filip Marvan | Tyto routery jsou určeny do malých firem samotným...
Sobota, 21 Duben 2012 - 00:31 | Dag Badman | Já bych hlavně řekl, že byste to neměli...
Sobota, 21 Duben 2012 - 00:02 | Dag Badman | Toto je cisco asi tak, jako je Škodovka Audi :-)...
Pátek, 20 Duben 2012 - 22:02 | Alexandra Stanovska | Jediný problém je, že nový stojí tak 2x toľko ako...
Pátek, 20 Duben 2012 - 20:22 | molnart | mna by zaujimalo ci je nejaky vyrazny rozdiel v...
Pátek, 20 Duben 2012 - 17:47 | Stanislav Hodaň | Pamět asi klame... http://news.cnet.com/Cisco-...
Pátek, 20 Duben 2012 - 17:28 | Alexandra Stanovska | Opačne - Cisco kúpil Linksys aby sa dostal aj do...

Zobrazit diskusi