Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Linux 4.13 je venku s řadou novinek

čtyři tučňáci - linux logo
Opět platí, že nová verze jádra operačního systému s názvem Linux přináší řadu novinek. Jak už víme, ne vše se stihlo, ale i tak je na co se těšit.

Linus Torvalds už verzi 4.13 vydal, řada distribucí (zejména těch typu rolling-uprade) ji již pronesla, případně je vždy možné si jádro zkompilovat sám.

Je zde počáteční podpora pro Intel Cannon Lake a částečně i Coffee Lake, nicméně lze předpokládat, že plná se objeví až s odstupem několik týdnů. AMD prozměnu přidala podporu rodiny Raven Ridge v rámci ovladače AMDGPU a zejména řadu oprav pro GPU/grafiky rodiny Vega (pokud tedy máte tu kliku a podařilo se vám nějakou Vegu ulovit v e-shopech). Čeká se však ještě třeba na DC/DAL, to verze 4.13 nepřináší. Uživatele grafik Nvidia může potěšit podpora 3D a stereoskopického zobrazení po HDMI, a to v rámci otevřeného ovladače nouveau. Pro AMD a Vulkan je důležité zahrnutí synchronizace DRM objektů.

Dále jsou zde nějaké nové subsystémy (mapování DMA, MUX), vylepšení UUID atd. Ze souborových systémů se některé novinky dostaly do FSF2, Ext4 (nově zvládne 2 miliardy záznamů v adresáři, nikoli „jen“ ~10 miliónů), XFS, UBIFS, DM kód pro disky se šindelovým/zónovým záznamem, vylepšení zápisu s NVMe (s 4.13 bude rychlejší).

Několik vylepšení doznává architektura CPU POWER, obecně pak CPU freq, měl by být též rychlejší provoz Xen hostů, objevují se aktualizace KVM, obvyklá menší várka podpory pro ARM čipy (např. LeMaker Guitar Board, Bubblegum 96, BeagleBone Blue), aktualizace pro P-stavy a ACPI. Z rozhraní, zařízení a sběrnic se pracovalo na HID, PCI, Thunderboltu, nových audio čipech (Realtek ALC215/285/289), dále na plánovačích a Canonical konečně poslal do kernelu spoustu novinek v AppArmor.

Zdroje: 

Kernel.org

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Linux 4.13 je venku s řadou novinek

Pátek, 8 Září 2017 - 10:02 | Karáš Svorka | Není NM70 nějaký low-end cosi pro Ivy Bridge...
Pátek, 8 Září 2017 - 09:23 | RedHawk | mam 4.13 od pondelka. Deepin Linux 15.4.1 s...

Zobrazit diskusi