Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Linuxové jádro přestane podporovat Itanium

F

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zopár som ich mal v supporte, ale s Windowsom. Chcelo to ten správny RAID controller, onsite človeka čo to nastavil a potom sa len modliť. Nemalo to ILO ako Prolianty, iba textovú konzolu - MP (management processor), čo je super na HP-UX, ale Windows s tým setup GUI nenainštaluješ. Tuším sme mali nejaké customizované CD či DVD a to bolo v každej jednej optickej mechanike pre prípad núdze. Keď sa to po reboote neprebudilo, začínala tá pravá zábava bez konzoly :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže jako staré SUNy :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak staré SUNy, ty kolem roku 2000 měly pokud si vzpomínám sériový LOM port?

DHL mi oznámilo doručení v listopadu objednaného chladiče IceGiant ProSiphon Elite. Nebudu pro něj mít nyní uplatnění, takže v případě zájmu mohu zapůjčit na otestování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na co to sakra bylo ? (Ten chladič)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Primárně to bylo zamýšleno na TRX40+Zen3-based Threadripper, ale po oznámení WRX80/Thr-Pro s jeho socketem otočeným o 90° by na něm asi nešel (mimo desktop/test_bench orientaci MB) provozovat (pro zachování funkce jsou povoleny pouze dvě orientace chladiče). Chladič by měl mít v příslušenství úchyty i na běžné sockety.

Dostupné AIO vodní chlazení (Enermax LiqTech I/II) na TR4 nedopadlo zrovna slavně a vzduchové chladiče naráží na své limity i u standardních TDP (280W). Tento chladič byl ve své prototypové verzi (masivnější/hlubší chladič) zaslán pár redakcím (LTT, KitGuru, ...) kde podával slušné výsledky i při TDP ~500W. Zúžení chladiče by údajně nemělo chladící vlastnosti výrazně omezit. Jelikož jde o celohliníkový chladič nesmí se použít tekutý kov. Jak by obstál u běžných socketů netuším, předmětem zmíněných testů to snad nebylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IceGianta mám přislíbeného taky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V kombinaci s WRX80 a IG mne napadla zatím pouze dvě řešení (pokud zavrhneme test_bench). První, vrátit se do doby desktop case a ve "vrchnici" vyříznout okno pro částečně vyčnívajícící chladič CPU (či položit tower na bok), druhé asi více extravagatní otočit case o 90 stupňů (zadními výstupy nahoru). :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"druhé asi více extravagatní otočit case o 90 stupňů (zadními výstupy nahoru)"

Tohle je moje casta varianta provozu 4U case, kdy nepotrebuji pristup na front panel.. proste se to polozi madlama na zem, a kabely pripoji zhora do puvodnich zad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechna Itania jsou mrtvá, Dejve.

Mimochodem nemá náhodou architektura IA-64 (byť spíš shodou okolností) na svědomí příchod UEFI? Mám za to, že prvně se EFI objevilo právě ve strojích s Itaniem, takže něco po týhle éře přeci jen zbylo, co přežilo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť jsme taky rádi. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ozaj, tam som prvý krát videl EFI :-O

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Formálně ještě pohřeb nebyl dokončen. Intel při ohlášení EOL specifikoval, že dodávky může plnit do poloviny roku 2021, takže Itanium formálně přežije Swana.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby Intel mohl, tak uz davno nenabizi. Pokud vim tak ho k udrzovani stale nuti nejake smlouvy z davne minulosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nutí ho k tomu HPE, mám pocit, že snad byl i nějaký soud nebo tak něco.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To byl snad soud mezi HPE a Oracle. Ten se údajně zavázal po určitou dobu poskytovat paletu svých SW/enterprise řešení i pro IA64/HP-UX, ale při těch prodejích dotyčného HW jde asi o těžce prodělečný podnik (ve smlouvě nejspíš nebyla vyvazující podmínka na základě (ne)úspěšnosti dotyčné platformy). Koho by před 10-15 lety napadlo že Intel/HP neuspěje).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně do toho nevidím, ale pokud vím, tak nějak Oraclové upravovali i licencování jader, aby to Itanium vycházelo blbě a nikdo ho nechtěl. Samozřejmě nejvíc zvýhodnili Sparcy :).
Máme v práci ještě pár projektů, kde jede Oracle na Itaniích (na HP-UX). Ani nevím, jestli s tím má někdo v plánu něco dělat, my DB admini tohle neřešíme :). My budem řešit migraci, až někdo rozhodne, na co se to bude migrovat. I tak už se tam dával Oracle 19.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To asi nebyl trest za volbu IA64, ale za lpění na něm. Do roku 2010 byl IA64 koeficient 0,5. PowerPC na tom bylo koeficientově ještě hůř, ale holt šlo o zohlednění/cenovou normalizaci reálné síly jader.
http://www.oracle.com/us/corporate/contracts/processor-core-factor-table...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tak nějak, jak říkám, já to detailně neřešil, nebyl jsem ten, kdo by měl rozhodovat o tom, co za železo se nasadí. Mně to bylo srdečně jedno :).

Faktem je, že Oracle chtěl Itania zaříznout už dřív (to jsem o tom ještě psal), ale spor s HP dopadl tak, že nesměl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

My sme asi kolegovia :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I to je možný :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Itanium bylo naopak zvýhodněné, protože Oracle na něm s HP-UXem uznává hard partitioning z pohledu licencování. Tedy pokud jsi měl virtuálku, která používala 1 jádro z 10 jader fyzického serveru , tak jsi mohl licencovat to jedno jádro, respektive dvě - licence jsou po dvou. U x86 musíš licencovat všechna jádra v celém clusteru, kam může virtuálka zmigrovat. S x86 OracleVM to jde za určitých podmínek provozovat - obecně řečeno bez "vmotion". A samozřejmě to neplatí pro Exadatu a ODA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co ty to teď vlastně děláš? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořád to samý, co jsem zmizel z CDR. DB admina v jedné větší firmě s centrálou v SK. Teď už převážně MS SQL, okrajově Oracle (stran MS SQL toho umím už víc než s Oraclem, protože to je prostě podstatně jednodušší, překvapivě to u nás ale nikdo nechce dělat, tady jsou všichni konzervativní commandlinisti :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

UEFI je vo svojej podstate vybrakovany OpenFirmware. Akurat sa DeviceTree nahradil ACPI a Forth tym binarnym cimsi. Ale ano, EFI sa prvy krat objavil na IA64.

Ale po Itaniu zostane ovela viac. Vela dnes pouzivanych modernych ABI prakticky vsade je odvodena od povodneho IA64 ABI, alebo sa priamo IA64 ABI pouziva. Pre Microsoftne hovoriacich developerov: calling conventions.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.