Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Linuxový ovladač GeForce 256.35 nejen ve znamení VDPAU

NVIDIA logo

Mezi vlastnostmi ovladače verze 256.35 přímo z dílen Nvidie pro Linux, FreeBSD a Solaris je oprava regrese z 256.29 týkající se chybného údaje o frekvencích pro Performance profil, oprava chyby ve 3D Vision Stereo a problémů s nastaveními PowerMizer na některých ACPI konfiguracích. Nová je neoficiální podpora GLX protokolu a pár dalších věcí.

Tím nejzajímavějším ale nepochybně jsou vylepšení v oblasti akcelerace videa, tedy rozhraní VDPAU. Nová rozšíření zahrnují základní podporu Xineramy (vícemonitorového zobrazení), opravu jistého typu chyby týkající se ffmpeg, implementaci nového API umožňujícího sdílení VDPAU výstupů s OpenGL a CUDA. Pro OpenGL je zde rozšíření GL_NV_vdpau_interop, pro CUDA konzultujte dokumentaci. Na některých konfiguracích chybné zobrazení MPEG-2 je také spraveno.

Z drobností pod kapotou ještě doplňme třeba zjednodušení adresářové struktury ovladače a také přechod z gzip na bzip2 kompresi pro ovladač samotný i jeho instalátor a konfigurační nástroj. Linuxový ovladač naleznete přímo na webu Nvidie pro 32 i 64bitové systémy. Připomeňme, že pro FreeBSD je již k dispozici i v 64bitovém provedení.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Linuxový ovladač GeForce 256.35 nejen ve znamení VDPAU

Pátek, 25 Červen 2010 - 15:02 | HKMaly | Co treba Kernel Mode Switching?

Zobrazit diskusi