Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Logitech přichází s klávesnicemi do virtuální reality

Mnozí z nás, kteří si někdy vyzkoušeli, jak je jednoduché nechat se pohltit virtuální realitou, zaplakali v okamžiku, když museli sundat helmu kvůli práci s klávesnicí. Logitech má však řešení.

Například v HTC na to šli od lesa. Nabídli komplexní řešení s dodávanými ovladači, které se používají podobně jako nunčaky u známé konzole od Nintenda. Jenže přes veškeré snahy konzolových gigantů o prosazení virtuální reality na jejich uzavřených systémech víme, že virtuální realita, jak se vyvíjí dnes, patří stále především rase nejmástrovatější. A tato rasa požaduje nástroj nejtlačítkovatější - klávesnici.

Jenže dostat něco tak složitého do ruky, a ještě k tomu poslepu, není jen tak. Většina z lidí tak nějak tuší, k čemu jsou hmatové značky na F, J a numerické pětce, přesto je občas pohled na počítačový oltář nutný. Důsledek tohoto problému tedy způsobuje vytahání gum headsetu a zamaštění čoček od vlasů.

V HTC mezitím neusnuli na vavřínech a představili sledovací zařízení - Vive Tracker, které lze připevnit/připojit k prakticky libovolnému předmětu, ideálně s cenou nad sto dolarů, a použít jej na sledování pohybu tohoto vynálezu. Pár pěkných mávátek už bylo vymyšleno a ku prospěchu věci to bylo.

Toliko k HTC, posuňme se dál.

Koho by napadlo, že přístroj na sledování pohybu se dá stejně tak použít na sledování nehybných předmětů, že? Logitech tedy vzal jednu ze svých dražších klávesnic, vyfrézoval k ní držák a do něj zasadil Vive Tracker. Celý tento systém nazvali Bridge Developer Kit (ano, je to zatím pro vývojáře) a dodali k němu software. Balíček pak rozeslali padesáti vývojářským skupinám.

Na co se můžeme těšit? Je toho dost. Kromě psaní ve virtuální realitě by měl umožnit především úpravu virtuálního vzhledu, přepis tlačítek, animaci klávesnice, její mizení a objevování podle potřeby, vše samozřejmě ve virtuální realitě. Jakmile si s tímhle nasadíme helmu, můžeme zapomenout na předražené pokusy s miniobrazovkami na klávesách. Pro lepší představu poslouží video: 

Logitech se samozřejmě nevyjádřil v tom smyslu, že by kit chtěl prodávat běžnému zákazníkovi, ale dá se očekávat, že pokud bude dobrá odezva, tak si setsakramentsky pospíší, aby jej na trh uvedli co nejdříve, tedy ideálně první.

Veškerá PC komunita si mezitím ještě počká, až se někomu podaří Vive Tracker namontovat do myši.

Zdroje: 

Drahomír "DrStr" Strouhal

Mám opravdu rád vědu a techniku. Kdo ví? Třeba se tím jednou budu živit.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Logitech přichází s klávesnicemi do virtuální reality

Pátek, 24 Listopad 2017 - 10:29 | qweqweqwe | Vypadá to na pěkné řešení s klávesnicí ve VR, ale...
Pátek, 24 Listopad 2017 - 10:09 | Sheldoniq | Špička u které pro zichr není ani mezerník plné...
Čtvrtek, 23 Listopad 2017 - 19:32 | RedMaX | Crho, cumis! Logitech jsou borci. (Jen jsem si...

Zobrazit diskusi