Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lovelace není jen Ampere-refresh. To ale neměl být nikdy.

"Skutečně si nelze představovat, že pánové v..."

A přesto si podobné nesmysly zřejmě myslí spousta diskutujících. Nebo to tak občas vypadá. Vzpomeňte na Intel, jak údajně nic roky nedělal a kasíroval;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty víš jak to funguje ve velkém korporátu?
Podobně jak ve státní správě!
I na viditelných pozicích se skrývají neschopné slibotechny. Například Raja Koduri.
Natož někde hluboko v týmu.
Teda Koduri je velmi schopná slibotechna.
Ale snad pochopíte jak to myslím.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V Intelu v té době vývoj v podstatě nemohl moc dělat - neměl k dispozici informace o funkčním výrobním procesu. Respektive to, co měl k dispozici, nebyly informace, ale zbožná přání.
Jakmile se proces trochu otřepal, měl vývoj připravené celkem schopné nové jádro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, ze vyrobny proces nie je funkcny neznamena, ze vyvojovy tim sedi na zadku a pije kavu. Podla tejto logiky by to fungovalo tak, ze by sa s vyvojom navrhu cakalo az kym bude proces hotovy. Takze by sa defakto vonku vypustal generaciu stary proces (pretoze navrh a testovanie nieco trva, takze ked sa na trh dostane prvy produkt na procese X, fab uz ma proces X+1 "takmer hotovy").

Nie, to vyvojovy tim pre architekturu dostane na stol nejake predpokladane parametre v datasheete procesu a na tie sa to navrhne s predpokladom, ze v case, ked bude treba realizovat aspon overovacie prototypy uz bude proces v stadiu, ze dokaze vyrobit aspon nieco, hoc s mizernymi taktami a vytaznostou. Pretoze na overovacie prototypy to staci.

Preto mal Intel v sufliku pripravene nejake architektury na 10nm proces, ktory v podstate nikdy nebol vydany v podobe, v ktorej sa na zaciatku planoval do masovej produkcie. Lenze architektury v sufliku zastarali, takze ak by si pockali na 10nm, uz by s ohladom na novu situaciu na trhu neboli konkurencieschopne. Tak ich prerobili s ohladom na datasheet dostupneho procesu ktory mali. Tak vznikol daktoryLake. Nevoslo sa im to do TDP, tak z toho odhryzli nejake tie jadra. A pre 10nm proces potom navrhli novsie jadra.

Chybu, ktoru v Inteli (ale tusim predtym aj v AMD) spravili bolo to, ze cakali, ze proces pride. A on neprisiel. Tak cakali viac. AMD otvorene priznala, ze sa z toho poucili a nenavrhuju architektury "na krv" a nespoliehaju sa na to, ze im novy proces prinesie nejake benefity "zadarmo".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Druhý set bylo možné využít jen v rámci co-issue, tedy ne vždy, ale jen za určitých příznivých okolností."
Takovéto vlastnosti vedou k tomu, že výkon se liší při opakování stejné úlohy.
Těžko se hledá vysvětlení a je pak náročné se s tím smířit a zachovat si duševní zdraví.
Podobně jak v CPU intelu bude nějaký "scheduler" co bude určovat, že jsou okolnosti příznivé?
Takové polovičaté řešení nechci!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Takovéto vlastnosti vedou k tomu, že výkon se liší při opakování stejné úlohy.

AFAICT, nevedou. Jestli spravne ctu clanek, co-issue je podminen tim, ze nejsou vytizene celociselne jednotky (= "priznive okolnosti"). To znamena bud instruction scheduling v case kompilace, nebo dynamicky za behu, ale v obou pripadech stejny kod pobezi stejne. Tj nejedna se o nedeterministicky beh jako treba HyperThreading. Pokud o tom vite vic, sem s tim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel víc o tom nevím.
Jistě že v laboratorních podmínkách, když poběží jen jeden proces, budou výsledky vždy stejné.
Ale obávám se že v reálném světě "dynamicky za behu", kde je spuštěno mnoho aplikací, nebudou vždy "priznive okolnosti".
Když něco vytíží celočíselné jednotky,nebo něco usoudí že je potřebuje, tak logicky klesne výkon FP32.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.