Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD: Low-end tablety nás nezajímají

Zatímco Intel dělá vše proto, aby prorazil do levných tabletů čínských výrobců, AMD vyslala světu opačnou zprávu - o tento trh nemá zájem a ani se o něj nebude pokoušet. Ani není divu…

I když se ekonomická situace AMD v posledním roce trochu zlepšila a finanční výsledky nejsou setrvale v záporných číslech, ale oscilují kolem nuly, nemůže si firma dovolit podobný postup, jako zvolil Intel. Masové dotace by byly příliš riskantní, protože v krátkodobém časovém horizontu připravují společnost o kapitál a v dlouhodobý výsledek není jistý.

Nelze se proto divit, když Rory Read (CEO) a Lisa Su (starší viceprezidentka) dali jasně najevo, že segment low-endových tabletů není pro společnost zajímavý a pokud jeho vynecháním přijdou o nějaké prodeje, pak se zkrátka nedá nic dělat. Firma si vytyčila jiný cíl a ten výstižně vyjadřuje heslo: „výkon, který byste čekali od PC… v tabletu“.

Pro AMD je schůdnější mířit v tabletech na high-end, na který nemá problém výkonnostně dosáhnout a pro udržení či vylepšení konkurenceschopnosti stačí snižovat spotřebu, než cílit na trh, který je již obsazen řadou výrobců ARM čipů a do nějž se nyní snaží dostat i Intel.

K výraznějšímu úspěchu v tabletech zatím AMD bránila právě spotřeba, která s generací APU Hondo byla ještě výrazně nad možnostmi chlazení, které lze do tabletu vměstnat. Určité zlepšení přinesla stávající generace Temash, i když ta spíše než na snížení spotřeby mířila na výkon. Právě významné snížení energetických nároků se očekává u třetí generace Beema, jejíž SDP (typická spotřeba) má ze současných 5,4 wattů u Temash klesnout téměř na polovinu; pod úroveň 3 wattů.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD: Low-end tablety nás nezajímají

Žádné komentáře.