Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MacOS Big Sur podporuje Navi 31, Instinct MI100 a MI200 a Zen 3 APU Cezanne

Ačkoli má MacOS Big Sur přispět k hladkému přechodu od procesorů Intelu na procesory Apple (ARM), přináší nově podporu i pro x86 / Zen 3 APU AMD Cezanne…

Když jsme si v dubnu povídali o APU Cezanne pojmenovaném po vášnivém malíři jablek (Paul Cezanne), dovolil jsem si upozornit na paralelu se značkou společnosti Apple. Přestože možnost, že by Apple uvažoval o procesorech AMD, nepůsobila příliš realisticky (v současné generaci použil 10nm Intel Ice Lake a následně ohlásil přechod na architekturu ARM), znamená podpora na úrovni operačního systému MacOS Big Sur přinejmenším to, že jablečná společnost vzorky APU testuje nebo má v plánu testovat.

Ostatně víme, že přechod na architekturu ARM bude trvat přinejmenším dva roky, přičemž APU Cezanne může být na světě již v prvním pololetí příštího roku. Spíše dříve než později, přinejmenším mobilní varianta, která tradičně přichází před desktopovou, a která bude tím produktem, který může Apple potenciálně zajímat.

Krom APU se dále v nové verzi operačního systému objevily zmínky o GPGPU akcelerátorech Radeon Instinct MI100 a Radeon Instinct MI200. První zmíněný by měl být produktem postaveným na výpočetní architektuře CDNA vzniklé další evolucí Vegy. o MI200 slyšíme poprvé, takže není jasné, zda jde o vzdálenější produkt na bázi CDNA2, nebo nějaké hodně velké jádro s architekturou CDNA(1).

Nakonec kód zmiňuje GPU Navi. Pro Navi 22 a Navi 23, o kterých již bylo slyšet, uvádí i Navi 31. Z číselného značení by vyplývalo, že půjde o největší GPU postavené na architektuře RDNA3 - tak tomu alespoň má být u Navi 21 / RDNA2. K čemu plánuje (nebo zvažuje) Apple použít velké herní GPU, není jasné. Smysl by dávala nějaká úsporná níže taktovaná varianta pro budoucí generace vyšších řad stolních počítačů Mac.

Diskuse ke článku MacOS Big Sur podporuje Navi 31, Instinct MI100 a MI200 a Zen 3 APU Cezanne

Pondělí, 7 Prosinec 2020 - 18:41 | pete-x | toto nezachrania ani keramicke zuby boba swana...
Pondělí, 29 Červen 2020 - 17:46 | Kazaxx | Tak pokud chce apple ARM, pak to vypadá jedině na...
Pondělí, 29 Červen 2020 - 12:33 | Peter Fodrek | Problém je, že v tomto stave Samsung si...
Pondělí, 29 Červen 2020 - 11:45 | TyNyT | Tak to by byl gól, kdyby Intel nahradilo (byť jen...

Zobrazit diskusi