Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MATE 1.14 na cestě ke GTK+3 zase o kus blíž

Další nová verze desktopového prostředí, které pokračuje ve vývoji GTK+2 verze GNOME 2.xx, pomalu, ale jistě implementuje více a více z GTK+3 světa.

Právě další vylepšení GTK+3 jsou nejvýznamnější novinkou MATE 1.14. Vylepšení v podpoře této verze grafických knihoven se týká všech součástí MATE. Témata desktopu MATE jsou nově plně podporována v GTK verze 3.20, tedy nejnovější stabilní verze.

Aplikace využívající Client Side Decoration jsou nyní korektně renderovány ve všech tématech vzhledu. Ono obecně tohle vše je i pro MATE důležité z toho hlediska, že když pomineme jeho vlastní aplikace, tak další programy prostě na GTK+3 postupně přecházejí, nebo již přešly, a tak je potřeba zajistit, že je MATE dobře zobrazí.

Z vlastních aplikací jsou pod GTK+3 plně portovány MATE System Monitor a Mozo (editor menu v MATE). U touchpadů je nově podporováno scrollování dvěma prsty. Rozšíření pro správce souborů Caja napsaná v Pythonu jsou spravována odděleně. MATE Panel podporuje změnu velikosti ikon a menu, je zde nově MATE NetSpeed Applet a lze aktivovat či deaktivovat OSD pro hlasitost a jas displeje. Jinak všechny dílčí prvky MATE se dočkaly také některých oprav chyb.

Kam MATE směřuje a kam nakonec dosměřuje, není úplně jasné. Jisté je pouze to, že pokud má tento desktop - a podobně je na tom i Xfce - nadále být schopen dobře a hezky zobrazovat aplikace postupně předělávané pro GTK+3 či Qt5, musí držet krok s dobou. Stejné platí i pro další nové věci, které do klasické éry GNOME 2.xx nepatřily od začátku, ať již jde třeba o PulseAudio, systemD nebo budoucí grafický server Wayland.

Tagy: 
Zdroje: 

Galerie ke článku

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku MATE 1.14 na cestě ke GTK+3 zase o kus blíž

Pátek, 15 Duben 2016 - 23:54 | Martan67 | Přechod na GTK+3 je v této době logický a do...
Pondělí, 11 Duben 2016 - 18:48 | HKMaly | Uprime doufam, ze alespon to SystemD si odpusti,...

Zobrazit diskusi