Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Další 20nm čip zřejmě trápí přehřívání, tentokrát má smůlu MediaTek

Krom procesu mají i společného jmenovatele shitoidní ARM návrhy jader. QC neměl vymýšlet 3.14čoviny a raději přepracovat Kraita na 20nm.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"Oba čipy navíc mají společný jmenovatel: 20nm proces společnosti TSMC, který byl již nejednou kritizovaný."

Hmm tak uvažujem, prečo na rok 2016 nepoužili 14nm LPP proces Samsungu, ktorý už chvíľu veselo beží?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

no ten chip mel bejt davno vydanej.. udelali ho na 20nm, protoze ho chteli vydat loni.. menit procesy je draha sranda..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kedy vlani? Ešte pred 14/16nm A9?

Preboha jasné že je prechod na nový proces drahý, práve preto snáď budem myslieť trocha dopredu a nebudem vydávať čipy, ktoré budú už o pár mesiacov zastaralé. Aj keď paradaxne, v prípade prechodu z 20nm TSMC na 16nm tiež TSMC je to práveže pomerne lacné :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ta informace pochází odkud? Na FinFET procesy je zapotřebí mnohem více masek než na planární, takže rozjet výrobu na 16/14nm procesu může být až několikanásobně dražší než na 20nm. Právě proto někteří výrobci čipů nabízejí planární procesy, které se snaží provozními vlastnostmi přiblížit FinFET technologii - menší zákazníci si FinFET vůbec nemohou dovolit, jednorázová investice by se jim při nižších objemech výroby nevrátila.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"rozjet výrobu na 16/14nm procesu může být až několikanásobně dražší než na 20nm"

No nekecaj. To by platilo pre 32 a viac nm, možno aj 28 ale 20nm ešte nieje taká lacná.

A mimochodom, myslel som návrh a ladenie, ale viac menej to platí aj pre tie masky.

"Právě proto někteří výrobci čipů nabízejí planární procesy, které se snaží provozními vlastnostmi přiblížit FinFET technologii"

??? Akými vlastnosťami sa 20nm TSMC blíži 14/16nm procesom? Však podľa tvojich článkov dopadol katastrofálne.

"menší zákazníci si FinFET vůbec nemohou dovolit, jednorázová investice by se jim při nižších objemech výroby nevrátila."

Čo s tým majú spoločné menší zákazníci? Hovoríme snáď o Qualcome/Mediateku, čiže o nasadení v značnom počte mobilov/tabletov. Takže ich zrejme viac zaujíma to, či majú konkurencieschopný procesor a teda čo najvyššie predaje, ako to že si museli priplatiť za blbé masky.

ps.: čisto logicky, akú šancu mohlo mať toto 10 jadrové 20nm monštrum proti 16nm A9x alebo 14nm Exynos/Snapdragon? Žiadnu! Ak aj by malo v niektorých benchmarkoch viac bodov, tak spotreba z horšieho procesu a jadier navyše by ho pochovala. Takže najlepšie riešenie problému z nepredajným výrobkom do ktorého sme investovali majland: hoďme to na výrobný proces.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

na akú prdel je mi 10 jadier v telefóne? načo tu máme už skoro 20 rokov CPU scaling? apple a9x si vystačí s 2 jadrami a dobrým ovládaním kmitočtu. na androide sa serieme s 200 jadrami bežiacimi na plné gule a roztopenými telefónmi.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Dvacet roků? Nechtěl jste náhodou napsat padesát?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nie. (AsAP 1 z roku 2005-6 bol prvý procesor, kde jadrá nezávisle a dynamicky menili frekvenciu)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo takhle, já jsem špatně pochopil, co jste chtěl říct. Myslel jsem, že mluvíte o scalable design rules a nedávné absenci pokroku v téhle oblasti. V tom případě jste možná měl říct "frequency scaling" (i když ten už teď je mnohem méně důležitý než voltage scaling a power gating), protože "CPU scaling" nedává moc velký smysl.

Jinak frequency scaling je určitě starší nez 2005-2006 - Speedstep a PowerNow! existovaly kolem roku 2000 -, a kromě toho už minimálně v roce 1993 existoval asynchronní procesor F21, který "sám od sebe" vždy běžel tak rychle, jak právě potřeboval, na úrovni základní logiky, což je pro Intel i AMD dosud nedosažitelná finální meta úsporných procesorů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Apple je drahý a jeho výkon v multithreadu je horší než u mnohem levnějších SOC. BTW neexistuje jen ios a android. Rozšiř si obzory.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

aha, a kde sa ten problem s nizkym multithreading vykonom prejavuje konkretne? v benchmarkoch? no to je teda tragedia!
radsej budem mat 2 jadra, kde kazde ma 3 krat taky vykon ako to najvykonnejsie v tomto zlepenci ako 10 jadier, ktorych vykon sa prejavi akurat tak v benchmarku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moderní OS umí dobře multitasking, ale to se zase nebavíme o iOS, který je dělaný pro ty jednodušší co chtějí aby běželo jen to co vidí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za blábol. Jak drahý? Vy víte kolik stojí A9X? Vždyť není na prodej, vyrábí se jen pro Apple. Který Apple (ARM architektura) je v multithreadu hoší než který mnohem levnější SoC (ARM architektura? To mě skutečně zajímá (vážně, bez ironie).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem viděl výsledky benchmarků zaměřených na multithread, tak je Apple poražen snad každým modernějším fake osmijádrem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, benchmarky jsou přesně to, co lidé potřebují v běžné každodenní praxi. A každý asi vidí zrovna to co chce. Někdo chce holt vidět, že osmijádro poráží dvoujádro. No, tak to překvapivě vidí ;-)
Jiný zase chce aby jeho telefon (bez ohledu na OS) byl co nejsvižnější a nejstabilnější. A chce aby v praktickém užití (třeba v brouzdání na webu) byl telefon rychlej.
http://images.anandtech.com/graphs/graph9766/79900.png

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Benchmarky ukazují potenciál do budoucna, přesně ten který chybí starým iphonům, když je někdo aktualizuje na novější ios a oni jsou pak pomalé a nestabilní šunky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aké staré Iphony myslíš? Na 4S, ktorý práve používam, mám 9.2.1 a nestabilný rozhodne nieje (aj keď niektoré reakcie sú pomalšie).

Naopak napríklad Lumia, ktorú som si kúpil asi 3 roky po 4S je s WP10 absolútne nepoužiteľná.

A samozrejme aktualizácia Androidov... Ale to je na samostatnú diskusiu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

autor: Lucie Jiříková :D :D

Máš ten mobil? Ja 4S mám, a na to, že je z roku 2011 beží perfektne.

"Dalším bodem žaloby je ekosystém Applu, který zabraňuje přechodu ke konkurenci tím, že všechny zakoupené aplikace jsou dostupné pouze na této jediné platformě."

To je ako žalovať Microsoft zato, že mi software kompilovaný na windows nefunguje pod Linuxom :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že iphone nemám, protože nejsem ovce. Autorce článku se může smát jen imbecil.
http://www.theguardian.com/technology/2015/sep/24/iphone-slow-ios-9-upda...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

iPhone 4S je z roku 2011, tedy je mu 5 let. Tehdá se urodil Android 4 (Stejné jádro Cortex A9 měl třeba Samsung Galaxy SII). Opravdu si nemyslím, že by tehdejší Androidí telefony snadno utáhly dnešní verze Androidu 5 či 6 (kdyby někdo takovou možnost nabízel). iPhone 4S s novým iOS9 chodí naprosto bezproblémově, nestabilní opravdu není (to opravdu vím, uptime několik měsíců) i když je to opravdu znatelně tužší než z původní verzí OS. Nicméně ne pod hranicí použitelnosti, je to lenivé na prvotní odezvy, ale jinak plně funkční. Každopádně základem běhu každého OS je singlethread výkon a tenkrát se větší udělat nedal. Teď je několikanásobný, tak to software využívá, tak už to v IT chodí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo ty jsi ten "Lžeš", ahá!
Lžu tedy v čem? Já tam toho nakecal dost a teď nějak nevím.

No tak jo, já teda nebudu věřit tomu co vidím na vlastní oči a osobním zkušenostem a raději podlehnu názorům diskutéra kterého neznám.

Co třeba ukázkové video? https://www.youtube.com/watch?v=vRusDQnqxUc

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Máš špatné pozorovací schopnosti a nejsi objektivní. Typická ovce, která nechce vidět realitu..
http://www.theguardian.com/technology/2015/sep/24/iphone-slow-ios-9-upda...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže já jsem napsal, že to sice zpomalilo, ale je to stále normálně použitelné a ty mi odkážeš článek, kde tvrdí, že to zpomalilo. Píšou tam to samé co jsem napsal já. Nikde ani slovo, že by to bylo nestabilní nebo nepoužitelné. Navíc stačí vypnout některé pokročilé fičurky a odezvy se zlepší.

Spousta telefonů s Androidem je takto či ještě více zpomalených už v době koupě, mi se zde bavíme o 5 let a 4 generace starém "krámu" co má hodnotu tak 2000 kč a který tedy dnes už tak nějak má právo být poněkud výkonově pod optimem.

Pro tvou info nemám jen věci Apple, ve skutečnosti provozuji asi 5 různých platforem, tak mám celkem srovnání. Rozhodně si nemyslím, že vše od Applu je super, ale ty tvé nepodložené vejšplěchty se nedají číst.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ahaha. No to se nedivím, když stojí dvě jádra (jen u A8X tuším 3) proti 4 a více. To je tak nějak samo sebou, že takový multithread výkon je nižší, když to má méně "threadů".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ptal ses a já ti odpověděl. Je problém Applu, že neumí svůj sw udělat na aspoň čtyřjádro a pak to čtyřjádro navrhnout. Hahahaha.Není samo sebou, že levnější mobil výkonově poráží dvakrát dražší. Hahaha.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No já fakt nevím, proč by to měl dělat pro čtyřjádro nebo osmijádro, když dvoujádro na to více než bohatě stačí. Přeci nejde o to jaký to má papírový maximální teoretický výkon (z nějakého bechmarku uměle generujícího multivláknovou zátěž), ale jak na tom běhá k tomu určený software.

Na Windows také nepoznám rozdíl mezi 2 nebo 8 jádrem, pokud teda zrovna nerenderuji video, což je jedna z hodně mála věcí, co jde skvěle paralelizovat. Ale to je zase něco co se na mobilu nedělá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na co asi - na Android.

Android potrebuje 4 nebo lepe 8 jader aby bezel skoro tak svizne jako Windows phone na dvoujadru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak který Android a zrovna Číňani ho mrví málo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To platilo pri WP7 a WP8. Ale WP10 už bohužiaľ nie. WP10 už potrebuje tekutinou chladené 8 jadro (950XL), a aj tak nebeží úplne ideálne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.