Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Meteor Lake dosáhne 5 GHz na CPU a 2,2 GHz na GPU

Zdroj: Intel

Aktuálně se zdá, že procesory Intel Meteor Lake nepřekonají hranici 5 GHz, takže nárůst IPC bude více-méně kompenzovat pokles taktovací frekvence…

Procesory Meteor Lake původně Intel prezentoval jako procesory pouzdřené technologií Foveros, které budou existovat v modelech pokrývajících rozpětí TDP 5-125 wattů a nabídnou integrovanou grafiku s až 192 EU (execution units):

TDP: 5-125W » 7-55W

Později vyšlo najevo, že s desktopovou konfigurací pro 125W TDP je konec a přes zprávy o 65W desktopové, která nakonec rovněž padla, se maximum dostalo na 55 wattů pro mobilní segment. Kupodivu však došlo i ke změně na opačném konci rozsahu.

Postupem času se zcela vytratily zmínky o 5W modelu a aktuální přehled uvádí pouze 7W variantu. I tak nakonec bude dostupná jen omezeně, Intel s ní počítá pouze pro (cituji): „select designs only“.

CPU: 8+16 jader » 6+8 jader

8 velkých + 16 malých jader záhy padlo a mělo dojít na maximálně 8+8. Později vyšlo najevo, že ani konfigurace 8+8 se na svět nedostane a nejvyšší bude 6+8. Následně vyplynulo, že se i varianta 6+8 dočká využití pouze v noteboocích. Desktopový Meteor Lake tak vůbec nevznikne a uplatnit nepůjde ani „Krzanichův trik“ s NUC, kdy formální osazením Cannon Lake do NUC mini-PC byl naplněn příslib vydání v desktopu. Intel NUC je totiž mrtvý:

GPU: 192 » 128 EU

Omezení TDP rozsahu a použití pouze pro mobilní trh nebude jediným okleštěním původních plánů. Jak je patrné ze slajdu nahoře, měla původně grafická dlaždice nabízet až 192 EU. Tehdy se ovšem počítalo s 3nm výrobou u TSMC, kterou nakonec Intel nevyužil - snad se mu zdála příliš drahá, nebo očekával vyšší výtěžnost, případně to s ohledem na upravené plány s Meteor Lake přestalo mít smysl. Grafická dlaždice vznikne na 5nm nebo 4nm procesu (což je derivát 5nm) a nabídne maximálně 128 EU.

Tuto hodnotu Intel přímo či nepřímo uvedl již potřetí a to jak schématem GPU, tak větou „33 % more graphics cores“ (předchůdce měl maximálně 96), i „8 Xe Cores“ (8× 16 = 128). Nic se však nemění na použité architektuře, která má vycházet z druhé generace Arc - Battlemage.

CPU: 5 GHz maximálně?

O tom, že navzdory novějšímu procesu nedosáhne Meteor Lake taktů jako Raptor Lake, se mluví už poměrně dlouho. Něco málo před rokem se začaly objevovat zvěsti, že by takty mohly být o 200-300 MHz nižší, takže nemalá část mezigeneračního nárůstu IPC padne na kompenzaci snížených frekvencí.

Postupem času to začalo být zřejmé, že takty oproti Raptor Lake klesnou o více než 200-300 MHz, ale ještě v posledních týdnech se mluvilo o tom, že Intel cílí na boost 5,2-5,3 GHz, přičemž vyšší hodnota je méně pravděpodobná.

Podle aktuálních informací leakera Golden Pig Upgrade dosahuje kvalifikační vzorkem s konfigurovatelným TDP v rozsahu 20-65 wattů boostu 4,8 GHz, ale předpokládá se, že s křemíkem určeným pro řadu Core i9 se Intelu podaří dosáhnout 5,0 GHz.

Z prezentace 6GHz Intel Core i9-13900KS

Desktopový Raptor Lake dosahuje boostu až 6 GHz, mobilní až 5,6 GHz v řadě „HX“ a až 5,4 GHz v řadách „H“ / „HK“. Meteor Lake tedy bude chybět 8-12 % taktovacích frekvencí, přičemž nárůst IPC se očekává asi kolem 10-15 % (některé zdroje jsou mírně optimističtější, jiné pesimističtější, takže to berte orientačně). Každopádně to vypadá, že téměř celý mezigenerační nárůst IPC padne na vykrytí nižšího boostu a případný mezigenerační nárůst jednojádrového výkonu bude v nižších jednotkách procent (tedy v podstatě stejný, jaký přináší přetaktovaný Raptor Lake-refresh).


Z konkurenčního hlediska může mít Intel výhodu v podobě vyššího počtu jader (6+8 oproti 8 u APU AMD) a vyššího IPC velkých jader (oproti Zen 4). Těžší bude pozice oproti čipletovým modelům AMD, kde AMD nabízí až 16 velkých jader, přičemž má ještě prostor k vydání V-cache varianty, která může dále posunout výkon herních notebooků.

 

Meteor Lake 2+8 pro 9W TDP

Meteor Lake má nicméně (více než) šanci zlepšit pozici Intelu jak v měřítku absolutního výkonu úsporných notebooků, tak v energetické efektivitě (proces Intel 4 použitý pro procesorovou dlaždici má dosahovat o 20 % vyšší energetické efektivity než stávající Intel 7 a nižší takty toto mohou ještě umocnit). Podobně jako u generací Ice Lake a Tiger Lake toto zlepšení pozice nebude mít dlouhého trvání. Již na CES 2024 z něj AMD část ukrojí vydáním Phoenix+ neboli Hawk Point, tedy inovovanou verzí APU Phoenix. Ten ve stávající verzi dosahuje až 5,2 GHz, takže refresh může cílit na ~5,4 GHz, se kterými sebere Meteor Lake většinu jeho jednojádrového náskoku. 6-7 měsíců po Meteor Lake může dojít k vydání APU Strix Point s jádry Zen 5, která přinesou ~20% nárůst IPC nad Zen 4.

Diskuse ke článku Meteor Lake dosáhne 5 GHz na CPU a 2,2 GHz na GPU

Pátek, 14 Červenec 2023 - 07:52 | Pjetro de | strach a bieda, je to chronologicka katastrofa...
Pátek, 14 Červenec 2023 - 07:37 | Peter Fodrek | No viem, ak nezvýši výkon bude mať, čo robiť,...
Pátek, 14 Červenec 2023 - 02:24 | melkor | Snad to iGPU na rozdíl od prvních Intel CPU na...
Pátek, 14 Červenec 2023 - 01:57 | hajčus | hodina a padešest po půlnici, takže pozdě :)

Zobrazit diskusi