Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mluví se o Micro LED displejích. Čím budou zajímavé?

Tahle technologie se mi velice líbí, frekvence prakticky neomezená, životnost taktéž, barvy naprosto kontrastni atd. Doufám, že se to prosadí, takový výrobek bude stát i za přiměřeně vyšší cenu (aspoň v prvních letech, než se to prosadí jako standard)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> frekvence prakticky neomezená

"neomezena frekvence" je stejne optimisticky marketingovy zvast jako tenhle z clanku:

"Zatímco odezvu LCD panelu počítáme v milisekundách a OLED v mikrosekundách, odezva Micro LED má dosahovat řádu nanosekund."

... a pak se marketak vzbudil a mel vlhke pyjamas. Ano, dosazitelna frekvence JEDNE microLED je velmi vysoka a odezvu ma opravdu v nanosekundach. microLED displej je neco zcela jineho - je tam totiz hracka zvana cip, ktera prevadi HDMI/DP/cokoliv signal na neco, cemu ty microLED rozumi. Takze frekvence i odezva celeho displeje budou dany tim, co ten cip zvladne aniz by se roztopil. A rekl bych ze to bude k*revsky daleko od limitu microLED.

EDIT: no vlastne kdyz to poradne premyslim, displeje s ns odezvou existuji uz dnes, akorat tech ns je tam hodne :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Plácáš nesmysly, ten řídící čip bude řídit velikost napětí a tím určovat jak barvu tak i svítivost. Problém vidím spíše ve slabých odstínech, protože PN přechod se otvírá až při průrazném napětí. LE Dioda se totiž nerozsvěcuje jako standartní žárovka, kdy se vzrůstajícím napětím pomaličku rozsvěcuje, ale až při nějakém napětí dojde k rázovému rozsvícení. Tudíž, černá bude opravdu černá, ale nejbližší šedá bude už moc šedá. No ale pokud to bude řádově v nanosekundách, nebál bych se kdyby to bylo způsobem frekvence blikání mezi zapnutým a vypnutým stavem a využívalo by se zase chyby oka kdy by si myslelo že ta LE Dioda svítí, ale ona by ve skutečnosti blikala obrovskou rychlostí. Jo to by možná vysvětlovalo i ty nanosekundy...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proudem diodou lze ridit jeji svitivost, pokud je napajena tzv proudovym zdrojem, vizte ucivo prumyslovek v prvnim rocniku, a je uplne jedno jake je napeti, kdy to zacina svitit. Asi ani proudem nepujde ridit jas uplne linearne, ale dost plynule na to, aby se to nejakou "extrapolacni tabulkou" v cipu osetrilo.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Když už tu argumentujete učivem průmyslovek, možná by to chtělo dávat v té škole větší pozor a nehrát si na učitele když o problematice vím kulové.
Typická voltampérová charakteristika LED diody vypadá tako
https://cs.wikipedia.org/wiki/LED#/media/File:VA_charakteristika_LED.svg
A na tom se nic nezmění ať jí řídíte napětím nebo proudem, původem proč se používajíá proudové zdroje je jen a pouze lineárnější průběl ,ale i s proudovým zdrojem to u typické malé LED bude vypadat nějak tako.
Proud 0 nic nesvítí, zvyšováním proudy typicky někam k 0.5mA sice proud stoupá, ale dioda stále nesvítí a to až do okamžiku kdy překonám průrazné napětí PNpřechdu tedy dostnu se do bodu kde se láme VA charkterisitka pak se najednou dioda rozsvítí typicky to podle barvy , technologie výroby a toho jak se daný ks povedl nebo ne někde mezi 0.5 až 1mA no a pak bude s nějakou vyšší či menší linearitou jas stoupat s proudem a někam typicky k 20mA pak už jas stoupat bude cela jinak než linerně a to až do tepleného zničení diody.
Typicky je tedy oblst použtí 1 až 20mA přičemž na koncích těchto rozshu jsou změny silně nelineární a hlavně dole to není od 0 ale třeba od 5% kde je změna mezi 0 a 5% skoková, proto nelze na tét LED dosáhnou třeba té šedé které by vyžadovala svit 2%. Řešením je použití PWM tesy příklad 50% časi svítím na 5% a 50% nesvítím, výsledek oku se zdá že svítí na 2.5%.
Problém toho celého je někde jinde, pokud má pixel o velikosti 0.1mm 3 LED tak je na 1mm 90 LED na 1cm 900LED a na 10cm 9000LED tohle se nedá nadrátovat tka aby jeden PWM řídil jednu diodu. Praděpodobné řešení, poučístí LED bude i IC, který jí/je umožní adresovat po seriové lince, něco jako zmenšena WS2812 https://cdn-shop.adafruit.com/datasheets/WS2812.pdf , problém je, že nějaké ns odezvy tím jsou nesmyl, na druhou strnu ono je stejně oko nevidí a neocení.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> Problém toho celého je někde jinde, pokud má pixel o velikosti 0.1mm 3 LED tak je na 1mm 90 LED na 1cm 900LED a na 10cm 9000LED tohle se nedá nadrátovat tka aby jeden PWM řídil jednu diodu

Presne tohle jsem chtel rict. Bude tam par milionu diod, a ten cip nebude mit miliony pinu, takze tam bude nejake rizeni a adresovani, ktere bude mit delay daleko vetsi nez ns, jak pisete. A nejake PWM tam bude urcite taky, nema smysl ridit tolik diod linearne.

BTW dalsi vec, HDMI a DP nejsou analogove VGA. Ten signal je za prvni digitalni a kodovan, za druhe - na rozdil od DVI, frekvence signalu nema nic spolecneho s pixel clock displeje, za treti ten signal muze byt kodovan v RGB nebo v jinem barevnem prostoru (YCbCr), za ctvrte asi milion veci ktere jsem zapomel. Tohle vsechno ten cip musi vyridit, a ze to zvladne s delay <1 mikrosekunda, bych nevsadil ani dedeckovy boty.

... a pan Crha jako obvykle mluvi o vecech o kterych vi prt.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

CO LŽEŠ!!!!! TY SI DO HUBY NEVIDÍŠ NEBO CO???? JSI PĚKNÁ SKETA A ODPAD, KDYŽ TI TADY Sheldoniq dokáže že CRHA má PRAVDU, tak najednou ŽE CRHA O TOM NIC NEVÍ????? Jsi normální? Jak toto můžeš vůbec napsat? Chápeš že teď si to všichni přečtou a nad tvými žvásty jen kroutí hlavou? Sheldoniq potvrdil moje slova, a ty jak správnej vohnout hnedka přicupitáš a píšeš: "jo to jsem chtěl říct" nechtěl, protože jsi o tom vůbec nic nevěděl, protože by jsi to napsal dřív než Sheldoniq a Crha. Ale nenapsal, jedinej kdo tady o věcech ví prt seš ty. Ubožáku. Kdybys měl koule tak napíšeš: "jo omlouvám se, to jsem nevěděl, nemám tak úzké zaměření oboru!" A neměl bych s tím problém. Ale takhle se vtírat chytrým lidem do diskuze je hnus. Čum do země a šourej nohama když se baví chytří!!!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

> Čum do země a šourej nohama když se baví chytří!!!

lost it

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já tu školu na rozdíl od tebe dostudoval a maturoval jsem z tranzistorů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To vis ze jo, Jarousku, to vis ze jo. Prasecek uz byl?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jejda Jaroušek nám maturoval z tranzistorů. Tak to si všichni musíme hned sednout na zadek a obdivovat jej jaký je to vzdělanec.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No narzdíl od franzze kterej o tom ví prd ano...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No i to je docela dobře možné, ale chlubit se tím že máš maturitu z tranzistorů není zase nějaký velký předpoklad pro odborné znalosti z oblasti elektrotechniky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Né vůbec... jdi do předsíně a před zrcadlem si liskni a pak přijď ubrečenej.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To že někdo má maturitu či třeba i Ph.D z nějaké oblasti vůbec nevypovídá o jeho znalostech a schopnostech. Pokud to nechápeš tak ti asi není pomoci.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano musím ti dát za pravdu, ale pak by vzdělávací systém neměl vůbec žádnou váhu a měli bychom tak školství zrušit. Všechno co potřebiješ vědět ti řeknou v telce.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V technických oborech je to dnes hlavně o sebevzdělávání a prohlubování svých znalostí a zkušeností. Škola by ti měla dát nějaké základy, bohužel školství v ČR je v takovém rozkladu, že toto poslání už moc neplní.

Titul je tak dobrý ke dvěma věcem. Lépe otevírá dveře když se ucházíš o nějaké zaměstnání a pokud děláš v nějaké velké korporaci, tak ti umožní se dostat na vyšší příčku. Ve velkých firmách totiž bývají často tabulkové požadavky na vzdělání k určitým pozicím.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tady si dokážu představit spíš systém, kdy celou TV/monitor řídí jeden čip, který udělá kompletní digitální zpracování obrazu a na vlastním displeji budou vždy pro skupinu pixlů řadiče které provedou nějakou formu D/A konverze a zkrátka si tu svou skupinku ohlídají...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem s timhle je cena. I kdyby jste chtel mit samostatny radic na kazdych X pixelu (ono to tak dost mozna i bude), asi bude levnejsi udelat to tak, ze nacpete vsechny ty radice na jeden silikon a proste kazdy bude mit par vlastnich pinu, nez vyrabet desitky kousku silikonu a spojovat je pres PCB.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná ano. Zadarmo to nebude. Ale když už na tom displeji jsou klasické diody (z tohohle pohledu mně to "mikro" nezajímá), možná by nebyl velkej problém dát tam i další obvody. Možná by to nebyl zas tak velkej krok od TFT ;-) - Ale to je jen moje spekulace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatim co jsem videl (par kusu ) LCD monitory mely vice nez jeden radic. Vyjma displayu s malym poctem pixelu (jeden).
PCB s radicema je vzdy dlouhe na celou sirku pripadne i vysku displaye. Z ruznych duvodu to bude asi vychazet lepe nez jeden IO napr. otazka vice vrstvych PCB, ruseni signalu, velky pocet pinu v patici, narocnost navrhu, opravy (SOT vs BGA pouzdro).

Tech spoju (radky + sloupce) s displayem jsou v jednotkach tisic takova pouzdra neexistuji. Napr. patice pro CPu maji max. v jednotkach stovek vyvodu a vse nakontaktovano na vicevrstvych PCB (DPS - deska plosnych spoju).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sheldoniq: Snažil jsem se najít nějaké podklady k tvrzení "..., zvyšováním proudy typicky někam k 0.5mA sice proud stoupá, ale dioda stále nesvítí a to až do okamžiku kdy překonám průrazné napětí PNpřechdu ..." a "typicky je tedy oblst použtí 1 až 20mA přičemž na koncích těchto rozshu jsou změny silně nelineární a hlavně dole to není od 0 ale třeba od 5% kde je změna mezi 0 a 5% skoková" ale marně.
Průrazné napětí už jsem kritizoval dřív, dál budu řešit jen ten proud. Nikde jsem nenašel žádnou zmínku o tom, že pro malé proudy by dioda neměla svítit, nebo o tom, že v oblasti max. proudu jas stoupá nelineárně. Dokonce jsem si kvůli tomu stáhl datasheety několika diod. Průběh sice není lineární, ale ani na počátku charakteristiky ani v oblasti kde se řeší proudy typicky 3-4 násobek jmenovitého není na charakteristice nic extra zvláštního. Průhyb charakteristiky je víceméně rovnoměrný přes celý v grafu uvedený rozsah. V jednom z datasheetů je např info o mezních parametrech: max. proud diodou 7mA, max proudový impuls 500mA/10us.
Uznávám, že z těchto grafů nelze kvůli jejich velikosti a kvalitě bezpečně odečíst uvedené hodnoty pro proudy pod 1% jmenovitého proudu, ale nevidím žádný fyzikální důvod pro to aby svítivost nebylo možné regulovat i v rozmezí 0-1% (kromě ceny a kalibrace řídícího obvodu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

První LED z GESu: http://www.ges.cz/sheets/0/05180305.pdf str.č.3 druhý a třetí graf nezačínající v nule. Prosím Vás když nejste elektrikáři tak se do odborných debat nepouštějte ano, děkuji. Průrazné napětí je slangové označení elektrikářů pro tento jev diod, je to ten bod který popisujeme kdy se přechod otevře. To co jste vy mylně uvedl je průrazné napětí v závěrném směru, které je nežádoucí a pro diodu destruktivní.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Promiň ale potom co tu řešíme závislost svítivosti na proudu mně odkázat na dva grafy, kde je závislost proudu a svítivosti na napětí? A ještě k tomu u diody s vestavěným rezistorem pro přímé použití v 12V aplikacích? Co myslíš, že si teď mám myslet o Tvém vzdělání, na které se tak odkazuješ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

První ledka co na mě vybafla na google... je úplně jedno jestli má nebo nemá předřadný odpor. Chování je stejné. Proč tam výrobce ten graf nedává, je proto, že prostě ví, že ty součástky jsou určené pro odbornou veřejnost, nikoliv pro laiky hádájící se s Crhou, chytajíc ho za slovička, protože chtějí dokázat že Crha nemá pravdu. Jenže on Crha má vždycky pravdu. Odjakživa. Vydání Vegy ti řekl že bude v listopadu a ona byla 15.listopadu, řekl ti kdy budou nové karty od nVidie a zase měl pravdu, takže mi věř když ti říkám, že dioda začíná svítit až od nějaké nenulové hodnoty napětí.
Tady jsem ti našel video, přetoč na 2:47: https://youtu.be/qoyvJHmI-_s?t=2m47s

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mně nezajímá a ani nezajímalo kdy se vydá či vydala Vega. ani karty od nVidie. To má k fungování LED docela daleko. Teď se bavíme o LED a závislosti množství produkovaného světla na procházejícím proudu. A ty mi zas pošleš odkaz na nějaké video pro prvňáčky kde řeší že dioda začne svítit až při určitém napětí. To myslíš vážně? Já VÍM že VA charakteristika diody je nelineární. Vím i to, že při silném zjednodušení lze VA charakteristiku popsat jako lineární s posunutým napětím, nebo lomená s tím, že do určitého napětí je graf čistě vodorovnej, a na tomto napětí je graf dokonale svislej. Ale to je mi všechno naprd pokud mně zajímá jaká je svítivost při 1% jmenovitého proudu. Opakuji: PROUDU. Zajímá mně závislost na PROUDU (EN: current), nikoli na NAPĚTÍ (EN: voltage)

To jestli LED má nebo nemá předřadný odpor je dost podstatné, jinak bys totiž nebyl schopen ji provozovat na napětí 4-12V. Ten odpor také poměrně zásadně linearizuje VA charakteristiku.A také nikdo nemá potřebu řešit charakteristiku v oblasti 1-3V když je to naprosto mimo oblast určení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem nikde v ofic. dokumentaci není napětí PN přechodu diody v propustném směru označeno jako průrazné. A dosud jsem neviděl ani mezi laiky ani mezi lidmi pracujícími v elektronice aby toto napětí tímto termínem označovali.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Děláš si ze mě srandu? To že nemáš odborné vzdělání a nevyznáš se ve výrobních grafech produktů pro odbornou veřejnost tady dokazuješ, že nemáš dostatečné znalosti v diskuzi pokračovat. Laikovi to vysvětlovat je jako házet stěnu na hrách, zvláště pokud nechce uznat pravdu. To že ty se nepohybuješ mezi úzkou skupinou lidí zabývající se nějakým odvětvím elektrotechniky neznamená, že se ten výraz nepoužívá.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano uznávám, že elektrotechnika mě živí pouze 11 let, ale zabývám je jí od první třídy. A nikdy, opakuji nikdy jsem neslyšel nazývat průrazným napětím Uf.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no a mě živí přes 25let, chceš si přeměřovat pindíka? Nebo co? Prostě se nepohybuješ v tom stéjném co já, elektrotechnika není jen jedna věc...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, tak mu ukaž nějakou diskuzi třeba na Internetu kde Uf nazývají průrazným napětím. To co jsi napsal je prostě kravina a žádný elektrikář na světě širém, kromě tedy Crhy, tento termín tak nepoužívá. Nevím proč odmítáš uznat, že si něco napsal špatně.

Jde fakt vidět, že o tomto oboru nemáš ani páru.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

bla bla bla i kdybych ti 100x dokázal že mám pravdu, dál by jsi jen slovíčkařil a mektal něco o tom že Crha nemá pravdu... ztráta času.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jaroušku, nemusíš tady dávat 100 linků, stačí mi tři. Tak šup, šup hledej šmudlo.

Jinak ti doporučuji se stavit na škole kde si maturoval z tranzisotrů a sdělit jim tam tvoji ideu, že dioda má průrazné napětí jak v závěrném tak propustném směru. A rovnou sebou vem své maturitní vysvědčení ať jej mohou hned roztrhat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jaroslav Crha: "Průrazné napětí je slangové označení elektrikářů pro tento jev diod, je to ten bod který popisujeme kdy se přechod otevře." ... Tak toto jsem nikdy neslušel a nedovedu si představit, že by nějaký elektrikář to tak nazval. Je to prostě kravina, co si napsal.

Podle Crhy má dioda dvě průrazné napětí. Dobře ze se ještě nebavíme o zenerce, to by v tom byl pak teprv zmatek.

Jarušku už to fakt nehul.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Slovíčkaření je záliba hnidopichů co nic neumí...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Technici se právě musejí vyjadřovat co nejpřesněji, jinak to může zavánět pěkným průšvihem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jj jasně, třeba trafačka je naprosto nepoužitelný název, stejně jako sekčák, že... taky výrazy které v elektrotechnice neexistují, že? už chybí jen přednáška o tom jestli je správně rozvaděč nebo rozváděč.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Silová elektrotechnika a charakteristika LED ve speciálním použití od sebe mají docela daleko.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je silnoproud nějaký podřadný netechnický obor? Dovol abych ti připomenul tvá slova: "Technici se právě musejí vyjadřovat co nejpřesněji, jinak to může zavánět pěkným průšvihem."

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To nebyla moje slova, to bylo tuším od J D. Ale souhlasím s nimi. Také jsem tu ty slangové pojmy nevytáhnul já, ale Ty. Silnoproud není podřadný obor. Stejně tak není podřadnej obor třeba chirurgie. Ale já jako technik se do toho doktorům nebudu vrtat.

A slang nebo nějakou extra lokální tajnou řeč si můžeš používat dle libosti - ve skupině lidí kteří to pochopí. Použít obecně známý pojem (průrazné napětí) mezi obecnou veřejností pro naprosto jinou charakteristiku s odkazem na Tebou používaný slang není OK.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi tvoje inteligenční kapacita není schopna pochopit jednu věc. Tady přece nejde o použití nějakých slanogových výrazů. Jde o to, že používáš běžně užívaný termín špatně a tím může dojít k chybné interpretaci.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Však taky má dvě průrazná napětí. Jedním prorazíte ten polovodič, druhým pak zažehnete výboj :-) Jako byste nevěděl, že každá LED umí svítit třemi druhy světla v závislosti na napětí. Nejdřív jako LED, pak plamenem a následně výbojem :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Chybí mód kdy svítí jako žárovka (ale přiznávám že tohle jsem s LED nezkoušel. Na to jsem používal germaniovou ve skleněném pouzdře ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je taky dobrý režim. Ale u LED je ten přívodní drátek zalitý, takže to moc fungovat nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LED se neotvírá naráz při nějakém napětí a už vůbec ne při průrazném napětí. LED má sice nelineární VA charakteristiku v propustném směru, ale rozhodně není tak extrémně nelineární aby se mohlo mluvit o rázovém otevření.
Průrazné napětí je parametr který se používá pro charakteristiku diody v závěrném směru. Překročení zpravidla znamená i zničení diody. Rozhodně ne její rozsvícení. (i když není vyloučeno rozsvícení některých částí kvůli přílišnému zahřátí)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady máš ten graf: https://cs.wikipedia.org/wiki/LED#/media/File:VA_charakteristika_LED.svg Co je na tom nepochopitelné nechápu. Prostě máš bod, kdy při nějakém napětí ti dioda rázem začne propouštět libovolně velký proud. Chápu že pro neelektrikáře a pro amatáry jsem nevhodně označil slangově průrazné napětí, ale chtěl jsem jen laikům vysvětlit, že prostě ledka nebude podávat nejemnější slabé světlo jinak než zase nějakým podufkem. Jde o to že se na straně PN přechodu musí vyskytnout dostatečně velké napětí, jakmile dosáhne přeskokové velikosti rázem se otevře - dojde k překonání průrazu odporu PN přechodu. Nevím proč se s námi o tom přete a musíte mít pravdu jen vy, protože Crha. A domnívám se že zabíhat do molekulární struktury z čeho je dioda vyráběná pro pochopení problému je příliš.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

VA charakteristika nemá nic společného se závislostí svítivosti na proudu (ani pokud to omezíme na malé proudy) A nevím proč myslíš že jsem laik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože se tak vyjadřuješ. Řeč byla o obrazovkách a chtěl bych vidět jak reguluješ proud pro trilion ledek...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zhruba stejně snadno jako napětí pro stejný počet. Ale trilion zatím žádný monitor nemá a zřejmě ani mít nebude, protože to není potřeba. Zatím stačí pár desítek milionů a jestli se dostaneme na stovky milionů tak tím nejspíš skončíme. A regulovat napětí jsi chtěl Ty ("řídit velikost napětí a tím určovat jak barvu tak i svítivost."), ne já. Mně je jedno, jestli se bude řídit lineárně proud (nikoli napětí kvůli nevhodné charakteristice) v celém rozsahu (mělo by své výhody), nebo jestli to bude řadič řešit přes PWM (jednodušší)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně že to bude vysokofrekvenční a jasně že to bude napětím. Protože kdyby jsi měl technické vzdělání, pochopil by jsi že proud musí být konstantní, protože jinak by to vedlo k nárůstu průměru přívodů kvůli proudové hustotě. Napětí se bude snadno řídit stylem zapnuto vypnuto.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cože? Oprvdu nechápu. To se do toho snažíš plést Skin efekt či co?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co, prosím Tě, blbneš? Pokud budu chtít mít tu diodu rozsvícenou naplno, bude tam nějaké napětí a nějaký proud bez ohledu na to zda ji řídím napěťově či proudově. Tak co blbneš s jinými vodiči pro jiný styl řízení? Rozdíl je jen v tom, že napěťově se LED prakticky řídit nedá, protože při určitém konstantním napětí se proud/výkon/svítivost bude dost silně lišit podle teploty, okolního osvětlení apod... PWM není řízení napětím. A pokud se nemýlím, já nikde netvrdil, že se diody toho displeje musí napájet regulovaným stejnosměrným proudovým zdrojem. Pouze rozporuju některé v diskusi uvedené nesmysly (ať už skutečně technické nebo zavádějící termíny)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Termín průrazné napětí se používá u dielektrik, ne u polovodičů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ubr či Uz se u diody běžně nazývá průrazným napětím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to tedy není. Ubr a Uz jsou běžná provozní napětí.
Existuje taky průraz PN přechodu, kdy dojde k jeho zničení. V tomto smyslu je možné mluvit o průrazném napětí jako o elektrickém napětí, které způsobí při zapojení v závěrném směru zničení přechodu P-N a průchod proudu diodou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale je. Bavíme se o závěrném napětí při kterém dojde k průrazu PN přechodu ať už destruktivnímu či nedestruktivnímu. Toto napětí se běžně označuje Ubr nebo Uz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že tady to úplně na 100% dohromady nedáme. Písmenkové konvence se mohou lišit např. podle toho z jakého jazyka vychází apod. Obecně Ur je napětí v závěrném směru. Uz by mělo být Zenerovo napětí (napětí při kterém dochází k nedestruktivnímu otevření diody v závěrném směru). Max povolené napětí v závěrném směru jsem našel v EN dokumentaci jako Vrrm a Vdc - ale tady jde o EN. Tipnul bych že ve staré dokumentaci či našich starších učebnicích bude Urmax nebo něco takového (ale už si to nepamatuju bezpečně). Průrazné napětí by samozřejmě mělo být vyšší než v dokumentaci maximální povolené, ale tady už se někdy ty pojmy používají trochu volněji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to nebude zas tak ideální. Životnost není neomezená ani u běžných LED, zvlášť když výrobce žene vše až na limity - u dnešních TV běžně odcházejí hloupé bílé LED v podsvícení. Dalším problémem bude rovnoměrnost barevného podání po celé ploše, což je dnes největší slabina LED panelů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bile LEDky odchazeji proto, ze jsou delane jako UV LEDky, ktere excituji pouzity luminiofor, ktery meni UV na bilou. Ten uzity luminiofor ma omezenou zivotnost a navic trpi, pokud je v teple. Naopak cervene, zelene a nektere modre LED jsou delane tak, ze sviti uz v zakladu jen tou "svoji barvou", nepotrebuji luminiofor a muzou vydrzet radove vice, pokud jsou provozovany tak, jak maji byt

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale nikoliv. Na těch bílých ledkách v TV neodejde luminofor, ale ta polovodičová část. Prostě jsou elektricky hnány na doraz, mizerně chlazeny a polovodič časem umře.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Institut plánované životnosti vám nic neříká? Řídící čip do nich schválně pouští tu a tam větší napětí a zkracuje jim tu životnost, zcela plánovaně a úmyslně. LE dioda dokáže vydržet až 70let provozu. Tyto LED co jsou v obrazovkách ale nejsou LED SED, neboli super emmision diode, které jsou oproti low emision diode vysokosvítivé a proto mají kratší životnost. Ale při normálním používám vydrží desítky let, to jen v televizích je používají jako kazítka, protože vyměnit ty LED pásky/panely je pro cvičené opice v servisních centrech banalita a pro výrobce přínos, že si někdo koupí novou televizi než aby ji spravoval.... Prostě jednoduše, vyhodíte 4500,-Kč za opravu nebo za 10.000,-Kč za novou?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zaujímavé, že luminofor v starých CRT vydržal dosť dlho a tie telky šlapali. Tam skôr odchádzali elektrónky. Sám si pamätám, ako sme mali doma v zásobe zopár druhov a keď skapala TV, tak sa zložil vzadu plastový kryt, premeralo sa, kam ešte tečie prúd a vymenila sa elektrónka a znovu sa to krásne rozsvietilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pripadne se regenerovala katoda/y obrazovky :)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znáte "Gartner hype cycle"? Řekl bych, že se nacházíte těsně pod vrcholem prvního kopečku, zkuste na něj vylézt a pak už to pojede... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otevřu skřeta a mám tolik LED televizí... ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ach tyhle marketingove slangy... nastesti pro microLED se tim nic nemeni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plasma byla slepá ulička ? Jen se ptám ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Vraťte nám plazmu!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Stačí se podívat, kolik současných 4k televizí a mobilů nabízí plasmový displej ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je 21 století, proč tady lidi mluví o plazmách? Na plazmách jsem viděl puk na lede 4x k čemu taková telka je?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

to sis asi koupil nejakou divnou plazmu. Resp kecas. plazma nikdy duchy nemela, nikdy jsem to nevidel a ani o tom neslysel. Naopak pomaly displaye jako tft trpely duchama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím co to bylo zač už je to dáááávno.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V jedné hospodě je plasma TV a světlé barvy jdou v pravé části obrazovky (tak třetina) až do fialové a ještě v tom místě bliká. Těžko říct, zda to je panelem či nějakými mizernými měniči (spíše asi tato varianta), ale je to nekoukatelné, zvlášť pohled na led při hokeji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nekdo mel 100k na televizi, tak mu spotreba plasmy asi nevadi, ale vetsina populace nekupuje TV za 100k a ta spotreba pro ne neni zanedbatelna. Na pracovni monitor je to taky zbytecne zrave bez zasadnich vyhod, a na mobil naprosto nepouzitelne. Takze... ano, slepa ulicka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kecy v kleci. Plazmy nemely, krome tech prvnich, zadnou extra vysokou spotrebu. Ani nebyly drahy, o nic drazsi nez LED nebo OLED ted. Aspon ne v prodeji. Jejich vyroba ale byla narocnejsi, vyssi odpad, proto nizsi marze. Proto se prestaly vyrabet. ale jednu mam doma a dokud bude slouzit (popripade pujde opravit), tak si ji nenecham vzit. Ta kvalita obrazu/barev je paradni a s nicim se neda zatim srovnat! (LG 60PK550)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Aspon ne v prodeji. Jejich vyroba ale byla narocnejsi, vyssi odpad
> proto nizsi marze. Proto se prestaly vyrabet

Skvelej logicky postup, naprosto spatny logicky zaver. Mate technologii ktera je draha na vyrobu, takze i uvedete nejdriv v nejdrazsich produktech. Po roce dvou zjistite ze ji nelze zlevnit tak, aby jste ji mohl pouzit v mainstreamu. Co udelate ? Pokud nechcete zkrachovat, poslete tu technologii do pr**le, samozrejme.

Plazmy skoncili ne proto ze meli nizke marze u 60 palcovych TV, ale protoze by meli zaporne marze u 20-32" TV a monitoru, protoze nikdo vam nezaplati 100 euro navic aby mel ofice v praci hezci barvicky. Firma vydelava tam kde se prodava nejvic, a ta cast trhu se jmenuje "mainstream". Fakt vam musim vysvetlovat jak funguje mainstream a jak hi-end ? Pokud se ten hi-end prodava v tisicich a ne milionech (a jakoze 60+ pal TV se v milionech neprodavaji), tak je absolutne irelevantni jaka je marze v hi-endu, musi to zacit vydelavat v mainstreamu, jinak to leti do prcic.

Dalsi vec: mobily tablety, kolik plasma displeju se vejde do tech rozmeru ? fakt si myslite ze nejaka firma bude cpat prachy do display technologie nepouzitelne v mobilnim svete ?

Takze kecy v kleci mate leda vy. Ano plasma je skvela, kdyz potrebujete 60" TV za par tisic euro. Na vse ostatni je nepouzitelna.

> tak si ji nenecham vzit

A ja vam ji beru ? Kristepane, reakce jak trilete dite....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem dite a ani tak nepisu, takze klidek. A ano, samozrejme chapu, ze mainstream TV je nekde kolem 10KKC, ale tyhlenplasmy nebyly nijak zavratne drahy. Rozhodne ne high-end, o kterym pises, cena byla kolem 25-30 za novou smart, tyhle nesmart byly tusim za 23cca, mozna i min.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mate tam chybu, kterou kazdy prejima. Rika se, ze OLED maji nizsi spotrebu, ale to plati jen pro tmave sceny. V prumernych scenach je cca od 25% zravejsi a ve svetlych je to az 2x zravejsi nez LCD s LED podsvicenim. To jen tak pro zajimavost.
Spotreba se samozrejme da stahnout celkovym zetmavenim obrazovky, ale to uz je kompromis a u LCD jde udelat take.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě záleží, jaký konkrétní produkt je testovaný, jak má LCD řešené podsvícení, zda podporuje LD, na jakou hodnotu je nastaven jas a jaká scéna tam běží. Špičkové dobře vyladěné LCD může být lepší, jenže na trhu nejsou jen špičková LCD.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

takze ja hram hry na tej "slepej ulicke" -plazme :) a zjavne este dlho na tej "slepej ulicke" hrat budem ako tak citam tento clanok ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ak by ostali pri vyvoji plazmy, jej cena uz bola taka nizka, ze som kupil 50'' telky jedno za cca 350E a druhu za 450E jedny z poslenych od LG, na tom hram, a pri takejto cene by aj nevadilo vypalovanie predsa :) keby som dokazal za 2r kupit novu plazmu :) jednoducho povedane vyrobcovia to pohnojili :) a ja si isteze nekupim hovadinu za 2000E

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Plazma měla dva problémy, které se jim nevedlo vyřešit. Nedokázali miniaturizovat buňku, takže 4k panel byl nerealizovatelný v běžných rozměrech. Další problém byl s maximálním jasem, kterým nemohla konkurovat ani obyčejným LCD. Kombinace malá buňka + požadavek na vyšší jas by byly neuchladitelné.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"takže 4k panel byl nerealizovatelný v běžných rozměrech" ty si už aký narcis. Snáď nechceš povedať, že máme pozerať doma na 32" TV s 4k? Ani 40" nestačí. Povedal by som, že 50" je na hrane, kde pri obyvačkových 3 metroch dokáže veľmi dobré oko rozoznať detaily oproti fullHD. Takže urobiť na plazme 4k pri rozmere 65" by nebol problém. Neviem čo cena, ale tá asi ani u LCD nebude malá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„urobiť na plazme 4k pri rozmere 65" by nebol problém“

Právěže to byl problém. Panasonic tuším vzdal plazmu právě proto, že s dosavadní technologií na 4k potřebovali skoro 100" a další výzkum už nepovažovali za rentabilní.

Můžeme se bavit o tom, jaká hustota pixelů má smysl, ale minimálně marketingově by to pro plazmu byl dost problém.
Zkuste prodávat 55" plazmu s full HD v době kdy i low-end LCD za 12 tisíc má 4k.
A když už slavně vyrobíte 70" plazmu se 4k, někdo jiný vyrobí 70" LCD s 8k.

Další problém je spotřeba, protože spotřeba plazmy roste s počtem buněk (pixelů), takže u 4k se můžete dostat na nepěkné hodnoty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten 65" panel by asi vyrobit šel, 80" v každém případě. Ale při spotřebe 4 32"-40" panelů by to už s chlazením nebyl žádný zázrak (800W-1kW). Už některé HD modely měly aktivní větráky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mam levnou plasmu od lg a barvy nejdou poradne vyladit, cerna neni cerna a pri bile to piska. Jako 3d tv to ale staci a koukat se na to da.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám dva plazmove tv a modlim se, aby se nepokazily, protoze na hry nic lepsiho dosýd neexistuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Clanek je malinko zmateny, u mobilu se zadne nahrazeni OLED nechysta a barvy na mobilu jsou skvele a navic OLED malo zere, takze i uspora baterie. V dohledne dobe nebude k dispozici zadna technologie, ktera by OLED trumfla.

Problem barev u OLED je dan se zvetsujici se uhloprickou displeje. Cim je displej vetsi, tim jsou barvy horsi. Proto u TV je OLED na ..., ale na 5" mobilu je OLED super.
Co se tyka vydrze displeje a vypalovani, tak ani to neni pravda, protoze Samsung ma svou technologii AMOLED dost dobre poresenou a k vypalovani temer nedochazi, ale samozrejme pokud pojedete i AMOLED displej staticky obraz spoustu hodin v kuse, tak se to vypali, ono to nakonec plati i pro LCD.
Nejvetsim problemem se zivotnosti je modra barva, ktera se uvadi, ze pri dennim pouzivani vydrzi takovy displej 3 roky a pak zacne menit barvy, protoze modra zacne blednout.
Ovsem ja mel spoustu let Samsung Omnia II i8000, to je telefon s Windows Mobile 6.5 a dodnes ten telefon mam a barvy jsou OK, ale ted je to proto, ze ho uz mam jen jako nahradni telefon. Moralne zastaral mnohem drive.

Takze OLED pro mobily super, u TV a monitoru si myslim, ze je konec a ze se prosadi neco jineho treba ten microLED to ted vypada.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"OLED malo zere"

Takže první blábol příspěvku. Aby málo žral musíš mít tmavé téma úplně všude. A to ne každému vyhovuje.

"Co se tyka vydrze displeje a vypalovani, tak ani to neni pravda, protoze Samsung ma svou technologii AMOLED dost dobre poresenou a k vypalovani temer nedochazi, ale samozrejme pokud pojedete i AMOLED displej staticky obraz spoustu hodin v kuse, tak se to vypali, ono to nakonec plati i pro LCD."

Tak určitě vypalování není problém? http://i.imgur.com/3z2Giij.jpg To jsou jen nesmyslné keci. Prostě staticky obraz (typicky stavová lišta) se ti tam prostě vypálí chtě nechtě.

Stárnutí barev je další problém organických panelů.
"Přestože by se dalo říci, že OLED mají samé výhody (odolnost, pracovní teplota, subtilnost, zobrazovací úhel, citlivost, rozlišení a výrobní náklady) a není tedy vlastně důvod používat LCD, mají i některé nevýhody. Mezi nejzásadnější patří životnost, která není ani stejná pro všechny barvy. Modrá barva začne ztrácet na intenzitě již za 1 000 hodin, životnost zelené je asi 10 000 hodin a červené přibližně 30 000 hodin"
(zdroj wiki https://cs.wikipedia.org/wiki/OLED)

Takže ano OLED a jeho deriváty jsou odpad a je jedno jestli je to tel nebo TV

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mas to spatne:
1. Spotreba je vyjma velmi jasnych barev vzdy nizsi a jasne barvy a bilou porad nemas, ale mas pravdu, ze jsem zvykly pouzivat tmava temata, tudiz pak ten rozdil je mnohem vetsi, nicmene tak jako tak, to neni nevyhodou OLED, spis vyhodou.

2. Staticky obraz se vypaluje i na LCD, v mobilu spousta aplikaci pracuje na celou obrazovku a listu prekryva, diky cemuz se obraz meni a nevypaluje se. Moje mobily Samsung Omnia i8000, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S5, vsechno to je AMOLED a nikde nic vypaleneho neni. Proti tve teorii, tak stavim realnou praxi.

3. Ano nepopiram starnuti barev, ale u Samsung AMOLED je zivotnost modre 15000 hodin do jejiho prvniho poklesu, zelena ma 30000 hodin a cervena 50000 hodin. To jsou vyjma modre casove hodnoty, ktere zcela presahuji moralni zastaralost. Proto take uvadim, ze ano muzeme se setkat s blednutim modre na konci zivotnosti nasich AMOLED telefonu, ale ja se s tim nesetkal. Asi to bude proto, ze zamerne tapety a barvy na telefonu se modre vyhybam, pokud to jde, cimz trochu opotrebeni minimalizuji.

OLED je proto pro smartphony idealni a jednoznacne AMOLED na telefonu preferuji. Zduraznim, ze skutecne pouze na telefonu, nic jineho bych si s AMOLED nekoupil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1) To není pravda záleží na nastavení saturace barev...
2) Viděl jsem vypálené LCD typicky u kamerových systémů... A viděl jsem i vypálené amoledy v telefonech. Víš jaký byl rozdíl? Být tem monitor oled mohl bych to po roce vyhodit, na tomhle panelu to trvalo 5let... Stou reálnou praxí jseš dost komik. Stačí použít Google a hned jseš konfrontován se svojí "praxí"
3)Tak určitě dej si jetou S8 vedle fungl nové a pusť čistě bílé pozadí... Vau rok stará bude ujíždět do žluta... To že to nevidíš když nemáš srovnaní ještě neznamená že se to neděje...

Vždy když dojdou argumenty tak se vytahuje morální zastaralost. Co to je? Kdo to určí PR výrobce telefonu aby mi prodal další?

Obhajuješ neobhajitelné... pokud by to bylo tak růžové jak tvrdíš proč by se to nepoužívalo v profi monitorech? Protože tam s těma barvami potřebují pracovat, a nemůžou si dovolit odpad typu oled...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1. Co neni pravda? Proste ma OLED nizsi spotrebu a to tim nizsi, cim mas tmavsi barvy.
2. Ja nemluvim o kamerovych systemech, mluvim o telefonech a veskere OS, ktere nemaji opraveny vyznamne bezpecnostni chyby jsou moralne zastarale, coz pro vetsinu uzivatelu znamena, ze vsechno pod Android 6 je out. Ja treba mel na SGS5 jen Android 5, ale zivotnost jsem prodlouzil diky LineageOS. Telefon je ale take stale OK. Naopak Samsung Omnia i8000 s Windows Mobile 6.5 je proste moralne i fyzicky zastaraly, ikdyz je funkcni.
3. SGS5 mam nevim kolik let, v porovnani s Huawei P8 (IPS LCD) nejsou barvy horsi, dal neni co resit.

Odpoved jsem psal, cim vetsi displej, tim vetsi problem pro OLED. Vyrobci nedokazi udelat stejne kvalitni displej, pokud ma 5" a pokud ma 12". Takze opravdu to neni dobre mimo telefony, rikam to celou dobu. Ale na telefony je to diky malym displejum uplne super.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Ano to jsem ti tvrdil hned v mém prvním postu... jakmile použiješ stejně světlé barvy tak spotřeba není takový zázrak...
2) Kamerový systémy jsem zmínil z toho důvodu že to je snad jediný případ kdy jde sledovat vypálení na LCD
3)Tak ale to jsi buď slepý a nebo nesoudný... Chceš mi snad tvrdit že za 4 roky jsi obelstil fyziku a obraz nedegradoval? Jsou dvě vysvětlení buď zařízení skoro nepoužíváš nebo jsi nedávno koupil nové...

Je třeba si uvědomit že se telefony začínají používat na VR atp. a prostě pokud dřív degradace nevadila tak teď vadí... (Vesměs vadila vždy. Přece si nekoupím něco co se samo kazí)

Jediná pořádná výhoda oled je ohebnost... ale to nikdo nedokázal pořádně využít...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. Ale ja pouziju tmave barvy a prodlouzim tak oproti LCD vydrz na baterku.
2. Videl jsem i vypalena LCD u kancelarskych PC. Nicmene to neni predmetem diskuze, neobhajuji pouziti OLED ani na kancl monitoru ani na kamerovem systemu.
3. SGS5 mam nekolik let, rozhodne neni nove. Huawei P8 ale take neni novy, nicmene je novejsi. Netvrdim, ze kdybych to zmeril strojove, ze bych nenasel rozdil, jiste to starne, ale srovnavam srovnatelne a vidim, ze rozdily jsou za hranici pozorovani okem pripadne dejme tomu, ze to nekdo bude zkoumat pod lupou, tak budou ale male a nevyznamne. Proto jasne konstauji, ze to je OK a nemam s AMOLED zadny problem.

Ale jo, muze byt, ze bude uzivatel, ktery do toho cumi 24 hodin denne a ze proste pro nej neni AMOLED vhodny. Me je uplne jedno, co si kdo koupi, ale pro me je jasna vyhoda u AMOLED, ze u nej vhodnym pouzivanim mohu dosahnout delsi vydrze na jedno nabiti, pricemz to nema zadne vyznamne zapory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"3)Tak určitě dej si jetou S8 vedle fungl nové a pusť čistě bílé pozadí"
Ja mám pocit, že nájdeš aj dva nové S8 s rozdielnou bielou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Takže první blábol příspěvku. Aby málo žral musíš mít tmavé téma úplně všude. A to ne každému vyhovuje."
Zatímco podsvícení běžného LCD musí stejným jasem jako OLED v bílé svítit pořád, i když je zobrazena černá...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

OMG já tvrdím opak? Jen poukazuji na to že OLED je šetřivý pouze za určitých okolností... A tudíž věřím jen těm statistikám co si sám zfalšuji...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty okolnosti jsou takové, že je to většina reálných obrazů. OLED vyžaduje maximální příkon v bílé, jakýkoliv jiný obraz je zobrazen menší spotřebou. Ne jen ten tmavý, ale třeba i červená s plnou sytostí - svítí jen 1/3 LED oproti bílé.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No a právě tenhle handicap microled smažou. Navíc frekvence záleží jen na schopnosti řídícího čipu, půjdou s tím dělat různé efekty, což s amoled nejde. Ze začátku to bude dražší, ale pokud se to rozjede masově, tak to postupně vytlačí všechny ostatní technologie, na to bych vsadil balík. Podle mně je to srovnatelný jen s barevným e-inkem, pokud by se ho podařilo zrealizovat, ale tam se to jaksi zaseklo už před lety (e-ink nemá v klidu spotřebu žádnou, ale zase je to pomalý, zatímco mikroled můžou jít do megagertzů, ne že by to mělo smysl. Tedy pokud displej nepoužijeme třeba na přenos ethernetu nebo USB signálu. To si dovedu představit.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

len taka drobnost, ten obrazok s "vypalovanim" je paradoxne myslim LG V10, ktory ma LCD displej, ziadny OLED...
samozrejme nic to nemeni na fakte ze OLED sa vypaluje, staci sa pozriet na vystavene kusy telefonov

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě na Battlefield 2, Dotu 2 a amatérské editování fotek a videí bude stačit 43" zahnutý 21:10 3840x1800 AMVA++ 120Hz freesync/gsync, 1ms pixel refresh a zero input lag, monitor s přijatelným zvukem na televizi bez USB portů a se zabudovaným zdrojem :-) Už teď je moje 4k 40" Samsung MVA telka impresivní jako monitor, za cca 12 tis. Kč. I ten starý Battlefield 2 z roku 2005 je ve 4k na 40" potěšení, textury už samozřejmě nejsou nejlepší, ale všechno ostatní vypadá skvěle a člověk se někdy cítí jako cheater, protože na 40" 4k vidím týpky v dálce dříve než oni mě :-D. Battlefield 2 je pořád nejlepší z celé série a servery na multiplayer jednou pořád na plné obrátky na https://www.bf2hub.com/home/, i se starým gamespy ID profilem a heslem. Navázat po delší době na mojich 50 tis. kilů, z toho 14 tis. v helikoptéře, 9 tis. ve stíhačce apod. ve 4k 60FPS+ je hráčův vlhký sen :-D No nic, jdu obsadit pár vlajek a zabíjet :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> zero input lag,

Jo a k tomu nekonecnou svitivost a absolutni cernou. Vsechny tri jsou fajn, ale obavam se ze v realnem svete jaksi nerealizovatelne..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře no, input lag blížící se co nejvíce nule.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, u klasického CRT zero input lag není problém ;-) (pokud nebudeme uvažovat ty ps/ns než signál projde skrz kabel a elektroniku monitoru)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to těch mých 900 hodin v CSku docela bledne. Nepřipadáš si tak trošku magor? Vždyť tě z toho musí bolet už zadek. Baví tě to vůbec ještě, nebo to hraješ ze závislosti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Baví mě to moc, ale nehraji to denně a hodiny v kuse. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A těch 50.000 jsi zabil jak? Jako deset minut před spaním? Každej den? To asi ne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to hra z roku 2005, těch 50 bylo v době kdy jsem jí hrál často s kamarády tak 2-3 roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale to jsi u toho seděl tedy non stop.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super technicke parametre a dlha vydrz ? To teda nie. Aby si ludia kupovali telku raz za 10 rokov ? To by nas akcionari nakopali do prdele. Potreba vyvoja novej verzie kurvitka je uplne nevyhnutna. Alebo niecoho co na pohlad vyzera este lepsie a co si musite kupit, ved tie microlcd neboli nakoniec az tak skvele.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V souvislosti s technologií microLED by se hodilo ještě zmínit Sony CLEDIS a Samsung Silver Screen, které tu jsou již více jak rok a již dnes si je dovedu představit jako náhradu "zastaralé" projekční techniky v kinosálech a časem i v domácnostech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Som rád, keď nekriticky redaktor prevezme všetky informácie od výrobcov. To je ako ten obrázok s banánmi. Domršíme obraz na OLED, aby QLED vyzeralo úžasne. Neverím, že OLED to nedokáže rovnako zobraziť. No ale poďme k tomu mikroLED. Zaskočilo ma, ako veríte všetkým parametrom. A pokiaľ sa dajú extrapolovať vlastnosti podľa vlastností LED, tak nie som si istý, či sa dá veriť tej životnosti. Aj SSD vyzerali byť úžasné, ale postupne s menšími NAND sa životnosť bunky radikálne zmenšila a životnosť celého disku sa doháňa kapacitou a rezervou na premapovanie chýb. Osobne si myslím, že životnosť bude tiež dosť problém.
Ale pokiaľ rýpete do vypaľovania a životnosti OLED, tak v prípade mobilov je tento parameter nepodstatný vzhľadom na rýchlosť výmeny mobilov. A pokiaľ sa dostanú aj do najnižších cenových kategórií a pri stúpnutí produkcie cena bude porovnateľná s LCD, tak to už fakt nikto nebude riešiť a mobily sa stanú doslovne spotrebným tovarom (teda aspoň na západe, kde sú platy inde) a nikto nebude riešiť nevymeniteľnosť batérie po dvoch rokoch.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nespočívá výhoda micro LED také v modularitě? Že z několika menších panelů dokážou poskládat třeba TV o 146" úhlopříčce, kterou předváděli na CESu? Výrobně by to tak bylo celkem levné. Což je opak toho, co píše No-X. Ano, vyžádá si to prvotní investice na nové výrobní linky, ale provozní náklady budou výrazně nižší, než kdyby se mrcasili se xyz" monolity. Tohle výrazná konkurenční výhoda, která by mohla zacloumat trhem.
P.S.: Pobavilo mě, že to Applu přijde nákladné. Zrovna jim. Sviním nenažraným. Vydělávat by chtěli, ale investovat se jim nechce?

Převzato od konkurence (9. 1. 2018, L. Václavík):
"Šuškanda se ukázala jako pravdivá, Samsung na lasvegaský CES skutečně přivezl obří televizor postavený na technologii MicroLED. Zázrak se jmenuje The Wall (stěna) a podle korejského výrobce využívá modulární konstrukci sestavenou z menších bloků, které lze k sobě bezešvé připojit. Vznikat tedy mohou menší i větší obrazovky. A to je téměř vše, co zatím víme."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

doufam ze to nedopadne podobne jako SED :) zatim to vypada zajimave a

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na projektovanie / na OS mam LCD, na hry/filmy/pohyb mam Plazmu =takze na minimalne 3r poriesene :) ak bude stat LG OLED 500E nahradim, do tej doby nemam akykolvek dovod platit za tieto "slepe ulicky" ktore vystavuju po obchodoch :) nema to hodnotu nad 500E

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.