Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft Internet Explorer slavil 15 let

Internet Explorer logo
Včera to bylo přesně 15 let, co světlo světa spatřil internetový prohlížeč Internet Explorer. Za těch 15 let se i přes mnohé kotrmelce a problémy především s bezpečností vyšplhal až na samotný vrchol a stále si drží pozici světové jedničky, i když už mu mocně na záda dýchá Firefox a další dravci v podobě Opery, Chrome, Safari a dalších. Podle posledních odhadů a měření má 60,74 % trhu. Pojďte se podívat v krátkosti na jeho historii.
Microsoft Internet Explorer 1.5

První verze IE se oficiálně narodila ve středu dopoledne 16. srpna 1995 a jeho kód byl jen o málo větší než 1 MB i ovládání a jeho možnosti byly velmi spartánské (všimněte si ale, jak se nyní nejnovější verze browserů vrací k oné dávné strohosti a jednoduchosti). Postaven byl nepřímo na známém browseru Mosaic (zdrojové kódy byly použity v prohlížeči Spyglass Mosaic, který byl licencován Microsoftu), jež byl prvním masivně rozšířeným prohlížečem a vyvíjen byl už od roku 1992, ovšem v té době byl na vrcholu dnes už téměř zapomenutý Netscape Navigator. První verze IE byla součástí balíčku Microsoft Plus! pro OEM Windows 95 a za pár měsíců ji rychle následovala verze 1.5. Rok 1995 přinesl ale ještě verzi 2, jež byla už funkční nejen pod Windows, ale i na počítačích Apple. V této verzi se rovněž objevila podpora pro JavaScriptové rámce, SSL, cookies a newsgroups.

Mosaic

O rok později, v srpnu 1996 Microsoft vydal už třetí verzi IE, která už byla čistě proprietálním produktem Microsoftu bez kódů ze Spyglass browseru. Tato verze se již stala poměrně hojně používanou a přinesla částečnou podporu kaskádových stylů CSS, ActiveX, Java applety nebo třeba metadata. Součástí produktu byl i předchůdce Outlooku MS Internet Mail and News, IE 3 byl součástí Windows 95 OSR 2.

Microsoft Internet Explorer 3.0

Čtyřka přišla opět téměř po roce v září 1997 a zadělala Microsoftu na pozdější problémy, když s ní započalo větší prorůstání prohlížeče do samotného systému. IE se naučil zobrazovat nejen samostatné obrázky, ale i soubory a složky jako takové, korporátní zákazníci jistě ocenili Group Policy, jež umožňovala nastavit konfiguraci IE pro více PC najednou. IE 4 patřil do Windows 98.

Microsoft Internet Explorer 4.0

Internet Explorer 5 Microsoft vypustil v březnu 1999 jako součást Windows 98 SE, 2000 a Office 2000. Objevuje se podpora MHTML, CML, XSL a třeba také čínské znaky. 5.5 z léta 2000 obsahovala mnohá vylepšení, třeba tiskový náhled, CSS či vývojářských API, je zde rovněž 128bitové šifrování. Tato verze se instalovala s Windows Me.

Microsoft Internet Explorer 5.0

Opět po roce se v srpnu 2001 těsně před uvolněním Windows XP objevuje šestá verze, jejichž byla součástí, ale Microsoft vydal i instalační nástroje pro starší systémy až k Windows 98. Mezi novinkami najdeme DHTML, SMIL 2.0, DOM level 1, uživatel jistě ocenil úpravu vzhledu ve stylu Windows XP. Tato verze se stala základem moha dalších aplikací a Microsoft i samotní programátoři webů s ní vlastně zápasí až dodnes, když díky své „průstřelnosti“ a nekompatibilitě činí problémy jak programátorům, tak uživatelům a mnohde se nasazení nové verze IE ještě stále brání (Google třeba oficiální podporu IE 6 ukončil již letos v zimě).

Microsoft Internet Explorer 6.0

Dosažením dominantního postavení mezi browsery to v Microsoftu dlouho vypadalo, že se s nějakými dalšími inovaci v IE zabývat nechtějí, až tlak konkurence je opět přinutil oprášit kompilátory a pustit se opět do práce a tak se IE 7 oficiálně objevuje až v říjnu 2006, když tuto verzi již v únoru 2005 avizoval sám Bill Gates a měla být uvedena na RSA konferenci v San Franciscu ve stejném roce. Nakonec první veřejnou betu vypustili posledního ledna 2006. (pro testery byla už v létě 2005) Sedmička připravila pro uživatele větší ochranu před internetovým nebezpečím v podobě různých podvodných stránek nebo záludnými programy, je tu i možnost ovládat ActiveX prvky a samotný ActiveX proces se vyčleňuje vně prohlížeče.

IE7 Beta1: informace O aplikaci Internet Explorer

Osmička, kterou asi většina příznivců Microsoftu používá nyní, je z března 2009 a mezi hlavní novinky patřily WebSlices a akcelerátory. Je to pár dnů, co bylo stanoveno oficiální datum vydáni první beta verze 9 na 15. září 2010, které předcházela celá řada (čtyřech) preview verzí určených především pro programátory.

Článek si nevyhrazuje být dokonalým a úplným, mapuje pouze ve stručnosti cestu tohoto prohlížeče do dnešních dnů.

Diskuse ke článku Microsoft Internet Explorer slavil 15 let

Středa, 18 Srpen 2010 - 21:46 | JVc | To by neuskodilo. mmj. pokud si vsimnu ze FF...
Úterý, 17 Srpen 2010 - 19:42 | nereus | Hej presne. Hlavne ten chrome zerie miesto na...
Úterý, 17 Srpen 2010 - 18:41 | JVc | "(všimněte si ale, jak se nyní nejnovější...
Úterý, 17 Srpen 2010 - 17:13 | nereus | Ta mala alibisticka poznamka na konci mi tam dost...
Úterý, 17 Srpen 2010 - 13:55 | Pety | Osmička pro Vista SP2 a W7 přinesla i chráněný...
Úterý, 17 Srpen 2010 - 12:41 | bgpetr | Jo jo, když jsem se nechtě zasnil nad Win 95 OSR...
Úterý, 17 Srpen 2010 - 12:36 | Aleš Stárek | Krásně napsaný, rychlý, stručný a zavzpomínal...
Úterý, 17 Srpen 2010 - 12:12 | Ondar | Nějak mi z Chrome nejde odeslat korektorské...

Zobrazit diskusi