Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft nejspíš zrušil Windows 10X

Windows 10X měly být operačním systémem postaveným primárně pro mobilní zařízení se dvěma obrazovkami. Z toho sešlo, novým cílem byly levné notebooky. Z toho asi sešlo také, projekt je nejspíš mrtvý…

Na Windows 10X pracuje Microsoft již několik let. Důsledku této činnosti si mohli i nezasvěcení uživatele všimnout již v loňském roce, kdy v klasických Windows 10 začalo docházet k výměnám původních ikon za nové, respektive chystané pro Windows 10X. Aby byla celá platforma Windows vizuálně jednotná. Za oblíbenou frází nemuselo stát nic jiného než snaha o vizuální neodlišitelnost „X“ od klasické verze bez X.

Nové ikony oslovily 27 % našich čtenářů, 31 % čtenářů rozčarovaly a 42 % byly putna. Po nových ikonách následovaly úpravy Start menu (oslovily 27 % našich čtenářů, rozčarovaly 37 % čtenářů a žíly si kvůli nim netrhalo rovněž 37 % čtenářů). Jak si dnes můžete povšimnout, loni zahájená inovace ikon Windows 10, kterou inicioval právě vývoj Windows 10X, stále ještě dobíhá.

Paradoxní je, že zatímco aktualizace ikon ještě běží, vývoj samotných Windows 10X žádný podobný elán nevykazuje. Operační systém, který byl původně určen pro mobilní zařízení se dvěma obrazovkami (tedy luxusní zařízení, avizován byl cenový segment kolem $2499), se Microsoft loni na jaře rozhodl přehodnotit a zaměřit jej naopak na levná zařízení, konkurenci pro Chromebooky.

Toto rozhodnutí provázelo zrušení vlastního notebooku Surface Neo (výše), který měl být onou vlajkovou lodí za $2499. Nebudeme hodnotit, zda bylo dřív vejce nebo slepice (tedy zrušení Surface Neo nebo přehodnocení plánů s Windows 10X), lze však zmínit dva z více možných důvodů, proč k těmto změnám došlo. V loňském roce byla často zmiňována pandemie Covid-19, ale ta se nezdá být pravou příčinou. Leckteré produkty a novinky byly o pár měsíců odloženy, ale žádný o rok a více jen kvůli viróze. Naopak trh posílil a zákazníci skupovali vše mobilní, takže by měla mobilní novinky zvýšené šance uspět.

Mezi pravděpodobnější mohou patřit dva důvody, z nichž se jeden týká softwarové a druhý hardwarové konfigurace vlajkové lodi. Ten softwarový tkví ve faktu, že Windows 10X neměly podporovat Win32 aplikace. To některým uživatelům nemusí vadit, nicméně si lze představit reakci uživatele, který si koupí zařízení s OS Windows za $2499 a po koupi zjistí, že na něm nespustí ani aplikace, které bezproblémově fungují na netbooku za $199.

Druhý, hardwarový důvod, může souviset s rozhodnutím použít SoC Lakefield od Intelu. Ten kombinuje jedno velké procesorové jádro Sunny Cove (používané např. v procesorech Ice Lake) se čtyřmi malými jádry (Atomy). Kombinace nepříliš ideální energetické efektivity jádra Sunny Cove v kombinaci s předchozí generací 10nm procesu Intelu, což bylo ještě akcentované absencí podpory pro HT (pouze jedno vlákno) a AVX instrukce, neměla nijak pozitivní vliv na výkon a když svůj díl přidal scheduler Windows, který na něco podobného nebyl dobře připravený, byl výsledkem jednojádrový výkon na úrovni Atomů / Celeronů a vícejádrový na úrovni Pentií.

Se softwarovou kompatibilitou horší než u $199 netbooku by výkonnostní stránka byla na úrovni $199-$299 netbooku. To vše za $2499.

Zrušení Surface Neo (po odložení na jaře 2020 jej Microsoft na podzim 2020 smazal ze svého webu) a přeurčení Windows 10X z high-endu do low-endu, ale přichází další změna. Podle dostupných zpráv zmizelo vydání tohoto operačního systému z roadmapy Microsoftu pro letošní rok (2021) a jeví se jako pravděpodobné, že byl projekt zrušen. Takový scénář je vcelku dobře možný - pokud si uvědomíme, že Windows 10X ztratily primární prvek, kterým byla vysvětlována jejich existence - specifickou podporu pro dvouobrazovkové mobilní systémy - chybí konkrétní důvody, proč by tento OS měl uživatel chtít.

Windows RT - Boot Menu

Postavení Windows 10X proti Chromebookům se jeví jako marketingová chyba, neboť zásadním důvodem, proč uživatel může preferovat Windows před Chrome OS, je právě softwarová kompatibilita, kterou však Windows 10X (absence podpory Win32 aplikací) nenabízí. Proč v takové situaci žádat Windows? Ač se říká, že nevstoupíš dvakrát do téže řeky, dostal se Microsoft s Windows de facto do stejné (nebo alespoň nápadně podobné) situace jako s Windows RT před bezmála dekádou.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Microsoft nejspíš zrušil Windows 10X

Čtvrtek, 13 Květen 2021 - 12:40 | ovadisko | windows 10 no-X :)
Středa, 12 Květen 2021 - 20:14 | Jirka1 | LTSC to je, ale není dostupný běžnému uživateli....
Středa, 12 Květen 2021 - 20:11 | Jirka1 | Win10 mají poměrně jednoduchý scénář sebevraždy,...
Středa, 12 Květen 2021 - 17:43 | WIFT | Windows 10 mi těžce připomíná koronakrizi. Celou...
Středa, 12 Květen 2021 - 17:03 | melkor | Že vás to baví, pořád něco přeinstalovávat. Vím,...
Středa, 12 Květen 2021 - 10:05 | hajčus | Duhové Winslow, žůžo...
Úterý, 11 Květen 2021 - 23:44 | ventYl | Sice som aj v 7ckach aj v 10tkach videl nejake...
Úterý, 11 Květen 2021 - 23:28 | Gath G | 10x? Mně by úplně stačilo, kdyby je zrušili jen...
Úterý, 11 Květen 2021 - 23:12 | Fox 25 | Tohle jsem u W7 viděl na velmi slabých PC,...
Úterý, 11 Květen 2021 - 23:07 | DDR0 | přesně, proto jsem preferoval zatracované Osmy a...

Zobrazit diskusi