Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kritický pohled na Office 15/365/2013 očima uživatele Office 2003

Office 2013 Preview
Microsoft nedávno vypustil preview verzi Office 2013 a my jsme jej předhodili k vyzkoušení uživateli, jenž zakysl u Office 2003, totiž mně…

Kapitoly článků

2.  Instalace, provoz

Bez Live ID ani ránu tak nanejvýš jednu ránu

My jsme si nový Office vyzkoušeli tím způsobem, že jsme si tuto instalačku stáhli od Microsoftu po přihlášení na Live ID účet (bez toho se to jaksi neobejde a je trošku znepokojující, že se bez něj neobejdete v celých Windows 8, pokud chcete využívat většinu nových možností). Použili jsme Office 365 Home Premium, což je balík, u něhož vám Microsoft umožňuje udělat najednou až pět instalací, tedy na různá zařízení současně. Pokud budete chtít udělat víc instalací, musíte ty předchozí zrušit (tzv. deaktivovat). Správa aktivací se provádí na vašem Live účtu – a tu začíná první zajímavost, na kterou jsme po chvilce zkoumání narazili. Instalátor Office 15 se totiž sám naváže na vaše Live ID konto.

Správa aktivace instalací Office 365 Home Premium Preview
Správa aktivace instalací Office 365 Home Premium Preview

A jak se vlastně instalačka váže na vaše Live ID? To je snad ještě zajímavější – podle názvu souboru, který jako instalátor spustíte. Přihlášeni pod svým Live ID totiž stáhnete soubor s určitým „balastem“ v názvu a podle toho instalátor pozná, na čí účet se má navázat. Schválně jsme to vyzkoušeli, spuštění instalátoru s původním názvem souboru se naváže na Live ID, při přejmenování se na Live ID zeptá (neméně zajímavé je, že mu to nemusíte říci, takže se to na Live ID nenaváže, ale pak bude asi instalace více časově omezená než obvykle).

To nejlepší na konec: instalátor spuštěný s patřičným názvem souboru se na vaše Live ID naváže, aniž byste museli někam zadávat heslo k vašemu Live ID. Nepřipomíná vám to trochu bezpečnostní díru? Nám tedy jako vrata :-) (jsem zvědav, komu z vás se po zhlédnutí videa jako prvnímu NEpovede navázat instalaci na moje Live ID, protože předchozí tři pokustóni budou úspěšní ;-).

Office 2013 Preview - Streaming Application Features
Office 2013 Preview - Streaming Application Features

Streamujeme Office

No nic, pojďme k samotnému průběhu instalace. Instalátor tvrdí, že se celý Office „streamuje“. A skutečně, instalátor si něco dotáhne z internetu a opravdu toho moc není. Už při přehrávání úvodního „poutacího videa“ se vám na startovací obrazovce Windows 8 (kde jsme to zkoušeli) objeví ikony jednotlivých aplikací a ty je možné rovnou používat (ty aplikace, nejen ikony). Svižnost nejlépe uvidíte sami, popř. na videu na konci tohoto článku.

Windows 8 Start Screen - ikony Office 2013
Windows 8 Start Screen - ikony Office 2013

V momentě spuštění nějaké aplikace se hned automaticky dotahují potřebné soubory z internetu a aplikace jsou tak skutečně prakticky ihned připraveny k používání. Jakoukoli funkci, kterou v daný moment využijete, si to „streamne“ z internetu, což při patřičně rychlé lince ve většině případů ani nepostřehnete.

Office 2013 Preview - Streaming required features
Office 2013 Preview - Streaming required features

Je to skutečně hodně zajímavý způsob distribuce aplikace, jehož význam spočívá v možnosti používat i tak velký balík, jako je Office, zhruba do minuty (maximálně dvou) po spuštění instalátoru.

Office 2013 Preview - You′re good to go
Office 2013 Preview - You′re good to go aneb Máme zcela nainstalováno

Za sebe musím říci, že přestože mi to přijde hodně zajímavé a klobouk dolů před tím, kdo si s tím skutečně dost vyhrál, více mi vyhovuje forma offline instalace, na kterou se budu moci spolehnout v případě potřeby i za čtvrt století. Budu v tomhle sice pravděpodobně menšina, ale už jsem na to, že jsem menšina, zvyklý ;). Ono je to nakonec ale asi něco, co mě stejně nebude trápit, pokud na tuto formu sebemrskačství nepřistoupím. Mimochodem: v aplikaci Store ve Windows 8 jsme Office zatím nenašli.

Office 2013 Preview - Excel (spuštění)
Office 2013 Preview - Excel (spuštění)

Provoz

Poněkud zvláštní mi přijde, že se aplikace Office 15 spouštějí „v prostředí plochy“, přestože jinak působí dojem, že docela zapadají do konceptu prostředí Metro (na to, že jde o Office ;-). Na druhou stranu to má svou logiku, nový Office totiž funguje i ve Windows 7 (zajímavé je, že pro chod Microsoft vyžaduje Windows 8 či Windows 7, zatímco systém Windows Vista v požadavcích nefiguruje). To jsme sice nezkoušeli, ale dovedeme si představit, že to ve Windows 7 bude vypadat stejně dobře jako ve Windows 8 (on moc není důvod, aby to vypadalo nějak výrazně jinak).

Office 2013 Preview - Word (spuštění)
Office 2013 Preview - Word (spuštění)

Uživatele starších sad Office (tedy řekněme právě Office 2003, ať jsme konkrétní) pravděpodobně překvapí (možná až vyděsí), že se po spuštění jednotlivých aplikací nespouští důvěrně známé prostředí (tedy např. u Excelu na vás nevybafnou rovnou prázdné buňky, u Wordu nepopsaný list papíru apod.). První na ráně je výběr z haldy šablon, z nichž máte ale na disku naprosté minimum, pokud vůbec nějakou (snad kromě výchozí zcela prázdné). Jakoukoli vyberete a potvrdíte, že s ní chcete pracovat, stáhne se z internetu. Je to chvilička, ale všimnete si toho. Co jsem tak zkoumal, co se na disku děje, šablona pak zůstane už uložená na počítači a při dalším pokusu spáchat na jejím základě nový dokument, se už nestahuje.

Office 2013 Preview - Word (Budulman)
Office 2013 Preview - Word - rozepsaný dokument (se zapnutým hlídáním změn)

No, a pak už je to převážně o Ribbonu, o němž vám toho moc nepovím, protože u mě přes to v Office vlak nejede. Nutnost Ribbonu v Office je pro mě zkrátka životní rozcestí – buďto nadále MS Office, nebo něco jiného. Nechci prorokovat, ale spíše to vypadá na to „něco jiného“, a to něco bude nejspíše kombinace nějaké variace na OpenOffice/LibreOffice v případě práce s důležitějšími a citlivějšími daty a Google Docs pro „takové to domácí Officení“, kde na případném úniku/zneužití dat vítr sejde.

Office 2013 Preview - Publisher
Office 2013 Preview - Publisher

Tím jsme přeskočili velkou kapitolu a pokud jste se na ni těšili a cítíte se nyní zklamáni, pak se velice omlouvám, ale tohle téma bude muset zpracovat někdo jiný. Nanejvýš vám mohu ještě doporučit zhlédnout video níže, jestli v něm nenajdete víc. V redakci Deep in IT (pokud je mi známo) nikdo takový, kdo by se do toho s chutí vrhl, není.

Vrhněmež se tedy na odinstalaci. U té nenarazíte na nic zvláštního, snad jen to, že odinstalace automaticky neznamená deaktivace dané instalace. To si musíte přes svoje Live ID pořešit zvlášť. Je dobré si též všimnout, že instalačka Office vám do systému nakýblovala Microsoft SkyDrive, ale při odinstalaci vám ho už neodebere, to taky musíte ručně (pokud ho nechcete). Trošku mi uniká smysl, protože ve Windows 8 už SkyDrive je.

To je vše, vřele doporučujeme, abyste si nový Office vyzkoušeli sami na vlastní, nejlépe čisté instalaci, kde nehrozí, že si něco rozhasíte (zejména nemáme vyzkoušeno, jak se nový Office snáší se stávající instalací starší verze). Vymyslete si nějaké sympatické Live ID (ať si to užijete, jak se říká, „se vším všady“) a hurá na instalaci. Pak se přijďte podělit se svými dojmy do diskuze, jsme celí nedočkaví :-).

Tabulku kladů a záporů ze zcela pochopitelných důvodů dnes neuvidíte :-).

Tagy: 
Kapitoly článků
2.  Instalace, provoz

Galerie ke článku

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kritický pohled na Office 15/365/2013 očima uživatele Office 2003

Čtvrtek, 11 Říjen 2012 - 11:43 | nameless1 | Souhlasím, osobně mi ribbon nevadí a v 2010 se mi...
Úterý, 31 Červenec 2012 - 19:33 | trodo | Na start nabídku od začátku používám Classic...
Neděle, 29 Červenec 2012 - 18:31 | WIFT | A tak já i věřím, že se mu v tom dělá líp, ale...
Neděle, 29 Červenec 2012 - 14:39 | Damel | Jo 2003, tak to jó. Zmátl jste mě větou "som...
Neděle, 29 Červenec 2012 - 11:26 | ASD_SK | Teraz som skusal to Undo u seba v trial verzii...
Sobota, 28 Červenec 2012 - 23:17 | demoniac | Nech ho být ....:)) on nepamatuje jak to bylo a...
Sobota, 28 Červenec 2012 - 23:13 | demoniac | Tak to je krutá spatlanina .......myslím že tohle...
Sobota, 28 Červenec 2012 - 21:37 | WIFT | To není ani tak mentální neschopnost jako spíš...
Sobota, 28 Červenec 2012 - 17:47 | Jirka1 | A jak to tedy je, když tato supermoderní...
Sobota, 28 Červenec 2012 - 17:15 | Pety | Přesně tak. Každý (včetně Wifta), kdo tady...

Zobrazit diskusi