Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft se rozhodl přejmenovat Windows Defender

"Microsoft se rozhodlo přejmenovat ....."

co je to za patvar ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takový ošklivý... nepěkná věc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:))))))))))

Kjutl, Kjutl... ty to vedeš ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Najhoršie je to agresívne pchanie služieb zákazníkom cez hlášky Defenderu. Ak nie je povolené "ochrana poskytovaná cloudom" a "automatické odosielanie vzoriek", generuje to vo Widle10 alerty, ktoré znova a znova opakovane otravujú. Neviete poradiť ako to permamentne vypnúť tak aby to neotravovalo v centre zabezpečenia? Posielať súbory do cloudu nechcem a nechcem to rozhodovanie nechať ani na užívateľoch systému.

V dobe keď bude Windows ako službu, bude dúfam existovať reálna alternatíva, pretože OS ako službu nechcem ani ak by bola zadarmo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

realna alternativa existuje. ak vam z akehokolvek dovodu neexistuje, tak mate dve moznosti:
a) zmierit sa s tym, ze BUDETE pouzivat OS ako sluzbu
b) prehodnotit svoje poziadavky

howgh

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Povedzte mi súdruhu, na čo je linuxu hentaké oné defender?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Korporatne one. Aaaaaaa vasa firma ma servre na Linuxe? Dajte si tam Defender aby ste zvysili ochranu koncovych stanic skenovanim potencialnych hrozieb este skor, nez sa vobec ku koncovym staniciam dostanu. Pridavaju sa do dlheho zastupu sluzieb, ktore AV funkcionalitu napr. pre na Linuxe postavene mailservre poskytuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem nevěděl, že defender tohle umí. Myslel jsem že je to prostě jen takový jednodušší antivir pro widle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi se teď odkopu jako bizardní technofóbní konzerva freetard ale...

V domácnosti se nám toulá notebook starý asi 10 let, s Windows XP 32b na 45nm Core2Duo. Postupem času má asi 3 GB RAM a bohužel to nakonec došlo do stádia, kdy "jsou definitivně špatně Windows XP". Sice Avast pořád ještě funguje i v XPčkách, jeho reklamní varování se dají přeskakovat, dá se zkousnout zbytečně vysoká zátěž systému, ale do XP už nejsou aktualizace všelijakého softwaru, včetně třeba Thunderbirdu a Firefoxe... klíčový hřebík do rakve přišel, když začala dcerka pravidelně prudit, že na YT dost často narazí na panenkové video v nějakém moderním kódování (co přišlo s HTML5), které jí poslední Firefox pro XP už nezobrazí. A vlastně i žena občas brblala, když po probuzení noťase ze spánku spustil Avast pravidelný sken, čímž ho prakticky udusil pro běžnou práci... Žena má školu zřejmě definitivně za sebou, takže ten jediný správný Office už taky nepotřebuje. Používá vlastně jenom FF a TB. Takže jsem pokrčil rameny, usmál jsem se v duchu že zrovna vyšel Buster, koupil jsem větší točivý disk (moderní "SMR on PMR mobilní barracuda", fuuuj ale byla levná) a hybridně jsem naklonoval stará XPčka a datový oddíl tak, že je v počítači dual-boot mezi původními XP SP3 32b a novým Debianem 10 64b (desktop XFCE). Default v bootloaderu je Debian, a datový oddíl (dosud na NTFS) je vidět z obou OS. Dokonce Thunderbird jede nad tímtéž profilem, ať už bootnete XP nebo Bustera. Všiml jsem si hned při zprovoznění, že TB nějak přihnívá - pomohlo zakázat globální indexování mailboxů (což kupodivu nezmařilo schopnost prohledávat staré zprávy).

Prvním výsledkem pochopitelně je, že po srovnatelně dlouhém startu do GUI se disk zastaví a mlčí. A holý systém žere snad 200 MB RAM. Antivirus na klientu neřeším, protože šance, že přijde nějaké svinstvo, které si nevyláme zoubky na Linuxu, je mizivá. Trochu jsem poladil /proc/sys/vm/*writeback* a systém je zas o něco svižnější. Spotřeba RAM se zvedne nad 1 GB jenom v případě, že spustím něco echt žravého (třeba FF s mnoha taby).

Dostal jsem vynadáno, že je tam při loginu povinně heslo (to jsem odmítl obcházet)... pak že nefunguje na touchpadu doubleclick poklepem (vzápětí zprovozněno, konfigurační záležitost) a že některý software nemluví česky (zprovozněno, +/- stačí dotahat l10n balíky). A že při každém asi třetím probuzení ze spánku se nerozjede wifi. Obejdeno auto-restartem NetworkManageru při každém probuzení (aspoň to jde obejít, a ten autorestart je nepostřehnutelný, na rozdíl od Windows, kde zátuh wifi vyžaduje restart OS). Zároveň jsem využil příležitost k tomu, že jsem přístup TB k freemailovému účtu předělal z POP3 (historická tradice, setrvačnost) na IMAP, aby žena viděla na maily odkudkoli i přes webmail. Od té doby je v podstatě ticho... uvidíme, jak dlouho to tak vydrží :-)

Jasně, nevidím Linux poprvé... když si vezmu, že zabydlet moderní Windows desktop (XP/7/8.1/10) mi trvá klidně tři dny, kdy většinu času ta věc dotahává a instaluje aktualizace (pravda, to s desítkami už zas není nutné), je tohle nakonec i menší žrout času při zprovoznění. Vzhledový výsledek není až tak odlišný, ať se jedná o trochu poupravené XFCE, vs. moderní Windows s ClassicShellem. Snad jenom bych v Linuxu mohl ještě trochu zapracovat na fontech. Zaučení uživatele na nový OS bylo vlastně téměř nula - pokud uživatel potřebuje ty dvě ikony na ploše a má shodný browser.

Alternativou bylo koupit nový notebook a na něm widle, pod widlema antivirák, updaty co se instalujou bez ptaní a učiní tak počítač na desítky minut nepoužitelným... Prostě výkonnější železo, s tím že většinu výkonu spotřebuju na režii moderního mainstreamového OS. Jenom aby rodina mohla browzdat a mailovat...

Nedávno jsem si na jednom serveru zprovoznil (al)pine, pro přístup do několika sešněrovaných role-based mailboxů pod speciálním privilegovaným uživatelem, který jediný smí mazat. Bylo to jak usednout do svojí staré židle v první práci - akorát tu židli někdo nově očalounil. Všecko na svém místě, ale celý systém už je v Unicode, takže vidím správně nejen háčky a čárky, ale třeba taky azbuku :-O Hmm jeden ideový bratr konzervativec mi doporučoval vyzkoušet na maily Mutt. Až se budu nudit tak to musím vyzkoušet. Akorát asi budu muset sebrat z fstabu opšnu "noatime"... to se mi uplně nechce. Možná bych mohl pro Mutt loop-mountnout nějaký malý oddíl (image disku), ať si tam páchá to svoje atime...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně, taky si s tímhle dost pohrávám, akorát mám choutky spíše k BSD. Důvod není ani tak HW, jako spíš celkově směr, kterým se MS a většina komerčního SW vydal.

V podstatě mne trápí otázky okolo:
-Drivery na moderní HW (ryzeny 3000, Navi/Radeon 7), nvme, X570 chipset, Xonar D2X zvukovka
-Virtualizace (občas ty widle bude potřeba, nerad bych to řešil dualbootem a mám vyzkoušeno, že virtualizace a 3D grafika už není zas takovej problém)
-Údržba (ve woknech update, u toho BSD bych musel asi ručně "dolaďovat" jemné nuance)

V podstatě jsem se W10 elegantně vyhnul, kromě mého "dočasného" ntb, který je Zbook 17 G2 a tam W10 ordinujou. Po updatu tradičně rozbito hromada "prkotin" a čas strávený nad opravou něčeho, co se pravidelně rozbíjí s W10 updaty i na jiném ntb, začal převyšovat čas, který tomu chci věnovat. Stejně jako se mi nelíbí, jak se widle rozbíjí v průběhu času a nelze tak udělat "stabilní snapshot". Kupříkladu, na tomhle starším ntb ze kterého teď píši - dell M4500 se mi často při čistém bootu W10 nerozjede vůbec grafika (ne, není to HW defekt, prostě po čistém bootu slyším systémové zvuky, systém pracuje, ale displej je zhasnutý a nic nezobrazuje - takto se choval jeden specifický driver, vtip je ten, že je tam již nepodporovaná GK a nelze vyzkoušet update driveru).

Ještě před mnoha lety bych měl problém hlavně se specifickým HW a SW (resp. kombinací obojího a úzce spřaženého), jenže tohle už úspěsně zabily W7 a celkově vymizení PCI slotů. Řeším to provozem "legacy" stroje, protože to jinak prostě nelze a jsem už odhodlaný udělat i takto radikální změnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co do kompatibility s hardwarem není všechno růžové ani v Linuxu. I z toho důvodu už léta vybírám hardware podle toho, že má pouze integrovanou intelku grafiku. Takže problémy s grafikou v Linuxu téměř neřeším.

Vedle toho zmíněného noťase, kde se vcelku zadařilo, testuju nějaké irelevantní ovladače pro USB cetky na ještě o fous starším Aceru (o krok starší čipset) a tam jsem narazil na problémy s probuzením z ACPI S3 (resume from suspend). Můžu machrovat s acpi_osi= jak chci, BIOS mám poslední co vyšel (někdy z 2009 údajně pro Win7) a stejně ani v nejlepší variantě se ten starší noťas tak na jeden ze tří pokusů neprobudí (bez blbnutí s acpi_osi se neprobudí nikdy). Fakt je, že jsem v tom noťasu taky přidal pár polymerů na motherboard do míst, kde jsem měl pocit, že po těch letech má VRM nárok - takže si nemůžu bejt jistej, že jsem nepozměnil rychlosti náběhu napájecích větví nebo co. To je fuk, stejně je to staré železo, které už bylo na hromádce připravené do šrotu...

Jo a displej, co se občas neprobudí... to jsem viděl na nějakém jiném starém Aceru. BIOS byl vidět, ale po přepnutí do high res (nastartoval driver pod Windows) nebo tuším i občas při probuzení ze suspendu, náhodně ten displej prostě zůstal černý, byť s rozsvíceným podsvícením. Tehdy jsem vlezl šroubovákem dovnitř, zjistil jsem že napájení 3.3V/1A teče cca jedním drátkem v přívodním kabelu, na desce v displeji jsem naměřil asi 3V ustálené, což bylo na dolní hranici tolerance použitého velkého švábu na té desce... tak jsem se naštval, přitáhl jsem silnějším silikonovým kablíkem z motherboardu tvrdou zem a +3.3V, na desce v displeji bylo rázem asi 3.2V, přidal jsem na tu desku asi dvě velké MLCC keramiky, a od té doby displej funguje jako víno už pár let. Jo to byly časy.

Publiku omluva za OT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že slovo Defender nemá v názvu toho malware co dělat. Vhodnější by bylo Offender.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Znamená to počátek změny? To znamená, že další Windows už se bude jmenovat Microsoft OS 1?
p.s. víte jak se jmenoval Total Commander dříve, než byl jeho autor, pod pohrůžkou právního postihu jistou nejmenovanou firmou, donucen změnit jeho původní název?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víme, kdysi tento skvělý správce souborů parazitoval na chráněném názvu microsoftího OS. Vyplatilo se to, dostal se do povědomí lidí a pak už mohl pan Ghisler jeho jméno klidně změnit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty zas lžeš jak marketingové oddělení MS :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že to tak bylo, tak máš určitě pravdu. :-)

Ve chvíli, kdy se Windows Commander stal natolik známým, že si ho všiml i MS a začal proti němu podnikat nějaké kroky, se už mohl klidně přejmenovat.

Používám jej od verze 2 a do firmy jsem prosadil pár set licencí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě nebylo. Tehdy měla spousta softu pro Windows Windows v názvu a MS to bylo roky ukradený. Stejně jako tomu bylo v časech DOSu. Až později si nějaký markeťák vzpomněl, že všechno s Windows v názvu je jejich...
Používám ho ještě od verze 1.X pod Win 3.11 a Windows v názvu u mě k oblibě nijak nepřispělo. Pod DOSem jsem měl radši VC než NC, název nebyl vůbec důležitý, funkce ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to bych zas tak úplně netvrdil - běžné byly názvy jako Norton for Windows a tak. Případy s opačným názvem, navíc potencionálně budícím dojem, že to je přímo komponenta Windows jako byl právě Windows Commander tolik nebylo a upřímně mne vlastně z hlavy nenapadá vůbec žádný podobně významný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A tak zpetne vzato asi trosku parazitoval. Ale spis bych cekal, ze to nebyl uplne zamer zneuzivat MS, proste jen chtel udelat "Nortona pro Windows", protoze v DOSu to pouzival kazdej, ve Windows neco takovyho velmi chybelo a mit Windows v nazvu pomohlo uzivatelum jeho program najit (mohl tomu rikat treba Ghisler Commander for Windows, ale to by bylo prilis dlouhy). Ano, nepochybne to krome uzivatelu pomohlo i Ghislerovi. :)

Ale nakonec MS mu to nemuze zase tak moc vycitat, protoze jim to pomohlo taky, diky Windows Commanderu se v jejich systemu dalo rozumne pracovat se souborama, coz minimalne nekterym uzivatelum pomohlo se tam pekne zahnizdit. Me kdyz kdysi (to uz bude snad patnact let) chytla modni vlna prechodu na Linux, zasekl jsem se hned zkraje na tom, ze tam neni TC, a ze to bude problem (alternativy nestaly za nic a s WINE to nebylo ono).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

OS jako služba? Fuj. To radši vyhodim pc z okna než byt součástí všeho. IT technologie mám rad, ale naštěstí už jsem věkem prozřel tak, že vím, že být jeho součástí je vlastně o ničem důležitém. Dobra prace co baví i vydělá jde i bez pc na me straně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se víc bál tohohle než OS jako služba: https://www.youtube.com/watch?v=rver8vjc04U

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi jsou v zásadě stále stejní, fyzicky i psychicky, už tisíce let. A ti, kdo jsou na vrcholu společnosti, ať je to panovník, církev, stát, firma... to dobře vědí; znají vzorce chování nejpočetnějších skupin a taky toho využívají. Je jedno, zda jde o přídavky, šíření názorů a myšlenkových směrů, technologie a high-tech produkty. Svého příjemce, stoupence, uživatele si najdou.
Je dobré ke všemu přistupovat se selským rozumem, např. technologie využívat ke svému prospěchu a ne ke své zkáze/závislosti. Jsou lidi, co už dnes mají problémy v okamžiku, když jim vypadne připojení v mobilu, protože nevědí, v kolik jim jede ten spoj, kterým pojedou z hospody/klubu. Přitom to jezdí roky plus mínus pár minut stejně, že?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To co uvedl kolega výše, toho bych se "tak brzo" ještě nebál, podle mne se vývoj ještě víc zpomalí a bude to znát. Na druhou stranu to k tomu asi spěje.

K tomu, že málokdo dneska přemýšlí dál než v přítomném okamžiku, s tím souhlasím. Málokdo si totiž sedne/lehne nebo ho jinde přepadne šrotování o tom, co se stane když udělám to, co se může stát když někdo provede to či ono, nebo jestli vůbec dává smysl to, co právě teď vedle tebe někdo vykládá a zní to jako neuvěřitelný příběh hodný scénáře dalšího dílu o agentovi 007. Zkrátka přijde mi, že spoustě lidem mého ročníku je ukradené, co bude za rok či dva, chtějí žít přítomností, užít si to a mění svoje plány ze dne na den, čili jakoby je vlastně ani neměli. Nevidím v nich ani nějaké známky přemýšlení a taktizování, nic.

Já se sám považuju za docela nerda, ale telefon mi leží na stole týden a chytil jsem ho do ruky asi dvakrát (za ten týden), a to když mi někdo volal, jinak si tam spokojeně leží. A to je to stále plně použitelný chytrý telefon. Potřeboval jsem mezi zaměstnáním provést úklid, něco doma pořešit a využít tak k tomu volno, na které mám nárok. Nakonec se dost flákám, úklid mám prakticky dokončený a místo toho abych se s nadšením vrhnul do migrace dat a "úklidu v počítači", tak prakticky po týdnu sednu raději k ntb, který je "funkční" a přečtu si diit a nějaké ty novinky okolo. Vrstevníci by pravděpodobné víkend využili k vylití se a zbylé dny nějak proflákali u televize, her a někteří alespoň na té zahradě.

Inu, nevidím to moc dobře ve smyslu, že si lidé uvedomí, co se kolem nich děje a součástí čeho oni sami jsou, nebo se stávají. Až pak člověk zahlédne nějaký starší film či pohádku a vzpomene si na dobu, kdy internet nebyl kapesní, stejně jako počítač. Kdy sice existovala rozežranost, ale nepřišla mi až taková a podobně. A ono to tak nějak jde v ruce s tím, co si o lidech myslím a že nějaké zlepšení už jen z principu přijít nemůže, protože to pak stejně dřív či později dopadne tak, jako před tím, né-li hůř.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.