Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft zaplatí firmě VirnetX za patenty $200 miliónů

Microsoft logo

Možná si ještě vzpomenete, jak jsme v březnu informovali o patentové patálii Microsoftu, který narazil na „patentového trolla“ jménem VirnetX Holding (živí se skupováním patentů a prodejem příslušných licencí na ně). Podle Microsoftu byl VirnetX založen za účelem „vysoutěžení“ nějakých peněz z Microsoftu za patenty, které Microsoft porušoval ve svých produktech. Šlo o způsob navázání VPN spojení, který byl podle Microsoftu „očividný“, proto se mu nelíbilo, že si VirnetX tento způsob patentoval, aby na tom něco „vyrejžoval“. Jenže Microsoft tuto „očividnost“ popřel tím, že se již dříve tento princip pokoušel patentovat a narazil na skutečnost, že autor způsobu navázání VPN spojení, na nějž drží patent VirnetX, přišel na patentový úřad dříve. Soud přiřkl VirnetXu $106 miliónů a Microsoft se chtěl odvolat.

Dva dny poté však VirnetX přišel s tím, že Microsoft porušuje jeho patenty v dalších produktech a podal novou žalobu. Právníci Microsoftu nejspíše zvážili stav dvou věcí: obsah „prasátka“ a kondici svých nervů. Usoudili, že „na hrdinství není čas“ a s VirnetX se dohodli. Částka, která je předmětem dohody, je nakonec skoro dvakrát tak vysoká, Microsoft zaplatí za licence na patenty VirnetX rovných $200 miliónů. Microsoft má klid, „troll“ se najedl a může se vydat na další lov.

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft zaplatí firmě VirnetX za patenty $200 miliónů

Úterý, 18 Květen 2010 - 14:18 | HKMaly | Omezeni by pomohlo ale nejdulezitejsi je...
Úterý, 18 Květen 2010 - 11:21 | mamlasos1 | Patenty jsou mor brzdící pokrok, u software bych...
Úterý, 18 Květen 2010 - 10:54 | Vojtech Julina | Ať se v tom patentovém bahně klidně utopí, obě...

Zobrazit diskusi