Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Milk-V Jupiter - mini-ITX deska s RISC-V

Jak je to výkonově? Lepší než Raspberry Pi?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz to vyrobce sám srovnává s in-order jádrem ARM A55(o 30% rychlejší ST), pak to bude konkurencí spíše pro rPi3(A53), než out-order rPi4(A72) či rPi5(A76).
https://milkv.io/jupiter

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takže niečo na úrovni QSD 480? Ten má 2×A76 + 6×A55 a ak je Miky way o 30% výkonnejší ako A55, dá sa povedať, že to má výkon ako 8×A55 v QSD 480?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To lze asi těžko porovnávat, netušíme jakou konkrétní implementaci Cortex A55 výrobce RISC-V SoC pro své srovnání (+30%) použil, jednotlivé implementace A55 v SoC se mohou ve výbavě značně lišit (např. velikosti cache atd).
https://armkeil.blob.core.windows.net/developer/Files/pdf/product-brief/...

Podle výsledků v DB Geekbench to na žádnou slávu nevypadá.
https://browser.geekbench.com/search?utf8=%E2%9C%93&q=Milk-V
https://browser.geekbench.com/search?q=Raspberry+Pi+4

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já se dočetl že na 1,6 GHz je to na úrovni A55 na 1,3 GHz. Ale asi by to mohlo být lepší ve vektorech. Píšou o 256 bitech na jádro. Nicméně jediný přímý údaj jsem našel 2 TOPS na cluster po čtyřech jádrech, tedy na celý CPU 4 TOPS, ale pro AI a bez uvedené přesnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čakal som, že to bude na úrovni dnešného aspoň low end x86 HW (dajme tomu i3-12100), ale s menšou spotrebou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

:)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bych si o tom něco našel a popravdě s tím RISCem počkal. Je to něco nového, může to být zajímavé, ale podle mě ten hype kolem architektury nemá opodstatnění. Já mám teda MilkV DuoS a díval jsem se na Mars, ale ten dlouho nebyl a místo něj koupil Radxa Rock 3C asi za 600, k tomu eMMC - na arace.tech asi za třetinu ceny co to u nás prodává růžovka, přišlo to asi za 10dní. MilkV Mars je výkonově údajně přibližně na úrovni RPI3, ale v některých úlohách (AES šifrování) výrazně horší, bo chybí akcelerace.

Problém těchto počítačů je, že to nemá podporu mainline kernelu, běží na tom třeba proprietární distro postavené na Debianu 11 s jádrem 5.10 a vlastními moduly. Dokumentace k tomu moc není, možná něco na fórech v čínštině, méně v angličtině, něco se dá posbírat na discordu, matrixu. Sice to má nějaký akcelerátor AI, ale zas to chce nějaké proprietární SDK a bude k tomu minimum dokumentace a bude to fungovat možná s nějakým patchnutým pytorchem a nebo udělej si sám, takže ty nabízené vlastnosti jsou dost v teoretické rovině.

I ta Radxa s ARMovým Rockchipem běží na Debianu 11 a standardní apt upgrade rozbije jaderné moduly, takže přestane funguvat třeba wifi a pokud funguje kamera, tak s tím budu spokojený, protože I/O je podstatně rychlejší (gbitE vs 100Mbit, I/O kolem 30MB/s limitované USB2 sběrnicí vs možná něco kolem 150MB/s u eMMC, wifi něco kolem 2.3MB/s vs něco kolem 20MB/s) a dokumentace k tomu není vlastně vůbec a žere to něco kolem 0,25A při 5V v idle (mimochodem DuoS skoro taky)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Do mainline kernelu přidali úvodní podporu SpacemiT K1 před čtyřmi dny, takže se na tom pracuje.
https://patchwork.kernel.org/project/linux-riscv/cover/20240709-k1-01-ba...

Ono dokud to bylo jen pár různě bastlených SBC, tak to bylo podobné, jako u ARMu po příchodu prvního RPi - každý to vyráběl, každý nějak napatchoval kernel, aby to bootlo při prodeji, další podpora nulová.

Ale současná generace hardware představeného v posledním plus/mínus měsíci jede na SpacemiT K1/M1, takže jakmile zapracují do mainline tohle jedno SoC, tak se rázem vše ocitne na té správné straně podpory. A domnívám se, že ITX deska tomu může pomoct, protože ne každý vývojář chce mít od všeho, co zkouší podporovat, celý laptop.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Snad se poučí a tu 4 GB variantu už příště ani nevydají. Dva a půl tisíce bych v ČR za 8 GB variantu klidně dal, protože Raspberry je na mě až moc oholený.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

právě, to co nabízí v té max variantě už je něco jiného než krabička pro děti (i přerostlé), na miniITX už to vypadá seriózněji, byť ta pcie by mohla být už trojková.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stále je to jen na net a lehké kancelářské aplikace. Ale víc aplikací současně, víc stránek na netu či současně otevřených PDF a zadýchá se velmi rychle. Jako druhý stroj na úsporný provoz OK, ale ne jako jediný počítač.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hodně udělá absence Win11 apod. paskvilů. Když srovnávám Core 2 Duo na Win7 bez antiviru s pracovním Win10 a moderním i5, tak to pro stařešinu nevychází jako debakl, navíc ten samý stařešina s Lubuntu je ještě snesitelnější než s Win7. Výpočetně náročné úkoly jsou samozřejmě jiná káva, ale o nich používání PC většinou není.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak W10 se dá upravit, tedy trochu vykostit (ale ne moc) takže si hraji s myšlenkou otestovat jak si povede na P4 3,2Ghz HT +1,5GB RAM :-)
Na přístroj kde uživatelka stejně záložky nepoužívá by to mohlo dostačovat + prohlížení fotek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to bude na HDD, tak to možná fungovat bude.

Stylem: "Čekání na Godota"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

P4 3,2 GHz jsem s Win10 jednou krátce zažil, ale už nevím kolik měl RAM (IMHO min. 2 GB). Ten procesor byl pořád na 100 % zatížení (s krátkými propady někam k 80 %) a já neměl chuť zkoumat jestli je to aktualizacema, protože i pohyb v prostředí OS byl hodně, ale opravdu hodně pomalý. Určitě to bude zajímavá zkušenost, tak pak napiš, jak to dopadlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je masochismus. Míval jsem Pentium D 805. Tedy 2x P4 na 2,66 trošku přetočené, ale ne přes 3 GHz. Na XP to tehdy byla pohoda. I Visty jsem na tom měl a v klidu. Ale dál bych to nezkoušel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Masochismus.
Cokoliv před Core 2 je tak pomalý, že to je nepoužitelný.
Kromě dobového OS. Ale jakmile to připojíte k internetu, tak to je jak když zatáhnete ručku.
Dnešní stránky jsou 10× náročnější na CPU než před 10 lety.
Ono už i ty C2Q přestávají stíhat.
Chybějící instrukce. Málo RAM. Nízký takt. Mizerný IPC. Když se to sečte, tak to je pomalý.
4 jádra ledacos zachrání, ale taky se umí zahltit.
3 a méně už je o ničem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

zatím je tam Win7, jenže už nějaký čas odpočívá protože kleknul zdroj. Nyní mám volný sice poněkud oběhaný ale plně funkční 450W "korzár" a navíc mám chuť experimentovat :)
W10 je poslední co tam půjde a ještě nějaký čas bude mít aktualizace, nevěřím že to MS nějak brutálně utne když vidí že podíl daného OS vůbec neklesá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osbobně bych to nedával na internet a nechal tam XP na starší soft hry. Prostě jako jen další PC v retro stylu bez zbytečných komplikací. Jsou věci, co člověk na desítkách sice rozjede, ale ne nějak snadno a starší PC jim výkonem přitom stačí, tak na to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nevěřím že to MS nějak brutálně utne když vidí že podíl daného OS vůbec neklesá."

Tak tomu věř, protože na nových PC jsou Win10 už jen v pár kusech a tyhle prodeje to nakonec zvrátí a Win10 bude hůře použitelný jako Win7 dnes. Hlavně neztrácej čas s HDD, protože tam nic nového neobjevíš a stejně budeš muset přeinstalovat na SSD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V pátek jsem dělal čistou instalaci Win11 a Win10 na HDD (3TB, 7200RPM)
(Neměl jsem po ruce SSD.
Hledal jsem příčinu nefunkčního I.CA root certifikátu v Adobe.
Ukázalo se že za to může AATL server. EUTL funguje. )
A...
No fungovalo to. Sice instalace trvala hodinu. Ale naběhlo to bez problémů.
Start byl pomalejší. Ale taky žádná tragédie. Asi tak minuta. Obecně všechno trvá 2×déle.
Dost tomu pomáhal optický internet a Threadripper PRO 7945WX. Smrtelná je kombinace HDD + atom

Osobně jsem roky fungoval na Velociraptoru 10 000RPM.
Lepší než ty první pomalý SSD.
Pravda že časem se HDD tak nějak zahlti a nepomůže ani defragmentace. Až reinstalace.
S SSD se mi to ještě nestalo.
Java byl dobrý žrout HDD výkonu.
Nepoužitelný jsou ty nízko otáčkové plotny kolem 5000RPM a o SMR ani nemluvě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nepředpokládám, že v případě bezcenné sestavy s Pentium 4 bude někdo používat ty nejrychlejší harddisky jako zmíněný 3 TB 7200 rpm. Ono je to celé asi zbytečné, protože kvůli cenám elektřiny není netburst vhodný na nic jiného než do PC na chatu apod. rozhodně ne na provoz třeba 5 hodin denně. A bude asi hůř...
https://echo24.cz/a/H6GTQ/analyza-kovanda-fialova-vlada-chce-v-tichosti-...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

treba tam dat windows x lite (https://windowsxlite.com/24H2/) co je windows 11 po nainstalovani ma 2,5G na disku a potrebuje 2GB ram

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ano, ale celek na té miniITX už vypadá podstatně dospěleji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To s tym nazvom moc nevyhrali. By ma nenapadlo ze Milk-V je milky way. Stale som mal pocit ze sa jedna o obdobu JZD Slusovice, a ich hlavnym biznisom je dojenie krav a RISC-V robia ako bokovku. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čas ukáže zda nešlo o zkratku pro "Milking Vendees".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já měl za to, že je to Milk-5 jako RISC-5 protože se na to specializují

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to jak to ti číňánci vyslovují. Nechci je podceňovat. To vůbec ne, ale ta firma si mohla prostě z nějakého důvodu, o kterém mi vůbec nemusíme vědět, název i s výslovností třeba pro podobnost s něčím tam populárním.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Slušochod už chodí po povrchu měsíce
A kolíkuje parcely
Pro nový Slušovice.

https://www.youtube.com/watch?v=55bIMBuembE

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V parametroch majú, že napájať je možné: 1x 12V DC Power Jack (55x25mm), 1x Standard 24-Pin ATX Power Supply Interface.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten ATX konektor je možná míněn pro případ osazení GK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S ohledem na spotřebu bych se nedivil. Našel jsem TDP pro to APU 3 až 5 W podle zátěže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mění situaci. To P4 se kterým to porovnává Lazar má 84W.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To jsem si všiml hned, že to má v levém horním rohu konektor DC IN. Spíš mě zaujaly ty dva SATA Power v pravém horním rohu. K čemu tam asi jsou? SATA porty pro HDD to nemá a pokud to bude napájené ATX zdrojem, tak ten má snad vždycky nějaký ten SATA napájecí konektor. Nebo je to pro případ, že deska bude napájena tím DC IN (12V), tak že by byly k dispozici 2 napájecí SATA konektory pro další příslušenství? A jaké "žravé" příslušenství by se k tomu dalo připojit? Pokud něco do toho PCIE slotu, tak tam bych čekal, že taková karta bude mít spíš napájení 8mi PINem ze zdroje (ano redukce ze SATA napájení existují ale je to drbání). Nebo jestli by SATA power mají být pro větráčky, to mohli na desku rovnou přidat víc FAN konektorů (vidím jen jeden).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom PCIe či M.2 slotu může skončit třeba SATA řadič. V takovém případě se mohou SATA napájecí konektory hodit.
https://botland.cz/prislusenstvi-odyssey/18790-prevodnik-pcie-30x2-m2-ng...

Podle pinoutu SATA power konektoru jsou tam napětí 3,3V;5V;12V, takže deska patrně bude disponovat DC/DC obvody pro výrobu nižších napětí ze vstupních 12V. Otázkou je jaké snesou zatížení (osaditelnost více HDD). Napětí 12V bude patrně průchozí.
https://electronics.stackexchange.com/questions/159953/why-does-the-sata...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.