Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mindfactory: Intel se odrazil ode dna, prodeje v retailu po půl roce stouply

Alder Lake, se zvýšeným ST výkonem o 25%, za cenu toho, že zdroj bude dimenzován na 400+W a přes PL2 to bude průměrně žrát 250W; přičemž v MT výkonu to zpomalí, aby se to neupeklo, pod úroveň Ryzenů které generace? Kromě toho s těmi Atomovými zázraky, a očekávaným "maličkostem" se schedulerem... Tahle čísla ST výkonu, za těchto podmínek, jsou úplně bláznivá hausunmera. Jak to bude vypadat mimo účelově zfalšovaných testů, v reálných aplikacích? Nebrat.

Ne že by na tom záleželo, ať si každý dá do domácí plečky, co je jeho libost - ale jak se říká, "hlas lidu, hlas boží". Ale čím méně těchto Intelovských zázraků člověk potká v profesionální praxi, tím myslím lépe. Jenže to bude ještě nějaký čas trvat. Čím více to bude Intel tlačit silově, jako nyní, tím horších konců se časem dočká. AMD po téměř 4 letech konečně dodělává softwarovou podporu (libc atd.) - což je také k zamyšlení, že jim něco tak zásadního trvá tak dlouho - a tak bude situace pro Intel čím dál horší. Nakonec do toho všeho za pár let ještě vlítnou Číňané a další firmy s těmi novými designy (na bázi ARM a RISC-V) a situace na trhu bude ještě o hodně "zábavnější", tedy pro "vládnoucí Intel".

Tahle čísla z MindFactory pěkně ukazují, jak je OEM trh značně vyšinutý.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

S tou softwarovou podporou procesorů osobně tedy moc nesouhlasím, protože hranice mezi podporou a cíleným znevýhodňováním konkurence je v tomto případě obzvláště tenká a daleko patrnější, než třeba u grafických technologií.
A pokud už to má být, tak je třeba srovnávat srovnatelné - velikost AMD a Intelu (zejména počty lidí) a třeba taky srovnat, jak rychle řeší naopak Intel SW podporu u grafik, tam to zase vychází opačně, a to i navzdory velikosti Intelu.

Nerad bych ale aby to vyznělo jako obhajoba AMD, ve SW podpoře mají zcela jednoznačně oproti konkurenci skluz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že AMD skoro 4 roky trvalo, než udělali alespoň základní podporu svých procesorů v libc a dalších bazálních knihovnách, takže jinak super hyper výkonné procíky jely v hodně aplikacích na 1/10 plynu, to se mi jeví jako dost zásadní chyba, neomluvitelná věčným lkaním na to, jak je AMD "maličká firmička". Samozřejmě, za danou situaci hodně mohl Intel, který léta vše programoval tak, aby měly jeho procesory výhody, ne všeobecně, když už ten vývoj platili či sponzorovali - a aby se podpora neIntel procesorů dala do knihoven dodělat co nejhůře. Ale faktem je, na druhou stranu, že AMD se velmi zlepšila v softwarové podpoře svých GPU, což bývala učiněná tragédie a katastrofa na pokračování. Ale úrovně Nvidie v podpoře GPU (až na open source drivery pro linux a další OS) stále AMD nedosahuje ani omylem, na GPGPU si něco od AMD koupí jen totální blázen a sebevrah.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je jasné, že AMD dostane boost

AMD nebude při vstupu do C3 vyprazdňovat cache

Vyprazdňování cache při vstupu jádra procesoru do ACPI režimu spánku C3 je výchozí chování linuxového jádra kvůli koherenci vyrovnávací paměti. V současnosti jsou ale často vyrovnávací paměti sdíleny více jádry a pak výkon nespícího jádra trpí.

Procesory Intel, Zhaoxin a některé Centaur (podle verze microcode) již cache při vstupu do C3 kvůli výkonu nevyprazdňují. Ve středu byla poslána triviální záplata, která vypne vyprazdňování cache také pro procesory AMD.
https://www.root.cz/zpravicky/amd-nebude-pri-vstupu-do-c3-vyprazdnovat-c...

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Linux-Skip-C3-Ca...

A aj vďaka infinity hub-u
AMD Launches The Infinity Hub As Its Newest Open-Source Portal
20 August 2021 at 08:33 AM EDT.
AMD has launched the Infinity Hub as their newest "open-source portal".

While there is already GPUOpen for open-source AMD Radeon GPU efforts, they primarily revolve around gaming-related features and projects. AMD Infinity Hub is along similar lines but is focused on high performance computing (HPC) with AMD Instinct accelerators
https://www.amd.com/en/technologies/infinity-hub

Aj rozdiely vo výkone medzi rôznymi "ovládačmi pre Vulkan"

halvcen sa bude dať ovládač prepínať online

AMDVLK 2021.Q3.4 Driver Fixes "Horrifically Broken" Switchable Graphics Layer
on 11 August 2021
The only fix/change with this AMDVLK 2021.Q3.4 update is for fixing the broken switchable graphics layer -- the Vulkan layer that allows for easily toggling between the AMDVLK and RADV Vulkan drivers when co-existing on the same system.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=radeon-rx6000-vulkan...

A feature level v jadre

Proposed: Allow Building The Linux Kernel With x86-64 Microarchitecture Feature Levels
on 18 August 2021

The x86-64 micro-architecture feature levels is useful for matters like Glibc's HWCAPS, phasing out older x86-64 support in Linux distributions or other software, and similar use-cases.

Over standard x86-64, the x86-64-v2 specification translates to roughly Intel Nehalem and newer with SSE3/SSE4.1/SSE4.2/SSSE3, x86-64-v3 to Haswell era CPUs and newer with mandating AVX / AVX2 / BMI2 / FMA (and other extensions), or then x86-64-v4 as the latest feature level with AVX-512 processors.

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Linux-x86-64-Micro-F...

bude ťažiť hlavne AMD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle bude hrozná zhovadilost. Dejme tomu, že to bude mít slušný výkon, ale za jakých okolností? Vždyť na to bude nutnost mít vodníka, aby to ten výkon opravdu ukázalo. Spotřeba jak high-end grafiky, ale hlavně že jsme předehnali AMD o pár procent. Tohle akorát povede k tomu, že si Intelu snad už dříve či později všimnou ekoteroristi - celkem by to potřeboval.
No hlavně jsem zvědavý, jaký bude opravdu výkon v reálném použití. Viděl jsem prezentaci nových Core 12 a nijak se tam výkonem nechlubily, což je dost podezřelé.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

(Ne)chlubení výkonem může mít mnoho důvodů, nejen ten, že to pořádně nejede, i když já osobně si myslím, že to žádná velká díra do světa nebude - nějaký výkon to asi ukáže, ale při šílené spotřebě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

myslite ze pujde softwarove vypnout ta mala jadra? pro hry jsou zbytecka a mohlo by se to chovat celkove lepe

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsadím se že ano. Čekám, že stejně výhodnější bude koupit levnější verze s vypnutými atomy a případně i GPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

i i5 bude mít tyhle atomy 6+4 https://diit.cz/clanek/alder-lake-core-i9-88-core-i7-84-core-i5-64-jader...
takže nejspíš i3 bude 4+4 nebo 4+2

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepříjde mi to překvapivé. AMD z nedostatku kapacity hrne CPU s nejvyšší marží a Intel začal celkem příznivou výprodejovou cenou Skylake obsazovat low-end, ve kterém AMD prostě krom obstarožní R5 1600 AF nemá z výše uvedeného důvodu prakticky nic.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Alder Lake uz bude mit DDR5?

Ja ze bych teoreticky na jednom PC taky mohl upgradnout na Kometu, predstavoval bych si misto tehdy ctyrjadra i7-6700 vzit nejake i5-10400F nebo i7-10700F. Tim padem bych potreboval jen ten procesor a nove prkno, pameti bych nechal stare DDR4.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

---------------- ---------------- ---------------- ---------------- ----------------
Uvedme veci na pravu mieru: mindfactory, co by nejaky lokalny nemecky e-shop a z toho ideme nieco usudzovat o CELOPLANETARNOM retaile?

Kto z Polska tam UPLNE TYPICKY nakupuje? Alebo z Ceska, Slovenska, Madarska ci celeho vychodneho bloku EU. Kto z Francuzska? Spanielska?

PREBOHA a kto z Kanady/USA? Nedajboze z Ciny ????

Ano Nemecko ma vela obyvatelov - je to dost reprezentativne, ale stavat to do polohy ze toto je celoplanetarny retail trh je chore. Celoplanetarne cisla nebudu radikalne odlisne (napr. ze amd ma iba 20% retailu ked ma viac ako 50%), ale presto toto neni celoplanetarny retail.

To mozno rovno davat statistiky z vasich CZC ci jak sa to vola a alzy.cz a pisat o tom clanky, ze jako je na tom retail.
---------------- ---------------- ---------------- ---------------- ----------------

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

https://www.amazon.com/Best-Sellers-Computers-Accessories-Computer-CPU-P...

lepsie? :)
tam to refreshuje kazdu hodinu.
od Zen+ su ryzeny stale v prvej desiatke

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nehovorim ze vysledky su nejako extra odlisne, ale nejaky nemecky e-shop nereflektuje cely svet
a to dokonca ani amazon, lebo co azijske regiony? co rusko? co cina? tam si na amazony neklikaju

este raz: nehovorim ze vysledky su nejako extra odlisne, ale najst zdroj, kt. by v logicky uznatelnej a respektovanej miere reflektoval celoplanetarny cpu retail trh, je nemozne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je pravda, asi ziaden iny obchod presne cisla nezverejnuje.Bohvie preco.
Tak sme odkazani len na vystupy datovych analytikov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně to beru tak, že mindfactory jako jeden z mála prodejců uvolňuje takto přesná data o prodeji. Neřekl bych, že to někdo rozumný bere jako celoplanetární bernou minci, ale v rámci našeho středoevropského trhu to vypovídající být celkem může.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi treba i na cilove skupine mind factory. Jaky typ zakazniku tam primarne nakupuje. Pokud je to entutiast shop tak to bude neco jine než treba retailova sit kamennych obchodu kde chodí bfu. Treba ty us kramy kde se staly dny na nove grafiky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že běžnej franta uživatel samotné komponenty nakupuje jen výjímečně, teda pokud se za bfu nepočítáme už i my domácí hračičkové... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduché: Máte lepší čísla? Jestli ano, pochlubte se.

Nevšiml jsem si, že by se tu statistiky z Mindfactory prezentovaly jako celosvětové prodeje.

Nicméně, Mindfactory je velký prodejce ve velké zemi, který čísla zveřejňuje.

„Celoplanetarne cisla nebudu radikalne odlisne (napr. ze amd ma iba 20% retailu ked ma viac ako 50%), ale presto toto neni celoplanetarny retail.“

- a přesně o tohle jde.
Nejsou to celosvětová čísla, ale v kombinaci s tím, že dostupná čísla odjinud jsou víceméně v souladu, se z toho dá udělat obrázek o celkovém trendu.

„To mozno rovno davat statistiky z vasich CZC ci jak sa to vola a alzy.cz a pisat o tom clanky“

Já jsem pro.
Kdyby Alza a CZC zveřejňovali tak detailní statistiky, určitě by stálo za to se na ně čas od času podívat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se přimluvil za článek prodeje v OEM vs prodeje v retail (množství). S vyčleněním prodeje oem ntbk a oem desktopy.
A pak ještě prodeje v ntbooku procenta prodejů s dgpu a bez dgpu.
Uplně nejlepší i s rozdělením všech 3 značek.

Když si to člověk hodí do google, tak dostane spíš na pohled podezřelé neuplné odhady a nebo na placené články. A to ještě jen po částech. Takový agregovaný článek s tabulkou by byl fajn.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě ten zásadní problém bude sehnat čísla.

Retail se dá alespoň odhadovat z toho, co zveřejní velké e-shopy.
V OEM půjde o obchody typu že třeba Dell dodává notebooky nějaké korporaci podle nějaké rámcové smlouvy.
Jenže detailní čísla o takových obchodech asi nikdo sdělovat nebude a určitě je nebude zveřejňovat sám od sebe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Analytické společnosti ty odhady dělají, ale jsou většinou neveřejné, resp. za poplatek dostupné. Občas tady z těch odhadů vypadne alespoň veřejná část. Viz https://diit.cz/clanek/amd-dosahla-nejvyssiho-podilu-na-trhu-s-cpu-za-po...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím odražením ode dna Intelu výrazně pomáhá TSMC. Když AMD díky převisu postávky po výrobních kapacitách u TSMC není schopno trh zaplavit svými výrobky tak mi to připomíná dobu kdy se říkalo, že Intel AMD uvyrábí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty Ryzeny s V cache jsou planovany dostat do obchodu kdy? Nevite nekdo prosim?

Ja mam 100 chuti upgradovat PC, ale soucasna situace je vazne tristni, tak vyckavam. Hlavne GPU by to uz chtelo jako sul, ze jsem pred rokem rovnou nekoupil Radeon 6800 ... ale po bitve je kazdy generalem.

No ale aspon to CPU by bodlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zhruba takové výsledky dnes odpovídají situaci na trhu. Ty modely Intelu, co jsou výše, jsou zkrátka vždy ve svém cenovém segmentu víceméně to nejlepší, co Intel nabízí. A že na špici je 11700K, aktuálně asi nejlepší CPU Intelu pro běžné smrtelníky, případně 10400F (tady to doufám komentovat nemusím), není ničím překvapivé. Stejěn tak skutečnost, že v relativně bohaté zemi jménem Německo, podobně jako v USA, kralují dražší (a současně kvalitnější) procesory od AMD. Výsledky retailového trhu v řekněme Moldavsku by nejspíš byly jiné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Slovo kvalitnější u procesoru znamená co přesně?

Vlajková loď Intelu má stát 27K ,docela dost. Takže asi se z toho neposerem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.