Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: HPE ProLiant DL385 Gen10 Plus 2U server

V dnešní minirecenzi se podíváme na server společnosti HPE, který pojme až dva šedesáti čtyř jádrové procesory AMD EPYC a hromádku PCIe slotů.

UPDATE: HPE má již na trhu modernější variantu HPE ProLiant DL385 Gen10 Plus v2, který podporuje nové AMD EPYC Milan procesory založené na Zen3 architektuře. Servery mají i modernizované řadiče a umožňují kombinovat RAID NVMe SSD a SAS disků ve třech různých klecích. Technické detaily lze nalézt zde.

 

Podobně jako u dříve testovaných serverů, i dnes testovaný kousek je poněkud nestandardní a sloužil primárně pro testovací účely, v produkčním prostředí by konfigurace nejspíše vypadala jinak. Každý zákazník si navíc nechá server nakonfigurovat dle svých individuálních potřeb, různá CPU, různé množství RAM, HDD, SSD, všelijaké PCIe karty, daughter karty a tak podobně. Toto víceméně znemožňuje udělování nějaký ocenění, jelikož každý může zařízení tohoto typu vnímat jinak.

To co já vnímám jako pozitiva a negativa může někdo jiný vnímat jinak, doporučuji tedy přistupovat s jistou rezervou. Testovaná konfigurace NEREPREZENTUJE všechny DL385 Gen10 Plus servery.

Primárně mám zkušenosti hlavně s DELL a Supermicro servery, z těchto důvodů jsem občas v článku zmiňoval paralely s DELL iDRAC, PERC a tak podobně. HPE je velký OEM hráč na trhu a se servery je podobný spíše DELLu než Supermicru, jelikož Supermicro se více specializuje na různé skládačky. Podobně jako DELL, i HPE nabízí on-site NBD záruky a vlastní RAID řadiče, síťové prvky, customizovaný BIOS, iKVM a management rozhraní, kterému říká iLO. Tyto vlastnosti jsou považovány víceméně za standard u serverů, takže je nebudu nějak detailněji rozebírat.

Co se týče hardwaru, zde nemám víceméně žádné větší výtky, do serveru se jde velmi snadno dostat a na výměnu tíměř všech komponent nepotřebujete nářadí(výjimkou jsou chladiče CPU), což je opět něco, co je poměrně standardní i u jiných výrobců. Trochu mrzuté je, že uříznutím chladiče procesoru se zvýší jeho teplota, ale v případě delších grafických karet je to nutnost, bohužel Quadro RTX 4000 se i tak roztopí na poměrně vysokou teplotu, což nepotěší. Ocenil bych i nějaký malý stavový displej na předku serveru, podobně jako to má DELL, jelikož mohu na první pohled vidět nějaké chybové hlášky, to se hodí v případě, že stojím fyzicky v serverovně, nebo se na server nedostanu přes iLO. Primárně se předpokládá, že větší detaily jsou vidět na webu v iLO a trochu pomůže chybová LEDka vepředu, pokud vidíte že bliká/svítí červeně či oranžově, značí to nějaký problém. V tu dobu Vám ale jistě dorazila SMS a email z monitorovacího systému a na předek serveru se vůbec nekoukáte. Hot-swap disky pak mají vlastní LEDky značící aktivitu a případné chyby, více detailů se dozvíme opět přes iLO.

Další aspekt, který může někomu vadit je podpora a kompatibilita PCIe karet, které nejsou dodány od HPE. V tomto ohledu se chová DELL stejně, pokud potřebujete nějakou specifickou PCIe kartu(nějaký obskurní kontrolér, SDI, síťovou kartu či grafickou kartu, kterou nenabízí k danému serveru přímo HPE) a narazíte na problém tak Vám HPE dost možná nepomůže a řešením může být tuto kartu ze serveru demontovat, jelikož HPE to nemá otestované a nemůže zaručit funkčnost karty. Je to pochopitelné ze strany výrobce, ale někdy to může zákazníka lehce vytrolovat, pokud potřebuje osadit PCIe karty třetích stran(SDI, různé akcelerátory, speciální řadiče, atd.). Sám jsem na podobný problém narazil při přesunu DELLovské QLocic Fibre-Channel PCIe karty ze starého PowerEdge R515 serveru do nového Supermicro serveru s AMD EPYC 7282 procesorem, během bootu padl Windowsí Server do BSOD. Konečné řešení se skrývalo ve flashnutí firmware, ale ne od QLogicu, ale přímo od DELLu. Doporučuji tuto informaci nést v paměti, pokud plánujete nový OEM server a plánujete přesun nějakých PCIe karet.

Jinak jsem se serverem neměl žádné potíže, vše fungovalo jak má, líbí se mi velké množství PCIe slotů a možnost osadit mnoho zařízení, zaujaly mě i Boxy na disky, kdy má každý boxík vlastní backplane a můžeme tak teoreticky mít sadu 2,5" a 3,5" disků v předních hot-swap pozicích, což je celkem zajímavé.

Dalším velkým bonusem je PCIe Gen4 díky AMD procesorům, na trhu už existují PCIe Gen4 RAID karty s podporou NVMe, kde je propustnost PCIe relevantní, stejně tak je to důležité pro rychlé síťové karty, Broadcom vyrábí 100GbE chipsety, které se umí rozdělit na 2x50, 4x25 či 4x10 GbE a taková kartička může viset na šestnácti PCIe Gen4 linkách a můžete tak pohodlně provozovat třeba 4x 25GbE ve formě SFP28, což s PCIe Gen3 není možné.

 

 

Hodnocení vidím následovně:

klady

+ Modulární a hot-swap ventilátory, disky, zdroje
+ Oddělené boxy na disky, backplane pro každý set disků
+ Možnost osadit PCIe Gen4 stromečky a až 8 PCIe x8/x16 přídavných karet
+ Možnost osadit až dva 64C/128T AMD EPYC procesory a 8TB RAM
+ OCP daughter karty s RJ45/SFP+ nezabírají místo standardním PCIe kartám
+ Základní deska obsahuje integrovanou RAID kartu
+ Zdroje mají 80PLUS Platinum účinnost

zápory

- Při použití chladiče pro lepší kompatibilitu GPU se může CPU trochu více hřát
- Vysoká teplota GPU - konkrétně Quadro RTX 4000

pohlídejte si

? HPE nepodporuje PCIe karty třetích stran, které si do serveru umístíte na vlastní náklady a nepochází přímo od HPE
? Osazením všech paměťových slotů snížíme propustnost RAM na 2933 MT/s

 

 

 

Poděkování

 

Za zapůjčení serveru HPE ProLiant DL385 Gen10 Plus děkuji společnosti HPE.

 

 

 

 

Za zapůjčení serveru Supermicro A-2610Q-H11S děkuji společnosti Abacus Electric, s.r.o.

 

 

Za zapůjčení produktů Gigabyte TRX40 AORUS XTREME, Gigabyte AORUS RAID SSD 2TB, Gigabyte AORUS Radeon RX 5700 XT 8GB, Gigabyte Radeon RX 5700 XT GAMING OC 8GB, AMD Ryzen 9 3950X, Gigabyte X570 I AORUS PRO WIFI, Gigabyte AORUS GeForce RTX 2080 Ti XTREME děkuji společnosti Gigabyte.

 

 

Za zapůjčení chladiče Noctua NH-U14S TR4-SP3 děkuji společnosti Noctua.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Minirecenze: HPE ProLiant DL385 Gen10 Plus 2U server

Čtvrtek, 29 Červenec 2021 - 10:13 | Karáš Svorka | Tak pokud se objeví něco zajímavého, mohlo by to...
Čtvrtek, 29 Červenec 2021 - 09:01 | Fox 25 | Byly to servery zachráněné před nenechavýma...
Čtvrtek, 29 Červenec 2021 - 08:49 | Fox 25 | S nastavením ventilátorů na výkon Eta Neptun...
Středa, 28 Červenec 2021 - 10:11 | Karáš Svorka | Tak je to úplně jiný způsob nasazení, v desktopu...
Středa, 28 Červenec 2021 - 10:10 | Karáš Svorka | I když teď už přesně nevím, chvíli jsem to...
Středa, 28 Červenec 2021 - 09:15 | PKoz | Potvrzuji vysavač :-). Nicméně s tím se tak nějak...
Středa, 28 Červenec 2021 - 09:13 | PKoz | No možná. Standardem jsou horké a studené uličky...
Středa, 28 Červenec 2021 - 04:43 | Fox 25 | Co jsem měl doma server HPE s dvěma xeony(ivy...
Úterý, 27 Červenec 2021 - 21:15 | Mirda Červíček | Vím, ono s tím malým průměrem to ani jinak nejde...
Úterý, 27 Červenec 2021 - 20:52 | Karáš Svorka | To mě nenapadlo vlastně ani zmínit ta značení s...

Zobrazit diskusi