Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mobilní Ryzen 9 7945HX v GeekBench: Výkon Core i9-12900KS při zlomku spotřeby

Takže jenom předpokládáme, že spotřeba je nižší ?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť je v článku dost jasně řečeno, že je to odhad. Ovšem není postaven na vodě, ale na znalosti chování stejných procesorů pro PC.

Tyhle mobilní procesory mají stejný křemík, jen je v jiném pouzdře. U AMD určitě a u Intelu téměř jistě taky. Od těch pro PC verzí se mobilní liší hlavně nižšími limity příkonu a taky jiným řízením v klidu a při malých zátěžích s cílem snížit jejich spotřebu v těchto režimech. Ovšem tahle změna chování se při plné zátěži neuplatní. A tak jde spotřebu mobilních procesorů v testech odhadovat podle známých výsledků těch PC verzí celkem dobře.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

V PC je chování procesorů stejné jako u laptopů, záleží totiž čistě na tom jak to CPU nechá výrobce počítače chovat, potažmo který z režimů si vybere uživatel.

To že mám v laptopu Intel CPU s TDP 35W neznamená že nemůže běžet jen na 15W a v tom samém stroji na 64W.

To samé platí pro Ryzen, řízek s 45W TDP může běžet na 15W nebo i na 70W

Jako uživatel si můžu vybrat takový režim, který mi vyhovuje - potřebují výkon, potřebuji dlouhou výdrž, potřebuji ticho...Ty různé limity určí výrobce počítače a uživateli umožní jejich přepínání. Navíc do toho často zakomponuje i chlazení, takže stroj který výrobce dělá jako tichý, bude mít typicky méně agresivní křivku fanů a tudíž i nižší limity spotřeby, než stroje, které ladí jako pracovní stanici, kde naopak dovolí hlučnější chlazení, tudíž zvládne i vyšší příkon. U laptopu není vůbec rozumné porovnávat výkon různých CPU v různě chovajících se strojích, výkonový rozdíl 30-40% výkonového rozdílu mezi dvěmi stroji se stejným CPU je zcela normální

Desktopy v tom nejsou výrazně odlišné, byť u no name OEM (tedy i domácí skládačky) obvykle žádný přepínač profilů nemají a často zůstává jen to co bylo default nastaveno výrobcem desky. Ale dobrý výrobce dá uživateli vybrat profily i u desktopů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za doplnění. Je to tak, jak říkáš, jen se mi to nechtělo rozepisovat. Limity příkonu, chování procesoru a obecně možnosti nastavení ovlivňuje výrobce notebooku / základní desky BIOSem dost zásadně. U těch notebooků někdy až tak, že s tím uživatel nemůže moc udělat. Zvlášť u velkých výrobců a levnějších modelů nejde (nebo aspoň nešlo) nastavit skoro nic.

U běžných notebooků bývá řízení kmitočtů nastaveno dost defenzivně, protože se má za to, že pro většinu uživatelů je výdrž na baterku důležitější, než super odezva a výkon. Byť asi většina uživatelů ho většinu času používá se síťovým napájením. A nastavení limitů TDP pro stejný křemík se používá i pro cenovou segmentaci. Ale třeba u starších U-čkových řad AMD procesorů s pevným limitem TDP 15W si někteří výrobci vynutili možnost zvýšit ho až na 25W. Dneska je možnost konfigurování TDP uživatelem možná běžnější, ale jak moc to výrobci v BIOSu umožňují, to nevím.

Základní desky PC mají většinou mnohem širší možnosti nastavení a v základu takty hnané agresivněji. Ale většinou to jde aspoň nějak nastavit. Třeba u mé Asrock desky s B450 mi 5600G běžela s klidovou spotřebou počítače bez grafické karty skoro 40W. Zkusil jsem ji snížit a dostal jsem ji na 16W, přičemž minimálně polovinu dělal klidová spotřeba zdroje. Celá deska s procesorem tedy brala v klidu kolem 8W místo 32W..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chipletové řešení (které je z principu náročné na spotřebu) poráží Eprdíky ve spotřebě při stejném výkonu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A Obr zase jede sra*čky :

https://pctuning.cz/article/asus-rog-strix-scar-18-absolutni-herni-spick...

"Do konce roku nikdo nic rychlejšího nevydá.."

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nebudou AMD APU kombinovat v ntb s RTX 4090M, tak to tvrzení zase tak mimo být nemusí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud chces mit doma vysavac ve 2-3kg baleni, tak takovy 13980HX na 100W bude ideal ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

vypadá to hodně zajímavě, byť už 13gen už je o něco dál tak pořád veliký rozdíl. Vypadá to že Intel bude muset Meteor aspoň pro ntb vydat.
A možná i pro PC pokud se vydaří, byl by to pak unikátní stav kdy mainstream by byl na lepším procesu než i7/i9. A ten účinek na konkurenci, přecijen bojuje o zájem OEM kteří už koukají víc na výrobky AMD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A zase v nadpisu porovnáváme next-gen mobilní procesor AMD se zastaralým doprodejovým procesorem Intelu, který už má dávno svého nástupce a navíc byl cílen na co největší výkon bez ohledu na masivní žravost. Některé věci se prostě nemění.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem za to porovnání v nadpisu rád.
Je na tom krásně vidět jak jde pokrok rychle ku předu.

Mám v plánu koupit pracovní stanici v ceně kolem 50 000Kč. A byl bych nerad kdyby notebook za stejnou částku nabídl stejný výkon.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A budeš do té pracovní stanice zvažovat spíš rok starý Alder Lake, nebo jeho lepšího, na trhu běžně dostupného nástupce z 13. generace, který má vyšší výkon při nižší spotřebě?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych urcite nezvazoval ani jeden z Intelu do workstationy :))
7950X je za mne podstatne lepsi volba, pokud neexistuje nejaky specificky SW, kde ma RTL nejakou vykonostni vyhodu, pri nizsi spotrebe nez AMD..o cem dost pochybuji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani jedno.
RL má vyšší výkon jen díky E- prdikum.
Stejně bych je vypnul. Stejně jako HT.
Moje aplikace jsou hodně o ST.
Teď mám problém vytížit všechny 4 jádra. 6 by stačilo. 8 je rezerva do budoucna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale na druhou stranu tam nepíše jaký to je zlomek. 8/5 nebo např. 5/8? Vyznění nadpisu je čistě na čtenářovo preferencích a jeho fantazii. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Redaktor je pekne podjaty a nenavidi Intel nebo se zalaskoval a ozenil s kremikem od AMD.

Mam 45W i7-12700H. Se 100W nabijeckou mam v geekbenchi 13000 skore. Tedy 6 big jader namisto 8, stejny pocet little cores.

V testech jasne vidim, ze amd ma spotrebu 55-75W k tomu, aby se dotahli na intel. Ty short burst spicky intelu se moc v realu neprojevi, laptop si to bere z baterky, neni to vsak poznat.

Nicmene 75W mi prijde skutecne uz moc. Mozna v pristi generaci bude AMD excelovat, nyni se vsak o zadny zazrak nejedna diky extremni spotrebe, mozna vetsi nez ma intel, pokud to sectete za cely mesic provozu. Ne u jednoho benchmarku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A nechtěl bys na tom pustit nějaký benchmark?
Tohleto přicmrndávání co předvádí Geek je o ničem.

Slyšl jsem, že Intelu se daří i v MT Cinebench 23.
Riskneš to?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

není to tak zas dávno kdy fans AMD ohrnovali nad benchmarky nos, ale nyní jak jsou jim dobré, zvláštní... Prakticky není reálný program/aplikace která by stejným způsobem aktivovala všechny části procesoru naráz jako to dělají tyto power virus syntetiky. Ostatně, čipy obou výrobců jsou cíleně optimalizovány na "střední" provoz a tam ty rozdíly mezi oběma výrobci jsou dost malé.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Důležitý je pocit.
-- CEO Intel

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mozna by bylo nejlepsi ty procesory poronavat ve vypnutem stavu, to by byly rozdily jeste mensi ;-).

Ale ted beze srandy. Procesor normalniho uzivatele bezi vetsinu casu na par procent a tak se rozdil ve zravosti pri maximalni zatezi neprojevit. Ale bezny uzivatel si taky nebude kupovat tahle dela. Tohle ma smysl pri lidi, co zpracovavaji pravidelne treba velka videa a tam uz se rozdil ve zravosti projevi. A pro takove lidi tyhle synteticke testy smysl maji.

Pokud chce spotrebu resit bezny uzivatel, bude pro nej ezitejsi klidova spotreba a nastaveni biosu viz vyse moje poladeni biosu, ktere stahlo klidovou spotrebu kompu ze 40w na 16w.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"není to tak zas dávno kdy fans AMD ohrnovali nad benchmarky nos, ale nyní jak jsou jim dobré, zvláštní... "
.. ty mas jednu perlu za druhou..
Co si pamatuji, tak to byl Intel za doby Rocket Lake, tery prisel s "real world testingem". S prichodem AL "realworld testing' v podani Intelu najednou zmizel...
Jinymi slovy, pokud nekdo nad benchmarky ohrnoval nos, museli to byt individua, jako jsi ty, potazmo jini Inteli opicaci :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

někteří jsou postíženi vysoce selektivní pamětí, na odpovědi typu "benchmarky nehraju" už jsi určitě zapoměl, že.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Musel by jsi mi osvezit pamet inteli opicaku ;)
Nicmene to co jsem ti napsal je pravda (to, ze Intel prisel s pojmen "real world performance" a prestal pozuviat veci jako Cinebench atd, protoze tam samozrejme dostaval od doby Zen2 krute naprdel. Takze logicky z toho vychazi, ze pokud nekdo ohrnoval nad benchmarky nos, byli to Inteli funboys. To stejne v dobe uvedeni prvniho Zenu..kdy 8C jadro bylo dobre tak na test v CB, protoze preci na co mit vice jak 4C, ze...
Klidne mi tu muzes napsat zase "svoji" verzi. Aspon se pobavim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je pořád to samé, co no-Xovi vyčítám už léta: nemá žádnou přímou uživatelskou zkušenost, vše posuzuje jen na základě grafů v testech od cizích redaktorů. Neví, jak se ta věc reálně chová. Já když budu na sestavě s Alderem a RX6500XT logovat na wattmetru špičkovou spotřebu, tak tam taky najdu číslo typu 135W. Ale v reálu je to tak, že 97% doby hraní třeba Falloutu 4 je spotřeba mezi 95-105W a pouze tu a tam blikne <1s špička nad to. A v idle jsem někde pod 40W vždy (i když Radeon akceleruje celé GNOME), případně pod 30W pokud Radeon vyjmu a jedu na iGPU UHD 730.

Samozřejmě musím dodat, že nevím jaká čísla bych měl s 5600G. Mohu soudit pouze dle různých recenzí, kde ty pro něj nejlepší říkají, že v idle seš na 25W, ty pro něj horší pak mluví třeba o 40W. Takže kde je pravda? Nelze říci, protože spotřeba moderních CPU neustále osciluje ve větším rozsahu a nelze ji převádět na jednu hodnotu a z ní vyvozovat nějaké závěry, zejména pokud si tu věc neměl reálně v ruce. A to je problém no-Xe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Každá lepší recenze má grafy s průběhem spotřeby. Po letech praxe se z nich dá vyčíst dost.

Rozdíly v IDLE jsou daný deskou na které se testuje. Snaha je testovat všechny CPU na stejné desce. Vznikají tak nepravděpodobné situace kdy vyloženě kancelářský CPU běží v High-end desce, která samotná žere 20W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ano. A teď se podívej, jak to má no-X v nadpisu a textu. Ano, má tam povídání zohledňující reálnější nižší hodnoty spotřeby CPU, ale také formulace jako "Při srovnání s desktopem jsou mu nejblíže Core i9-12900KS (150-254W) a Ryzen 9 7900X (170-230W)", které jsou velmi nepřesné a vlastně nefér vůči oběma CPU. Nicméně do nadpisu si pro srovnání nevybral žádné rok staré AMD, vybral si starý Intel z předchozí generace, navíc model, který primárně cílí na výkon bez ohledu na spotřebu. Nepamatuji se, že by takhle relativně vyzdvihoval v nadpisech Intel porovnáváním s 220W FX-9590 svého času. Ale kdo ví jak by to bývalo bylo, tehdy CPU věci psával spíše WIFT a bylo to nezaujaté.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nadpis musí šokovat. A to se povedlo.
O 12900KS jsem uvažoval.
Teď jsem v šoku, že ho porazí notebook.
Ještě že jsem ho nekoupil.

O té zaujatosti například tady:
https://diit.cz/clanek/mobilni-28w-core-i5-1350p-je-o-2-5-rychlejsi-nez-...

Aneb: kdo chce psa bíti, hůl si vždy najde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne bere 5700G v idle pod 20W (ne jen CPU, cela sestava). Mereno wattmetrem. V tovarnim nastaveni, zadne stelovani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele to by vlastně odpovídalo. Já oproti době s Haswellem, kdy jsem taky byl pod 20W v idle, jsem přesunul datový HDD z externího do interního (odhadem +5W) a přidal druhé SSD (odhadem +1W v idle, je to starej kousek). Zkusím výhledově přeměřit, kolik to dá když to obojí odpojím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.