Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mobilní Tiger Lake-H vydán. 20% zvýšení herního výkonu vykoupí 135W spotřeba

Ta ženština vypadá, jak když chce hodit šavli. Při pohledu na dnešní notebookový spotřebák se ani nedivím. Za chvíli už bude jedno jestli máte notebook nebo mobil, obojí půjde při sebemenším pozáručním problému do šrotu. Hlavně že čipy jsou drahý a výroba neekologická, ale vážit si jich, to né.

Tyhle Intelí zahřívače jsou sice už tradiční PL2-horor, ale jako počátek konce AMD to stačí. AMD mělo jít do ARM, přijít dřív (jako první) s DDR5, neprodávat Imageon, udělat extrémně výkoné iGPU (3x DDR5, HBM, cokoliv...), ale po létech šikanování se nedostatku inovační síly AMD nelze divit. Když nemůžeš porazit x86 krakena na jeho poli s jeho pravidly (po zkušenosti s Athlonem 64 to moc dobře vědí, Ryzen to jen potvrdil), tak změň pole nebo chcípni-doživotně paběrkuj. AMD si vybralo za bééé.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Helou, diz iz AMD. We have noticed your deep knowledge in CPU technology and business and we would like to offer you position of CTO. Pliz let us know if you accept.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Už jen představa práce pro americkou korporaci (ještě k tomu věčně hranou dvojku s perspektivou 0) ve mně vyvolává pálení žáhy. Buď rád, Inda nebo afričana s takovou angličtinou bych hned vyhodil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

This pozition is guranteed to you Mr. Czerwitcheck after sending small manipulation fee 1000$.
Yours Nganga Kamwele
gdtsfsjfgg123.AMD@post.ng

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mobilnich 135W. Fakin 135W.

Tak hlavne aby si fanboyove intelu nepripalili vercajk.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Za to fanboys AMD zapomínají napsat že PL2 trvá jen 30 ms. Milisekund!!! Tedy 0,03 s.
https://www.anandtech.com/show/13544/why-intel-processors-draw-more-powe...

Dneska už se nemusí lhát, stačí když se zatají ta polovina informací co se nám nehodí do krámu. Vytáhnu hodnotu PL2 na kterou CPU běží kratší dobu než mrknutí lidského oka a napíšu hate na Intel že má spotřebu 135W proti úžasnému Ryzenu5980HS s TDP 35W. To že ten Ryzen žere v reálu taky solidních 64W (APU opravdu nemůže mít při stejném výkonu zázračně nižší spotřebu než desktop) už tady taky nikdo nenapíše. Tenhle typ dezinformací bych čekal od prodejce v Tescu který o tom ví kulový. Ale ne tady kde mají v názvu Deep in IT.

Ostatně stejně jako u Ryzenů 5000 se vesele zdůrazňuje, že přinesli +19% IPC proti Zen 2, ale u Apple M1 se taktně pomlčí že má +60% IPC nad Zen 3. Snad proto že 60% je tak málo že to ani nestojí za řeč :)

Takové manipulace jsou mnohem hůř rozpoznatelné a dělají větší škody že vyložená lež. A to nejsem žádný zastánce Intelu který zničil moji oblíbenou Alphu. Ať Intel táhle do pekel i tím starým zgarbem x86 za ty špinavosti co provedl, ale zase vodsaď podsaď. Bohužel dneska aby člověk objektivní informace opravdu hledal lupou a všechno si ověřoval.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

1. neche sa mi veriť, že by CPU mal turbo po dobu 0,03s. Také turbo sa nevyužije ani pri sebekratšom benchmarku. IMHO na to aby turbo bolo citeľné, pod 10 s neísť (spustenie niekoľko aplikácii). Plus chladič by 0,03s ani nepostrehol, takže aj z tohto dôvodu by tak krátke turbo bolo zbytočné.
2. ozaj nie si schopný pochopiť, že M1 sa s x86 svetom nedá porovnávať? Na M1 nejde ani Win ani Linux. Načo mi je ten CPU, keď si ho nemôžem kúpiť, dať k nemu RAM koľko chcem, GK akú chcem, počet HDD aký chcem a ani OS, ktorý mi vyhovuje nie?
3. aj AMD žerie viac ako má TDP, ale zatiaľ žral viac Intel
4. podľa Teba keď sa poukáže na veľkú chybu Intelu, musí sa poukázať aj na menšiu u AMD, lebo potom je článok horší ako lož? Mám pocit, že by Ti vyhovoval článok, kde by sa spomenuli chyby aj Intelu aj AMD, aby väčšie chyby Intelu nevyzneli tak zle a možno sa aj chybovosť Intelu vlaste zrelatizovala (alebo vyznela ako nepodstatná). Bol by som veľmi zvedavý na Tvoje články. Ako by si ich napísal Ty, ako by si poukázal na to ako Intel prekračuje TDP len aby bol lepší.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

1) Tak tomu věř, protože ten článek je od člověka co Intel nesnáší a propaguje AMD jak o život.

2) PL2 s takovým krátkým časem je hlavně pro responsivnost, překleslení obrazovky, render webu atd. V desktopu to může být pár sekund dokud se nepřehřeje CPU viz název Thermal velocity boost.

3) Jde o objektivitu aby se nezatajovali informace ve prospěch AMD. Je jedno jestli jde o Intel, Apple M1 nebo nějaký serverový ARM.

4) Jenže Apple M1 je CPU pro ultrabooky, a ty Intel taky pájí přímo na PCB s LPDDR4. Takže v tomto břečíš dobře ale na špatném hrobě. Ale určitě bude super až přijdou ATX boardy pro ARMy.

5) Serverové ARM jádra taky jsou totálně zamlčována, přestože takový ARM Neoverse N2 s IPC +40% nad Zen2 je slušná pohroma pro svět x86. Když se píše o EPYCu tak by se mělo psát i o serverovým Gravitonu 2 a Ampere Altra. A to nemluvím o tom, že N2 bude umět DDR5 + HMB2e, PCIe5.0, až 512 jader s čipletovým uspořádáním a v neposlední řadě 2048-bit SVE2 vektory (proti čemuž 256-bit AVX2 v Zen3 vypadá komicky).

A tak si tu vesele žijeme v domnění že x86 vládne světu, ikdyž to vůbec není pravda (ARM vládne v IPC, v superpočítačích a v množství vyrobených CPU a celkově v objemu peněz). Je to ještě horší než za komančů kdy lidi věděli že se jim lže.

EDIT: Sorry, ono je to 30 x 100 ms = 3 s. Ale to nic nemění na tom, že to je krátkodobý boost pro rychlejší GUI reakci a baterku 135W nikomu nevycucne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

" ASCII | před 19 minutami | *

1) Tak tomu věř, protože ten článek je od člověka co Intel nesnáší a propaguje AMD jak o život. "
.. opet blbe a presne proto jsi vul, ktery pises veci z afektu :))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak pravil AMD ultra fan :D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To nema s nejakym fandovstvim nic do cineni. Je to pouhe konstatovani, ze jsi pitomec, ktery pise hovadiny z afektu. Neoveris si, co vlastne pises a jeste se snazis presvedcit dotycneho, ze mas pravdu, kdyz te upozorni, ze to nedava smysl.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

blabla ... nadávka ... blabla ... nadávka

.... to je náš AMD ultra fan tombomino :D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Neblábol.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

zkus studenou sprchu, pokud nepomuze, ledovat koule ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem ohleduplný, nebudu ti doporučovat ledovat něco, co ani nemáš :DDD

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

tak hlavne jsi hloupy, splachovaci troll.. co mas a nebo nemas, mezi nohama mne az tak nezajima.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To se mi ulevilo. Hele já nejsem žádný homofob, já si z tebe v žádném případě dělat srandu nebudu, že jsi gay. A to myslím vážně.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rad, ze to myslis vazne :)
Mozna by jsi mel jeste pridat neco ze sve 'moudrosti', neco tak pitomeho, se opravdu hned tak nevidi :))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Gratuluju, i kdyby někdo náhodou nevěděl, jaký jsi id*ot, tak po přečtení této diskuze to musí dojít úplně každému. Dobrá práce. Ale smůla, tomu tvému trotlení stejně nikdo nevěří.

Jen další z řady anonymních blábolistů na internetu, který se tu bude hádat s těmi, kteří ještě mají chuť korigovat jeho bláboly, a až zmizíš, tak si tak po 14 dní sem tam někdo vzpomene na ty lejna, co si tu všude rozmazal, a pak už budeš každému u zádele.

Upřímně jsou tady admini diskuze dost tolerantní, já bych tě za tyhle osobní útoky a lživé kecy zaBANoval už dávno.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tombomino v několika příspěvcích měl péči o můj rozkrok a kdo zná Freuda tak ví co to znamená... buď kompenzace nedostatečnosti nebo homosexualitu. A za tombominovi útoky bych měl být zabanován já, protože mi jeho orientace nevadí? Mohu snad za to že je gay?

Můžu snad já za to, že inženýři v Applu vyvinuli tak brutální CPU že to v IPC naprosto deklasuje cokoliv ze světa x86?

Vám se člověk ničím nezavděčí. Měl bych snad zahájit masivní letákovou kampaň s nápisy: "60% IPC nad Zen3 - ne, děkuji", a později přidat i alegorické vozy? :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A doslo ti, ze IPC _neni_ realny vykon, ale jenom jedna z jeho slozek?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A došlo ti, že v noteboocích a serverech jsou frekvence kolem 3 Ghz? Ono je to kvůli omezenému TDP. Ryzen 5000 jádro při 5 GHz má příkon cca 20W. To je důvod proč 16c Ryzen nikdy nemůže běžet all-core turbo na 5 GHz - měl by spotřebu cca 320W, což při 1,5 V dělá ukrutných 213 A. To je víc ampér než má svářečka mýto táty. A taky důvod proč 9900K při all-core 5 GHz má spotřebu přes 200W jen při 8-jádrech.

Takže když jsou všichni v NTB a serverech na +-3 Ghz, tak potom je jediný faktor IPC.

NTB a servery jsou 75% peněz, možná i 80%. Servery mají vs. PC 50:50, a NTB jsou myslím víc jak polovina PC trhu. Proto o tom mluvím.

Samozřejmě desktopy na 5 Ghz a zvlášť 16c Ryzeny 5000 jsou super procáky, a Apple bude potřebovat pár let než se jim vyrovná v MT. Ale v 80% aplikací budou ve výrazné výhodě úsporné ARMy. A kdo má 80% peněz, ten většinou převálduje ty co mají jen 20%.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja byt tebou, tak Freuda opravdu necham spat.. tvoje radoby 'zavery' jen dokresluji znovu a znovu, co jsi za troubu :))
Tu nebetycnou splachovaci hloupost hranicici s fanatismem, vylhane prispevky, neustaly OT, ktere tady predvadis ve vetsine svych diskusi, to je na uplne regulerniho banana. To ze se tady cepiris a delas ublizeneho, kdyz te nazvu pitomcem..ehmm..jen doklada, ze jsi pitomec bez jakekoliv sebereflexe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1) Tahle diskuse je pod článkem o CPU Tiger lake

2) já píšu o IPC, srovnávám s jiným CPU atd. takže k tématu

3) Můžeš mi prosím tě prozradit jak tvé nadávky do pitomců, totální OT a starost o mé genitálie souvisí s CPU Tiger Lake?

Jestli si tady někdo zaslouží dostat ban, tak jsi to ty.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale mne uz nebavi ani psat odpovedi na ty blaboly, co tu vedes. Ono je stejne uplne jedno co odepisu, protoze ty to stejne pochopis "po svem" a odpovis dalsim nesmyslnym traktatem, ktery dava smysl jen tobe.
Posledni poznamka.."do prdele" te tady poslalo docela dost lidi, nevyjimaje jednoho byvaleho redaktora. Muzes si zkusit polozit otazku, proc to vsichni ti lidi udelali. Pokud tohle pochopis, pochopis i to, co je na tobe "divneho". Nicmene si nedelam iluze, ze se ti to podari a proto je ban pro jedince jako ty, vlastne jedina moznost, jak jim dat najevo, ze delaji neco chybne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bla bla bla...CTRL+C a CTRL+V furt stejný bláboly. A jako krásná třešnička na dortu se manipulátor ohání Freudem. Mimochodem má citáty, který na tebe krásně sednou:

"Blud samozřejmě nikdy neodhalí ten, kdo jej dosud sám sdílí."
"Nevědomost je nevědomost. Nevyplývá z ní žádné právo něčemu věřit."

Aby to nakonec neskončilo tímto citátem:

"Lidé jsou silní, pokud hájí určitou silnou ideu. Zeslábnou však a stávají se bezmocnými, když se jim tato idea ztrácí."

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Klid on jen trolí ty svoje nesmysly o "supervýkonném M1" cpe pad každou diskuzi...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

„PL2 trvá jen 30 ms“

To chce si článek přečíst celý a pochopit ho. Zvlášť co z toho se týká historie, co z toho se týká „současnosti“ roku 2018 (např. „Recently it has been reported that some motherboard manufacturers are actually changing the PL1/PL2/Tau strategy, and putting the Tau value to something reasonable, like 30 seconds or so.“) a pak si sestudovat, co se změnilo mezi lety 2018 a 2021.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Neztrapnuj se! Primo z tveho clanku:

"Tau is a timing variable. It dictates how long a processor should stay in PL2 mode before hitting a PL1 mode."

"I will take a consumer grade Core i7-8700K. For this processor, we have the following:

PL1 = TDP = 95 W
PL2 = TDP * 1.25 = 118.75 W
Tau = 8 seconds"

Takze jsi debil, ze neumis cist, pochopit to co je napsane v clanku co primo linkujes a jeste se tu snazis rict, ze ostatni jsou hlupaci.

Intel CPU muzou v PL2 zustat ruzne dlouho, zalezi na konkretnim modelu, ale bezne je to v sekundach, obcas skoro minutach.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mobilní - to jako že jde přenášet? Nebo se musí vozit?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

NE! To budou designove krasne lehoucke notasy! Ty muzes prenaset v jedne ruce na vzdalenost prodluzovacky a to je potom uz tvoje vec, jak dlouhou si koupis.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

A chladicí podložky pod ně se budou vyrábět s kompresorovým chlazením?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak vira v Tiger Lake nam pomalu konci, ale nic se nedeje, pravoverny fanousek veri v Alder Lake. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Blbý je, že i ten AlderLake bude šponovanej přes PL2, aby dosáhnul 20-25% výkonu nad TGL. A jak je vidět, Intel už nerozlišuje mezi desktopem a laptopy, prostě to tam napere. Aneb 2 roky provozu a dost, zákazníčku!

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Golden Cove v Alder Lake bude mít 20% IPC nad Zen 3 a fandové AMD budou mít černou hodinku co bude trvat rok, až do příchodu Zen 4. Tombomino a spol polezou vzteky po zdi :D

Vsadím se že tu o IPC Golden Cove nepadne ani slovo stejně jako u M1, za to tady bude hromada výtek o kolik má horší IPC ty malá jádra a jak to škodí výkonu. Prostě objektivita jak noha.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To bys tu sázku prohrál. Info o Golden Cove bude OK, stejně jako bylo o Ivy Bridge atd. atd.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No uvidíme, rád se budu v tomto mýlit.

Však ono se mezi řádky bude dát poznat nakolik no-x bude škřípat zubama při psaní o IPC Golden Cove :D

Já věřím, že Golden Cove v Alder laku bude mít úplně novou architekturu se 6x ALU a pekelně AMD zatopí, že z toho tady někteří budou mít zlý spaní. Ikdyž na těch hrozných 10nm to asi nebude zdaleka tak skvělé jako by bývalo mohlo být na 7nm u TSMC, kvůli čemuž se Keller dohadoval s vedením Intelu, aby se na ně nakonec vykašlal.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Tombomino a spol polezou vzteky po zdi :D"
Kdyz by jsi vice se soustredil na to co pises a mene na to, kolik lidi ti tady napsalo, ze jsi idiot, mohl by jsi si usetrit spousty trapnych momentu, ktere si sam zpusobujes :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jde o pravdu a o fakta. Ikdyby se to nelíbilo milionu AMD fanboyů, tak je mi to šumák.

A tebe štve, že mám pravdu a Apple M1 má o 60% větší IPC :D
Což mimochodem znamená že AMD dožene IPC té M1 až někde u Zen 6 nebo Zen 7 v roce 2025 nebo 2027.
A celé ty roky co teď budu lidem připomínat jak je AMD a Intel zaostalé, oj to se těším :D
A taky tě štve že už je tu několik lidí, kterým došlo že mám pravdu. Tvůj tábor se zmenšuje a můj roste :D
A nejvíc tě štve že víš, že jednoho dne budeš muset říct, že jsem měl ve všem pravdu, protože x86 do 2 let skončí na smetišti a ARM bude dominovat úplně všude :D

Nechceš si ušetřit ty roky utrpení a uznat, že ARM je mnohem lepší úplně ve všem už teď?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi opravdu otravny pitomec :))
Az trochu dorostes tak se zase ozvi. Nicmene bych si tipnul, ze to nestihnes, protoze No-X s tebou dojde do te doby trpelivost..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dostat ban za to že píšu slušně a mám pravdu s IPC Apple M1, které se tu zatajuje?
A tobě jako ultra AMD fanboyovi tady projdou nadávky do idiotů a debilů?

Dostat ban by bylo pro mne největší vyznamenání ;-)
A největší ostuda pro vedení tohoto webu

Navíc bych přes VPN s jinou IP se přišel po uvedení Apple M2 opět informovat o IPC M2 a že jsem měl opět pravdu. To asi neodolám, to se přiznám rovnou. :D

A můžete si za to sami, protože každý kdo ignoruje 60% náskok v IPC těžce narazí (jako třeba AMD s 2xALU Dozerem kvůli kterému málem krachla).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Případný ban by nebyl za šíření "pravdy" ale za vytrvalé trolení ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Za tu vytrvalost bych naopak měl dostat metál :)

A šíření pravdy není trolení. Trolení je úmyslné nasírání lidí lhaním a manipulacemi. Tohle já nedělám. To že se 90% lidí nasere kvůli tomu že Apple má o 60% větší IPC než Zen 3 nebo že příští M2 bude mít nový ARMv9 který podporuje vektory o šířce až 2048-bit o čemž si x86 může leda nechat zdát....... to není můj problém, ale problém těch 90% neinformovaných lidí.

A to je výsledek toho zamlčování informací o ARMu co tady předvádí redakce Diitu. Stejně to nakonec praskne, akorát to bude o to horší. M2 bude mít kolem 2000 pts GB5 a M3 skočí na brutálních 2600 pts. Zen 3 na 5 GHz má pouhých 1600 pts. 8-jádro M3 v notebooku bude mít díky 3nm a frekvenci 4 Ghz už větší výkon než 12-jádrový Ryzen 5900X a bude útočit na 16c Ryzen 5950X.

Tohle už není žádná sranda a AMD s Intelem stojí doslova nad propastí bankrotu (v horizontu 2-4 let).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Za opakovane lhani, trolleni a manipulace... by si mel dostat high five. Zidli.. pres xicht.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vyhrožování fyzkým násilím.... ó jak civilizované.
Kolik uděláš shybů na hrazdě, srabe? Jestli míň jak 20 tak, tu židli zase pěkně polož :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nezklamal si a opet predvedl svoji hloupost. To nebylo vyhrozovani. To byla realna podoba, jak by vypadal ten "metal" co si zaslouzis.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak, ze jsi "debil" a "idiot" jsem ti myslim nikdy nepsal, minimalne u "debila" jsem si celkem jisty. Myslim, ze pri pohledu na tve posoukle komentare staci pouzivat vyrazy jako pitomec nebo trouba, ktere dostatecne vystihuji nesmysly, ktere obcas vypotis. Ale tak proc by jsi si opet nezalhat, je to preci zadarmo ne? :)

"A tobě jako ultra AMD fanboyovi "
.. mne se libi, jak si vesele vymyslis a nalepkujes jen proto, ze nekdo nesouhlasi s tvymi detskymi nazory. Asi si myslis, ze kdyz budes neco dostatecne dlouho opakovat, tak se to asi stane skutecnosti.

Jinak tva fixace na "M1", potrebu neustaleho opakovani a vnucovani "sve pravdy" jen dokresluje, ze mas nejaky osobni emocionalne-mentalni problem, ktery si v tech diskusich luftujes. Mozna by jsi udelal lepe jak sobe, tak i diskutujicim tady, kdyz by jsi jej sel luftovat nekam jinam..minimlane, kdyz by jsi mel kapku slusnosti a socialniho IQ v sobe, tak nebudes svuj nazor neustale pri kazde prilezitosti vnucovat pod clanky, ktere jsou uplne o necem jinem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já mám jen jediný problém: IPC Applu M1 se zde úmyslně zatajuje.
Mám jedinou fixaci - výkon a vyspělost architektury (IPC). Až bude mít AMD o 60% vyšší IPC než Apple, tak tu budu psát o AMD jak jej zdejší fanboyové Applu zatajují. No, zatím je to naopak.

U x86 procáků se řeší každé procento IPC v tom či onom, ale 60% náskok v IPC té Applí M1 nestojí ani za zmínku. Přitom to úplně každému týpkovi s IQ nad 80 musí dojít, že když CPU na 3,2 GHz se vyrovná CPU na 5 GHz, tak musí mít brutálně vysoké IPC.

A to že M1 má 6xALU a je to nejbrutálnější architektura s největším počtem tranzistorů na světě, je technický důsledek. Pořádné IPC bez zvýšení počtu výpočetních jednotek nezískáš. To jsou zákony fyziky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak si tu svou "fixaci" vem a odstehuj se s ni na mesic nebo zacni prispivat treba na PCT, kde je mozno te aspon vyminuskovat a tim padem tve komentare preskakovat. Potazmo si zaloz nekde svuj blog, kde budes moci neomezene hlasat "svou pravdu" a nebudes muset bojovat proti vsem ostatnim, kteri s tebou nesouhlasi.
95% lidi, kteri tady chodi a diskutuji, tvoje 'fixace' nezajima. Pouze je svym neustalym vnucovanim otravujes. Asi si to neuvedomujes, ale pusobis neco jako 'komar', ktereho se nejde zbavit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to dělali komunisti, nás je většina a my si demokraticky myslíme že Horákovou je třeba oběsit ikdyž je nevinná a piloty ze západu umlátit v kriminálech. ASCII musí dostat permaban, protože pravda o IPC je tuze nebezpečná a mohlo by lidem dojít že jim strana tak trochu něco tají. Ty bys mohl zfleku kandidovat na Stalina čoveče.

Až vyjde na Diitu článek o IPC a architektruře M1, jako že třeba Cnew.cz už tohle dávno mají, tak už nebudu mít důvod tady upozorňovat na zatajování info o M1.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ASCII ma dostat permban za opakovane spamovani diskuzi nesmyslama. Trolleni, lhani a prekrucovani informaci. Opakovane porovnavani neporovnatelneho i kdyz byl opakovane upozornen, ze to co prezentuje je nesmysl. Normalni clovek si davno o M1 udelal spravny obrazek. A chape ze M1 je produkt pro segment trhu, ktery cloveka s x86 vubec nezajima. M1 neni relevantni pro nas co x86 pouzivame a nedosahuje ani vykonu x86 procesoru co uz nekolik let vlastnime. Nemluve o slabe konektivite M1 a omezeni na low endovych maximalne 16 GB ram.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych si dovolil jednu poznámku o celém systému s tou revoluční M1 a tou fantastickou grafikou, která se tu také zatajuje :-) Drahá polovice chtěla ozkusit MacBook Air M1, inu, proběhl nákup a zjistili jsme, že pokud ho připojíte k 4k monitoru přes usb-c vstup, lhostejno který, nestačíte zírat. Posunuté barvy, vybledlé. To, co má být černé, je šedé. Hledali jsme závadu u monitoru, zkoušeli různé barevné prostory, nic platné. Hledal jsem pomoc na webu, a narazil na takové množtví diskutujících na různých fórech se stejným problémem, že jsem nevěřil vlastním očím. A týkalo se to obecně strojů s M1, zmiňovány jsou MacBook Pro, Air, MacMini... problém se táhne již dlouho, diskutující doufají, že vše vyřeší nová veze OS, ale zatím se tak nestalo. Četl jsem i všemožná doporučení, některá hraničící až s hlazením králičí tlapky a malováním šamanských znaků na podlaze, avšak jediná rada, která zabírala, byla použít redukci usb-c na HDMI, pak byly barvy v pořádku (převodník na DP taky nezabíral), nicméně v tu chvíli zmizí možnost napájet MacBook přes usb-c, a používat myš a klávesnici napojenou bezdrátově na dongl v usb hubu (což jsme nestačili zkusit, řešili jsme potíže s monitorem). Podotýkám, že v diskusích zmiňovali, že nepomohly ani dokovací stanice.
V tom ošklivém X86 světě fungoval monitor jak s Intelem NUC (i přes občas nic moc ovladače Intelu), tak i s malým Asusem Mini, kde je Ryzen 4800U, ba i se služebním HP (včetně nabíjení a bezproblémové komunikace klávesnice a myši přes dongl). Bez jakýchkoliv problémů.
Naskýtá se mi pak otázka, k čemu je mi high-tech architektura, která není schopná pracovat s běžnými periferiemi? Podotýkám, že jedním hlasem diskutující potvrdili, že u Maců na intelím základu bylo vše OK.

Dnes jsme ho vraceli, tohle je podle mě základní konektivita, a když to umí 4 roky starý mipočítač a i už ne nejčerstvější notebook HP, je ostuda, že to nezvládá novinka, navíc, Apple, jak jsem pochopil, nijak hyperaktivně problém neřeší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na to se da asi napsat uz jen to, ze jsi vysinuty pomatenec bez spetky sebereflexe, ktery pise prispevky jako kdyz pejsek s kocickou varili dort.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Takhle to dělali komunisti, nás je většina a my si demokraticky myslíme že Horákovou je třeba oběsit"
Měl by jsi dávat velký pozor jaké blbosti píšeš.
Tehdejší komunisti rozhodně neodsoudili opoziční národně socialistickou političku doktorku Horákovou na základě vůle většiny. Naopak museli ji uvěznit a donutit, aby se k obviněním sama veřejně "přiznala"... a mohl ji podle platného zákona odsoudit soud, takže být tebou tak bych rozhodně nechtěl dopadnout stejně a podobné demagogie už z úst nevypouštěl......

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

IPC je zkratka pro Instructions Per Cycle (nekdy uvadeno jako Instructions Per Clock). Procesory s ruznou architekturou a navic i ruznou instrukcni sadou se nedaji podle IPC porovnavat protoze do nich lezou uplne jine instrukce. Vychazi pak podobny nesmysl jaky tu opakovane prezentuje troll ASCII. Co je IPC si lze dostudovat na wikipedii. Coz je misto kde si to podle trolla ASCII ma clovek dostudovat, jak napsal tady https://diit.cz/clanek/studie-neprokazala-ze-funkce-apple-night-shift-fu...
IPC na wikipedii je zde https://en.wikipedia.org/wiki/Instructions_per_cycle a asi nikoho neprekvapi, ze diky tomu ze se neslucuje s virou pana ASCII tak bude dale lhat a prekrucovat a tvrdit neco uplne jineho.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono to není 5 GHz, to je hausnumero Intelu, při normálním chlazení Tiger Lake při vytížení všech jader nepřeleze 3 GHz (aspoň ten můj). Překládal jsem takhle LLVM, na M1 (4 výkonná jádra a 4 chcípací) vs. Tiger Lake (4 jádra s HT), na obou "make -j8", a ano, stroj s M1 je v této úloze znatelně (i když ne řádově) rychlejší, ovšem na mírně vyšší frekvenci, s rychlejší pamětí a rychlejším SSD. Jediné výrazné plus je, že při kompilaci nehlučí větrák. Mínus je, že 16 GB je málo na překlad Flangu, Mac swapuje jak o život i s "make -j2". Až bude nějaký M2/3/4 s aspoň 16 výkonnými jádry a podporou 64 GB RAM, tak bude nad čím jásat, teď to je zatím jen takové preview.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Realisticky M1 je následovník tabletové A12X, takže je zázrak že si vede slušně i v Macbook Pro. Musíš počkat na 8+4-jádrovou M2, to je ten pravý notebookový APU.

Čekají 3 velké události:
1) M2 bude úplně nová architektura po 4 letech
2) M3 bude mít díky výrobě na 3nm frekvence 3,8 - 4,0 GHz, při stejné spotřebě, což je obrovský skok. Dá se říct že v noteboocích bude mít Apple vyšší frekvence než x86 a ještě to ohromné IPC.... totální devastace x86. Navíc to bude mít určitě už ARMv9 a bude to kompatibilní na 15 let dopředu. Akcie Applu skočí na 2x násobek, akcie AMD a Intelu padnou na polovinu.
3) Qualcomm Phoenix bude mít IPC M3 a bude se prodávat v notesech s Win10. Tohle brutálně otřese x86 trhem protože výkon Applích CPU bude dostupný i ne-applistům Nevýhoda bude že to bude asi jen 5nm čip, tak Apple bude o něco úspornější a tedy rychlejší.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A M5 si uvědomí svoji existenci a zvolí si jméno skynet ne? Kolik ti za to platí? Nebo bydlíš někde na pokoji v Bohnicích?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Žádné vyšší frekvence nechci, to pak moc topí. ARMv9 taky nezájem, na výpočty je GPU. Bohatě by stačila podpora více RAM a třeba 16 jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je tohle za diagnozu? Tak si vždyzky říkám že podobné jedince nenapadne prostá myšlenka, proč když je to tak super uber proč je vlastně potřeba takový fanatizmus ala svědci jehovovi....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Protože se tu záměrně zatajuje IPC Applu M1. Nebavíme se tu o 5% nýbrž o:

+60% nad Zen3
+90% nad Zen2

To je tak brutální náskok v IPC, že tohle naposledy bylo Dozer vs. Haswell (2xALU vs. 4xALU). A to navíc jen proto, že AMD Dozer měl horší IPC než K10.5 Phenom (3xALU).

Taky se tu tají že Apple M1 je ultra brutálně široké jádro a má 6xALU + 2x Branch (podle Anandtechu dokonce 7xALU, což je tím že Apple vše ohledně architektury velmi pečlivě tají, takže to jsou jen odhady z micro-benchmarků testujících propustnost jednolivých instrukcí). A to už od roku 2017 od čipu A11. To jsou prostě zásadní informace které o kterých se doslova záměrně mlčí, aby se prodávali x86 a lidi tohle dostávají běžně ban.

Mimochodem nejlepší redaktor na CPU z Anandtechu, A. Frumusamu dostal zákaz zveřejňovat IPC grafy srovnávající x86 s ARM (zejména kvůli Applu).

Tady ještě IPC Applu A13 proti Zen3 existuje (asi kvůli tomu že si nekonkurovali):
https://www.anandtech.com/show/16214/amd-zen-3-ryzen-deep-dive-review-59...

Ale v recenzi o Apple M1 už tento graf zmizel (protože o 60% větší IPC by byl průšvih pro AMD):
https://www.anandtech.com/show/16252/mac-mini-apple-m1-tested/4
.
.

Normálně cancel culture jak o tom mluví Dan Vávra.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

a ASCII -90% IQ oproti Kalouskovi.. Je to asi tak stejně relevantní údaj jako ty tvoje čísla ale z toho tvého trolení je tu každému jasné že to daleko vác odpovídá realitě..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Už výše jsi měl od PPK napsáno, že IPC NENÍ relevantním srovnáním CPU, protože se nesrovnávají stejné instrukce (protože rozdílné architektury). Zajímavé, tuhle informaci elegantně přeskakuješ. Ono ale jak jsi v jiné diskuzi ukázal, ty ani nevíš, co je architektura, takže co čekat, že?

Btw. vyhledáváním je vidět, že slovo IPC je v diskuzi aktuálně 55x, z toho téměř padesát od tebe. Opakuješ ten blábol neustále dokola v každém příspěvku. Doporučuju odložit Freuda a raději navštívit Chocholouška, třeba se to ještě dá léčit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je všechno strašně hezký, ale ani 100 ALU v M1 nepomůže, když to strčej do iPadu s iPadOS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase článek formou senzace a nesmyslné spotřeby.

Proč tu není tenhle graf? https://cdn.videocardz.com/1/2021/05/Intel-Tiger-Lake-H-11th-Gen-Core-Sp...

35W 11400H s 65W grafikou má výkon jako to 45W AMD s 80W grafikou, ale na tom se nedá stavět negativní článek, což?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Být tebou, tak sklidním nadšení a počkám na testy od kohokoliv nestranného. Intel si to vždycky uměl “našmelit” tak, aby to vypadalo fantasticky. Realita bývá ovšem značně jiná. Nemluvě o tom, že najednou ze šuplíku vytáhnou něco, co překonává konkurenční TOP produkt o 20%. Mně osobně na tom něco smrdí. Nedivil bych se, kdyby to běželo v Intel’s Lab připojené na AIO. A taky bude zajímavý battery drain.
Jim už je to jedno, nemám sice informace, že Apple tyhle přímotopy hodlá zařadit do aktualizované nabídky Maců, ale oni už to teď můžou hnát do nebeských výšin. Pokud se ukáže, že to opravdu atakuje takový odběr v mobilní sféře, tak to ať si strčí s prominutím do prdele.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Markeťák řekne: "Notebook při testech běžel na baterii." Sice to byla startovací baterka na traktor, ale proč se zatěžovat v reklamě detaily...

Pamatuju si jak kdysi dáávno se jeden autor v Chipu rozplýval nad tehdy novými Pentiovými notebooky, kde označil 7 či 8W (ano, slovy sedm nebo osm wattů) Pentium za "tavičku notebooků." Mobilní Intel od té doby tedy ušel velký kus cesty když překonává i ne zrovna povedenou desktopovou AMD Visheru... :-).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pockas na testy nezavisleho ale stejne zavislymi testy se ridi cely clanek ze.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně PL2 trvá jen pouhých 0,03 s, což je naprosto zanedbatelné a tento peak si sosne CPU z kondenzátorů VRM, takže se ani nepřetěžuje baterie. Bohužel manipulace ve prospěch AMD jako vždy.

https://www.anandtech.com/show/13544/why-intel-processors-draw-more-powe...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

„Hlavně PL2 trvá jen pouhých 0,03 s"

Odkud čerpáš? Jaký smysl by mělo vymýšlet tak idiotský stav CPU? I 10x větší čas je kravina beze smyslu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsou dvě možnosti - sprostě lže nebo není ani schopný přečíst text grafy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, blbě jsem se podíval ono je to 30 x 100 ms = takže 3s. Jenom dva řády, no-a-co :)

To nic neměni na tom, že to je opravdu jen velmi krátkodobý boost, pro zvýšení responzivnosti GUI a zvýšení user experience, než pro benchmarky.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"zvýšení user experience, než pro benchmarky"
.. je to pro oboji. Nektere benchmarkovaci utility maji kratkodobe nekolika sekundove peaky. Pak dojde ke kratke pauze a dalsi peak. Prave tam se ti tohle navyseni muze projevit.
Dokud bylo PL2 neco jako 45->60W, tak se to dalo zkousnout, ale 2-3x navyseni TDP v notebooich je silene. Bohuzel Intel to zacne a AMD jej pravdepobne bude s odstupem asi nasledovat..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A já říkám proč ne, když je to přínosné pro práci?

Ten krátký peak baterku nezruinuje a když to zlepší práci v GUI, tak ať boostuje na 200W i nový Apple M2.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Opet, je to jen jedna cast problematiky, kde uplne opomijis fakt, ze chlazeni v noteboocich je velmi limitovane. Pokud vyzenu neco na 3x TDP, tak se mi samorezrejme zahreje CPU->chlazeni->sasi notebooku daleko rychleji->rychleji vyssi otacky->rychleji vyssi miru hluku.
Kratkodobe prekracovani TDP muze mit urcity smysl, ale nemel by byt hnany do extremu. Prinos toho vyssiho TDP na "user experience" je stejne dost otazka. Ve vetsine beznych uloh to uzivatel nema v principu sanci vubec poznat. Za to teploty ve forme hluku chlazeni nebo zahrati sasi pozna temer urcite.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proto Macbook Air má pasivně chlazenou M1 s výkonem v ST větším jak Ryzen 5000 na 5,0 GHz :D

Taková M2 s 8-velkými jádry vydrtí všechny desktopové Ryzeny 5800X s příkone víc jak 100W a taky by mohla být pasivně chlazená :D

A to nemluvím o nemluvím o 20% většímu IPC ve FPU operacích díky novým 2048-bit SVE2 vektorům co jsou součástí ARMv9 ISA. A to neberu v potaz že M2 bude první 8xALU CPU na světě a opět skočí brutálně nahoru s IPC. M2 bude mít už blízko dvonásobku IPC proti Zen3. M1 má +60% IPC nad Zen 3 a pokud M2 bude jen 15% IPC boost, tak to bude 1,6 * 1,15 = 1,84x a to už smrdí dvojnásobkem :D

Sranda je, že než vyjde Zen 4, tak Apple asi stihne vydat M3 a ta už dvojnásobné IPC jak Zen3 bude mít. To je x86 trapas jako když AMD mělo ten příšernej 2xALU Dozer :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Bez s tou svou M1 a IPC do prdele a netahej to pod kazdy clanek. Bavime se nastavovani limitu PL2 a jeho nasledcich. Ty tady zacnes uplne mimo tematiku tahat IPC s M1.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ty sis stěžoval na 3x větší TDP u PL2 a že AMD to bude muset dělat taky.

A já říkám, že to AMD dělat nemusí, protože Apple M1 žádný PL2 nemá a při 15W TDP a maximální frekvenci 3,2 GHz a pasiivním chlazení má větší ST výkon jak desktopový Ryzen na 5,0 GHz.

Mimochodem, všiml si někdo že KAŽDÁ applí M1 dává 3,2 GHz? To znamená že by šlo biningem vybrat nejlepší jádra která by šla na 3,4 nebo 3,5 GHz. Qualcomm tohle udělal u SD865+ kdy v rámci stejného TDP u výběrových jader navýšil frekvence z 2,84 Ghz na 3,1 GHz. To jenom taková poznámka aby se někteří nedivili že M2 může skočit na 3,5 GHz a příští rok M3 na 3nm by mohla mít klidně 4 GHz.

Taková M3 s 8-velkými jádry by mohla v notebooku vydrtit i 12c Ryzen 5900X a to už přestává být sranda. To bude realita příští rok a to už každému dojde že obstarožní x86 ISA už brutálně limituje IPC a patří na smetiště dějin IT.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vtip je v tom že žádný reálně věttší výkon nemá. Pár selektivně vybraných nesouvisejících testů takto vykládat nelze...
A úvahy o tom jak by Mxxx mohlo něco drtit jsou bohužel prosté bláboly. Pamatuji si jak svého času aplisti vychvalovali power procesory a kde jsou dnes?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

SPEC2006, Geekbench5 a SPEC2017 jako multiplatformní testy, které se používají i u serverů, jsou nic?

Proboha i v tom Cinebench23 má M1 slušných 1500 bodů v ST, což znamená cca 50% IPC nad Zen3.

Samozřejmě v MT nelze srovnávat 4-jádrovou M1 v bezvětrákovém notebooku proti 16c Ryzenu v příkonem 140W. To bych mohl vytáhnout serverový 80-jádrový ARM Altra který drtí 64c EPYC Zen2 a v některých testech poráží i 64c Zen3.

Takže resumé: M1 má v ST solidní výkon na úrovni Zen3 při 4x nižší spotřebě. Desktopový Zen2 byl nechutně vydrcen bezvětrákovým jablečným notesem. Ostatně Zen2 už dnes drtí i ten iPhone a Androidí telefony se Snapdragonem 888 (Cortex X1) už jsou těsně pod ním. 4-jádrový Zen1 APU dostává naprdel od mobilů v ST a v MT a GPU je to vyrovnané.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přestaň už lhát a mlžit nebo si alespoň přečti specifikace své modly M1 není 4jádrová ale 8 jádrová... A to že v nějakém specifickém testu dosáhne jedno jádro podobné číslo jako výkonné x86 procesory neznamená že má skutečně stejný nebo větší výkon.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Slide od intelu.

To uz mohu rovnou verit predvolebnim bilboardum.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Cely clanek je postaven na slidech intelu. Proc vadi ten ode mne a ne ty ostatni?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Protoze snad oba vime, jak to funguje - kdyz v nich je neco, z ceho je jasne, ze je to problem, tak to bude pravda, co nejde okecat. Kdyz to vypada dobre, tak je to velmi pravdepodobne cherrypicking.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano vím jak to funguje, grafy odpovídají realitě pokud zvolíš stejnou metodiku. Nenarazil jsem zatím na grafy kde by nezávislé testy stejnou metodikou ukázaly jiné čísla a je jedno zda je to Intel, AMD, NV, Qualcomm, RealTek, Samsung, Apple.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

tak jeste jednou - cherrypicking

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A jak cheerypick souvisí s validitou dat na grafech? Tvrdíš že graf se nezakládá na pravdě, já tvrdím že každý recenzent který bude testovat stejnou metodikou dospěje ke srovnatelným údajům. To že to jsou cherrypick nebo ne je irelevnatní, cherrypick jsou i ty nezávislé recenze. Jen ten výběr a volbu metodiky provádí pokaždé někdo jiný a cílový zákazník může zařízení používat naprosto odlišně a může se chovat odlišně. To opět platí pro každou značku, každý výrobek.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Neblabol.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bez argumentace, jak obvyklé.

Ještě jednou se zeptám, jak cherrypick data souvisí s validitou dat?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Cherrypicking je jeden ze zakladnich zpusobu, jak lhat statistikou, to se snad uci uz prvaky, ne?

Pokud mas kopec moznych mereni a z nich vyberes par "aby ti to vyslo", tak uz je jedno, zda ta mereni dal udelas poctive (a i tady ma Intel rezervy), je to cinhle hned od zacatku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A že ti nevadí že Diit dá do titulku spotřebu 135W, což je PL2 který nastává jen pro jednotky sekund. To snad ani není cherry-picking, to je spíš shit-picking :)

Ale když jde o Intel tak se lhát a manipulovat může, že jo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

vies co je cherrypicking? tvoja 2 rocna argumentacia s Xplane.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo Jirikuv evergreen Xplane a FullHD karta Geforce 1080 :))
To se ale teprve rozjizdel, ted uz je v te demagogii posunuty dal ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jirko v tom tvém slajdu problém není. Dole uvedené sestavy asi budou OK a vypadá to zajímavě, ale tak nějak Intelu už nikdo nevěří po tom co v posledních letech předvádí. Z fleku ti vymyslím 5+ způsobů jak daný slajd bude pravdivý, ale podmínky si upravím tak že srovnatelné nebudou.
Bohužel za tento stav si Intel může sám svými činy minulými a bude mu trvat dlouho než tako obecně zažitá přesvědčení odbourá.
Osobně si rád počkám na recenze, protože ty ceny vypadají po dlouuuuuuhé době docela zajímavě :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ty ceny neznacuji, ze Intelu tece do bot :-O

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš to naznačuje, že ve vedení se objevil někdo kdo vidí věci reálně a to nemyslím jen to místo nejvyšší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„cherrypick jsou i ty nezávislé recenze“ je pěknej blábol. Pokud ten člověk (nebo tým lidí) který provádí testy zveřejní jen ty, které jsou vybrané za cílem vyzdvihnutí specifických hodnot ve specifických scénářích a opomíjejí ty ostatní, které se zase až tak nehodí, nemá s nezávislostí co dělat. Nezávislí recenzenti v 99% mají již dlouhou dobu svoji ověřenou testovací metodiku navrženu tak, aby ukázala produkt v celém spektru různých typů úloh a zátěže bez zaujetí na tu či ony stranu. A rozhodně ji neupravují pokaždé jen proto, aby vyzdvihli určitý produkt v určitých situacích nebo hodnotách a zároveň ignorovali ty, které se nehodí.
PS: A za nezávislé recenzenty opravdu nepovažuji např. Principled Technologies a jim podobné, kteří rádi přiohnou data na přání toho, kdo jim za test zaplatí (to totiž zcela popírá onu nezávislost)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale Jirko, tohle bys snad mohl vedet.

Cherry-picking je metoda, jak vybrat sice individualne validni vysledky, ale pri prezentaci se uz ztraci kontext, takze ten celkovy slajd neni casto validni.

Intel a TDP je jeden velky, nepovedeny vtip. Kdyz ty postujes slajd, kde Intel pise o nejakem TDP tak je to pro kazdeho rozumneho cloveka absolutne nevalidni slajd. At uz tam jsou hodnoty jakekoli.

A k te grafice:
"In previous generations, the Max-Q name was used for low power versions. With the RTX 3000 series, every TGP-version can now use Max-Q technologies and all GPUs are called RTX 3060 Laptop GPU (60 - 115W)."

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1. Intel se zjevně inspiroval u Applu, papír snese vše, ač v reálu to nemá (USB4, LPDDR5, nejasné počty USB 10Gb/s).
2. To zaměření na hráče u Intelu nechápu. To si myslí, že všichni jenom pařej hry?
3. Tohle jedině do DTR modelů.
4. Deaktivujte PL2 a výkon půjde o 10-15 % dolů.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

2. Protoze to bylo posledni, co intelu zbylo. Ted uz nic. (resp. Intel uz prakticky v nicem technicky nevede. Co prodava, prodava diky setrvacnosti, napr. na serverech je to pekne videt)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V desktopech prodává slušně a rozhodně ne setrvačností. Setrvačností nakupují lidi AMD. Několika lidem jsem v posledních cca dvou měsících musel vymlouvat koupi Ryzen 5 3600, měli zafixované že je to výhodný herní procesor, i5-10400F a i5-11400F a jejich recenze je přesvědčila že Intel umí stejný nebo vyšší výkon, nižší spotřebu a to ještě levněji kdy za rozdíl si mohou koupit třeba 16GB paměti nebo 500GB SSDčko.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

S kamarady, jako jsi ty, uz clovek nepotrebuje nepratele.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

1: není to pro kamarády, ti obvykle nepotřebují tak přehnaný výkon a vystačí si s daleko slabším zařízením které je konzole pro internetový prohlížeč a přehrávač multimedií.
2: ty kamarádům doporučuješ horší a dražší produkty? Chudáci.
3: Co respektovaní tech recenzenti, kteří doporučují naprosto to samé co já? Ti mají daleko větší záběr než jen kamarády jejich známé a známé známých

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ad1.
prehravac multimedii postaveny na 11400 a 10400..to teda ty, kterym doporucujes, docela lituji :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

1: a mělo to mít DDR5? A USB? Tam se není čím inspirovat u apple. Apple má Thunderbolt, Intel má Thunderbolt. Thunderbolt pokud se nepletu je právě věc Intelu. Kde Thunderbolt nenajdeš je typicky AMD a musí si vystačit s pomalým USB 3.1 gen 1/2. Thunderbolt samozřejmě funguje alternativně jako 10GBit/s USB... A nejasné počty portů. Mě stačí k připojení několika monitorů, externích disků a dalších drobnýchperiferií, včetně nabíjení právě jeden port. THunderbolt to utáhne pokud tam nemáš externí NVMe a nechceš je používat na maximální rychlost, pak je musíš připojit každý na vlastní thunderbolt port
2: a proč ne?
3: ano to nejsou procesory do ultrabooků, že. Na druhou stranu já nevidím problém použití ultrabooku jako DTR, Macbook Air a následně MacMini mi dokonale nahradil stolní PC. Pokud se zlepší multitasking a podpora monitorů, nahradí ten ultrabook/mini počítač tablet.
4: záleží kam ho dá výrobce a ano, zvýšený power limit sníží výkon, ale hry ani běžná práce, na kterou jsou laptopy určené nepotřebují sustain perfromance ale burst perfromance. Psaní ve wordu nepotřebuje nějaký zásadní výkon, ale nastartování a načtení komplexního dokumentu ano a tam ten PL2 limit poskytuje výkon přesně v situaci kdy je potřeba.

Nicméně víme že top procesory v laptopech nemají velký význam. Obvykle nižší řada procesoru dosáhne stejného či velice podobného výkonu v sustain zátěži protože to stejně bude omezené teplotou. Ten výkon je pořád zýsadně nižší než u výkonného desktopu nebo serveru a platí se za to velkými rozměry, hlučností a krátkou výdrží. Pokud člověk potřebuje bruteforce, vystačí si s úsporným ultrabookem a k tomu výkonnému se bude připojovat vzdáleně.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

„Proč tu není tenhle graf?“

Protože tenhle graf tu byl už před týdnem.

„35W 11400H s 65W grafikou má výkon jako to 45W AMD s 80W grafikou,“

A toto je lež, protože jde o 45W Core oproti 35W Ryzenu. Core-H 11. generace je ve výchozím stavu 45W s až 107W PL2. Ryzen HS je ve výchozím stavu 35W.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Není to lež ale nevědomost. POkud jsou to 45W procesory a vždy běží takto nakonfigurované, což graf neuvádí, ale není důvod tomu nevěřit, tak je to maximálně nedostatek informací.

Tak jak tak, 35+80 je 115, 45+65 je 110. Srovnáváme tedy podobnou spotřebu a z toho vychází že poměr výkon/spotřeba je jak u AMD tak Intelu stejná, vzhledem k prezentovanému výkonu. Jestli bere víc grafika nebo CPU je reálně jedno když je výsledná spotřeba a tedy i vygenerované teplo a potřeba chlazení stejná.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem už zmínil, TDP 45 wattů u Intelu podle Tom'sHardware znamená PL2 limit 107 wattů, což na základě srovnání reálné spotřeby současných 10nm procesorů Intelu a 7nm procesorů AMD není podobná spotřeba ani omylem.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tak dlouhodoba zatez by mela na to konfigurovane TDP (35-45W) klesnout, vyjma asi toho K modelu, kde to bude ciste podle toho, jak to nastavi vyrobce.
Jinak co mne v te konfiguraci zaujalo, jsou dost nizke base takty okolo 2,5Ghz. To zatim pro mne ideu toho, ze Intel bude schopny AMD Cezanne vykonove dotahnout, dost podkopava.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Tak dlouhodoba zatez by mela na to konfigurovane TDP (35-45W) klesnout“

Vzhledem k tomu, že jde o herní testy (ne třeba Cinebench R23), které lze otestovat v půlminutové sekvenci, to možná klesne, ale velmi pravděpodobně až po proběhnutí testu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Boha ty jsi takový zabedněnec, že ani nedokážeš ty čísla sečíst správně....

35+65 a 45+80

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Proč tu není tenhle graf?"
.. protoze kazdy kdo zna inteli marketing, tem grafum apriori neveri a ceka nez to nekdo testne. Samozrejme vyjma specialnich jedincu, jako jsi treba ty :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

...v tom grafu je v sestavě Intel grafika RTX3060 MaxQ (65W = 975~1357 MHz), která má ale vyšší energetickou efektivitu než grafika RTX3060 (80W = 900~1425 MHz) v sestavě AMD

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prej jim to evropská unie chce zakázat, že to moc žere a nemaj na to tabulky. Ale Intel na ně vyzrál a bude to prodávat jako přenosný vařič na baterie s WiFi připojením.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky když čtu "herní výkon", vzpomenu si na jiné oblíbené zfalsované číslo, a sice "hudební výkon" - to bývalá také udivující hausunmera.

Intel už je v tak prekérní pozici, že nic než tyhle přímé lži nezbylo. Kolik procent uživatelů hraje na notesu?

Už aby se objevily ty zatím bájné super hyper výkonné ARMy a tenhle falešný svět s x86-64 molochem Intel a jeho věčně zařezávanou (všemi metodami kromě přímých vražd a demokratizováním bombami z dronů) konkurencí AMD šel do pr*ele.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a voni myslej že ve světě armu nebudou konkurenční praktiky, vašnosto?? (: ve světě armu, kterej koupila nVidie?? ((:

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

NVIDIA koupila ARM? Kdy?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No já bych řekl, že ano. To, co se děje teď, je jen snaha UK vytáhnout z toho nějaké výhody a jistoty. Před tou dovolenou v Jugoslávii ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano co? NVIDIA Arm nekoupila, zatím ne. Kolega výše tvrdí že ano, proto by měl zajímala informace kdy, protože pro mě google mlčí

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Požiadala o povolenie na kúpu za podmienok v zmluve, ale nedostala púovoleniev Číne, EÚ, anai UK a v USA je rozhodnuitie pozdržasné..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

On ty informace vždy vstřebává s několika denním až měsíčním zpožděním. Ale dohadovat se do krve, to mu jde skvěle. Podobné to je, když je článek o Applu a ten 6xALU mantinel zapráská celou diskuzi :) Všechna čest takovým pravověrným, ale volební právo bych jim radši nedával.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli si někdo myslí že s příchodem ARMu ty falešné praktiky skončí, tak je těžký naiva - ono není zas tak moc subjektů které jsou schopné dodávat výkonné ARMy v masovém měřítku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to nadšení z ARM trvá jen do doby, než člověk zjistí, že to k tak tak dotažení výkonu amd64 potřebuje o cca 10 miliard tranzistorů víc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pocet tranzistoru by mi ani nevadil.

Co mi vadi je srovnavani jablek s hruskami (temer doslovne :) Jinak receno, bezne se srovnava Apple na vyrobnim procesu o generaci lepsim, s x86 CPU na horsim procesu. A z tohohle se vyvodi "logicky" zaver, ze x86 je nanic a umira, kdezto ARM je frikulinsky megakul.

Neni tezke udelat procak, ktery nekdy prekona konkurenci, kdyz mate k dispozici o generaci novsi proces. A uz vubec to neni tezke, kdyz ho dokazete prodat za bajillion tolaru. Za jakou cenu se prodavaji 5nm chipy ? A za kolik se vyrabi ?

Shrnuto: zvasty o tom jak x86 umira, jsou momentalne presne to: zvasty. Az nekdo prinese ARM procak s vyrazne lepsim vykonem, TDP i cenou jako AMD/Intel, pak se muzem zacit bavit o umirani. Ze ma Apple procak je fajn, ale za tu cenu to neni konkurence - je to jina kategorie. A uz vubec z toho nevyplyva neco ohledem ARM vs x86.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úplně si vynechal serverové ARMy. x86 je nanic, protože tempo vývoje je proti ARM výrazně horší. Duopol AMD-Intel co si jakoby konkuruje se zmůže akorát na bordel typu AVX-512, MMX, FMA...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za pár let uvidíš, jaký to vezme obrat. ARM nebo RISC-V má proti x86-64 mnohem lepší ISA, neskonale vhodnější pro všechny ty moderní procesorové triky na zvyšování IPC. S tím x86-64 nemůže soutěžit už jen z principu, nezávisle na použité technologii. Jakmile je v technologických možnostech - jako dnes od cca 22 nm níže - dělat složité procesory s vícenásobným vykonáváním instrukcí out-of-order, je ISA x86-64 úplně pekelnou brzdou. Pokud s tím Intel/AMD/Via jako držitelé práv na x86-64 nic neudělají - jako že by to třeba radikálně vyškrtali a doplnili, sjednotili instrukční formát atd. (a kompatibilitu se starým ISA řešili nějak softwarově), tak to do pár let zahyne na úbytě, jelikož nově postavené procesory na bázi ARMů a RISC-V budou úplně někde jinde ve všech parametrech a oblastech nasazení.

Jelikož ARM je zatím nemonopolní, a snad to tak zůstane, tak takové brikule jako předvádí semi-monopolní Intel versus AMD mohou sice zkoušet dál, ale bude jim to k ničemu. Protože kdokoliv může postavit lepší procesory. Omezení kapacit jako dnes nebude trvat věčně - naopak, jelikož dnes všichni usilovně budují čipové továrny, tak za takových 5 let bude brutální převaha nabídky - a tak bude moci lepší procík vyrobit skoro kdokoliv. Plus se do toho vloží přímo pevninská Čína se svými budoucími superkapacitami, ti budou schopní převyrábět celý svět klidně 10x.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, a ARM je tu s nami 3 roky, ze?

Ty ses proste smudla, to je uplne k smichu. ARM a Risc-V nemaji 'mnohem lepsi ISA' maji jinou. Nekde vyhoda je, nekde ne. Za dobu co existujou nemeli nikdy problem s horsim vyrobnim procesem. A presto nedokazala zadna implementace ARMu poradne zatrast s x86 trhem. Vsechno se to tocilo a stale toci kolem low-power veci, relativne nevykonnych veci. Appli M1 take neni nikterak vykonna. A to maji i svuj ekosystem.

Tyhle kecy "Za pár let uvidíš" citam a slycham uz cca od roku 2010-2011. A deset let pote porad nic, ani se k tomu nikdo neblizi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úplně si vynechal serverové/HPC ARMy....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsi v technické diskusi, kde se bavíme odborně, a tak by ses neměl vyjadřovat jako jsi zvyklý u sebe doma v prasečáku, po kolena v hnoji, šmudlo. Zvláště, když nedisponuješ žádnými znalostmi, mimo - jak soudím z příspěvků - z četby publikace "Procesorová technika pro idioty, dementy a jiné arogantní dutohlavce a vylízance".

ARM a RISC-V mají samozřejmě mnohem lepší ISA (a fakt! měl jsi pravdu, je jiná!), protože je téměř ortogonální, modulární, má jednotný formát instrukcí (4 bajty) a staré, historicky vzniklé instrukce byly nemilosrdně vykázány do nižších rodin standardu, jako je namátkou ARM-m pro ty maličké jednočipy nebo ARMv7 pro větší kousky až po finální ARMv9 s moderními vektorovými a maticovými extenzemi. Takže moderní 64-bitovou architekturu ARMv8 nebo ARMv9 neobtěžují různé vykopávky. Jako je tomu bohužel u x86-64, kde navíc není jednotný formát instrukcí (od bajtu po 18+ bajtů) a tak udělat superskalární dekodér pro out-of-order s několika hloubkami spekulativního dekódování je v zásadě nemožné - nestačilo by na to ani sto miliard tranzistorů.

To je hlavní důvod, proč x86-64 architektura "nemá budoucnost". Proti novým verzím ARM (nebo RISC-V), kde takové "špinavé triky" pro neustálé zvyšování IPC je možné implementovat mnohem snadněji, zatímco u x86-64 to kolikrát ani z principu nejde - z hodně důvodů, hlavně pro tu historickou zátěž a nejednotný formát instrukcí.

S tím se zkrátka nedá nic dělat, žádná technologie výroby čipů tomu nepomůže. Leda tu x86-64 vykopávku zmodernizovat, tj. vlastně úplně přepsat a udělat znovu pořádně. A starou "legacy x86-64" ISA pak emulovat. Časem k tomu docela jistě majitelé licence seberou odvahu a prostředky, protože jinak se mohou s aktivním používáním rozloučit - dál by mohli prodávat jenom licence x86-64 pro emulátory na jiných ISA (ARMv9, RISC-V, ...), ale nové čipy s plnou x86-64 ISA budou z principu nekonkurenceschopné, protože u nich nelze dosáhnout tak vysokých IPC.

Dosud k převládnutí nad x86-64 nedošlo, především proto, že ARM procesory měly možnosti snadnějšího růstu v nižších oblastech, až po mobily a tablety. To už ovládly, a teď se tedy sápou po pozicích, které opanuje x86-64. Ty časem ovládnou také.

Není na tom nic věšteckého, prostě jde jenom o možnosti zvyšování IPC, které má ARMv9 neskonale lepší než x86-64. Prosazení ARMu samozřejmě pomůže i to, že to není monopol/oligopol, a konkurence bude tím pádem neskonale ostřejší a tak inovace poběží mnohem rychleji, než ve zkamenělém x86-64 dinosaurovi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No jsem na ten výkon zvědavý, hlavně v praxi, protože praxe je bohužel taková, že výrobci to TDP uměle omezují sami a papírový výkon mobilního procesoru a výkon procesoru v notebooku jsou 2 různé věci. Děje se to ale i u AMD výrobců notebooků, kteří to dokážou neskutečně kriplit i když chlazení stíhá v pohodě, TDP procesoru 45W, reálné 40, odběr 30, teplota v zátěži stěží olizuje 70 a boost našlapuje na high performance nastavení hodně zlehka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem zvědav na praktické testy v sériově vyráběných NTB.
Ono i těch základních údajných 45W není úplně jenoduché uchladit. Bez nadbutečného hluku.
Navíc v nějakém tom "imidžovém" dizajnu s tloušťkou 12mm (i s víkem)
To, kolik si to troufne cucnout při PL-2, je lepší nechat koňovi. Má větší hlavu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

45W v 12mm tele mozna uchladis - ale jen za cenu brutalniho hluku. Alespon AFAIK.

> kolik si to troufne cucnout při PL-2

Maximum. Otazka je, na jak dlouho. S takovym beznym chlazenim, mozna vterinu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne, 45W pro 12mm to bude opravdu hucak na ventilatory.
Do toho bych fakt nesel ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zjavne ignorujte HS-kovú radu Ryzenov

Mobilní Ryzeny „HS“ neprodá AMD každému, dodávky podmínila kvalitou notebooku
18. 3. 2020

Řada HS má nastaveno 35W TDP, ale nejde o jediný rozdíl, kterým se oproti 45W H liší. AMD se pro zvýšení kvality notebooků s jejím hardwarem rozhodla, že modely HS nebudou distribuovány každému výrobci, který si je objedná. Podmínkou je spolupráce s AMD, jakýsi certifikační program, v jehož rámci AMD testuje daný typ notebooku jak před jeho vydáním, tak sleduje softwarové aktualizace vycházející jak z Windows Update, tak například aktualizací BIOSu a ovladačů výrobce notebooku, aby nedošlo k chybě, která bude mít degradující účinek na výkon nebo výdrž baterie (např. špatné nastavení BIOSu ze strany výrobce, poškození napájecích profilu a podobně).

Pro tyto účely společnost zřídila laboratoř v Austinu (Texas) a Šanghaji (Čína). Nelze se divit, že AMD k podobnému kroku přistoupila - získá tak určitou kontrolu nad kvalitou hardwarových konfigurací. Hardware AMD znamenal pro mnohé výrobce synonymum pro levné řešení, kde lze kvalitu osekat po stránce všech komponent od horších displejů přes menší baterie až po slabší chlazení.

https://diit.cz/clanek/mobilni-ryzeny-hs-neproda-amd-kazdemu

TDP navíc je notebookům k ničemu, pokud výrobce nezajistí adekvátní chlazení
27. 11. 2020

35W Ryzen 7 4800HS je v průměru tisíců výsledků o 200 bodů rychlejší než 45W Ryzen 7 4800H se stejnými parametry. Dalo by se očekávat, že v případě limitace ze strany poddimenzovaného chlazení bude 45W model jen nepatrně rychlejší než 35W model, případně skončí na prakticky stejném skóre. Jak to, že je 35W model rychlejší? Evidentně se zde projevila obchodní politika AMD, která zpřístupňuje 35W model pouze těm výrobcům, kteří splní určité kvalitativní požadavky na konstrukci notebooku.
https://diit.cz/clanek/tdp-navic-je-notebookum-k-nicemu-pokud-vyrobce-ne...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jenže problém je, že třeba lenovo škrtí TDP úplně bezdůvodně u mého legionu u H řady na 40W i když by to uchladilo i těch 54W, ale nejde to nijak zvednout ručně, je to uškrcené v biosu. Přitom chlazení se flinká a když dám burn test, tak AVX2 procesor vyhulí i na 95W a grafiku na 132W (pak už to samozřejmě topí jako vzteklé). Ale v běžné zátěži přes 40W prostě nepustí a začne omezovat takty, i když by klidně mohl. Tj. koupíte si 45W TDP procesor, ale poběží vám jen na 40W tj. na 8/9 výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

135W nesezere ani 12 jaderny Ryzen 9 5900X, 16 jaderny 5950X ma pak sve maximum 150W, cili s timhle 8 jadernym mobilnim hovnem muze jit intel rovnou do prdele, proste kazdy nove uvedeny "Lake" je nakonec jenom o par procent vyssim IPC, pak agresivni frekvence a s tim maximalizace TDP.

Intel dnes kupovat je ciste blaznovstvi, za pul roku tu mate navic novy socket lidi tak pockejte i kdyz ted vas intel ojebe atomovymi jadry, musim se smat a zaroven zvracet, 10nm intelích je proste děs!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Po letech s hrůzou zjišťuji, že v několika starších strojích mám mobilní CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vídíšto jsi ekologickej, šetříš energii a ani o tom nevíš! Mělo by o to jít alespoň snížit základ daně! Dost se divím, že když jim v Eu stálo za to omezit maximální příkon ve vysavačích, či zakázat žárovky, že dosud nepředepsali max spotřebu PC...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.