Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Modemy na přenos dat po 230V - doplnění

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Pan Nowak v našem pondělním článku o modemech na 230V našel několik nepřeností, ale hlavně poslal i několik dalších poznámek a informací z praxe. Samozřejmě děkujeme a rádi vystavujeme i pro ostatní!

Dobrý den,

se zájmem jsem si přečetl Váš článek o modemech pro přenos dat po napájecí síti 230V. Uvádite v článku, že je to první vlaštovka. Není to pravda. Tyto modemy vyrábí různé české firmy již několik let především pro potřeby průmyslové automatizace. Namátkou ATD Praha, CLN Uherské Hradiště. O zahranicnich firmách vůbec nemluvě ...

Celá záležitost přenosu dat po 230V je komplikované. Často se musí před nasazením modemu provést měření kvality sítě a to mluvíme pouze o lokálním nasazení. Komunikaci na větší vzdálenosti je ZNAČNĚ problémová. Navíc signál
neprochází přes trafostanice, které je třeba vybavovat jakýmisi "přechodovými můstky". Síť 230V se pochopitelně posíláním takových signálů jaksi "zarusuje". Nebýt těchto problémů jistě by se chopily příležitosti např. rozvodné závody a začaly by nabízet přenos dat. Ale tím by si značně mohly zhoršit kvalitu sítě a proto je budoucnost tohoto způsobu přenosu dat značně nejistá. Lokální malé sítě pro automatizační, měřící apod. účely ano. Ale síť většího rozsahu v nejbližší době tězko.

Mimo jiné se také delší dobu vyrábí a nabízí tzv. "domácí automatizace", tuším se to jmenuje X-home nebo tak nějak (Pozn. CD-R server: Opravdu, je to X-home). Jsou to moduly do zásuvek např. do bytu, které komunikují přes 230V mezi sebou. Existují moduly vysílací, které vysílají po 230V povely na příjmové moduly. Mohou se ovládat tlačítkem nebo mají infraport a ovládají se dálkovým ovladačem. Existují moduly příjmové, které při příjmu povelu zapnou/vypnou na sebe zapojený spotřebič. Existují i moduly nezásuvkové s relátkem na výstupu v provedení pro montáž někam do skříně. Na ně lze připojit cokoli např. bojler, topení, aj. Existuje i modul připojitelný na GSM modem a tudíž schopný přijímat povely např. přes SMS. Použití celého systému je mnohostranné. Ovládání spotřebičů, časové spínání, vzdálené ovládání přes mobil, apod.

S pozdravem Ing. Petr Nowak

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Modemy na přenos dat po 230V - doplnění

Žádné komentáře.