Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení, závěr

Arctic Z2
Firma tradičně se zabývající chladiči CPU a GPU a věcmi s tím souvisejícími (teplovodivé pasty) nám postupem let penetruje i jiné obory. Před pár lety jsme tu od nich měli 550W napájecí zdroj, dnes jsou to stojany pro LCD…

Pro všechny z vás, kteří z recenzí čtou jen poslední stranu, máme smutnou zprávu: tentokrát zde nebude nějaké jednoduché shrnutí. V závěru si ještě objasníme pár věcí, které jsme popsali na předchozích stránkách, takže hybajte zpět číst, vy lenoši :-).

Zrekapitulujme si tedy to hlavní a jediné významné negativum: nelze provádět drobné korekce polohy v rámci posledního kloubního spojení na stojanu, neboť si tím rozhodíte celý systém a čeká vás frustrující a fyzicky náročný proces nového usazení. Toto je jasné negativum a je to omezení, kterého se nyní musíme držet.

Nicméně pokud jste až dosud měli LCD, které neumožňovalo výrazné polohování, natož věci jako Pivot, tak vás to opravdu trápit nemusí (stejně jako výšková nastavitelnost). Stojany Arctic Z1 a Z2 nejsou určeny jako náhrada vynikajících stojanů, které k nejvyšším modelům svých LCD dodávají firmy jako EIZO, Dell, HP, NEC a jiné. Jde právě primárně o náhradu pro consumer LCD s obyčejnými stojany.

Takže se držme následujícího: Ano, čeká vás potenciálně frustrující proces prvotního usazení LCD na stojan (více než dvojnásobně frustrující pokud máte 2×LCD - zde je třeba oba displeje slícovat dohromady). Jakmile ale toto dokončíte, tedy přesně si usadíte displeje do pozice, kterou už nebudete chtít měnit (ideálně metodou, kterou jsme popsali v závěru předchozí stránky), stává se z negativa zanedbatelný faktor.

Nemožnost utáhnout šroub zabraňující rotaci na tyči stojanu je sice fakt, ale po více než měsíci dennodenního používání jsme dospěli k názoru, že to opět není negativum, spíše příjemný funkcionální bonus.

Arctic Z2Arctic Z2

Zkrátka a dobře: ano, stojany Z1 a Z2 mají jedno velké negativum týkající se jemného doladění polohy, které je prakticky nemožné. Na druhou stranu my jsme toto záměrně zkoušeli na mezním těžkém 27" S-IPS monitor, s 22" TN máme tu zkušenost, že velmi, opravdu velmi malé doladění polohy ještě onen plastový spoj "nerozkousne" a celek nadále poměrně pevně drží.

Ale to je v podstatě jediné výrazné negativum, cokoli dalšího jsou spíše banální či subjektivně vnímané věci. Naopak je nesporným pozitivem, že přes prvotní nedůvěru musíme vyhodnotit mechanickou pevnost stojanu, co se tyče a rukou týče, jako výbornou. Velice příjemným bonusem pak je 4× USB 2.0 hub, na který si člověk hodně moc rychle zvykne, i když má 4× USB 2.0 hub na 27" monitoru Dell - ten od Arcticu je přeci jen podstatně lépe přístupný.

Celkově to tedy dnes na ocenění není a může za to ten hlupák, který vymyslel, že hlavní nosné spojení zrealizuje pomocí tří plastových dílů a utopeného šroubu s plastovou hlavičkou. Já ale sám za sebe mohu po více než měsíci se stojanem nesoucím jeden středně a jeden hodně těžký monitor, vyjádřit spokojenost. Možná toto není doména společnosti Arctic Cooling, ale jako vstup na tento trh jsou stojany Z1 a Z2 dobrý první pokus.

Cena 1 300, resp. 1 750 Kč vč. DPH se nám jeví jako adekvátní.

Hodnocení


Klady
+ vysoký rozsah polohovatenosti a dosah ramen
+ 4× USB 2.0 hub s dobře řešenými konektory
+ mechanicky velmi kvalitní ruce
+ vysoká flexibilita uchycení k desce stolu
 

Zápory
– konstrukčně velmi špatné kloubní jištění v "zápěstí"
– plastové závěsy pro kabely mají tendenci praskat

Zvažte
~ nelze utáhnout jištění proti rotaci na nosné tyči

Poděkování

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme:
Arctic Z2
Arctic Z1 + Z2
Softcom logo Dell UltraSharp U2711
Dell U2711

 

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: monitorové stojany od Arctic Cooling

Pondělí, 2 Duben 2012 - 08:45 | NRX | Som rád za túto recenziu, lebo svojho času som...
Sobota, 31 Březen 2012 - 09:29 | Mem | Taky díky za otestování, osobně používám u...
Pátek, 30 Březen 2012 - 21:02 | AK | Díky za test, nad nějakým stojanem pro 2x LCD...
Pátek, 30 Březen 2012 - 18:47 | BTJ | No, nejdriv jsem si rikal, ze za ten dvoj budou...
Pátek, 30 Březen 2012 - 12:03 | TyNyT | Mně teda tyhle stojany přijdou jako dost "...

Zobrazit diskusi