Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Řešení problému s ramenem, polohovatelnost na stojanu

Arctic Z2
Firma tradičně se zabývající chladiči CPU a GPU a věcmi s tím souvisejícími (teplovodivé pasty) nám postupem let penetruje i jiné obory. Před pár lety jsme tu od nich měli 550W napájecí zdroj, dnes jsou to stojany pro LCD…

Kapitoly článků

4.  Řešení problému s ramenem, polohovatelnost na stojanu

Kašlete na to, co nějaký mentálně narušený inženýr vymyslel, kvádříček vyhoďte a přitahujte přímo. Ano, sice tím zničíte ty plastové díly a jednoho dne se dopracujete do momentu, kdy se šroub prokousne až "na druhou stranu" a trvale tak zafixuje polohu LCD, ale to vy právě chcete!

A taky zkuste nahradit ten šroubovací nesmysl s plastovou hlavou obyčejným poctivým českým šroubem a utahujte to šroubovákem.

Arctic Z1, úchyt ramen na nosné tyči

Totéž platí i pro druhou část stojanu, kterou jsme zmínili před chvílí. Podobným problémem s třením plastů totiž trpí i uchycení samotných ramen (ramene) k nosné tyči a z téhož důvodu je zde onen prvek jistící svislou polohu: samotná ramena totiž neunesou svou tíhu.

Když jsem poprvé vypolohoval oba monitory na stojanu a najednou potřeboval jeden jemně doladit (v rámci lokte a ramenního kloubu, nikoli zápěstí, jak jsme si již vysvětlili), zjistil jsem, že mi polohování jednoho rozhazuje pozici druhého. Na první pohled frustrující, ale opět jen do chvíle, než vyladíte polohu obou monitorů vzájemně.

Pak totiž naopak oceníte, že když potřebujete něco připojit k jednomu monitoru (např. strčit kartu do čtečky, připojit USB kabel, prostě cokoli, co vyžaduje změnit polohu monitoru), tak jeho změnou si nezměníte vzájemnou pozici obou LCD vůči sobě, jednoduše když si chcete jen přiblížit boční část LCD (náš Dell tam kupříkladu má SD čtečku), tak vám celá sestava na stojanu pěkně zarotuje. Nevíme, jestli toto označit jako chybu, ale faktem je, že v našem případě jsme z této chyby z hlediska obsluhy monitorů spíše benefitovali. Nicméně tím pádem je ten utahovací šroub na části, která drží ramena na tyči, víceméně k ničemu. Ať jej totiž utáhnete sebevíc, tak ve srovnání s pákovým mechanismem 10kg+ sestavy LCD prostě ten spoj spočívající v tření plastové obroučky po hladké kovové tyči nedrží.

Možná to teď vypadá, že Z1 a Z2 je nic moc záležitost. Ano, byli jsme v popisu výše poměrně přísní, protože si myslíme, že tak klíčová část jako stojan LCD prostě kompromisy nesnese, ale na poslední stránce vám ukážeme, že i tyto kompromisy lze využít tak, že tyto stojany nakonec nejsou tak špatné.

Tagy: 
Kapitoly článků
4.  Řešení problému s ramenem, polohovatelnost na stojanu

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: monitorové stojany od Arctic Cooling

Pondělí, 2 Duben 2012 - 08:45 | NRX | Som rád za túto recenziu, lebo svojho času som...
Sobota, 31 Březen 2012 - 09:29 | Mem | Taky díky za otestování, osobně používám u...
Pátek, 30 Březen 2012 - 21:02 | AK | Díky za test, nad nějakým stojanem pro 2x LCD...
Pátek, 30 Březen 2012 - 18:47 | BTJ | No, nejdriv jsem si rikal, ze za ten dvoj budou...
Pátek, 30 Březen 2012 - 12:03 | TyNyT | Mně teda tyhle stojany přijdou jako dost "...

Zobrazit diskusi