Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mozilla začala pracovat na Metro-verzi Firefoxu

Firefox ikona v prostředí Metro ve Windows 8 (montáž)
V Mozille zřejmě počítají s tím, že chystaný systém Windows 8 bude úspěšný a hojně rozšířený, takže se pokouší dobýt Metro dříve, než bude pozdě. Jak jinak než zahájením tvorby Firefoxu pro rozhraní Metro…

Vývojáři Mozilly přišli na to, že ve Windows 8 bude možné provozovat tři základní typy aplikací:

  1. klasickou desktopovou aplikaci
  2. Metro aplikaci
  3. desktopové prohlížeče v Metro stylu (Metro style enabled desktop browsers)

Firefox pro Metro bude spadat do třetí kategorie, což znamená, že poběží jako desktopová aplikace, kterou bude možné provozovat i jako Metro aplikaci. „Metro style enabled desktop browser“ může běžet mimo Metro sandbox, což vývojářům umožní udělat Metro-aplikaci stejně svižnou a stejně funkčně vybavenou, jako je klasická desktopová aplikace. Taková aplikace bude mít přístup k většině Win32 API a také k novému WinRT API. Co se instalace týče, pravděpodobně bude distribuován klasickou cestou stažení z webu Mozilly. Vývojáři si zatím nejsou jistí, zda bude možné jej pustit skrze Windows Store, jelikož nejde o ryze Metro aplikaci.

Microsoft to údajně navíc trošku zkomplikoval tím, že prohlížeč může využívat prostředí Metro pouze v případě, že se jedná o výchozí prohlížeč v systému. Pokud tedy Firefox nebude výchozím prohlížečem, nebude možné jej provozovat v Metro-stylu. Hádáme, že o tohle se bude velice brzy zajímat nějaký vysoce postavený evropský úředník, každopádně běžnému uživateli to asi bude jedno, protože běžný uživatel běžně používá jeden prohlížeč – ten výchozí.

Co se programování týče, využito bude Windows Runtime C++ Template Library (WRL). Vývojáři by mohli využít i C++/CX, který překládá do nativního kódu a s určitými nestandardními rozlišeními je dokonce možné se dostat na zhruba jen desetinovou velikost kódu, ovšem to by vyžadovalo nové prostředí a bude to tedy spíše běh na delší trať, každopádně jako myšlenka to zavrženo není. Samotné grafické rozhraní se bude vykreslovat přes DirectX, což bude ještě zajímavé, neboť momentálně má Firefox na svém blacklistu nějaké grafiky, se kterými přes DirectX nekreslí, v Metro-stylu nejspíše tento blacklist nebude aplikovatelný.

Zatím vám samozřejmě nedáme žádný náhled na nějakou ranou verzi Firefoxu pro Metro, protože žádná taková verze neexistuje. Mozilla v podstatě jen oficiálně oznámila, že se na takové verzi Firefoxu začalo pracovat a s ohledem na to, co málo se o programování „desktopových aplikací pro Metro“ ví a dá „vygůglit“, ještě nějaký čas taková verze existovat nebude. O samotné podobě Metro-Firefoxu se tak vývojáři začnou bavit až v momentě, kdy se jim povede nějakou takovou „desktopovou aplikaci pro Metro“ vytvořit, až přijdou na to, jak aplikaci spouštět nikoli jako EXE, ale delegovaně skrze DLL, jak si spolu budou rozumět XAML a DirectX, jak vlastními zdroji vytvořit PRI soubory a podobně. Nebylo zatím stanoveno ani žádné datum, kdy by mělo být něco veřejného k vidění. Každopádně z toho máme poměrně zřetelný pocit, že je řeč o verzi pro x86/x64 platformu, nikoli pro ARM verzi Windows 8. To pochopitelně neznamená, že Mozilla žádný Firefox pro Windows 8 on ARM neudělá, ale zatím je o tom předčasné hovořit.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mozilla začala pracovat na Metro-verzi Firefoxu

Pondělí, 12 Březen 2012 - 17:21 | Jirka1 | Ale tady to půjde taky. Jen se ten další...
Pondělí, 12 Březen 2012 - 16:37 | Fred1 | Mysli tim to ze hybridni aplikace, tak jak je...
Pondělí, 12 Březen 2012 - 16:20 | mmmmario mmmmario | ""zbavime "smejdskeho" javou...
Pondělí, 12 Březen 2012 - 15:10 | Er Nestor | Nesmirne zajimave ... Ne, opravdu! Me totiz vrta...
Pondělí, 12 Březen 2012 - 13:59 | mikeczcom | no to sice je nejjednodušší, však sem ti to ani...
Pondělí, 12 Březen 2012 - 13:55 | sandokan555 | no hej nie som asi bezny uzivatel, no ale zo...
Pondělí, 12 Březen 2012 - 13:48 | mikeczcom | už jenom to že to tu čteš znamená, že nejspíše...
Pondělí, 12 Březen 2012 - 11:58 | sandokan555 | každopádně běžnému uživateli to asi bude jedno,...
Pondělí, 12 Březen 2012 - 09:56 | John Nagger | O ARM verzi není moc předčasné hovořit - na...

Zobrazit diskusi