Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vyrobte si vlastní rychlou USB 3.0 flešku z mSATA SSD

http://www.thessdreview.com/our-reviews/edge-memory-diskgo-pocket-usb-3-... zda se, ze to jde i rychleji, bylo by zajimave zjistit, zda tato UASP pouziva

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý nápad a skvělá recenze.
Taky přemýšlím, že něco takového vyzkouším :)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Hmm to ze sa fleska tvari ako flashka alebo ako disk v systeme neni zalezitost ako ju naformatujem ? respektive videl som nejaky soft ktory prepise na flashke nejaky bit a potom sa ma tvarit ako disk. Iste oproti tomu rieseniu to ale bude pomale, na klasickej usb fleske.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se flash disk (mass storage zařízení) tváří jako výměnné médium není dáno formátováním. S tím že je to dáno jedním bitem máte v podstatě pravdu. Typ disku se rozlišuje dle odpovědi na SCSII příkaz INQUIRY (byte 1, RMB bit). Pro bližší studium doporučuji knihu Jan Axelson - Mass storage complete.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to není nic, co by nebylo řešitelné pomocí nástrojů z flashboot.ru ;-) Většina běžných USB flašek jde "přemluvit" k tomu, aby se chovaly jako USB HDD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy jsem kontroléry pro flash disky nekuchal i když vím že jsou to většinou variace na x51. Moje znalost mass-storage protokolu skončila u vlastní implementace MCS + FAT32 v MSP430 bez použití USB stacku od TI.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jak s čím. Např. pro Kingston DT Ultimate jsem úpravu nenašel. Přitom to byla první fleška, na které v Microsoftu demonstrovali Windows To Go (Kingston ji pro MS upravil, aby se tvářila jako fixed disk). Mimoto se mi ta fleška od jisté doby přehřívá, takže dlouho po připojení nevydrží (musel bych ji chladit).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám mSATA disk ( 24 GB ) co byl navíc v notebooku ( dokoupil jsem do něj klasický SSD Samsung 128 GB ) a chtěl bych ho dát přítelce do desktopu s Widlema 8 ( zatím tam má jen klasický HDD ). Poradí někdo jak to co nejlevněji provést to připojení toho mSATA disku na základní desku v tom desktopu, aby z toho bootovaly ty Widle 8 ? Dávat 500 Kč za k tomu určené redukce se mi zdá hodně. Něco levnějšího by nebylo ?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Koukni na ebay, tam toho najdeš určitě hafo. A nebo radši DealExtreme (dx.com), tam to sice bývá o něco dražší, než za kolik se to dá sehnat na ebay, ale zase jsou tam k výrobkům kolikrát uživatelské recenze a diskuze, takže si můžeš zjistit, do čeho přesně jdeš. Třeba tohle má dobré reference a vyjde to cca na 220 Kč: http://bit.ly/1nDro5b. Případně na ebay to začíná od cca 50 Kč nahoru.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Na ty věci z eBay raději fakt opatrně, ať to nedopadne jako v mém případě ;) (<a href="/blog/jak-jsem-koupil-laciny-msata-sata-adapter">Jak jsem koupil laciný mSATA-SATA adaptér</a>). To z DX vypadá nadějněji.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ten článek jsem četl, proto (a i z vlastní zkušenosti) taky doporučuju DX, pokud je třeba jít (skoro) na jistotu :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mno, už i na DX jsem koupil polofunkční věc ;) (USB-2×PS/2 redukci, kdy jedna z těch pées dvojek nechodí). Ještě jsem nenašel chuť se mrknout, jestli v nějakém drátku není překážka.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ne vždy to je 100% OK - kolikrát to bývají výrobky, které bych skoro zařadil do kategorie "DoDo" - dodělej doma, takže třeba v principu nejsou špatné, jen třeba trochu nedotažené, ale vzhledem k ceně to je OK. Už jsem s nimi ale i řešil nějaké reklamace (neposlali všechno, co bylo v objednávce a jednou jsem u nich koupil čelovku, která svítí fakt luxusně, ale po pár měsících přestala fungovat) a nedělali s tím problémy.

Samozřejmě, že objednávání z DX nebo ebay je vhodné jenom pro věci, u kterých se dá zkousnout riziko, že budou míň kvalitní nebo budou mít nějakou chybku na kráse, a ještě v případě, že to člověk nepotřebuje hned, ale počká si třeba i měsíc, než to dojde. Ale většinou to ta cena zase vykompenzuje, jen to chce nakupovat trochu s rozumem, jinak to můžou být vyhozené peníze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě se vším souhlas. mSATA-SATA adaptér jsem kupoval na eBay právě proto, že jsem šel primárně po ceně a doufal jsem, že to nějak fungovat bude (ten Secure Erase se tím prohnat dá a fakt jsem to na víc nepotřeboval, byť moc nechápu, proč je takový problém prohnat Secure Erase skrz USB, ale budiž). Takže jakkoli je to na hranici funkčnosti, za tu cenu jsem s tím spokojen (za těch 150 korun jsem spokojen s tím, že mám aspoň ty konektory, v krajní nouzi bych to předal někomu na hraní, aby z toho ty konektory použil a spáchal funkčnější ekvivalent).

Ta USB-2×PS/2 redukce mě mrzí víc (ta je právě z DX), ale dělám si naději, že to půjde opravit, (pokud ne, je to vadné by-design). No, a nakonec s čím jsem skutečně hodně spokojen, je právě ten USB 3.0 boxík na mSATA SSDčka, ten je úplně v cajku a za danou cenu super :).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A tem levnym AData mSATA se vyhnete obloukem ... sice nejsou tak pomale jako flash disky ... ale zato umiraji rychleji nez nadeje na inteligenci ruského naroda a jeho vedeni.

Pouzivali jsme ty levnejsi kousky poslední rok a pul do pokladen/automatu a mnoho jich zemrelo ještě drive, nez se mohlo dostat do nejakych "horsich" podmínek ... tedy smrt ještě v kancelari není uplne dobře znameni. A nebyl to jeden kus a nebylo to z jedne varky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mohl bys specifikovat, jak umřely? To je pro mě možná ještě podstatnější informace, než že umřely.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zakerna otázka ... odpověď "bez koure" je ponekud hloupa. A ani to nebylo brutalni zatezi - nejaka umrtnost na pametove cipy bych tez vynechal - Windows 7/Windows Embedded a jedna bezici aplikace bez vetsich pozadavku. Projevy byly vcelku rychle, nahle a definitivni - disk se jednoho dne jiz proste neprihlasil (coz celému bootu zkazilo znacne naladu a chut pokracovat). Deska byla mini ITX od Fujitsu s vcelku standardni vybavou "AMD Fusion" (zadne prumyslove speciality) a myslim ze i několik v Intelovske rezii.

Nicmene to není popis, z kterého odbornik povyskoci radosti .... tedy poptam se kolegy, na kterého padla ta cest, je vymenit za drasi modely... zda poskytne konkretnejsi výsledky zkoumani (pokud nektery vůbec prezil v komunikativni forme)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ptal jsem se v podstatě proto, abych věděl, nač se mám připravit. Tohle Adato má Intelácké čipy, což považuju za něco, co odejde snad až jako úplně poslední ;). Pak JMicron řadič, což je něco, o čem nevím z hlediska spolehlivosti nic, ale snad to bude OK. Zbývá firmware (pravděpodobně bude v režii ADATA, afaik pouze SandForce dělá kompletní řešení i s firmwarem) a kvalita provedení (velká neznámá, ale tak nějak podvědomě mám ADATA zařazeno mezi low-endy a tedy volba ADATA je spíš loterie). S ohledem na to, že zvolné SSDčko bude hrát roli flešky s OS Windows 8, které lze kdykoli přeinstalovat a kritická data tam v zásadě nebudou, tak to beru tak, že když to chcípne, tak to vyreklamuju.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

adata je sice levny papirove ok ale zivotnosti je na tom dost spatne zacinal jsem u pametovych karet SD ktera udelala co tu popisuje proste jednoho dne uz se neprihlasila a to jsem mel dve pokracovani usb2 fleska 32 gb vsechno brzy odeslo a nedalo se stim nic delat ...adata uz nikdy je to levny smejd na par pouziti hodne nespolehlivy proto se nehodi na nic duleziteho

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Na ADATA SD kartu mám pouze jednu vzpomínku: rozpadlo se pouzdro. Kvalita lepidla je u SD karet snad úplně nejzásadnější, co se týče mechanické výdrže. Mám jednu 16GB SD kartu od Kingstona, kterou už řadu let neustále přendávám z foťáku do čtečky a zpět a je pořád jako nová, žádná prasklinka, absolutně žádný mechanicky problém (vypadá, že je spíš dobře zatavená, než že by byla slepená). Ta Adatka odešla na rozpadnutí poměrně brzo, tak zhruba po dvou až třech letech.

mSATA SSD žádné pouzdro nemá, tak doufám, že z mechanického hlediska neodejde tak rychle ;).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můj názor na A-Data je, že mám rád svá data. :)
Umřelo mi už od nich celá řada flashek, karet, i SSD. :(

Např. moje první vlastněné a též první umřelé SSD bylo A-Data XPG 32GB a světe, div se, byl v tom řadič JMicron JMF602! Umřelo ale naštěstí tak, že nešlo zapisovat, většinu dat se podařilo přečíst.

Dále např. paměťová karta A-Data SDHC 16GB - náhodně si po pár týdnech měnila data, soubory byly bitově odlišné. Nakonec umřela tak, že se ani nehlásí, resp. v jedné čtečce hlásí jako 6 MB.

Dále ještě třeba USB flash disk A-Data XPG 16GB - taky si náhodně po čase měnil data.

V czc.cz jsem s reklamacemi většinou uspěl. Z popsaných případů - za SSD vrátili peníze, za USB mi dali jiný USB, jen kartu, poněvadž se od novoty rozpadala pod rukama a pomohl jsem jí sekunďákem, tak tu neuznali.

Ale RAMky dělá A-Data slušné, toho času DDR2 na 800 MHz jely až na 1066 MHz, a v MemTest86+ stále bez chyb. ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jo ramky jsem mel taky 800 mhz ddr2 ..modre smrti na dennim poradku po vymene za transcend vse slape jak ma ..modre smrti neznam
ale na stejne hruzy jsou veci i od MSI to je jeden odpad za druhym ...jen blbci se chytaji papirovych vlastnosti jak je to klalitni co to umi ..ve zkutecnosti hotovy elektoodpad adata a MSI nikdy vice

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

osobne bych kupoval samsung 840 EVO, eventualne nejaky crucial

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

vcera jsem znamemu "zrychloval" Aspire One ZG5, nakonec jsem zustal u Flashfire / nechtel sem instalovat novy driver /, ale byt muj a mit pro nej vyuziti, tak bych asi z dx.com poridil neco takoveho...
http://dx.com/p/cf-zif-convertor-circuit-board-with-zif-cables-11814#.Uy... +
http://dx.com/p/transcend-400x-32gb-compact-flash-cf-memory-card-47632#....

pak by byl snad pouzitelny...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je v tom ZG5 něco podobného, jako bývalo v „Mountfieldovém sekačkovém“ netbooku (taky nějaký Aspire One), což usuzuji podle toho, jak jsou lidi na fórech „spokojeni“ s rychlostí, tak … ono se v tom dá to plesnivé SSDčko něčím nahradit? Mám dojem, že v těchdle malejch (jak známej říká) „m**kách“ to bylo připájený přímo… neni? BTW zaplaťpámbu za Windows-To-Go, na tom by měly osmičky jet přes USB nativně znatelně rychleji než z toho interního SSDčka (co je pomalejší než jakýkoli HDD) ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

co jsem prolezal fora, tak tam byl nejaky samsung na zif kabelu a nahradu resili timto zpusobem, ale nebyl to by muj stroj, takze jsem ho nerozebiral, abych zjistil vice...
podle toho co jsem ruzne vycetl, by tato uprava byla 100% funkcni
ale i tak, dat cca 1500 za takovou upravu by melo smysl jen pro ty, kteri by pro tento "bazmek" mely nejake vyuziti...
BTW: puvodni rychlosti "SSD"byly neuveritelne a jen OS W7x32 se nacital pres 2 min... a podle vseho se jednalo o naky Moutfieldacky "darecek"....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

rad bych si precetl nazor autora "minusu", at jsem o neco chytrejsi, ci mohl reagovat...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ty mountfielďácký dárečky měly to „SSD“ tak špatný (výkonnostně), že ve Windows 7 na tom ani nešel vyhodnotit Windows Experience Index - systém po několika minutách zahlásil, že to trvá moc dlouho a skrečnul to. Jakekjoli pevnej disk by byl lepší než to, co tam dávali. I průměrná USB fleška byla rychlejší. Bylo to obecně děsně neochotný při náhodných zápisech, brutálně malý IOPSy, snad v řádu jednotek, ne-li ještě horší (např. 1 IOP2S ;-).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jasne, ty W7x32 byly vicemene nepouzitelne pro normalniho uzivatele, FlashFire, pripadne novy ovladac zlepsil jen rychlost zapisu / zapisoval az zaplneny buffer / a nemuselo se neskutecne dlouho cekat na odezvy systemu....
to reseni vyse uz z toho dela relativne pouzitelny netbook se zapisem cca 50/50MBps / podle lidi, kteri sve upravy zverejnili na netu /...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skvělé téma. IT nadšenec si vždycky rád přečte "do it yourself" článek :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Poznámka k USB 3.0 - mám čerstvou zkušenost s USB 3.0 na předním panelu, vytažené z konektoru na MB, a zjistil jsem, že není kabel jako kabel. :/
https://docs.google.com/spreadsheet/pub?key=0Akq-fYENd66JdFlpeEVxeF90N3V...

Celkem jsem otestoval 4 kabely (1x Xigmatek a 3x různé dx.com), z toho 2 měly problém toho rázu, že jistou (překvapivě A-Data:) USB 3.0 flashku systém detekoval, že není na USB 3.0 a mám ji připojit do rychlejšího portu - reálná rychlost čtení 40 MB/s namísto 135 MB/s zamrzí.

Praktické testy dále ukázaly, že i flashka Kingston 32GB USB.3.0 na dobrém kabelu jela 120 MB/s, na horším 100 MB/s a na některých jsem naměřil "jen" cca 70-80 MB/s, ale hlavně ty výsledky velmi kolísaly.

Závěr: používat zadní konektory na MB, protože se liší dokonce i jednotlivé větve jednoho dvojkabelu!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.