Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MSI 970A-G43: jak že je to s těmi tranzistory?

To s tim Asusem znam uplne stejne - mam s nimi největší trable.Posledni roky stavim PC na MSI a Gigabyte a mam klid.Kdyz nekomu reknu,Asus nekupuj,tak na me často lidi koukaji jak na kacire,Asus je preci nejlepsi.(Ano,maji skvely highend,ale lowend a mainstream vůbec ne.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mozno to zavysi od stastia. Ja som tych PC nepostavil az tolko, ale na Asuse ich par desiatok bolo a neumrela ziadna doska, dokonca som nemal ani ziadny problem, ktory by neporiesil novy BIOS. 6-7 rocne lowcost zostavi so soc754, stale bez problemov funguju. S MSI som mal volakedy hrozne skusenosti, tak som ich dlho nekupoval. Asi pred rokom som jednu kupil na vyskusanie a neprezila tyzden, takze zase budu par rokov mimo moj zaujem. GB som mal len jednu dosku na soc AM3+. Svoju vlastnu a nedozila konca zaruky. Asi tam niekto zle nastavil kurvitko a to bolo s nepretaktovanim CPU s TPD nizsim ako bol limit dosky. Oorem toho ma GB nastavalo timy klamstvami, ze je tam uz UEFI a pritom len vymalovali BIOS.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podobná zkušenost, jen navíc i s Gigabyte. :-)

Už cca 3 roky stavím skoro výhradně MSI (po několika zklamáních s Asusem - nestabilita, nekvalitní BIOS) a je to OK. Doby "červených" (červená nepájivá maska) MSI desek jsou dávno pryč (a v podstatě to bylo jen o nekvalitních elytech) a spolehlivost je skvělá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to u červených MSI desek bylo jen o elytech, tak je to OK. Jenže tam byly i chyby Biosu a občas zjevně nevhodný návrh desky. Měl jsem v práci několik P4 na MSI 875. Nikdy jsem na tom stabilně nerozběhal 2GB (4x0,5) paměti. Na 400MHz vždy chyby. S tím bych se i smířil, kdyby šlo nastavit 333MHz. Deska to sice umožnila, bylo to stabilní, prošlo to třeba i dnem testů, ale po nějakém restartu deska pípla, že se jí časování nelíbí a automaticky nastavila 400MHz. A nebyla to kusová vada, těch desek a pamětí bylo víc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

MSI pro P4 jsem nedělal žádnou, v té době jsem stavěl AMD. Ale je fakt, že jsem potkal nějakou MSi desku s VIA pro Intel a to byl masakr - baterka pro CMOS vydržela jen měsíc (pokud bylo PC bez proudu).

Takže prosím mé předešlé prohlášení opravuji a zužuji jen na desky pro AMD - po kondíkoktomii slouží radostně dodnes. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MSI 875P-NEO s 4x 512MB Kingmax (neplést s Kingstonama alias Kingshit) OK. Je fakt, že ta deska je dost vybíravá na paměti - to co jsem vyndal z Aušusu P4P žere akorát při obsazení 2 bank. Podobně je na tom hiendová 975X Platinum, která jede stabilně pouze s 533 paměťmi. Mimochodem ta má pro změnu kosmetickou vadu kdy se jí udělaly puchýře na tom černém lakování a nefunguje v ní mikrofon ať už na frontpanelu nebo vzadu, velmi špatně snáší overclock zejména pak pamětí

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

6 rokov mi funguje M2R-32MVP. Ked budem stavat novy komp, bude to znova asus, a bude to znova ati chipset. Takze kazdy clovek ma ine skusenosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ony ty AMD čipsety jsou v poslední době o dost míň problematičtější, nepamatuju se na nějaké zvláštní obtíže. Kde ale Asus (mně osobně zklamal), jsou desky pro Intel.

I když.. v podstatě žádný AMD čipset (včetně Amd761 spárovaného VIA SB) neměl zásadnější potíže, snad vyjma nižšího výkonu (zejména u řadiče disků) v porovnání s Intelem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

3200 Xpress byl hroznej šmejd - sice uměl kulový, byl pomalejší, nestabilní ale tak hlavně, že byl levnej že jo...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono to vždy bolo o tom vedieť čo ktorá doska ponúka, nájsť si na internete či sa nevyskytujú nejaké "drobnosti" ktoré by vadili, či už v kvalite HW (odpalujúce sa čosi kdesi pri pretaktovávaní, kondíky hneď pri procesore kde sála teplo rovno z chladiča CPU) alebo riešenia ako takého (osadenie PCI(E) kariet a konflikty, pri zaplnených pamäťových slotoch to nepôjde na max frekvencii, nemožnosť meniť napätie na AGP/PCI-E pri pretaktovaní, doska nebootuje keď má IDE DVDROMku ako jediný master). Potom posúdiť či sa dá spraviť nejaký kompromis a budem vedieť žiť s tým čo doska ponúka a brať chyby do úvahy.

Osobne som používala ASUSy, všetky fungujú dodnes (A7N8-E, 2xA8N tá jedna bola 2x vytopená vrámci pokusov o moje prvé vodné chladenie, prežila to), posledné 3 počítače čo som skladala boli Gigabyte s rôznymi variáciami na AMD 7x0 chipset a tiež bez jediného problému na tie účely na ktoré boli skladané.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych chtěl poznamenat že pouzdro o tranzistoru nic nevypovídá, většina tranzistorů se dělá ve všech možných pouzdrech, je však důležité jaký tranzistor je uvnitř a to tu uvedeno není (ostatně moc lidí by tomu stejně nerozumělo). Takže ten článek je trochu nepřesný bych řekl...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

odvazne tvrzeni. proc teda u procesoru u grafik a chipsetu opustili keramicka pouzdra ?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže tohle je jen jeden MOSFET a ne 100mil tranzistorů v jednom pouzdře - to je naprosto něco jiného.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A to víte že to dělá rozdíl, vývoj jde i s těmi pouzdry ruku v ruce. Moderní pouzdra jsou krapet jiná než standardní, jsou menší, mají víc vývodů na source a drain a jen jeden třeba na bránu. Ono při těch frekvencích a proudech co přes to tečou znamená i zkrácení a zesílení vodivých cest o milimetr významný pokels kapacity, odporu a latencí. To umožní už zmíněné zvýšení pracovní frekvence a maximálních proudů při stejných či nižších ztrátách.

Jinak co přesně myslíte? Všechno to jsou vždy N-kanálové MOSFETy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dnes bych za vším hledal ne kvalitnější výrobu, ale jak moc s tím chtějí vyjebat. Nejdražší na trandu je zapouzdření. V TV se te to už ani neděje, ty jejich hybridy jsou důkazem, kam to až může klesnout.
http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums/files/zsus_42v7__2__112.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu se říká embedded :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Je sice pravda že kapacity a podobně roli hrají ale ne u bordu kde je jen obyčejný MOSFET který ani nepracuje v nijak závratných frekvencích, je to jen celkem nenáročná napájecí větev, to by se týkalo podstatně náročnějších úloh při vyšších frekvencích mimo segment PC. Celou větev by zvládl s přehledem i jeden MOSFET a ještě by se flákal jelikož běžně zvládají stovky wattů. Hlavní je to co je v pouzdru za MOSFET a jak dobře je odváděno teplo. Samozřejmě v podání SMD kde často není ani chladič je to o ničem proto to dohání hromadou MOSFETů. Je celkem jedno zda to bude pouzdro TO220 nebo TO218 či něco jiného jsou to naprosto obyčejný pouzdra o nákladech v halířích, podstatné v takto z elektronického pohledu celkem nenáročné napájecí větvi je zda to pouzdro má vůbec kam odvést teplo a ještě důležitější je to co je uvnitř a to se vůbec neřešilo v článku. To je asi jako kdybych řešil jestli budu mít case ze zlata nebo stříbra a přitom neřešil vůbec to že uvnitř mám 286tku na kterou stačí železný plech, je to jen méně podstatná polovina problému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to prostě není pravda :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevím, když přijede PC v bedně LYNX cca 5 let staré a uvnitř je červený MSI, rozsudek je jasný - MRTVOLA.
Zákeřně je vyhučený chipset, elyty často vypadají OK. Vím, je to stařešina, má nárok, ale červená fakt není dobrá...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, tam se dával odpad ;)

Jinak Behemote to cos napsal na adresu aušusu je IMHO nepřesné. Ano, Asus vyrábí i šmejdy, ALE narozdíl od MSI začal tyhle šmejdy vyrábět až s příchodem do low-end segmentu (prakticky těch 5 let nazpět). Bohužel právě tehdy zařvali opravdoví konkurenti - DFI, ePOX, Abit atd. takže je dnes situace taková, že jsou vidět pouze zajeté značky. To, že Aušus sere na desky podřadné komponenty je sice fakt, ale platí pro ten nejnižší segment kde vládne BFU, bohužel úplně stejně dementní je srát na lowend desku hiend cívky a mosfety. Narozdíl od MSI Aušus už nemá kam klesnout :) BTW já se setkávám s problémy typu vykřičníky u PS/2 nebo demencí kdy u desky s 2 sloty musím pro zprovoznění dual channelu napřed vyndat grafiku pouze u MSI. Jako v pohodě, rád se učím nové věci, ale tohle fakt ne, milerád tyhle kousky přenechám těch chytřejším co si někde na netu přečtou jak je MSI supr.

Jinak ono je to v současnosti asi tak, že zvukovky jsou na deskách na pěst v globále všechny, LANky taky (nutno tedy doplácet na modely s Intelkou takže stejně začínáme nad 2k+), a prakticky jedinou disciplínou kde se desky liší je kopírování přes usb (opět je zde MSI na chvostu, Aušus nebo dokonce AsRock je drtí). Taky by nebylo od věci mrknout na latence, kde měl Aušus problémy u modelů s monitoringem kdečeho, MSI má problémy dodnes i přesto že nemá tolik senzorů a mechanizmů, které regulují např. otáčky fanu.

Samosebou nemohu vynechat GB - ten právě tenkrát vyplnil díru v lowendech kde byl výběr omezen buď na hůře osazené aušusy nebo průserové msi. Zde bych vypíchl, že jediný GB nabízel fullcapy a občas vybočovala napájecí kaskády. Bohužel GB se rozhodl bojovat cestou hypování typu "máme tuze moc Cu v deskách" a "naše mosfety jsou nejchladnější" plus jako bonus "máme nejvíc fází" - pro BFU super, pro techniky navoněná bída (Cu mají v sobě všechny desky, mosfety má GB při stejném konfigu daleko studenější AsRock a fáze nejsou všechno, navíc při pwm může být situace opačná).

Mě osobně je značkovost u zadku nicméně každá firma dělá desky svým způsobem takže si dost dobře NELZE vybrat tu či onu desku pro všechno. V tomhle měl právě aušus navrch - měl všechno na jedné desce a teď aby člověk dělal kompromisy :( Kdo na tom nese největší zásluhy? Ano, BFU, kterým "stačila" zvukovka co chrastí, síťovka co sama měnila half-duplex, idiotská regulace, vykřičníky co naoko nebyly vidět. Podotýkám, že jsem byl vždy pro to, aby se očítače dostaly do ruky každému protože mě nikdy nijak neomezoval fakt, že má někdo slabší počítač (ten je imho stejně tak rychlý jako jeho uživatel :) nicméně ta tolerance se postupem času zvrhla v takovou prasárnu, že mě omezuje ve výběru komponent :( Desky s pitolkama? Pánové, tohle už je prostě moc...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

S prvním odstavcem nemohu tak nějak souhlasit. Prošlo mi rukama mnoho desek od doby Socketu 370, poslední závadnou jsem zatím měl po 775. Mnoho z nich byl mainstream a to, co si hrálo na high-end. Kondenzátory bych nějak výrazně neřešil, to byl problém plošný.

Doma mi dosud běhá A7N8X-E Deuxe. To prosím byl nejvyšší high-end. Napájecí kaskáda nic moc, kondenzátory naprosto zoufalé. Po nějaké době se rozbilo zapínání (deska stále má sepnut PWR_ON, pouze při běžném vypnutí sama sebe SW vypne a dělá mrtvého brouka, nutno manunálně přerušovat/spojovat PWR_ON). Tuto závadu jsem onehdá viděl u jakési desky zhruba z éry AM2(+) na Aukru, opět aušus. Začínám mít dojem, jestlipak to aušus náhodou netrápí tak nějak plošně.

Záhadně se poškozující čipy BIOSu (po tvrdém přeflashování na programátoru obvykle opět se poškozující po pár zapnutích) aušus trápí od 478 po 775/AM2 co mi zatím prošlo rukama, opět mainstream až high-end. Nesmyslné nastavení jako nevypnutelná kontrola otáček a teploty (Socket 462, OEM deska pro Fujitsu-Siemens), fungovalo to jen s velkým chladičem s vysokými otáčkami, jinak se automaticky vypínala nejpozději když proběhl POST.

Že low-end je naprd se tak nějak čeká, za tu cenu, ale aušus má mnohdy za tu cenu neadekvátní kvalitu i u high-endu a ta záhadná úmrtí (větřím zárukové inženýrství) prostě nee.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No tak zaprvé A7N8X-E nebyl hiend - tam byly právě ty DFI nebo Abitka nebo ePoxa. Měl jsem všechny a nutno dodat, že k tý DFI (Ultra Infinity jak modrá tak černá varianta) měly hooodně daleko. Ad poškození PWRON - nezapínal někdo komp s přehozeným čudlíkem na clear cmos? To samé mělo v prvních revizích a na odlehčených modelech za následek vypálení cestičky k baterce, vada popisovaná zákazníkem byla "nedrží bios" nebo "počítač se po pár s vypíná". Samo se to ale fakt neudělalo.

Ad flash - s tebou popisovaným problémem jsem se popravdě ještě nesetkal, ale u am2 desek jsem zaznamenal problémy při flashování zejména z windows nebo při flashování ze špatně naformátované flešky/disku zejména když bylo flashováno z jiných usb než 1-2. Tady těžko říct, záleží na postuzpu, konkrétním modelu a revizi. Kupříkladu takovej GB se svým "dual-fakin-bios" debilárnou flešuje furt dokola a dokola a dokola z biosu 1 do biosu 2 přičemž ani jeden neni vyndavací, vypnout se to nedá.

Nevypnutelná detekce otáček - enter v hw monitoru na cpu fanu/změnit halt-on parametry (opět záleží na verzi biosu). A ikdyby ne tak defacto kosmetická vada. MSI K9něco (VIA333) co jsem tu měl nedávno dělala samozřejmě to samé s tím, že ještě pískal speaker plus jako bonus nešlo zmáčknou F1 protože čurácký msi nedokáže v drtivý většině rozeznat ps/2/usb klávesnici od dob s370 až dodnes nehledě na to jestli je nebo není nastavený usb legacy - když vidím msi tak rovnou sahám po ps2 redukci a očekávám vykřičníky. OEM je vždy mírně řečeno kmpromis. Navíc tu regulaci bych radši vůbec nerozebíral, protože tu má zrovna aušus asi na nejvyšší úrovni ze všech, dlouhodobě (pravda, pár lidí si stěžovala na problémy s regulací 3pin na 4pin pwm páč u ami biosů na shit deskách není možné přepínat mezi dc/pwm)

No nevím, ale zrovna ty detekce klávesnice jsou u msi napříč kategoriemi a rozhodně to nasere víc než hláška o fanu, která jde odmáčknout ;) Už před tím jsem měl u msi pár nevyřešených stavů desek - http://www.youtube.com/watch?v=uWcumxV6Rkc&list=UUMYXrdYaWzWGBwqA_ICq72Q... a http://www.youtube.com/watch?v=LpnuQoGENec&list=UUMYXrdYaWzWGBwqA_ICq72Q...

zas na druhou stranu nebýt msi ko desek tak bych neměl pár obstojných kondíků :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čteš vůbec co píšu?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jinak u aušusu existuje ještě jedna věc, která sice neovliňuje funkčnost, ale jako člověka co to po nich opravuje mne neuvěřitelně rozpaluje: aušus si kašle na průmyslový když ne standard, tak průmyslovou zvyklost, a do dneška označuje polaritu kondenzátorů naopak. Kolik práce jsem už měl s přendáváním a kolik kondíků jsem tím už odpálil? Člověk za toto odpovědný si zaslouží kulku na místě, bez debat…

Mám z toho dojem, že aušus musí být něco *extra*, za což u me má další negativní dojem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A jak se tedy maji znacit kondenzatory? U vyvodovych je znacka na -, u smt znacka na +. To neni tezke pochopit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všichni ostatní značí plným či nějak šrafovaným polokruhem zem (a prázdným napětí). Jenom aušus z nějakého nepochopitelného důvodu značí takto napětí a zem je prázdná.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No tak to počkej, to vím o co jde - měly to hodně ty se zlatým pcb. Jenomže tam je v tom prázdným místě nakreslený + takže asi tak ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale člověk co to dělá roky jaksi má vytvořen návyk, že plný=zem, protože snad u všech ostatních zařízení to tak je.

Mají to všechny desky počínaje TUSL2-C, které jsem měl v ruce. Vídám to i na grafikách.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, TUSL už jsem vyhodil. U těch grafik je to divoký - kolikrát je na nich značení bez šrafování/půlení takže bych i věřil, že to na tom tuslu bylo jinak - jak jsem už psal tak jsem se setkal s tím, že je pod kondíkem přímo v tom kroužku nakreslený + nebo je tam silnější čárka kde má být -

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle jsem teda neviděl ani u "výběrových" modelů opravovaných přímo ve fabrice. Kdyžtak napiš model, rád se optám kolegy ze servisu v Ostravě

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co konkrétně?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

viz. výše ;) Jinak tohle je banalita proti tomu co dělalo msi (green pcb) - popis na pcb byl úplně mimo protože z jednoho pcb dělaly asi i jiný modely - celej nákres byl šoupnutej úplně mimo - šlo o desky, které měly pouze 6 šrobů. Dodneška nevím jestli ta deska vznikala osekáním 9 šroubého modelu nebo jestli to byl nějakej atyp, každopádně byla ko díky kondíkům, foto jsem dával na SWH fórum. Tohle jsem neviděl ani u vyloženě špatných desek (Tomato).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.