Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MSI bude uvádět řadu základních desek s podporou PCI Express 3.0

MSI Z68A-GD80 (G3)
První desku s podporou PCI Express 3.0 oznámil ASRock, nicméně MSI se nevzdává a hodlá přebít prvenství ASRocku kvantitou. V dohledné době chce uvést rovnou šest, ne-li víc desek, přičemž první dvě, které už má v nabídce, jsou Z68A-GD80 (G3) a Z68A-GD65 (G3)…

My jsme vybrali několik obrázků z prezentace, kterou si můžete celou prohlédnout na konci článku. Hned v prvním vybraném obrázku se MSI zhusta naváží do ASRocku a potenciálně do dalších, kdo by chtěli své „Gen3 desky“ uvést. Inu, takový už je marketing, když je potřeba, servítky si nebere (prezentace se pak v dalších částech obouvá i do ostatních dvou hlavních konkurentů).

MSI se ve své „Gen3 Mainboards“ prezentaci opírá do ASRocku

Faktem je, že pokud se MSI podaří dostat své Gen3 desky na trh jako první firmě, tak se tomu asi nedá moc vytknout, snad kromě skutečnosti, že PCI Express třetí generace se bude konat až s procesory Intel „Ivy Bridge“. Do té doby je úplně jedno, kdo bude první, protože to nepoběží nikomu, nehledě na skutečnost, že stejně zatím nejsou žádné PCI Express Gen3 karty.

MSI Gen3 - About PCI Express Gen3

Jedna věc jsou procesory „Ivy Bridge“, které budou obsahovat PCI Express řadič třetí generace, ovšem i na deskách musí být přeci jen pro podporu PCI Express 3.0 nějaká příprava, a to minimálně na těch, které budou mít dva PCI Express ×16 sloty. Jsou to především malé nenápadné čipy kolem PCI Express slotů, což jsou jednoduché PCI Express switche schopné přepínat linky z jednoho slotu do druhého, pokud je druhý osazen.

PCI Express switche ASMedia ASM1440 mezi PCI Express sloty (Gigabyte G1.Assassin)
PCI Express switche ASMedia ASM1440 mezi PCI Express sloty

S jednou grafikou v PCI Express ×16 slotu jde pochopitelně všech 16 linek do této grafiky, ovšem při osazení druhého PCI Express ×16 slotu procesor sice vytvoří dva osmilinkové porty, ale o přehození druhé osmice linek z prvního slotu se musí postarat právě tyto switche (možná si ještě pamatujete z dřívějška, že se to dělávalo ručně pomocí speciálních kartiček).

MSI Gen3 Mainboards - 100% Future Proof

MSI desky tedy budou na třetí generaci PCI Express připraveny. Poznáte je podle několika věcí, z nichž ta „nejkurióznější“ je samotný PCI Express slot, jeho provedení se totiž bude na deskách MSI lišit od staršího PCI Expres Gen2 slotu úchytem karty na konci.

MSI Gen3 Motherboards - How to easily identify?

To je samozřejmě vtipné, protože řada konkurenčních desek má tento typ slotu již nyní a o PCI Express Gen3 u nich není ani zmínka. Samozřejmě ten slot jako takový nemá s třetí generací vůbec nic společného, v MSI se prostě jen rozhodli, že to „vizuálně“ odliší volbou právě tohoto druhu slotu. Detaily a specifikace PCI Express switchů u slotů asi taky studovat nebudete, takže nejjednodušším vodítkem je (G3) na konci modelového označení desky (stejně jako (B3) u desek MSI značilo použití čipsetu 6. řady v revizi B3, která měla opravený řadič 3Gbitových SATA portů – u desek G3 se to bude předpokládat zcela samozřejmě).

V prezentaci nás zaujaly ještě dva slajdy, o kterých bychom, se chtěli zmínit. Ten první neobsahuje nic zajímavého kromě jednoho produktu, který si může podat ruce s „asijskými USB Wi-FI adaptéry“ „Asijský USB Wi-Fi adaptér“ ;-) (zdroj: http://blog.sina.com.cn/s/blog_53a2dcd6010004al.html) ;-), pouze s tím rozdílem, že tohle nejspíše bude i fungovat. Není to nic jiného než „PCI Express SSD“ obsahující uvnitř RAID řadič a čtyři SATA SSD. Vyloženě komický kousek hardwaru, nevíte někdo, kdo tohle vyrábí? :) Povšimněte si také grafů vlevo a názvu výrobce té „pomalejší“ desky (myslíte, že to je záměr, nebo se opravdu někdo překlepl, neboť S a X jsou blízko u sebe?)

MSI Gen3 Performance

Pak nás ještě zaujalo povídání kolem BIOSu. Možná se vám vybaví Gigabyte Dual BIOS, zajímalo by nás, zda tímhle v MSI neporušili nějaký patent týkající se právě této technologie ;) (na druhou stranu patentovat si obecně použití hlavního a záložního BIOSu … no nic, to by bylo zase na dlouho).

MSI BIOS Safety

Nyní tedy ke konkrétním deskám. Tento slajd vystavený serverem TechConnect Magazine je zřejmě z nějaké jiné verze, než jsme měli k dispozici my, ukazuje totiž i další chystané desky s podporou PCI Express třetí generace (Z68A-GD55 (G3), Z68A-G45 (G3), Z68A-G43 (G3) a P67A-GD65 (G3)), plus naznačuje, že jich bude ještě více, až přijdou produkty postavené na čipsetu Intel X79 (tam to ale zatím vypadá, že první procesory „Sandy Bridge-E“ PCI Express třetí generace mít nebudou, takže s reálným využitím si bude potřeba opět počkat na Intel).

MSI Gen3 - Available Now

MSI má již první dvě desky v nabídce na svém webu, začínají se prý už i prodávat za ceny v přepočtu zhruba 4 700 Kč (Z68A-GD80 (G3)) a 4 000 Kč (Z68A-GD65 (G3)).

Z68A-GD80 (G3) Z68A-GD65 (G3)
MSI Z68A-GD80 (G3) MSI Z68A-GD65 (G3)
MSI Z68A-GD80 (G3) - porty MSI Z68A-GD65 (G3) - porty

Celou prezentaci můžete zhlédnout zde:

Zdroje: 

TechConnect Magazine, MSI + tiskové materiály

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku MSI bude uvádět řadu základních desek s podporou PCI Express 3.0

Čtvrtek, 21 Červenec 2011 - 15:19 | Jan Černý | Je to pěkně předražené. Je tam LSI MegaRAID 9260-...
Čtvrtek, 21 Červenec 2011 - 09:29 | Karel Rys | Na první pohled mě napadlo, že součástky...
Čtvrtek, 21 Červenec 2011 - 09:08 | WIFT | No je to hezký, ale 35 tisíc Kč bych za tu 240GB...
Čtvrtek, 21 Červenec 2011 - 03:33 | Jan Černý | Ad červený blivajz za čičapade - jde o PhotoFast...
Čtvrtek, 21 Červenec 2011 - 01:56 | ukuIeIe | AXUS P8Z68-V Pro :-)

Zobrazit diskusi