Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MSI prozradila výkon Radeonu HD 8970M a APU Richland

MSI Richland Neptune presentation 01
Mobilní APU Richland už je pár týdnů oficiálně uvedené, výrobci notebooků ohlásili první modely, ale recenze zatím nepřicházejí. První údaje o výkonu se dozvídáme - trochu nezvykle - z prezentace MSI.

Japonská divize MSI představila v zemi vycházejícího slunce první notebooky osazené APU Richland a Radeony HD 8000M. Během prezentace ukázala i několik čísel ve srovnání s modelem osazeným Trinity, a tak máme možnost přímého srovnání.

Je sice pravda, že nejde o žádné extra rozsáhlé testy, většina stojí na 3D Marku, ale vzhledem k tomu, že porovnáváme dva čipy postavené na totožné architektuře, kdy jsou podmínky rovnocenné, nemůže být o žádném nadržování jednomu nebo druhému produktu řeč.

MSI Richland Neptune presentation 06

První slajd s výsledky porovnává mobilní APU Richland A10-5750M s mobilní Trinity A10-4600M ve 3D Marku 2011 (výsledky odpovídají „performance preset“) a v PC Marku 7. Grafický výkon podle těchto výsledků šel nahoru o více než 20 %, procesorový překonal 10% nárůst.

ADM Trinity 3D Mark 2011

Pro srovnání přikládáme staré výsledky z prvních testů APU Trinity (3D Mark 2011 při stejném nastavení), kde je možné srovnat výkon APU Richland (1400 bodů) s ostatními mobilními produkty - mluvíme zhruba o úrovni dedikované GeForce GT 635M.

MSI Richland Neptune presentation 04

Další slajd zobrazuje srovnání dvou notebooků se stejnou dedikovanou grafikou - DGPU (Radeon HD 7970M) - ale odlišným procesorem, respektive APU. Opět jde o srovnání Trinity a Richlandu. Testy bohužel nejsou blíže popsané, takže v tomto případě není zřejmé, z jakého benchmarku pocházejí. Procesor APU Richland v tomto případě překonává Trinity o těžko uvěřitelných 25 %, naopak integrovaná grafika (IGPU) vykazuje nárůst výkonu jen o 7 % (situace je do jisté míry převrácená oproti výsledkům z 3D Marku 2011 a PC Mark Vantage).

MSI Richland Neptune presentation 05

Poslední obsahově zajímavý graf srovnává samostatné mobilní grafiky, konkrétně GPU Saturn a Neptune. Právě Neptune, alias Radeon HD 8970M, je nejvýkonnější z nových mobilních čipů AMD a má nabídnout o 7,5 % vyšší výkon než GeForce GTX 680M. Ve srovnání však chybí GeForce GTX 680MX, která pravděpodobně bude stát novému Radeonu nejblíže (alespoň co do výkonu).

Diskuse ke článku MSI prozradila výkon Radeonu HD 8970M a APU Richland

Středa, 3 Duben 2013 - 16:53 | Jaromír Šebela | Už se těším na nové Radeony. A podle kódových...

Zobrazit diskusi