Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Multibeam

Obr: Jaké rychlosti otáčení používají CD mechaniky?
Nevíte co znamená CLV, CAV nebo P-CAV? Chcete vědět jak funguje mutlibeam - nejnovější technologie pro čtení CD? Toto všechno se dočtete v našem posledním článku.

Poslední novinkou je tzv. Multibeam čtení. S tímto revolučním řešením přišla firma Zen Research a úspěšně je ve svých mechanikách uplatňuje Kenwood. Na zvýšení datového toku jde zcela jinak. Protože rychlostí otáčení asi nebude možné řešit větší datový tok donekonečna, nehledě na to, že nejrychlejší mechaniky již mají zvuk nadzvukového tryskáče, přichází se čtením 7 (sedmi!) stop najednou. Celá optika se ostří jako klasická mechanika, ale po obou stranách paprsku jsou další tři. Nejjasněji to pochopíte z obrázku:

S touto technologí je pak možné dosáhnout velkých přenosových rychlostí bez nutnosti zvyšovat nadměrně otáčky. Tyto mechaniky se dokonce vrátily k CLV. U rychlosti takových mechanik už nenaleznete označení max, které označovalo maximální, tedy ani ne průměrnou přenosovou rychlost, ale přidává pojmenování TrueX. Tedy něco jako opravdová rychlost. Tyto mechaniky mají tedy přenosovou rychlost po celé ploše disku takovou, jakou udávají (52 TrueX). Mimo Kenwoodu začínají tuto technologii používat i některé mechaniky HiVal (které naleznete třeba v počítačích Compaq) nebo Afreey.

Multibeam čtení

Diskuse ke článku Jaké rychlosti otáčení používají CD mechaniky?

Úterý, 8 Listopad 2005 - 06:59 | Anonym | tak si to vypočítej. Základy fyziky.
Čtvrtek, 3 Březen 2005 - 11:46 | Anonym | "U takovýchto rekordérů se rychlost...

Zobrazit diskusi