Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

P-CAV - kombinovaná rychlost otáčení

Obr: Jaké rychlosti otáčení používají CD mechaniky?
Nevíte co znamená CLV, CAV nebo P-CAV? Chcete vědět jak funguje mutlibeam - nejnovější technologie pro čtení CD? Toto všechno se dočtete v našem posledním článku.

Kapitoly článků

Ale protože při konstantním otáčení byla přenosová rychlost mechaniky velmi nízká (při 24x speed u vnitřku až o 60% pomalejší než 24x speed CLV!) a naneštěstí jsou data nahrána právě od středu, kde byla rychlost čtení nejmenší, začala se používat kombinovaná rychlost otáčení - P-CAV (Partial Constant Angular Velocity), která kombinuje jak CLV tak CAV. CD se po jistou dobu otáčí konstantní úhlovou rychlostí a v jistém místě přechází na konstantní rychlost obvodovou. Jsou mechaniky, které mají ještě složitější algoritmus pro rychlost otáčení. U středu začínají CLV pak přechází na CAV a ke kraji média opět využívají CLV. Mechaniky pracující s P-CAV jsou schopny zabezpečit větší datový tok, než čistě CAV mechaniky se stejnou rychlostí.

Na druhém obrázku vidíte tzv. Z-CLV (Zoned Constant Linear Velocity). Je to jen jiná modifikace P-CAV. Používá ji třeba Plextor PX-W412C.

P-CAV kombinovaná rychlost otáčení
Kapitoly článků

Diskuse ke článku Jaké rychlosti otáčení používají CD mechaniky?

Úterý, 8 Listopad 2005 - 06:59 | Anonym | tak si to vypočítej. Základy fyziky.
Čtvrtek, 3 Březen 2005 - 11:46 | Anonym | "U takovýchto rekordérů se rychlost...

Zobrazit diskusi