Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zone CLV zápis

Obr: Jaké rychlosti otáčení používají CD mechaniky?
Nevíte co znamená CLV, CAV nebo P-CAV? Chcete vědět jak funguje mutlibeam - nejnovější technologie pro čtení CD? Toto všechno se dočtete v našem posledním článku.

Zone CLV record

Asi není třeba vysvětlovat, že na CD se vypalovačkou zapisuje rychlostí CLV. Rychlost otáčení CD se tedy mění v závislosti na vzdálenosti od kraje média. To vůbec nedělalo žádné problémy, ale jen do té doby, než se začaly objevovat vypalovačky s rychlostmi zápisu nad 16×. U takovýchto rekordérů se rychlost otáčení u středu média pohybuje již nad 8 000 ot./min a to způsobuje problémy s vyrovnáváním vibrací, a tím pádem mohou být data vypálena méně kvalitně.

Sanyo proto vyvinula novou technologii zápisu zvanou Zone CLV. Není to vůbec nic složitého. Otáčení CD je stále CLV, ale celé CD je rozděleno na několik (tři) zón, kde se používají různé rychlosti CLV. U modelů CRD-BP5 a CRD-BP1500P jsou to rychlosti 16×, 20× a 24×. Hned vás asi napadne, že není možné skokem přejít z jedné rychlosti na druhou. Máte pravdu! Ale jak to tedy vyřešit? Velmi prostě. V tuto chvíli vypomůže, vám již dobře známá, technologie BURN Proof! Při vypalování celého CD tak dojde minimálně dvakrát k přerušení vypalování a jeho následnovném navázání, ovšem s vyšší rychlostí.

Je tak zabezpečeno, že u středu nedochází k vibracím, které mohou způsobovat nekvalitní záznam. Rychlost vypalování ale pak spíše odpovídá průměrné rychlosti 20×. 24× je pak rychlostí maximální. Otázkou je, co budou mezery dělat při takovémto vypalování matric pro lisované média. Podle definice by, díky velmi malému rozměru mezery, to vadit nemělo.

Diskuse ke článku Jaké rychlosti otáčení používají CD mechaniky?

Úterý, 8 Listopad 2005 - 06:59 | Anonym | tak si to vypočítej. Základy fyziky.
Čtvrtek, 3 Březen 2005 - 11:46 | Anonym | "U takovýchto rekordérů se rychlost...

Zobrazit diskusi