Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Na čem stavět web? Nejznámější redakční systémy, které byste měli znát

PR článek
Fight
Už jste slyšeli ten vtip o firmě, která si vyvíjela vlastní redakční systém? Tak si představte, že spousta takových existuje dodnes. Proč? Jejich CEO pravděpodobně ještě neslyšel o tom, že existují open source redakční systémy...

Připravili jsme pro vás srovnání tří hlavních open source redakčních systémů dneška. Na čem nejefektivněji stavět web?

Tak předně, na open source systému! Hlavní výhodou je komunitní a tím pádem nepřetržitý vývoj. Pokud se jedná o hojně používaný systém, podpora členů komunity při řešeních vašich problémů je prakticky okamžitá. Díky open sourcovému řešení je možné dosáhnout výrazného snížení nákladů jak na pořízení, tak na celý provoz systému. Převedeno do obchodní řeči: celý vývoj outsourcujete zadarmo a provádíte jen rychlé implementace na míru vašim požadavkům. Zapomeňte na náročný provoz několikačlenného IT oddělení!

Open source systémy se rychleji rozvíjí díky silné komunitě

Ta druhá obrovská výhoda jsou tzv. switching costs, které jsou v případě open sourcu minimální. Jakmile už jednou máte open source, náklady, spojené s přechodem k jinému dodavateli, prakticky neřešíte. Prostě jen zaměstnáte někoho jiného, kdo umí obsluhovat vybraný redakční systém. Správa open sourcu navíc bývá finančně méně náročná. Čím větší komunita daného open source je, tím líp. V případě velkých open sourců jako je třeba Drupal se tak nemáte čeho bát. Tak co myslíte – je lepší vybrat si specializovaný systém, který vyvíjí pouze jedna firma, anebo dát přednost open sourcu, se kterým umí pracovat tisíce programátorů po celém světě? Není to jednoduché rozhodování snad jen proto, že webových systémů je opravdu hodně.

Rozhodli jsme se vám usnadnit život a srovnat ty nejlepší open source systémy za vás. Které to jsou? Do finále se probojoval léty a komunitou ověřený trojlístek Drupal, Joomla a Wordpress. Každý má své (i fanatické) zástupce, přesto má každý systém jiný účel a tedy i cílovku.

Wordpress se hodí na blogy, velký portál s ním nedělejte

Wordpress má v českých internetových vodách nejpočetnější zastoupení. Pravděpodobně je to proto, že jeho zprovoznění a nastavení je poměrně rychlá záležitost. Právě v tom je jeho největší síla – jednoduchost. Ale s tím přichází i hlavní nevýhoda – nemá takové možnosti. Wordpress je ve většině případů využíván jako blogovací systém. Jednoduché příspěvky, řazení, hodnocení, pro to je ideální. Složitější portály ale příliš neumí.

Mezi nejznámější weby na tomto systému patří jablickar.cz, videacesky.cz nebo firstclass.cz.

Dream it, Drupal it. Drupal je jednička mezi open source systémy

Velkým hráčem je Drupal, který se pro začátečníka může zdát až zbytečně robustní, ale pravdou je, že i tento systém si může jednoduše uchovat štíhlost a intuitivní ovládání. Drupal je ovšem králem flexibility a rozšíření. Na drupal.org lze stáhnout více než 28 000 dostupných modulů, díky kterým s pomocí Drupalu postavíte i velmi sofistikovaný webový portál.

Fotor 1106155852

Drupal v Česku umí málo firem, stojí to ale za to. Je to nejpokročilejší systém ze tří srovnávaných. FOTO: Archiv autora

V mezinárodních vodách se síla Drupalu rýsuje výrazněji – Tesla Motors, Amnesty International, The White House, Oxford university a mnoho dalších.V Čechách ale v poslední době Drupal získává konečně na síle – mezi největší portály využívající Drupal patří iprima.cz, CDR.cz, letuska.cz. Český rozhlas si dokonce Drupal přímo vyžádal v zadávací dokumentaci výběrového řízení. To mimochodem vyhrála firma Aira GROUP, která je také autorem zajímavého projektu Máme rádi Drupal a stojí za největšími drupalovými portály u nás (iprima.cz, CDR.cz., Diit.cz atd.). Za zmínku pak určitě stojí i komunitní portál Drupal.cz, kde se početná česká Drupal komunita schází.

Joomla: kvalitní open source s placenými moduly

Joomla je taková nerozhodná sestra v partě, která neví, jestli chce být výkonná nebo jednoduchá. Na první pohled vypadá jako zlatá střední cesta, především pro trochu strukturovanější weby střední velikosti, ale při vývoji pravděpodobně narazíte na několik nemilých zjištění. Mezi první patří aktualizační politika samotných vývojářů Joomly. Své verze dělí na STS (Short Term Support) s podporou 7 měsíců a LST (Long Term Support) s podporou 27 měsíců. Ve výsledku vám hrozí riziko, že budete donuceni aktualizovat systém častěji, než je reálně potřeba. Více o verzích Joomly.

Istock 000020810036 Large

Operuju, operuju a najednou koukám, že pitvám. Velké portály na Joomle nestavějte. FOTO: Archiv autora

Druhou nepříjemností je velké množství placených modulů. Ano, základní web zprovozníte s těmi, které jsou zdarma k dispozici, ale pokud zabrousíte do vod náročnějších přání, dost možná vám zdarma nebude vyhověno.

Joomla pohání např. ZOO Praha, iPodnikatel.cz nebo AC24.cz.

Náš jednoznačný vítěz srovnání redakčních systémů? Drupal

Drupal bývá občas přirovnáván k SAPu. SAP všichni asi znají, „všemocný“ podnikový informační systém. To přirovnání má jeden pravdivý základ – ať už vyrábíte auta nebo pracujete ve školství, hodí se vám. Několik rozdílů tu ovšem je a shodou okolností jsou to i důvody, proč jsme Drupal vybrali jako vítěze našeho srovnání:

  1. Drupal je opravdu open source. Neplatíte žádné licence, žádný vývoj. Odborníky máte po celém světě, jeho cena za správu i switching-cost jsou příznivé.
  2. Kvůli SAPu se měnily procesy celých fabrik. Drupal se přesně přizpůsobí vám a procesům, které jsou pro vaši firmu nejefektivnější.

Důvodů, proč je podle nás Drupal dobrá volba, je samozřejmě daleko víc. Některé z nich jsme popsali třeba v článku Na čem rozjet web? Na open source systému, radí odborníci. Ty nejzákladnější ještě shrňme v bodech:

  • Drupal komunita je velmi oddaná a početná – registrovaných vývojářů na drupal.org je více než 1,1 milionů.
  • Drupal lze implementovat na malé i velké weby, oba budou těžit z jeho vývoje.
  • Drupal je intuitivní a rychlý – to oceníte zejména při pravidelné tvorbě obsahu. Drupal se tak perfektně hodí pro média, webové magazíny nebo zpravodajské portály, protože poskytuje jednoduché a přitom maximálně variabilní redakční workflow.
  • Drupal je SEO friendly – systém podporuje chytré generování meta tagů nebo prolinkování

Ať se rozhodnete pro jakýkoli systém, dejte si na výběru pečlivě záležet. Jedná se o strategické rozhodnutí, které ovlivní chod vaší firmy na mnoho let. Vyberte si takové řešení, se kterým nebudete muset neustále dělat kompromisy. I proto máme rádi Drupal.

Tagy: