Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nabídne AMD až 32jádrové procesory Zen?

dokazal bych vyuzit klidne 10 kusu desktop 32 jader, otazkou je jen cena a efektivita na spotrebu

v soucasnosti mam v rendernodech i7ky-2600 a Xeony E3 1231v3, tedy z hlediska vykonu, ceny a spotreby pro me potreby renderingu jedny z nejlepsich kousku, ty xeony jsou vynikajici v tom ze jim staci deska s cenou okolo tisicovky, takze cela platforma pak stoji male penize, cela PC radove cca 15 tisic s dani

vsechny mam v FD Core 1100, desky MSI intel H81, chladic Freezer 7 Pro, pamet Crucial 16GB, SSD V300 120GB (novejsi stroje, ve strasich mam WD Raptory), a zdroj Corsair VS550 (stacilo by klidne 250-300W, ale mel jsem je za slusnou cenu 600,- za kus)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Teraz som kupil starsiu zostavu, nasiel som v nej Velociraptor. Rozmyslam co s nim :)

Skusil som na tom fungovat, az tak zle ako klasicke hdd to nie je, ale strasne to huci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mám jednoho z prvních Velociraptorů (300GB 2,5" v 3,5" Icepacku, rv 2008) a nehučí. Je tišší, jak 1TB Barracuda 7200.14.
Měl jsem i nějaké 150GB Raptory (to jsou ty v 3,5" rozměru) a ty hučely všechny.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší byl 150GB prosklený raptor

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

WD1500AHFD, občas se dají splašit na ebayi. Ale za nesmysl. A nebo neposílají do ČR.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Uvidim co Bazos povie na moj, ale tusim nie je preskleny :(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tiež mám tie prvé 150 GB Velociraptory model HLFS (už spráne umiestnený SATA konektor) a stále skvele slúžia a sú tiché. Jeden je v mojom PC (ale už dávno nahradený Samsung 840 Pro 256 GB SSD) a má nabehané vyše 25 tisíc hodín. Druhý beží ako systémový v detskom PC a tiež absolútne v pohode a tichý (adekvátne svojim 10k RPM) aj vďaka 2,5" formátu, takže hlavičky a ramienko je menšie a nerobí taký hluk.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dnes uz neie je dovod sa za nimi nahanat. Jednak sa nerobia a aj ked neboli enormne drahe, v case SSD uz nemaju vyznam.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

v mojej minulej práci sme naše servery niekedy na noc prenajímali na renderovanie 3D scén architektonickej firme. vždy to bolo také magické, keď v racku na powerbar (rozdvojke?) zrazu zasvietili všetky červené diódy (100A) a začalo to "topiť". nikdy som sa nedozvedel, či tomu softvéru viacej vyhovuje málo vysokovýkonných jadier, alebo veľa menejvýkonných. niekedy projekt spúšťali na 16 jadrových opteronoch, niekedy na 4 jadrových (plus HT) xeonoch. nikdy nie na obidvoch naraz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Raytracing renderovani obecne skaluje extremne dobre. http://www.maxwellrender.com/benchwell

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

nevím jestli bych to využil, ale chci to :-D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Mne to z toho patch-u akosi jednoznacne nevyplyva, aj ked sa priznam ze som nestudoval cely kontext.

+ socket_id = (apicid >> c->x86_coreid_bits) - 1;
+ core_complex_id = (apicid & ((1 << c->x86_coreid_bits) - 1)) >> 3;
+ per_cpu(cpu_llc_id, cpu) = (socket_id << 3) | core_complex_id;

socket_id je ID CPU package, teda fyzickeho CPU a ako dole vidiet, tak spodne 3 bity mozu predstavovat Core ID, cize max 8 jadier. Nie zrovna HTx8.
Mozno je to len nejake Family 17h specifikum pre cache hierarachy. Keby poriadne parsovali CPUID output, tak by nebol treba ziadny specificky patch ani pre 8xHT.
Dalej treba podotkut, ze sirka bitov je specifikovana ako "reserved" cast, teda z toho nevyplyva ze nejake CPU tuto sirku naozaj vyuzije. Je to len _teoreticky_ max.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze z toho nijak nevyplyva 32jadrovej CPU, to jsou internetovy "moudra" lidi, kteri nikdy realne neprogramovali s hardwarem a tudiz netusi o tom, ze se zcela bezne nechavaji rezervy vsude kde to jde... kdyby ses poradne podival do jadra na ruzne bitmasky, takovych teorii bys vymyslel tisice...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je jasné, že až do konce křemíku výkon na jádro moc neporoste a frekvence bude spíš mírně klesat, tudíž bych se víc jak osmi jader nebál. Jestli Zen skončí v desktopu (FM4) jen na osmi jádrech, tak to bude pro AMD znamenat jen další zaostání za Intelem. Na 14nm musí nabídnout víc než na 32nm a to o hodně.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak napr. vedel by som si predstaviť nejaký Mini-ITX VR System:

• Intel Xeon Processor D-1540 (8C/16T, 12M Cache, 2GHz @ 2.6GHz, 45W, 14nm) alebo AMD Zen ekvivalent 8C/16T

v kombinácii s nejakou grafickou kartou

• AMD NANO X2 resp. 14nm/16nm AMD/NVIDIA ekvivalentné karty v roku 2017...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jeste je mnoho software co je pouze jednojadrovy, napriklad flash, nebo windows update (svchost) a to by bylo vhodnejsi spis jedno poradne silny jadro a par slabsich. Na tyto dve veci totiz dnes neni zadny cpu dost silny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to tak aj vzdy bude. Stale je co zlepsovat, ale niektore tasky sa prakticky nedaju paralelizovat.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Windows update zrovna neni dobry priklad tasku co nejde paralelizovat ... ale ano, jsou takove. Na mobilech se uz experimentuje s asymetrickou architekturou "malych" a "velkych" jader, mozna to prijde i do desktopu?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Android stahne update celeho systemu a updatne se za zhruba 5 minut. iOS pravdepodobne to same. Muj arch linux, kdyz ho chvili neupdatuji, stahne klidne giga updatu, a aplikuje je za ~15 minut. Windows update kdyz stahne sto mega, aplikuje to hodinu... Ani jeden z tech updatovacich systemu neni paralelizovan. Zaver: paralelizace neni to co chybi win updatu. To co chybi, je vyhodit ty gymnazisty a dat to udelat lidem, ktery uz nejaky ten patek cosi programovali...

Navic u updatu ti silnejsi CPU absolutne nepomuze, omezuje to disk, ne CPU. Fakticky bys paralelizovanim updatu celou situaci mohl zhorsit, protoze by mohl narust pocet seeku, ktere disk musi udelat..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Memu gentoo by plny update trval o neco dele, jenom firefox se preklada tri hodiny ... ale na paralelizaci si nemuzu stezovat, bez problemu to rovnomerne vytizi vsechny jadra. Myslel jsem, ze i arch pri update preklada ... iOS a android (nebo treba ubuntu) samozrejme ne.

Moderni disky maji NCQ a soubory ktere jsou updatovane muzou byt fragmentovane, nikdo ti nezaruci ze jednovlaknovym procesovanim dosahnes optimalniho poctu seeku. Paralelizace update samozrejme pomuze i v pripade omezeni diskem, akorat musis paralelizovat disk, ne CPU - hovorime tedy o RAID 0 nebo RAID 10.

Nicmene osobne bych si tipnul (ne ze bych do toho videl) ze to co trva windows update tak dlouho neni instalace novych souboru ani preklad, ale update databazi. Na to by nejlepe pomohlo vyhodit tu databazi napsanou gymnazisty pres 10 lety a dat tam nejakou osvedcenou technologii, napriklad sqlite. Je ovsem nutne rict, ze sqlite jede v jednom threadu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Arch pri updatu preklada pouze baliky nainstalovany z AUR. Standardni baliky se ale stahujou jako binarky.
Jinak RAID 0 ci 10 na update systemu je nesmysl. Na to je lepsi mit systemovej SSD a kdyz potrebuju velkej disk na data, tak k tomu velkej HDD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jasně, že využili! Do cinema serveru na sw dekodink DCP balíčků; JPEG2000 ve 4K @ 48fps :D Čekám na to jak na smilování boží, páč na intelovskýho dvanácteráka fakt nemám :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.