Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Náhled na výkon dvouprocesorové platformy Intel Skulltrail

Intel Core 2 Extreme QX9775 (ES)
V AMD nejspíše dobře vědí, proč nemělo cenu nadále pokračovat v prosazování dvouprocesorové platformy QuadFX se dvěma čtyřjádrovými procesory. Redakce serveru [H]ard|OCP provedla výkonnostní test čtyřjádrové platformy Intel „Skulltrail“ se dvěma nejrychlejšími x86-kompatibilními procesory současnosti a výsledky jsou poněkud rozporuplné. Ano, vznikla skutečně pozoruhodně výkonná mašina, ale za jakou cenu?

Základní deska Intel D5400XS pro platformu Skulltrail

Nejprve si v krátkosti připomeňme, oč v platformě „Skulltrail“ jde. De-facto jde o serverový produkt „přeznačený“ na desktopový a určený pro ty největší nadšence a fanoušky dominantního hráče na poli x86-kompatibilních procesorů. Nejenže dají tito „enthusiasti“ v případě koupě tohoto monstra jen za procesory něco přes 50 tisíc korun, ale budou si též muset pořídit nikoli zrovna levné a (jak sami za chvilku uvidíte) pomalejší FB-DIMM paměti, protože deska je jednoduše postavena na serverovém čipsetu. V neposlední řadě dají nemalý peníz za hodně silný a kabelově náležitě dimenzovaný zdroj, no a pomineme-li solidní sadu grafik, zrovna dvakrát levný nebude ani provoz, co se týče výdajů za elektřinu (ano, bude to v porovnání s pořizovací cenou takového stroje velice srandovní částka, ale hlásit se to musí, na faktuře se to totiž pozná).

Do desky jsou určeny dva čtyřjádrové procesory Core 2 Extreme QX9775, ale teoreticky (a nejspíše i prakticky) do ní mohou být vloženy libovolné dva Xeony určené pro socket LGA771. V případě dvou zmíněných QX9775 počítejte s top parametry každého z nich: 3,2 GHz, 2×6 MB L2 cache, 1 600MHz sběrnice a TDP 150 W.

Takové bylo i osazení testované sestavy redakcí [H]ard|OCP, coby paměť byly použity dva 2GB moduly Micron DDR2-800 FB-DIMM. Druhá sestava pro srovnání byla postavena na desce EVGA s čipsetem nForce 780i SLI, procesorem byl jeden ekvivalent k tomu co ve „Skulltrail“, tedy Core 2 Extreme QX9770 (stejné parametry, jen do tradiční patice LGA775). Paměť reprezentovaly dva 1GB moduly Corsair Dominator DDR2-1066. Společnými komponentami obou sestav byly dvě GeForce 8800 GTX na referenčních taktech, dva 40GB pevné disky Samsung v režimu RAID 0 (stripe) a operační systém Windows Vista Ultimate x64. Obě sestavy také živil 1kW zdroj PC Power & Cooling.

SkullTrail vs. nForce 780i: Memory Bandwidth

Jak sami vidíte, FB-DIMM paměti rozhodně nejsou o rychlosti. Jsou spíše o tom, aby se do počítače dostalo více RAM. V tomto smyslu vypadá platforma AMD Quad FX vsázející na klasické běžně dostupné DDR2 DIMM lépe, ale ono to samozřejmě zdaleka není vše. Pojďme se podívat na hrubý výpočetní výkon:

SkullTrail vs. nForce 780i: CPU Dhrystone ALU

Že bude výpočetní výkon přibližně dvojnásobný, muselo být jasné každému. Že je však ještě o trošku více než dvojnásobný, je milým bonusem. Podívejme se však, co to udělá v reálných desktopových aplikacích.

SkullTrail vs. nForce 780i: Windows Movie Maker

Tak pravdou je, že převod z MPEGu do VMW ve Windows Movie Makeru asi nebude úplně ideální aplikace, která by měla osmi procesorových jader náležitě využít, ale faktem je, že takových aplikací je dnes poměrně hodně. Jisté zrychlení tu je, ale že by se jednalo o nějaký zázrak, to skutečně ne.

SkullTrail vs. nForce 780i: Crysis

Tady začíná vyvstávat otázka, proč je vlastně platforma Skulltrail SLI-kompatibilní a tudíž vlastně mířená mimo jiné do herního segmentu, když se v ní nemálo her zpomalí oproti sestavě za znatelně nižší peníz.

SkullTrail vs. nForce 780i: Call Of Duty 4

Samozřejmě, ne každá hra je na Skulltrailu pomalejší, některé jsou i rychlejší, ale nárůst výkonu a nárůst ceny se liší více, než by bylo zdrávo.

SkullTrail vs. nForce 780i: Spotřeba

Ačkoli výsledky u platformy Skulltrail nevyznívají na první pohled nikterak růžově a skoro vypadají i děsivě (počítač v klidu aby bral skoro 400 W, o čem to jako je?), faktem je, že oproti desce s čipsetem nForce 780i jde spíše o pokrok. Ve Skulltrail platformě jsou totiž dva 150W procesory, nikoli jeden, takže nárůst v zátěži by měl stoupnout alespoň o 100 W, když už ne o plných 150 W. Navýšení jen o necelých 80 W poukazuje na skutečnost, že platforma Skulltrail je na tom co do plýtvání energií „relativně lépe“ než deska s nForce 780i. Problém je pouze ten, že se ten nárůst spotřeby v mnohých situacích zas až tolik nevyplatí. Určitě je ale škoda, že nám redaktoři z [H]ard|OCP neřekli, jak dosáhli stavu „Load“, protože se v různých situacích zátěže, kdy všechny vypadají jako 100% běh procesorů, mohou výsledky ještě o nějakou tu desítku wattů lišit (nicméně pokud jsou testy na obou sestavách dělány stejně, jisté porovnání tu samozřejmě je).

Na závěr už jen dodejme, že oba procesory Core 2 Extreme QX9775 se podařilo stabilně přetaktovat až na 4 GHz. Rozhodně doporučujeme projít si celou recenzi Skulltrail na [H]ard|OCP.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Náhled na výkon dvouprocesorové platformy Intel Skulltrail

Středa, 20 Únor 2008 - 18:18 | Anonym | No, tak clanek http://www.cdr.cz/a/23638&nbsp...
Středa, 20 Únor 2008 - 07:57 | DTS maniac | Uvedene testy jsou O NICEM, takze bych z toho...
Pátek, 8 Únor 2008 - 18:47 | petr ib | >>Pajka: jj "...byly...
Pondělí, 4 Únor 2008 - 16:12 | Anonym | Intel chipset 5400, na kterem je Skulltrail...
Pondělí, 4 Únor 2008 - 11:50 | CDR server | Tato diskuze je nyní společná i pro článek Náhled...
Pondělí, 31 Prosinec 2007 - 14:42 | xrodney | weepy: no ja osobne bych do workstation...
Pondělí, 31 Prosinec 2007 - 14:31 | Anonym | neni to nadhera? http://www.overclock3d.net/news....
Pondělí, 31 Prosinec 2007 - 12:44 | petr ib | >>KKKK: na farmu SQL server a web...
Neděle, 30 Prosinec 2007 - 19:01 | Anonym | Já mám desku od gigabytu na ní procesor 4200+ 2gb...
Neděle, 30 Prosinec 2007 - 16:51 | Anonym | Mozna by bylo fer zrecenzovat i 2x4-jadrovy...

Zobrazit diskusi