Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Napa64 v září, Santa Rosa až příští rok

Intel Centrino Duo logo

Že jste ještě kódové jméno „Napa64“ neslyšeli? Tak se prý nyní říká nástupci platformy Napa (tedy především Centrino Duo), která má přijít ještě před tím, co můžete znát pod názvem Santa Rosa. V obou případech bude hrát hlavní roli procesor s kódovým jménem Merom, založený na nové architektuře. Merom tedy bude ještě součástí klasického Centrina Duo a už podle kódového jména Napa64 je jasné, že konečně přinese do mobilní sféry 64bitové rozšíření EM64T. Sluší se připomenout, že konkurence má v Turionu 64 své 64bitové rozšíření AMD64 od začátku, na dvoujádrový Turion 64 s kódovým jménem Taylor si však ještě chvilku počkáme. (Při té příležitosti si zdravě zaspekulujme: Jak by se vám líbily názvy jako Core Duo 64 a Centrino Duo 64?)

Co se Meroma týče, tak jsou s ním prý zatím jisté problémy se spotřebou. Dokonce prý s aktuální betaverzí Windows Vista potřebuje až o 10 % více energie než s Windows XP (napadá mě otázka: proč za to vinit právě Meroma?). Merom by se měl objevit běžící na 2,33 GHz a když to půjde s nepřekračováním TDP dobře, tak snad i na 2,5 GHz. Platformu Santa Rosa čekejme až ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Napa64 v září, Santa Rosa až příští rok

Žádné komentáře.