Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Podzimní IDF 2005: Přehled procesorů a platforem

Intel Developer FORUM logo
V souvislosti s jarním Intel Developer Forem jsme vám přinesli krásný přehled konstrukce současných a budoucích dvoujádrových procesorů Intel. Dnes vám ukážeme podobný obrázek, ovšem rozšířený o další procesory, o kterých se hovořilo na právě proběhlém IDF v San Franciscu. Je z něj mimo jiné patrné, že s procesory s označením Pentium 4 se zřejmě začneme příští rok pomalu loučit, a to i přesto, že se možná ještě jeden druh Pentia 4 objeví.

Nejprve se tedy podíváme na konstrukci procesorů. Nejsou zde zahrnuty IA-64, tedy Itania, ale vše ostatní od Xeonů MP dolů.

Přehled konstrukce IA-32 procesorů (část 1 - servery a pracovní
Přehled konstrukce IA-32 procesorů (část 2 - výkonné desktopy)
Přehled konstrukce IA-32 procesorů (část 3 - desktopy vyšší a st
Přehled konstrukce IA-32 procesorů (část 4 - mobilní PC)

Trochu komentáře k samotnému obrázku: Jádra se světlým a modrým podbarvením představují architekturu NetBurstu (s výjimkou mobilního Pentia M), přičemž modrá představuje dvoujádrové procesory. Zde mi do toho, přiznám se, příliš nezapadá Tulsa. Pravdou je, že jsem se vlastně nikde přesně nedozvěděl, zda Tulsa bude postavena na nové architektuře nebo stále na NetBurstu. Ač to z několika zpráv vypadá, že by to mohla být nová architektura, zdá se, že to nakonec bude asi poslední NetBurstový procesor. Navíc je zřetelně vidět přítomnost HyperThreadingu, ovšem co jsem zase jinde viděl o nové architektuře, ta se k této vlastnosti také nestaví zády. Tulsa je zvláštní také tím, že L2 cache má každé jádro pro sebe, ale L3 cache obě sdílejí (doufám, že mi prominete, že jsem si jméno Tulsa zařadil do ženského rodu).

Je zde také hezky vidět, jak jádro Paxville prosáklo z MP platformy do DP, aby tak vyplnilo v oblasti cenově dostupnějších serverů díru, než přijde na řadu Dempsey s podporou FB-DIMMů. Kapitola sama pro sebe je první dvoujádrový mobilní procesor Yonah. Prakticky má ještě základy v architektuře Pentií M, se kterou přišel Banias, ale jednou nohou už je v architektuře nové, kterou představuje Merom (už jen proto, že Merom z části zasáhne do platformy Napa, kterou v lednu příštího roku Yonah odstartuje).

Zbývá pohled na nešťastné Pentium 4, aktuálně stavěné na jádře Prescott 2M. To ještě v první polovině příštího roku pravděpodobně uvidíme se 65nm jádrem CedarMill (což bude prakticky půlka Preslera) a tím začne éra jednojádrových procesorů pomalu končit. Je také možné, že se ještě jednojádrové procesory budou vyskytovat nějaký čas pod známým a dlouholetým označením Celeron, ovšem začíná být zřejmě na místě otázka, kde bude tomuto označení konec.

Pojďme se podívat na stručný přehled procesorů a jejich názvů, kde zabrousíme také do sféry Itanií.

Plán Intel procesorů do roku 2008 (část 1 - serverové)
Plán Intel procesorů do roku 2008 (část 2 - desktopové a mobilní

Sice již víme, že za procesorem Tulsa bude čtyřjádrový Whitefield, ten by se však měl v roce 2008 „smrsknout“ do 45nm technologií vyráběného jádra s názvem Dunnington. A když už jsme u těch 45 nm, tak takovým nástupcem Woodcrestu by prý mělo být jádro Harperstown a o Meromu již víme, že se „scvrkne“ do procesoru s označením Penryn.

Nakonec se podíváme ještě na jeden starší, ale také pěkně přehledný obrázek. Ten totiž ukazuje, jaké procesory v jaké sféře na jakém čipsetu pojednou a jak se daná platforma bude jmenovat. V obrázku není promítnuta pouze výpomoc Paxvillu ve sféře Xeonů DP a platforma digitální domácnosti je zde pod „zeleným“ pojmem Digital Home Group, o které již víme, že se bude ve finále (rok 2006) jmenovat Intel VIIV (kódové jméno platformy je „East Fork“, přezdívka „Desktrino“).

Přehled Intel platforem do roku 2008 (část 1 - IA-64 procesory)
Přehled Intel platforem do roku 2008 (část 2 - IA-32 serverové p
Přehled Intel platforem do roku 2008 (část 3 - desktopové a mobi

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Podzimní IDF 2005: Přehled procesorů a platforem

Žádné komentáře.