Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nástroj Gigabyte XHD, přidání druhého disku do RAID 0

PATA disky se SATA redukcemi: dva 3,5″ WD800JB-00CRA1 a jeden 2,5″ WD800BEVE-00UYT0
Čipsety Intel 6. řady měly nejen vážnou chybičku ohrožující fungování 3Gbitových SATA portů, ale mají i jednu sympatickou vlastnost, která se rovněž pojí se SATA porty, a to jak s 3Gbitovými, tak i 6Gbitovými. Pokud to deska podporuje, je možné nainstalovat systém nejprve na jeden disk a později přidat další disk(y) do pole typu RAID 0 (stripe), a to za chodu systému. Jde sice z hodně velké části o softwarovou záležitost, takže na otázku „proč to nechodí i na starších čipsetech“ bychom asi odpověděli „protože si to tak přál marketing Intelu“, ale to nás nyní netrápí. Pojďte se s námi podívat, jak to vlastně funguje…

Kapitoly článků

3.  Nástroj Gigabyte XHD, přidání druhého disku do RAID 0
5.  Závěr
Gigabyte XHD

Nástroj Gigabyte XHD, jak již bylo řečeno, potřebuje ke své práci nástroje Intel RST. Pokud budete provádět přidávání disku do pole za chodu ručně, nástroj Gigabyte XHD vůbec nepotřebujete. Gigabyte XHD je dobrý jen na jedinou věc, kterou je automatické přidání disku do pole typu RAID 0. Tento program za vás v Intel RST všechno nastaví sám, nemusíte vůbec rozumět tomu, co děláte. Ovšem RAID 0 je také jediný typ pole, který vám Gigabyte XHD sám vytvoří. Pro jakýkoli jiný typ pole je potřeba použít ruční konfiguraci v Intel Rapid.

Intel RST (Úložná technologie Intel Rapid)

Co se tedy stane po kliknutí na tlačítko „Auto“ ve výše vyobrazeném nástroji Gigabyte XHD? Nejprve se zobrazí hlášení…

Gigabyte XHD - potvrzení před spuštěním procesu

…a pak Gigabyte XHD otevře nástroj úložné technologie Intel Rapid, nacvaká v něm, co je potřeba a zase jej zavře. Před očima vám hodně rychle přelétne průběh nastavení, během něhož opravdu neklikejte na myš a nemačkejte žádné klávesy, zkrátka nechte počítač dělat svou činnost zcela automaticky. Pokud do toho zasáhnete, proces nastavení nebude dokončen a pole se nevytvoří.

Jakmile nástroj Intel Rapid zmizí, započne se migrace dat. Dochází ke čtení dat z prvního disku a zápisu dat na oba disky tak, aby vznikla struktura odpovídající poli RAID 0.

RAID 0 se dvěma disky

Tato migrace samozřejmě nějaký čas trvá, podle velikosti disku od několika desítek minut až po nějakou tu hodinu. Během migrace můžete se systémem pracovat, pochopitelně však budou pomalejší odezvy diskového úložiště. Je dokonce možné systém restartovat nebo vypnout, po novém spuštění systému migrace pokračuje. Pochopitelně je vhodné dbát na to, aby restarty či vypínání byly korektní. Co by se stalo, kdyby došlo k násilnému vypnutí počítače v průběhu migrace, jsme raději nezkoušeli.

Intel Rapid - probíhá migrace dat

Každopádně po dokončení migrace systém nebude vidět novou kapacitu, ale pořád původní podle velikosti jednoho disku. Systém, totiž nepočítá s tím, že byste mu „pod nohama“ za chodu změnili kapacitu disku. Této skutečnosti si všimne až po restartu. Kapacita samozřejmě naroste o velikost původního disku, i pokud byste přidali disk větší. RAID 0 nemůže mít jeden disk větší než ostatní, použitelnost větších disků je vždy omezena na kapacitu nejmenších disků v poli.

Co se týče rychlosti výsledného pole, po dokončení migrace jsme opět provedli test HD Tachem a zde je srovnání:

HD Tach RW - dva 80GB disky v RAID 0

Jak vidíte, zdvojnásobila se nejen kapacita, ale i rychlost, s výjimkou průměrné přístupové doby, na té se jaksi nemá co snížit (dráha, po které musí hlavičky lítat, se nemění). „Burst Speed“ berte s rezervou, zde už se dostal ke slovu software toto pole obsluhující a jde tedy spíše o rychlost komunikace mezi systémem a „softwarovým rozhraním“ pole.

Na další stránce přidáme do pole třetí disk (stejná kapacita, ale jiná rychlost) a podíváme se na názorné video, jak se to dělá…

Kapitoly článků
3.  Nástroj Gigabyte XHD, přidání druhého disku do RAID 0
5.  Závěr

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak se přidávají disky do pole za chodu na deskách s čipsety Intel 6. řady

Neděle, 1 Květen 2011 - 18:34 | TomK | Rychlost cteni bude jako u RAID0 ze dvou disku,...
Pátek, 29 Duben 2011 - 06:45 | WIFT | To neni OS, ale iOS - dycky se najde něco, co na...
Čtvrtek, 28 Duben 2011 - 22:46 | Kert | Já to na iOS nepřehraji vůbec. Vždy se najde...
Čtvrtek, 28 Duben 2011 - 15:03 | WIFT | Win7 x64 SP1, Chrome 10.0.648.133 Flash 10.2.154....
Čtvrtek, 28 Duben 2011 - 14:47 | HKMaly | Ty si umis predstavit destruktivnejsi cinnost nez...
Čtvrtek, 28 Duben 2011 - 14:45 | HKMaly | To vis, takhle to u proprietarniho software chodi...
Čtvrtek, 28 Duben 2011 - 12:13 | Anders | WindowsXPcz,SP3,vsechny aktualizace regulce...
Čtvrtek, 28 Duben 2011 - 11:44 | WIFT | Jsem si skoro jistý, že 10.​1.​0.​1008.
Čtvrtek, 28 Duben 2011 - 11:39 | junk mail | Jakou verzi Intel RST jste použili?
Čtvrtek, 28 Duben 2011 - 11:27 | WIFT | Standardní odpověď č. 112: Hmm, ale mně to...

Zobrazit diskusi