Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nástroj pro odstranění škodlivého softwaru: listopad 2010, v3.13

Záplata na Microsoft Office logo
Dnes to bude celkem jednoduché, pro Windows nevychází žádná bezpečnostní aktualizace, pro Office jsou dvě a urodila se také jedna pro Microsoft Forefront Unified Access Gateway 2010 (firemní řešení vzdáleného přístupu a správy mnoha různých zařízení přes VPN, běží na Windows Serveru 2008 R2). Zalátáno je tedy po včerejšku celkem 11 nově objevených děr. Nevynecháme ani nástroj na odstranění škodlivého softwaru, k němuž tentokráte přidáme jeden osobní příběh.

Kapitoly článků

2.  Nástroj pro odstranění škodlivého softwaru: listopad 2010, v3.13

VirusListopadový nástroj na odstranění škodlivého softwaru má tradičně jen jeden přírůstek, tentokráte je tím vyvoleným, Win32/FakePAV, což možná už podle názvu poznáte, že je další z nekonečné řady falešných antivirů. A protože jsem se s ním na jednom PC setkal osobně, namísto ukázek, jak vypadá (které si můžete prohlédnout na výše uvedeném odkazu, jsou tam mraky obrázků), vám nyní povím jeden příběh, ale až po odkazech ke stažení, jimiž standardně tento článek končí.

Falešný Microsoft Security Essentials

Protože to nebyl můj počítač, nevím, jak se tam ta havěť dostala. Každopádně se vydávala za bezplatný antivirus od Microsoftu: Microsoft Security Essentials (dlužno dodat, že se jej ani nesnažila napodobit). Protože ale o daném počítači něco vím, bylo mi hned po telefonátu jasné, že to bude nějaký podvrh, neboť dotyčného uživatele jsem nepovažoval za natolik znalého, aby si byl schopen sám nainstalovat Microsoft Security Essentials, zvlášť když měl před tím zdarma Avast. Jenže Avast měl jednu drobnou nevýhodu: již před časem vypršela jeho bezplatná registrace.

Když jsem přijel na místo, čekalo mě několik překvapení. Breberka aktivně zabraňuje spouštění známých programů na sledování běžících procesů, které by ji mohly ukončit. Takže nefungoval správce úloh. Vyzbrojen naprosto ničím, neb jsem se domníval, že co budu potřebovat, si stáhnu z internetu, jsem zjistil, že nejde spustit ani přítomný nainstalovaný Firefox, ani Internet Explorer. Breberka tyto procesy sama aktivně likvidovala ihned po jejich spuštění. Potřeboval jsem tedy něco, co breberku zabije, jenže jak se k tomu dostat, když nemám nic a nemohu na internet?

V tu chvíli pomohla funkce systému Windows, kterou jsem nenáviděl už od příchodu Internet Exploreru 4, protože jsem ji vždy považoval za zvrácenou. Co totiž spustit šlo, byl obyčejný průzkumník Windows. Je to logické, proces explorer.exe běžet musí, je to jeden ze základů Windows, na němž je závislá i funkčnost plochy. A tak jsem do adresního řádku průzkumníku napsal www.google.com. Úspěch se dostavil.

Následovalo stažení FAR Managera, s nímž breberka nepočítá a který umí procesy „zabíjet“ poměrně přesvědčivě. I „zabil“ jsem breberku a bylo z půli vyhráno. Pak bylo ovšem potřeba vyčistit nákazu ze všech koutů PC, což jsem zkusil třemi antiviry: Avast, kterému se to nepovedlo a breberka měla stále navrch, F-Secure od O2, který také selhal (i v jeho případě měla breberka navrch), až jsem nakonec zkusil zbraň, za kterou se sama breberka vydávala: Microsoft Security Essentials. Ten skutečně nakonec nákazu úspěšně a beze zbytku eliminoval.

Původního Avasta tedy nakonec nahradil Microsoft Security Essentials. Za sebe mohu říci, že počítač je s ním svižnější než s Avastem a má narozdíl od Avasta jednu výhodu: nepotřebuje jednou za čas obnovovat registraci, takže se o něj nemusím starat, prostě poběží pořád.

Kapitoly článků
2.  Nástroj pro odstranění škodlivého softwaru: listopad 2010, v3.13

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bezpečnostní aktualizace od Microsoftu: listopad 2010

Čtvrtek, 2 Prosinec 2010 - 16:53 | Harry | Ale tady to nikdo nečte.
Úterý, 16 Listopad 2010 - 15:34 | Harry | Hezký příběh, dokazuje, nač spoléhá Microsoft při...
Středa, 10 Listopad 2010 - 18:38 | Máček333 | V dnešní době on-line to už není pravda. Pokud je...
Středa, 10 Listopad 2010 - 16:32 | Pety | Ani známý virus nemusí jít zlikvidovat celý a už...
Středa, 10 Listopad 2010 - 15:46 | HKMaly | To je rozdil mezi znamym virem a neznamym virem...
Středa, 10 Listopad 2010 - 15:22 | WIFT | To je sice pravda, stejně jako to ale pravda být...
Středa, 10 Listopad 2010 - 14:09 | David Foltyn | jednou infikovany pocitac nemusi uz nikdy byti...

Zobrazit diskusi