Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Návod: Jak vybrat správnou VPN službu? Pohlídejte si těchto 7 faktorů

PR článek
Služeb poskytujících virtuální soukromou síť je dnes nespočet. Jak se tedy mezi nimi zorientovat, abyste vybrali tu správnou? Podíváme se na 7 faktorů, které byste měli zohlednit.

Virtuální soukromá síť umožňuje uživateli anonymizovat jeho pohyb na internetu, aby zakryl svoji aktivitu před svým poskytovatelem, zastínil svoji polohu před třetími stranami a zejména znemožnil případným hackerům se na nezabezpečených sítích nabourat do zařízení a infikovat jej.

V dnešní době je využívání virtuální soukromé sítě součástí základní internetové gramotnosti, ostatně většina pracovníků v kanceláři se s tímto konceptem denně setkává na svých pracovních zařízeních. Někdy nevědomky. Pro firmy je zabezpečení vlastních dat nadevše svaté, mělo by tomu tak být i pro jednotlivce.

Virtuální soukromá síť, zkráceně VPN, přemostí vaše internetové spojení přes jiný server, kudy následně teče veškerá komunikace. Nejbezpečnější metodou je provozovat vlastní VPN uzel, před nedávnem jsme však sepsali článek, že tento způsob ochrany je poněkud náročný, neefektivní a drahý. Drtivá většina z nás se proto uchyluje k VPN službám třetích stran.

Pojďme se tedy podívat na 7 faktorů, které byste při výběru své VPN služby měli zohlednit.

#1 Důvěryhodnost

Při využívání VPN služby posíláte veškerou svoji internetovou komunikace do daného uzlu. Nesahejte tedy po prvním řešení, které na vás vyskočí ve vyhledávači, ale udělejte si řádnou rešerši daného poskytovatele. Sáhněte pouze po osvědčených značkách, které jsou na trhu už několik let a patří mezi ty nejznámější.

Z těch známějších služeb můžeme doporučit NordVPN, které letos oslavilo již 9 let působení na trhu.

#2 Zabezpečení spojení

Provozovat VPN uzel dnes může každý Franta, stejně tak je může nabízet volně na kdejakém fóru či kdejaké společnosti. Nikde však nejsou psaná pravidla, jakou formu zabezpečení na nich musí mít nasazenou, zdali vůbec nějakou. Pokud takový uzel neprovozujete sami, nemůžete mít nikdy jistotu, zda je daný uzel dostatečně zabezpečený.

Známější poskytovatelé uvádějí formu zabezpečení na svých stránkách. NordVPN využívá šifrovací standard AES zabezpečující spojení skrze 256-bitový klíč, který vytváří tolik kombinací (2 na 256tou), jejichž rozluštění by zabralo miliardy let i za využití všech počítačů na planetě.

#3 Rychlost

Pro každého uživatele jsou nakonec rozhodující parametry, kterých se musí pro vyšší zabezpečení vzdát. Rychlost je jedním z faktorů, které mohou při využívání VPN služby utrpět, pokud zvolíte nevhodného poskytovatele. Někteří poskytovatelé se snaží na svých uživatelích šetřit a buďto jim drasticky limitují rychlost či omezují množství dat, které mohou skrze jejich uzel protéci skrze takzvaný FUP limit.

Sáhněte pouze po poskytovatelích, kteří si váží svých uživatelů a neomezují jejich rychlost připojení. Jedním z takových je právě NordVPN, jejichž rychlost serverů si můžete vyzkoušet i ve zkušební verzi

#4 Podpora streamovacích služeb

Výhody VPN služeb nejsou pouze v zabezpečení vaší internetové komunikace, ale přináší i mnoho dalších benefitů. Některé internetové stránky či například videoslužby (Netflix, Amazon Prime, BBC a další) sledují lokalitu každého návštěvníka, aby mu přizpůsobili nabízený obsah.

Zní to sice honosně, ale v praxi se jedná o blokaci obsahu pro země, do jejichž jazyka nebyl některý pořad oficiálně přeložen či si jejich exkluzivní vysílací práva zaplatila například některá televizní stanice. Využitím VPN si odemknete obsah nabízený kdekoliv na světě. Jediným kliknutím si můžete pustit seriály a filmy z celého světa, které jsou pro Českou republiku zablokované.

Vybírejte si pouze VPN služby, které dbají na podporu těchto streamovacích služeb. Jakmile se totiž některé servery ocitnou na černých listinách, ti lepší poskytovatelé VPN služeb je okamžitě nahrazují jinými, aby uživatel měl i nadále přístup k seriálům z celého světa. NordVPN si zakládá především na využití v souvislosti s těmito službami. 

#5 Množství serverů

S bodem výše souvisí i další faktor, který byste měli při výběru VPN služby zohlednit, a to nabídka serverů. Někteří poskytovatelé nabízí pouze hrstku serverů, které se neustále točí mezi jejich uživatel, a nijak jejich nabídku neobměňují ani nedoplňují.

NordVPN pro Microsoft Windows zkrátil celý proces jen na jediné tlačítko. Jednodušší už to být nemůže

Před výběrem VPN služby se proto ohlížejte po nabídce serverů, které daný poskytovatel nabízí. NordVPN se může pochlubit 5 385 uzly napříč 59 zeměmi světa.

#6 Kompatibilita se zařízeními

Když už si zaplatíte nějakou VPN službu, hodí se, abyste k ní měli přístup ideálně ze všech svých zařízeních a nebyli limitováni ani počet souběžných připojení.

NordVPN nainstalujete i do svého mobilního telefonu v pár krocích

NordVPN se můžete v rámci jediného předplatného připojit až ze 6 různých zařízeních, tedy se můžete podělit o jeden účet klidně s celou rodinou. Nainstalovat si jej můžete na Windows PC, MacOS, Android, iOS, Android TV, Linux i na samotné prohlížeče Chrome či Firefox ve formě rozšíření.

#7 Nenechte se opít rohlíkem

Zapomeňte na bezplatná řešení, která vám slibují bezpečnost a nechtějí po vás ani haléř. Zadarmo ani kuře nehrabe a pokud tedy za nějaký produkt neplatíte, vy jste ten produkt. To poslední, co byste od VPN služby chtěli, je, aby vaše data unikla ze chřtánu vašeho internetového poskytovatele a skončila ve chřtánu třetí strany, která vás nalákala na bezplatné řešení.

NordVPN nyní seženete v 65% slevě, pokud pořídíte dvouletý plán, o který se můžete podělit i se svojí rodinou. Na vyzkoušení se vztahuje 30denní lhůta pro vrácení peněz.