Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Návod: Upgradujeme disk v Apple Macbooku Pro z roku 2011

Pro model 2011 měl skutečně jen 1280x800 a bez grafiky? No potěš koště, kolik to tenkrát stálo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, 13" mel 1280x800 pouze IGP. 15" mel 1440x900 a IGP byla prepinatelna s Radeonem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, 15,4" byla s 1440x900 a Radeonem HD 6490M, také tam byla možnost quad-core CPU. Jeden jsem měl v rukou právě kvůli vadné baterii a musel jsem pořídit ten Tri-Wing šroubovák.

Originální baterie totiž asi před dvěma roky totálně umřela a protože slouží jako CMOS, po zapnutí notebooku se nastavil rok 1970 a vytížila všechna CPU jádra na 100%, po několika minutách se synchronizoval čas a bylo to opět použitelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skoda, ze neni mozne zpetne proplesknout dotycneho, ktery to setreni na CMOS vymyslel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono SSD o vhodné kapacitě pro NTB (256+ GB) v roce 2011 ještě nebylo zrovna nic běžného. Na Lion HDD ještě jakž takž postačoval (MB vznikl ještě v době 10.6, který je lehoučký a na HDD běhá jak z praku), věřím, že Sierra nebo HighSierra musel být děsivý zážitek, protože to už jsou systémy plně optimalizované na paralelismus SSD. Mimochodem tento typ Macbooku Pro už začínal být v roce 2011 poněkud zastaralý a příští rok byl nahrazen novou řadou s SSD, což je vidět zejména na parametrech displeje. 5400 ot HDD byl zcela jistě zvolen kvůli výdrži, garantováno bylo snad až 7 h, což by s nějakým sic rychlým žroutem sotva bylo možné. Disk by měl jít naklonovat i čistě pomocí DiskUtility (v recovery módu), ale nikdy jsem to nepraktikoval, nevím.

Osobně bych udělal výměnu jako první, HDD namonoval do rámečku, nabootoval systém z externího disku (což na rozdíl od Windows jde :-) a klonoval na SSD už v definitvní pozici uvnitř. Ještě bych si ohlídal TRIM, ale mělo by to jet.

Jinak detaily osazených komponent se podle čísla modelu dají spolehlivě zjistit zde: https://everymac.com/

SSD už tam měl být dávno. :-) Každopádně hezký to takhle zdokumentovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak u windows to jde taky a kdyz je clovek sikovny tak i u verzi ktere to nepodporuji

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vím :-). Rozdíl je v tom, že na macOS to jde i když člověk není šikovný. Jakýkoliv disk vyndaný z Maca nabootuje i z USB, Firewire nebo Thunderboldu a funguje zcela normálně bez jakýchkoliv omezení (kromě technických daných vlastnostmi rozhraní).

Ale ono to jde snadno i na Linuxu, jen Windows mají pořád předpotopní přístup typu, jen a pouze první partišna, hlavně ne jiné písmeno než C: a tak podobně. Že jsem těch nebootujících Win přehozených na jiný řadič viděl dost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, v něčem Win možná vede, ale v tomhle fakt ne. Že to "nějak" jde ještě neznamená, že to je standardní chování a postup. Ale co jsem slyšel, tak systém už se nerozsype při přenosu na cizí HW - prý už není potřeba spouštět to v nouzáku a mazat drivery aby to vůbec nabootovalo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to už pár let potřeba není, ale může to být někdy lepší odstranit drivery od bullshitných zařízení, někteří výrobci k driverům často cpou omáčku okolo a služby, které se pak startují zbytečně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle je tučňák svým způsobem lepší - dokud mu nevnutím cizí driver (skoro všechno je v kernelu, takže to není běžně potřeba), tak můžu popadnout disk ze stolního Ryzena, strčit do notebookovýho Atoma a pojede to bez jakýchkoli chyb na první pokus, stejně tak i obráceně. Možná tak doinstaluju xorg balíky pro konkrétní grafickou kartu, pokud je tam nemám od začátku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to naprosto standardni a Az bude ten vas jablickovy system umet nabootovat na jakekoliv HW konfiguraci pododobne jako widle tak uznam ze v tomhle nevede ;) uznavam ze se tahle vymozenost netyka vsech verzi OS a ty ktere to nemaji povolene jdou i tak obejit ...a tam to doopravdy "nejak" jde

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O tom řeč nebyla a naprosto uznávám sílu Windows v rozsahu HW na kterém běží. :-) Jablíčkový systém je systém pro jablka, tak zase není problém, že neběží na jakémkoliv HW (ač by to hackintosháci jistě uvítali), nemá ambice být pro cokoliv.

Některé věci jsou na Win holt pořád tupácké a škoda že se u W10 soustředí na freecoolinské fičury a neustálé překopávání UI, namísto důkladného přepsání těchto "starých bolestí" (i když jisté pokroky tam jsou).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak spousta bolesti je prave diky tomu rozsahu a univerzalnosti :) a nemile bolesti ma macOS i iOS ok v zakladu pohodlnejsi a ukazkova provazanost ...

V necem jsou windows tupacke to uznavam ale kdyz vezmu rozdil ceny tak jsem schopen koupit lepsi HW k tomu profi SW ktery nahradi funkce ktere mi chybi nebo nejsou ve WIN friendly use + profika ktery mi to rozbeha ( osobne nepotrebuji) a jeste usetrim:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ve windows teoreticky muzete taky nabootovat vsude - od toho mate BIOS, UEFI, ACPI, VESA VBE ... aha, oni to ale nevyuzivaj, tak to se pak neni cemu divit. Treba DOS bezel vsude, protoze prave skrze bios se vsechna odlisnost zahladila.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2011 už byla SSD v hi-end noteboocích relativně běžná, jen to bylo drahé, v té době nebyl moc velký problém sehnat něco jako Samsung PM800 256GB. V roce 2012 už Apple běžně používal Samsungy PM830 v kapacitě 512GB, byly to normální SSD, ale v totálně proprietárním formátu a pasovaly jen do některých notebooků. A ano, plánuju to otestovat v nadcházejícím velkém testu SSD :)

Díky za tip ohledně té DiskUtility, to jsem nevěděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, to bude jako s Airy teď. Už ty počítače byly trochu za zenitem a asi se čekalo, co se Samsungem dají dohromady za proprietární rozhraní plus úpravy systému pro Retinu. Ale je fakt, že staší OS X (do 10.6) na HDD chodily daleko lépe než Windows, byly fakt lehoulinké, dnes je to masakr a bez SSD je to na ukousání si prstů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U Mac OS je přímo zabudovaný nástroj na klonování. A kupodivu i funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ve win taky a jde jeste dal dokaze se prizpusobit ruznym HW konfiguracim coz apple neumi ani nahodou ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což Apple ani nepotřebuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A o tom je rec je mnohem snazsi vyvijet neco pro par HW konfiguraci nez delat univerzalni system v tomhle se apple ani linux nechyta (ano trebas se dockam az komunita neco zbastli ale vyrobci nejcasteji podporuji prave win a macos)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jako Bacha. Linux běhá třeba na ARMu a na spoustě dalších procesorových platforem včetně exotických superpočítačů - takže jeho záběr je spíše jiným směrem než že by byl menší. U Windows je to spíše to, že když někdo uklohní kus spotřebního HW, napíše k tomu driver pro Windows. Většinou OK, někdy katastrofální (tuhle jsem "oknem prohodil" nějakou WiFi kartu Tenda, protože to na Windows fakt nešlo, BSOD generátor). :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mají už 18 let asistenta migrace, přestěhuje cokoliv, data, aplikace... Z kompu na jiný komp (třeba nový), zdrojový komp jde přepnout do módu disku (kdy se chová jako mass storage), nebo ze zálohy, takdy opravdu neexistuje, že by člověk "instaloval nový komp". Ale kdo nezažil a ani není ve vztahu k tomu jak to funguje na Linuxu nebo BSD to nikdy nemůže pochopit. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na linuxu vyndam disk, dam do jineho a jede. Pripadne bitova kopie skrze dd, nebo logicka skrze fdisk,mkfs,cp -a. A pokazde se to povede. Instalaci OS mam z roku 2006 a to se vymenilo hromadu hardware, OS zustal. A ruzne klony meho systemu bezi v jinych PC co mam (nas, router, mediaplayer). Tohle je to, co nedokazete ani s OSX (hw restrikce) ani s Win (licencni/aktivacni omezeni).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No však to píšu. :-) K úplné pravdě je teda dodat, že občas je na Linuxu vhodné odinslalovat binární ovladače - hlavně při změně platformy a jsou-li využity, ale to je otázka minuty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jablečný noťas z roku 2011 ? To mi připomnělo jednoho hodně nabroušeného jablečného opraváře - omluva za angličtinu:

https://www.youtube.com/watch?v=AUaJ8pDlxi8

https://www.youtube.com/watch?v=ecEPLYbjXXU

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To první je opravdu skvělej sestřih! :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.