Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ne, Frontier nestojí na DDR5; diagram se ho ale týká

Na internetu se objevil diagram propojení procesoru AMD Trento s akcelerátory MI(200). Podle něj má být procesor vybaven pamětmi DDR5, což zavdalo podnět ke spekulacím, zda AMD nepředběhne Intel...

Ne, nepředběhne. Situace se má takto: AMD zveřejnila záměr zvýšit v HPC segmentu energetickou efektivitu mezi lety 2020 a 2025 asi 30× („30×25“). Jde o podobný záměr, jaký před lety oznámila u procesorů pro osobní počítače. To dodržela. Není důvod očekávat, že by se jí to nepovedlo i v HPC / serverech, byť v tomto ohledu má drobnou nevýhodu v podobě startu ze 7nm procesu a energeticky efektivních architektur - na rozdíl od éry stavebních strojů ve spojení se zastaralými procesy.

Tomuto tématu jsme se samostatně nevěnovali. Je totiž méně zajímavé než zmíněné původní „25×20“, neboť při stanoveném rozsahu 2020-2025 vlastně již dva roky utekly a jen mezi Instinct MI60 a stávajícím Instinct MI200 se energetická efektivita posunula násobně (výkon stoupl až 10×, spotřeba asi 1,5-2× - to ještě bude upřesněno), takže pro dosažení cíle stačí AMD do konce roku 2025 vydat produkt, který bude asi 5× efektivnější než Instinct MI200 a má vyřešeno (6×5 = 30).

V materiálech, kterými AMD marketingový záměr uvedla, zaregistroval německý redaktor Andreas Schilling přítomnost schématu, které od něj převzaly další zdroje. Ty pak zjistily, že odpovídá uzlům v superpočítači Frontier. Na tom by nebylo nic zajímavého. Jenže schéma (jak vidíte v úvodu nebo vlevo na slajdu výše) uvádí paměti DDR5 připojené k procesoru Trento. Což by už zajímavé bylo. Z diskuze na webu Anandtech (kde uživatel Joe NYC uvádí již jako fakt (byť překvapivý), že Trento podporuje DDR5) tuto pasáž převzaly různé další weby, a tak se rozšířila zpráva, že AMD de facto předběhla Intel s podporou DDR5.

Problémem je, že A. Schilling již v den, kdy na schéma upozornil, doplnil své vyjádření o krátký dodatek: „AMD mě upozornila, že zmínka o DDR5 je chybná a v součané verzi je již opravena.“

Pomineme-li však debaty kolem DDR5 (procesor tedy zjevně podporuje DDR4 a AMD Intel nepředběhne), dozvídáme se ze schématu a souvisejících materiálů zajímavé informace:

  • každý Instinct MI200 je vybaven PCIe 4.0 ×16 rozhraním
  • každý Instinct MI200 je s ostatními propojen prstencem i křížem o pěti linkách z každého MI200
  • každý Instinct MI200 je připojen k procesoru Trento dvěma linkami
  • podle starších zpráv by zelené a modré linky odpovídaly Infinity Fabric Architecture (3.0?)
  • Trento je dále vybaven čtyřmi dalšími linkami PCIe 4.0, asi pro úložiště

Diskuse ke článku Ne, Frontier nestojí na DDR5; diagram se ho ale týká

Žádné komentáře.