Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

NEC NR-9100A (40×10×40, IDE)

NEC NR-9100A
Po delší době jsme opět svěřili recenzi WIFTovi. Kdo ho z Auditorií a z některých článků u nás zná, už se těší. Ano i nyní WIFT pojal recenzi zcela jinak. Rozlousknul třeba otázku, zda se dá na 486 pracovat s vypalovačkou 40×, či jak pracuje s různými chipsety. I proto je text o něco delší, než bývá zvykem. Rozhodně to ale stojí za prostudování!

Mechanika NEC NR-9100A se prodává samostatně bez jakéhokoliv příslušenství. U mechaniky nebyl ani jeden šroubek, ani datový ani audio kabel, manuál, médium ... prostě nic. Jen holá mechanika.

NEC NR-9100A

Přední panel

NEC NR-9100A front

Přední panel obsahuje základní výbavu:

  • Dvířka s plotnou na médium
  • Tlačítko EJECT pro vysunutí / zasunutí plotny
  • 1 LED dioda
  • Otvor pro nouzové vysunutí
  • Regulátor hlasitosti
  • Jack 3,5mm pro sluchátka

U NECů je od dob mechanik CD-ROM s rychlostí 24× a vyšší, až po současné vypalovačky zjevně zvykem neměnit design. Pokud nevíte, že toto je vypalovačka, nepoznáte to. Stejný vzhled mají mechaniky CD-ROM již od zmíněných rychlostí 24× (nebo snad už 16×). U této mechaniky je snad nepatrně vystouplejší tlačítko Eject, to je ale takový detail, že se o něm ani nedá hovořit jako o rozdílu ve vzhledu.

Co se indikace činnosti týče, má tato mechanika nejjednodušší indikaci, s jakou jsem se setkal. Vzpomenu-li na indikaci takové Yamahy CDR-102, která měla celkem 4 LED-diody a rozlišovala jejich zapnutím či vypnutím jednotlivé rychlosti zápisu nebo čtení, pak tento NEC ani pořádně nerozlišuje mezi zápisem a čtením. I moje CD-ROM mechanika Plextor (což je jen CD-ROMka) má dvě LEDky, a každá má jinou barvu.

Takže jak poznáte podle LEDky, co se s mechanikou děje:

Operace Stav LED
Pohyb plotny bliká (po 0,5 sek.)
Detekce média Trvale svítí
Zápis / simulace zápisu Trvale svítí
Audio přehrávání Trvale svítí
Souvislé lineární čtení Trvale svítí
Běžné čtení dat Bliká podle přenosu dat

Jak vidíte, podle LEDky poznáte snad jen to, že se něco děje.

Zadní panel

NEC NR-9100A back

  • Konektor pro napájení
  • IDE konektor
  • Jumpery - MASTER, SLAVE, CSEL
  • Audio konektor (4-pin)
  • Digitální audio konektor (2-pin)

Kromě klasické výbavy si nelze nevšimnout nápadného otvoru na větráček. Větráček zde chybí a ani by zde neměl žádný význam - otvor je do mechaniky neprodyšný. Nějam mi uniká smysl existence tohoto otvoru - snad jen, že by se ze stejného plastu dělaly i jiné mechaniky, kde by vzduch mohl proudit i dovnitř. Nemá tedy ani nejmenší smysl se pokoušet mechaniku více chladit instalací větráčku právě do tohoto prostoru.

Štítek

Pro pořádek uvedu i horní štítek mechaniky:

NEC NR-9100A výrobní štítek

Vnitřek mechaniky

Pokud by vás zajímal pohled dovnitř, zde je několik obrázků. Na prvním je vidět trn, na kterém se otáčí médium, a optika, jejíž pohyb je celý realizovan pomocí ozubených převodů (některé mechaniky mají tzv. "šneka").

NEC NR-9100A Pohled na optiku

Druhý obrázek ukazuje jednu zvláštnost: Nad médiem je v mechanikce instalován jakýsi krycí talíř. Na jiných mechanikách je běžně k vidění pouze jednoduchý držák na přítlak na médium, zde je celé médium kryto tímto talířem. Trochu mi uniká smysl, ale vypadá to zajímavě :-). Nejspíš to má pomáhat proti usazování prachu na čočce, když má mechanika sundaný kryt, ale asi je to blbost, protože kdo by to z běžných uživatelů dělal... Talíř se samozřejmě s médiem neotáčí (to jen pro pořádek).

NEC NR-9100A Talíř nad médiem

No, a poslední obrázek ukazuje tištěný spoj s chipy. Zde je zejména patrný hlavní chip RICOH. To dole vpravo odhaduji na buffer, zbytek si odhadovat netroufám, snad jen vpravo nahoře, to by mohl být chip s firmwarem. Moc jistý si ale nejsem.

NEC NR-9100A Tišťák

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NEC NR-9100A (40×10×40, IDE)

Žádné komentáře.