Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy - CDspeed: čtení datových CD

NEC NR-9100A
Po delší době jsme opět svěřili recenzi WIFTovi. Kdo ho z Auditorií a z některých článků u nás zná, už se těší. Ano i nyní WIFT pojal recenzi zcela jinak. Rozlousknul třeba otázku, zda se dá na 486 pracovat s vypalovačkou 40×, či jak pracuje s různými chipsety. I proto je text o něco delší, než bývá zvykem. Rozhodně to ale stojí za prostudování!

Hned na úvod několik poznámek:

Zatížení procesoru jsem neměřil CD Speedem, ale Task Managerem systému Windows 2000. Při čtení maximální rychlostí se zatížení CPU (PIII 866) na mé sestavě pohybovalo v průměru kolem 5 procent, což je výsledek poměrně slušný (špičky vytížení se pohybovaly na deseti procentech). Task Manager samozřejmě ukazuje vytížení celého systému, takže těch 5 procent není všecho práce s mechanikou.

Burst rate jsem neměřil, protože mám podezření, že tento údaj je zjišťován nějakým zvláštním způsobem a je chybný. Jeho hodnota je u některých mechanik kromě jiného závislá i na nastavení položky Length v Options. Nastavíte 32 KB - a jsou to 2 MB/s, nastavíte 16 KB a je to jen 1 MB/s, nastavíte 2 KB a jsou tam 3 MB/s - takže proto jsem to neměřil. Nějak tomu nedůvěřuju.

A nyní tedy k testům samotným:

Datové CD-R/ROM - čtení

NEC NR-9100A CDspeed data CD-R

Čtení datového CD je skutečně krásných 40× - a to P-CAV. Rychlosti 40× dosáhne mechanika už ve zhruba 70. minutě. Přístupová doba je o něco horší, než udává výrobce, ale těch 6 ms bych mechanice odpustil, už jen proto, že se jedná o lehce přetažené CD. Zajímavé je, že novější firmware 2.12 přístupové doby ještě zhoršil. Průměrná rychlost čtení CD: 31,66×. Mechanika dosahuje stejných výsledků jak s CD-R médii, tak s médii lisovanými. A nezáleží ani na tom, zda je CD ve formátu Mode1 nebo Mode2.

NEC NR-9100A CDspeed data CD-R 85min

Druhý graf ukazuje čtení datového 90-minutového média (nahráno pouze zhruba 85 minut). Je vidět, že jej čte o něco pomaleji a maximální rychlosti dosahuje až v 76. minutě. Je to dáno tím, že 90-minutové médium má hustěji drážky, než 80-minutové. Proto je 76. minuta na takovém CD zhruba fyzicky v podobné oblasti, jako 70. minuta na 80-minutovém CD. 99-minutové CD by četla ještě pomaleji, já ale žádné takové CD bohužel nemám. Dá se zcela bez výhrad říci, že 90-minutové CD čte tato mechanika vskutku excelentně.

Datové CD-RW - čtení

NEC NR-9100A CDspeed data CD-RW

K tomuto testu jsem použil jedno své starší CD-RW médium pro rychlost zápisu 2×. Médium je pouze 74-minutové a je přetažené overburningem. Proto je Full Seek tak velký - na tomto médiu se mechanika při plném seeku jednou zasekla, takže zpomalila a pak už nastavovala pomaleji a opatrněji. Průměrná přístupová doba opět horší, než udává výrobce, nicméně maximální rychlost čtení dosáhla až nad 33×, přičemž výrobce udává u CD-RW médií 32×. Průměr byl 29,53×. A samozřejmě P-CAV jak z učebnice. Nový firmware 2.12 žádné změny nepřinesl. Opět ani u CD-RW nezáleží na tom, zda je CD ve formátu Mode1 či Mode2.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NEC NR-9100A (40×10×40, IDE)

Žádné komentáře.